Самостійна робота "Закони відбивання і заломлення"

Про матеріал

Дидактичний матеріал для проведення самостійної роботи у 9 класі після вивчення там "Відбивання світла. закони відбивання" та "Заломлення. Закони заломлення". Містить 2 варіанти, кожний складається з 6 задач різного рівня складності. Для зручності максимальна кількість балів, що може отримати учень, при оцінюванні кожної задачі указана в дужках.

Перегляд файлу

Самостійна робота

«Закони відбивання та заломлення»

1 варіант

  1. (1 бал) Хлопчик, що має зріст 1м50см, ввечері відкидає тінь довжиною 3м, а дерево в цей же момент  – 15м. Яка висота дерева?
  2. (1 бал) Кут між променем, що падає та поверхнею, що відбиває, становить 25о. Чому дорівнює кут між променем, що падає, та відбитим променем?
  3. (2 бали) На якій відстані ви маєте стояти від дзеркала, щоб ваше зображення було на відстані 4м від вас? Якщо в цей момент муха летить в напрямку до дзеркала зі швидкістю 0,2м/с відносно вас, то якою буде її швидкість відносно свого зображення?
  4. (2 бали) Промінь, що падає під кутом 30о до поверхні  з повітря в деяку рідину, після заломлення відхиляється від напрямку на 15о. Чому дорівнює показник заломлення?
  5. (3 бали) На скільки зміститься промінь, що падає під кутом 45о на скляну пластинку товщиною 10см, після виходу з неї?
  6. (3 бали) Сонячні промені падають під кутом 45о до горизонту, визначте під яким кутом до горизонту треба розташувати плоске дзеркало, щоб сонячний зайчик освітив дно колодязя (вважати це кутом між відбиваючою поверхнею дзеркала і горизонтом).

2 варіант

  1. (1 бал) Якої довжини буде тінь людини висотою 2м, якщо в цей же момент башта висотою 10м відкидає тінь 7м.
  2. (1 бал) Кут між падаючим променем і відбитим дорівнює 120о. Чому дорівнює кут між падаючим променем і дзеркальною поверхнею?
  3. (2 бали) Ви стоїте навпроти плоского дзеркала і бачите своє зображення на відстані 5м від вас. На якій відстані знаходиться від вас дзеркало? Якщо ви поведете рукою вгору (паралельно дзеркалу) зі швидкістю 10см/с, то з якою швидкістю буде рухатися рука у вашого зображення?
  4. (2 бали) На який кут зміститься промінь при переході з повітря в ацетон (n=1,36), якщо кут падіння був 60о?
  5. (3 бали) Яким повинна бути товщина скляної пластинки зі скла марки «Флінт» (n=1,75), що зміщення променя склало 2см. Промінь падає під кутом 45о до поверхні скла.
  6. (3 бали) На дзеркало, розташоване під кутом 40о до горизонтальної поверхні, падає спрямований вертикально вниз промінь світла і відбивається. Який кут утворює відбитий промінь з горизонтом?
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бедрак Костя
    скиньте відповіді до самостійної. Дуже треба
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
15 жовтня 2018
Переглядів
10524
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку