Самостійна робота № 7
8 клас
«Сенсорні системи»
1.Перетворення енергії подразників у нервові імпульси здійснюється
а) у рецепторах в) у рухових нервах
б) у чутливих нервах г) у корі півкуль
2. Рецептори смаку належать до
а) механорецепторів в) фоторецепторів
б) хеморецепторів г) терморецепторів
3. Центральним відділом аналізатора є
а) рецептор в) нерв
б) нервове волокно г) кора півкуль
4.Нюхова зона розташована в такій частці півкуль, як
а) лобовій в) скроневій
б) тім’яній г) потиличній
5.Здатність ока сприймати предмети на різних відстаннях, - це
а) акомодація в) фокусування
б) рефракція г) реабсорбція
6. До середнього вуха не належить
а) барабанна перетинка в) євстахієва труба
б) барабанна порожнина г) слухові кісточки
7. Тактильми рецепторами називають рецептори
а) смаку в) болю
б) слуху г) дотику
8. Сенсорна система, за допомогою якої людина отримує найбільшу кількість інформації, - це
а) зорової в) смакової
б) слухової г) нюхової
9. Найбільше у шкірі людини рецепторів
а) холодових в) больових
б) теплових г) дотикових
10. Вищим центром больової чутливості є
а) таламус в) мозочок
б) гіпоталамус г) довгастий мозок
11. Ділянка в центрі сітківки, де містяться переважно колбочки, яка вважається місцем найкращого бачення, - це
а) жовта пляма в) склисте тіло
б) сліпа пляма г) війкове тіло
12. Чорний пігмент сітківки, який поглинає світло і перешкоджає відбиттю й розсіюванню променів, називається
а) меланін в) фусцин
б) йодопсин г)гемоглобін