Самостійна робота
Харчування та травлення
І варіант
Позначте одну правильну відповідь.
1. У дорослої людини в нормі загальна кількість різних видів зубів дорівнює:
А 8 різців, 4 ікла, 20 кутніх зубів Б 4 різці, 8 іклів, 20 кутніх зубів
В 10 кутніх зубів, 10 різців, 8 іклів Г 4 різці, 2 ікла, 10 кутніх зубів
2. Укажіть кінцеві продукти розщеплення білків у травному тракті:
А амінокислоти Б моносахариди В вода Г гліцерин та жирні кислоти
3. Соляна кислота входить до складу:
А слини Б жовчі В шлункового соку Г травного соку підшлункової залози
4. Гіповітаміноз — це
А відсутність вітамінів в організмі Б підвищений вміст вітамінів
Впонижений вміст вітамінів Г норма вітамінів
5. Запалення слизової оболонки шлунка — це:
А гастрит Б виразка В діарея Г панкреатит
6. За відсутності в організмі вітаміну В1 виникає:
А рахіт Б цинга В «куряча сліпота» Г «бері-бері»
7. Із запропонованих відповідей виберіть дві або більше правильних.
Самостійна робота
Харчування та травлення
І варіант
Позначте одну правильну відповідь.
1. У дорослої людини в нормі загальна кількість різних видів зубів дорівнює:
А 8 різців, 4 ікла, 20 кутніх зубів Б 4 різці, 8 іклів, 20 кутніх зубів
В 10 кутніх зубів, 10 різців, 8 іклів Г 4 різці, 2 ікла, 10 кутніх зубів
2. Укажіть кінцеві продукти розщеплення білків у травному тракті:
А амінокислоти Б моносахариди В вода Г гліцерин та жирні кислоти
3. Соляна кислота входить до складу:
А слини Б жовчі В шлункового соку Г травного соку підшлункової залози
4. Гіповітаміноз — це
А відсутність вітамінів в організмі Б підвищений вміст вітамінів
В понижений вміст вітамінів Г норма вітамінів
5. Запалення слизової оболонки шлунка — це:
А гастрит Б виразка В діарея Г панкреатит
6. За відсутності в організмі вітаміну В1 виникає:
А рахіт Б цинга В «куряча сліпота» Г «бері-бері»
7. Із запропонованих відповідей виберіть дві або більше правильних.
Характерними особливостями слини є:
1 безбарвна слизувато-клейка речовина
2 за добу її виробляється 1–1,5 л
3 за добу її виробляється 500–700 мл
4 містить лізоцим
5 зеленувато-жовта, гіркувата на смак рідина
6 активізує дію деяких ферментів підшлункової залози
7 посилює рухову активність кишок
8 затримує гнильні процеси
9 містить травні ферменти амілазу і мальтазу
10 муцин, який входить до її складу, зволожує та обволікає їжу
8. Установіть відповідність між назвами органів травлення та цифрами на малюнку:
А шлунок
Б дванадцятипала кишка
В товстий кишечник
Г ротова порожнина
9. Установіть відповідність між органами травної системи та функціями, які вони виконують:
А |
Б |
В |
Г |
|
|
|
|
1 виконує секреторну, захисну, обмінну і синтетичну функції
2 виробляє травний сік, що містить ферменти, які сприяють розщепленню всіх поживних речовин
3 хімічна та механічна обробка їжі
4 проведення їжі з порожнини рота й глотки до шлунка
5 всмоктування поживних речовин у кров і лімфу
10. Чому при алкогольному отруєнні першою страждає печінка?
Самостійна робота
Харчування та травлення
Варіант 2
Позначте одну правильну відповідь.
1. У дорослої людини в нормі на верхній щелепі налічується:
А 8 різців, 4 ікла, 20 кутніх зубів Б 4 різці, 8 іклів, 20 кутніх зубів
В 10 кутніх зубів, 10 різців, 8 іклів Г 4 різці, 2 ікла, 10 кутніх зубів
2. Укажіть кінцеві продукти розщеплення жирів у травному тракті
А амінокислоти Б моносахариди В вода Г гліцерин та жирні кислоти
3. Речовини, що розщеплюються під дією ферменту шлункового соку — пепсину
А жири Б білки В вуглеводи Г нуклеїнові кислоти
4. Авітаміноз — це
А відсутність вітамінів в організмі Б підвищений вміст вітамінів
В понижений вміст вітамінів Г норма вітамінів
5. Запалення слизової оболонки підшлункової залози — це
А гастрит Б виразка В діарея Г панкреатит
6. За відсутності в організмі вітаміну С виникає
А рахіт Б цинга В «куряча сліпота» Г «бері-бері»
7. Із запропонованих відповідей виберіть дві або більше правильних.
Характерними особливостями жовчі є:
1 безбарвна слизувато-клейка речовина
2 за добу виробляється 1–1,5 л
3 за добу виробляється 500–700 мл
4 містить лізоцим
5 зеленкувато-жовта, гіркувата на смак рідина
6 активізує дію деяких ферментів підшлункової залози
7 посилює рухову активність кишок
8 затримує гнильні процеси
9 містить травні ферменти амілазу та мальтазу
10 муцин, який входить до її складу, зволожує та обволікає їжу
8. Установіть відповідність між назвами органів травлення та цифрами на малюнку
А стравохід
Б пряма кишка
В тонкий кишечник
Г глотка
9. Установіть відповідність між органами травної системи та функціями, які вони виконують:
А |
Б |
В |
Г |
|
|
|
|
1 Всмоктування води та формування калових мас
2 Хімічна та механічна обробка їжі
3 Остаточне розщеплення поживних речовин
4 Виробляє травний сік, що містить ферменти, які сприяють розщепленню всіх поживних речовин
5 Виконує бар’єрну функцію
10. Чому вживання ліків через рот менш ефективне, ніж ін’єкції?