Сценарій агітбригади "ВІЛ та СНІД". Матеріали до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

Про матеріал
Матеріали до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Інформаційні матеріали для ознайомлення учнів з проблемою ВІД/СНІД. Матеріал може бути використаний для роботи агітбригади у початковій та середній школі
Перегляд файлу

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Перші повідомлення про таємничу смертельну хворобу з’явились у 1981 році в США.

За думкою американського вченого Роберта Галло, ВІЛ виник дуже давно і розповсюджувався в ізольованих від зовнішнього світу групах корінного населення Африки. Економічне освоєння територій і розширення контактів сприяло розповсюдженню вірусу.

 

У 1986 р. прийнята назва — «вірус імунодефіциту людини», ВІЛ.

ВІЛ – вірус імунодефіциту людини, що в решті решт може спричинити  СНІД.                        

СНІД – синдром набутого імунодефіциту – це стан або хвороба.

На сьогодні не існує вакцини для профілактики СНІДу і недостатньо ефективні методи лікарської терапії  цього захворювання!

 

Що означає Червона стрічка?

Цей символ антиСНІДівського руху створив художник

Франк Мур  у квітні 1991 року    (він помер від СНІДу  через 3 роки).

Середня тривалість життя ВІЛ-інфікованої людини становить приблизно 12 років, однак сучасні препарати збільшують цю цифру в 2-3 рази.

 

ОЗНАКИ СНІДу

  •            людина втрачає вагу;
  •            відчуває постійну втому;
  •            довго може триматися висока температура;
  •            спостерігаються сухий кашель і задишка;
  •            легкі інфекції, наприклад, простуда протікають набагато серйозніше і тривають значно довше звичайного;
  •            у хворих СНІДом можуть початися пневмонія, коліт, герпес, грибкова інфекція в порожнині рота, горлі, стравоході і прямій кишці;
  •            хворі СНІДом більш уразливі до онкозахворювань.

 

Статистика…

Щоденно ВІЛ-інфікованих більше   на 6 000 людей, що дає змогу говорити про пандемію СНІДу.

Сьогодні число ВІЛ-інфікованих у світі перевищує 35 млн., а померло від цієї хвороби з початку епідемії – біля 38 млн. людей!

Щодня у світі  від ВІЛ/СНІДу  вмирають 8 тис. хворих, 75%  з них – молоді люди  до 30 років. 

 

Відомі люди які померли від СНІДу

Джиа Мария Куранджи (1960-1986). Вона була однією з перших жінок в Америці, причиною смерті якої офіційно був визначиний СНІД. Вона померла у 26 років, встигнувши здійнятися з низів до вершин модельного бізнесу, заробити купу грошей, знайти любов, славу й спалити все це в наркотичному вигарі.

Артур Еш (1943-1993). Олімпійський чемпф­он з тенісу. Помер від СНіДу, інфікований ВІЛ при переливанні крові, не дожив 5 місяців до своего 50-річчя.

 

Энтони Перкинс (1932-1992) - американський актор, співак і режисер.

Ентоні Перкінс став одним з популярних американських акторів. Особливо варто відзначити психологічно цікаві роботи актора у фільмах Альфреда Хічкока ( «Психо»). Відомими стали його ролі у фільмах «Виверт 22», «Скандал», «Убивство в Східному експресі».

Помер від пневмонії, що розвинулась на тлі СНІДу

 

Рудольф Нуриев (1938-1992). Чудовий танцівник зі світовим ім'ям.  Соліст театру ім. Кірова (нині Марийського театру в Санкт-Петербурзі), зірка Лондонського балету, директор балетної трупи Паризької Гранд-опера. За своє творче життя він виконав усі провідні чоловічі партії класичного балету. Та всі життєві і творчі плани Рудольфа Нуріева перекреслив страшний діагноз СНІД, поставлений у 1984 р. Відтоді він витрачав на лікування до 2 млн. доларів США на рік. Та сподівання виявилися марними.

 

Айзек Азімов (1920-1992). Відомий письменник і найвидатніший майстер наукової фантастики, винахідник слова «роботика» (робототехніка, робо техніка). 1983 року, коли про СНІД було дуже мало відомо, письменникові робили операцію на серці, і він був заражений ВІЛ через донорську кров. Через кілька років  йому потрібна була повторна операцій, і випадково під час госпіталізації виявився ВІЛ. Від операції довелося відмовитися. Айзек Азимов помер через три роки. Через десять років його дружина повідомила про істинну причину смерті письменника.

 

Фредди Меркьюри (1946-1991). Соліст групи «Queen» Фредді Мерк'юрі за добу до смерті продиктував зізнання у своїй хворобі , яку до тієї пори приховував , щоб уникнути суспільного осуду . У 1991 році був знятий його прощальний відеокліп з чудовою піснею  «Show must go on» ( «Шоу повинно продовжуватися » ),  що вважається його  передсмертною сповіддю .

 

СНІД ПЕРЕДАЄТЬСЯ…

  • статевим шляхом
  • при незахищеному (без презерватива) сексі
  • через використання нестерильного  інструментарію для татуювання і пірсингу
  • при використанні чужих засобів для гоління, зубних щіток із залишками крові
  • передача вірусу дитині від ВІЛ-позитивної матері – під час вагітності, родів і годівлі грудьми
  • через спільне використання шприців, голок та інших ін’єкційних засобів

 

 

СНІД НЕ передається…

  • при поцілунку / через слину
  • при кашлі та чханні
  • при спільному використанні посуду або постільної білизни
  • при спільному використанні ванни та туалету
  • при рукостисканні або обіймах
  • у громадському транспорті
  • у перукарні чи косметичному салоні
  • при спільних заняттях спортом

 

 

Основною причиною зараження ВІЛ в Україні є ін'єкційне споживання наркотиків (близько 70-80%). На другому місці - статевий шлях, що має тенденцію до зростання, а в світі він на першому місці. Збільшується кількість дітей, що народилися від ВІЛ-інфікованих жінок.

 

Україна за темпами розвитку епідемії ВІЛ-інфекції займає 2-е місце в Європі  і  5-те – у світі.

За десять місяців 2019 року в Україні за даними Центру громадського здоров'я МОЗ України було зареєстровано 13 207 нових випадків ВІЛ-інфекції (з них 62 дитини до 14 років). Всього з 1987 року в Україні зареєстровано 346 454 нових випадки ВІЛ-інфекції, від СНІДу в Україні померло 50 691 людина. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Одеська, Донецька області, а також Київ.

 

 

У 2018 році вперше було зафіксовано зниження темпів епідемії (на 0,52 відсотка) вже на новій статистичній базі – без урахування даних з Криму та непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей.

Пам’ятай! Небезпека поряд!
Твоє життя залежить від твоїх обдуманих дій!

 

doc
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Сценарії
Додано
6 серпня 2023
Переглядів
297
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку