Сценарій: " Через терни до зірок"

Про матеріал
Виховний захід проведений з учнями 6класу до Дня авіації та космонавтики -12 квітня.
Перегляд файлу

     Сценарій виховного заходу   до Дня космонавтики - 12 квітня 

« Через  терни  до  зірок»

    Мета: познайомити з історією святкування  Всесвітнього дня авіації і космонавтики, розвивати  творчі здібності, мислення, знання про космос, фізичні основи польоту, прививати цікавість до пізнання космічних просторів, виховувати почуття гордості за рідну країну.

Вчитель. 

Зоряне  небо -  велика  книга  природи. Хто  зуміє  її  прочитати, перед тим розкриються незлічені  скарби  космосу. Непосвяченому  у  секрети  астрономії  навіть  важко  уявити, яке  багатство  матеріальних  форм, яка  невичерпна  творчість  природи  прихована  за  тими   мудрими  візерунками  із  зірок, що давні  люди  назвали  сузір’ями. Весна нас приваблює не тільки своєю красою, але й тим,що 12 квітня 1961 року, перемігши земне тяжіння стартував перший у світі космічний корабель «Восток» пілотований Ю. О. Гагаріним. Для часу, в якому ми живемо, звичними стали польоти космічних кораблів, до багатьох планет Сонячної системи, люди побували на Місяці, зробили грандіозні відкриття. А як людство дійшло до цього?Про це ми  сьогодні і поговоримо.

Учень 1.  Вабливе безмежжя космосу, далеке Сонце, близький Місяць, міріади зірок , невичерпна глибина Всесвіту з давніх- давен  були об’єктом людського пізнання, людської фантазії. Полинути в блакить земної атмосфери і ще далі , в космос , пізнати, що там відбувається – ось до чого тисячоліттями прагнула людина.

Учень  2.

12 квітня все людство святкує Всесвітній День Авіації та Космонавтики (слайд 1).  Це свято з'явилось на честь першого польоту у космос людини і тим самим воно підкреслює нестримну жагу людського роду до пізнання нових знань (слайд 2).

 Учень 3.

Ера польотів людини спочатку на літаку, а потім і у космічному кораблі відкрила для людства принципово нові можливості у подоланні  відстані та швидкості руху.

 

Учень 4. Космонавтика – це одна з тих галузей науки і техніки, куди можуть безмежно вкладатися людські знання. Подальший розвиток космонавтики приведе до злету інтелектуальної та матеріальної могутності людства. Ми сподіваємось, що ХХІ століття принесе надзвичайні результати в освоєні космосу. І ми щиро віримо, що Україна займе там вагоме місце, оскільки дослідження в галузі космонавтики продовжують розвивати в незалежній Україні.

 

            Учень 5 . «Літають у небо літаки,

           Наш курс – на Місяць, на Венеру.

Людина в космос піднялась,

Ми підкорили стратосферу                                             

  Ми живемо в космічний час, В нас мрії і серця крилаті.

І в небі прославляють нас

Колумби космосу завзяті».

Учень 6.       (слайд 3)

Небо зорями рясніє,

Таємниче і глибоке,

Всесвіт нам бентежить мрії, Спонукаючи до дії, Розум радує і око.

Учень 7.       (слайд 4, 5)

Про супутники космічні Ми говоримо буденно. Допомогою їх звично

Користуємось щоденно.

Учень 8.        (слайд 6)

Інтернет, зв'язок мобільний,

Телебачення, прогноз,

Спілкування з світом вільне - Змінює життя всерйоз!  

Учень 9.       (слайд 7, 8)

Оксамитова безодня

Так притягує до себе!

Пригадаємо сьогодні

Тих, кому скорилось небо.

Учень 10.      (слайд 9)  

Пригадаймо відчайдуха,

Хлопця першого з Землі,

Всесвіт мовчазний він слухав, Усміхнено епоху рухав На космічнім кораблі. Учень 11. 

(слайд 10) В цей день, 12 квітня, у 1961 році громадянин СРСР старший лейтенант Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі "Восток" вперше в світі здійснив орбітальний політ навколо Землі.

Учень 12.          

Народився він 9 березня 1934 року в селі Клушино Гжатського району Смоленської області. За походженням є вихідцем із селян: батько - тесля, мати - свинарка.

У 1951 р. закінчив ремісниче училище та школу робочої молоді у місті Люберці (Московська область). В 1955 р. - Саратовський індустріальний технікум та Саратовський аероклуб. 

У 1957 р. закінчив Перше Чкаловськое військове авіаційне училище льотчиків імені К. Е. Ворошилова в місті Оренбурзі та був зарахований  в загін космонавтів, де служив льотчиком-винищувачем у винищувальному авіаційному Північного флоту. 

У 1960 р. зарахований у загін космонавтів.

 12 квітня 1961 року здійснив перший у світі політ в космос. Він здійснив один виток довкола земної кулі, який тривав 108 хвилин, відкривши епоху пілотуючи  космічних польотів.

З 1961 р. - командир загону космонавтів, а з 1963 р. - заступник начальника Центру підготовки космонавтів. 

У 1968 р. закінчив Військово-інженерну академію імені Н. Е. Жуковського в Москві. 

 

Учень  13.  З 19 листопада по 4 грудня 1997 року у складі міжнародного екіпажу здійснив політ на американському кораблі багаторазового використання «Колумбія» громадянин України    Л. К. Каденюк. ( 28  січня 1951 року -30січня 2018року) в сім’ї вчителів у  с. Клішківці Хотинського району Чернівецької області. 

Закінчив Чернігівське вище військове авіаційне училище. З 1978 – 1983 роки космонавт-випробувач, із 1984-1988 рік – пілот – випробувач військових повітряних сил СРСР, з 1988 року космонавт-випробувач багаторазової космічної станції «Буран».     У 1990-1992 роках пройшов підготовку як командир корабля «Союз-ТМ».

Леонід Каденюк взяв з собою у політ Державний прапор України, «Кобзар» Т. Г. Шевченка, касети з записами пісень Назарія Яремчука, Софії Ротару, Павла Дворського , капсулу із землею батьківського обістя.

Учень 14. Жолобов Віталій Михайлович народився 18 червня 1937 року в селі Стара Збур'ївка Голопристанського району Херсонської області.

Дитячі роки пройшли на березі Каспійського моря. 1959 року закінчив механічний факультет Азербайджанського інституту нафти та хімії за фахом:

автоматичні, телемеханічні та електровимірювальні прилади. Інженерелектрик.

У 1963 році був зарахований до загону радянських космонавтів 

Віталій Жолобов з 6 липня по 24 серпня 1976 року здійснив політ у космос разом з Борисом Волиновим на космічному кораблі «Союз-21» до орбітальної станції «Салют-5» як бортінженер. Політ, запланований на 60 діб, тривав 49. Причиною його завершення став неприємний запах, який космонавти відчули на борту, він нагадував запах токсичного ракетного пального, про що Віталій Жолобов повідомив до Центру управління польотом. Керівництво вважало за потрібне перервати політ, щоб не наражати на небезпеку екіпаж, тим більше що на той момент серйозна програма науково-технічних і медико-біологічних досліджень була успішно завершена.

У 1986 році брав участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

 

В 1994 році був обраний головою Головою Херсонської обласної ради народних депутатів. 

Указом Президента України в 1995 році був призначений головою Херсонської обласної державної адміністрації.

Вчитель. Факт участі українського космонавта у польоті на кораблі «Колумбія» свідчить, що Україна є космічною державою. Україну по праву можна вважати першою космічною державою, адже "космічна дорога" була прокладена переважно працею та розумом українців. Жителі Землі завжди будуть з вдячністю пам'ятати імена людей, що відкрили нову сферу людської діяльності. У цьому сузір'ї одні з найяскравіших - ім'я першого космонавта планети Юрія Гагаріна і ім'я головного конструктора академіка Сергія Павловича Корольова

 А зараз  проведемо  змагання  між  двома  командами  дівчатка  проти  хлопчиків. Перевіримо знання  з  даної  теми. 

 

Візитка команд. Капітани оголошують назву команди. «Венера» команда дівчат « Юпітер» команда хлопців

Конкурс 1. « Розминка»

1.   Як називається галактика, в якій ми живемо? (Чумацький шлях)

2.   Скільки планет входить до складу Сонячної системи? (8)

3.   Навколо якого тіла обертаються планети Сонячної системи? (Сонця.) 

4.   Як називається вікно літального апарата? (Ілюмінатор.) 

5.Найближча до нас зоря. (Сонце.)

6.Супутник Землі. (Місяць.)

7.Час одного оберту Землі навколо своєї осі. (Доба.)

8.Час одного оберту Землі по своїй орбіті. (Рік.)

9.       Місце старту космічних апаратів. (Космодром.)

10.   4 жовтня 1957 р. словники народів світу збагатилися новим словом. У цей день вперше у світі людство подолало силу земного тяжіння. Про що йде мова? («супутник». 4-го жовтня 1957-го року на навколоземну орбіту було виведено перший у світі штучний супутник землі. 

11.   Перший космічний пасажир 

(Лайка (— 3 листопада 1957) собака-космонавт, перша тварина, виведена на орбіту Землі. Була запущена в космос 3 листопада 1957 року о пів на шосту ранку за московським часом на радянському кораблі «Супутник-. На той момент Лайці було близько два роки, і вага — близько 6 кілограмів. Повернення Лайки на Землю не планувалося. Як і багато інших тварин у космосі, собака загинула під час польоту

           Конкурс 2  «Титани  астрономії»

Перед  вами  на  екрані  портрети  та  прізвище  великих  вчених: 1-Кеплер   2-  Бруно  3-Галілей   4-  Птолемей  5 – Браге  6-  Коперник

Питання  конкурсу.

1.     « І все-таки  вона  рухається…» ці  слова  викарбовано  на  п’єдесталі пам’ятника   спорудженого видатному  вченому. Кому  споруджено  такий  пам’ятник? (3-Галілею)

2.     « Він зрушив  Землю,  зупинивши  Сонце» ці  слова  викарбовано  на  п’єдесталі пам’ятника   спорудженого видатному  вченому. Кому  споруджено  такий  пам’ятник?( 6- Копернику)

3.     Кому  із  цих  вчених  належать  закони  руху  планет? (1- Кеплеру)

4.     « Спалити – не  означає  спростувати!» Кому  із  цих  видатних  вчених  належать  ці  слова? (2-Бруно)

5.     Хто є  автором геоцентричної  будови  світу? (4- Птолемей)

6.     Він  не  визнавав  геліоцентричну  систему  світу. Протягом  16 років  вів спостереження за  планетою Марс. Матеріали  цих  спостережень  допомогли його  помічникові – німецькому  вченому Йогану Кеплеру відкрити  закони  руху  планет? (5- Браге)

Конкурс 3. « Сузір’я»

Цей  конкурс  присвячений  сузір’ям , яких  на  зоряному  небі  в наш  час  виділено  88.  А  перед  вами  назви  наступних  сузір’їв :

1-В.Ведмедиця  2 –Змієносець  3- Пегас  4- Плеяди  5-  Андромеди  6- М. Ведмедиця

Питання  конкурсу

1.     Це сузір’я є поетичним  символом  і  служить  своєрідним  натхненням  для  поетів і  прозаїків (3- Пегас)

2.     У це  сузір’я  була  перетворена одна  із  прекрасних  німф  Калісто, яку  потаємно  від  дружини  Гери  полюбив  громовержець Зевс (1-

В.Ведмедиця)

3.     З яким  сузір’ям  пов’язане  походження  емблеми  медицини?(2- Змієносець) Змієносець- він же Асклепій або Ескулап  був  першим  лікарем. У своїй  руці  він  несе  змію, отрутою  якої  він  зціляв  хворих  і  навіть воскрешав  мертвих .

4.     У цьому  сузір’ї  перебуває  одна  із  найвідоміших  туманностей  М31- спіральна  галактика, що  містить  сотні  мільярдів зірок. Назвіть  сузір’я,  в  якому  перебуває туманність М31?  (5- Андромеди )

5.     imageУ цьому  сузір’ї  знаходиться  Північний  полюс  світу. У наш  час  північний  небесний  полюс   наближається  до  Полярної  зорі – залишився  1 і 2100 році  практично   збіжиться з нею. Після  цього  він  почне  віддалятися , і  вже  інші  зірки  будуть  претендувати  на місце  Полярної  зірки.  Назвіть  це  сузір’я .( 6-М. Ведмедиця)

6.     У  грецьких  міфах  7 дочок  титана Атланта й океаніди  Плейони   були  перетворені  Зевсом  у  зірки  та піднесені  на  небо у  вигляді  сузір’я. 6  зірок  цього сузір’я  сяють  досить  яскраво, і  лише  одну  - Меропу- ледь  видно, тому  ,що за легендою  вона  вийшла  заміж  за  простого  смертного і їй, нібито  соромно  перед  сестрами, які  вийшли  заміж  за  богів. Назвіть  сузір’я , що  складається  з 7  зірок.(4- Плеяди)

Конкурс   4 « Планети  сонячної  системи»

У  цьому  конкурсі  будуть  питання  пов’язані  із  планетами  Сонячної  системи.  Перед  вами  зображення  і  назви  планет   

1-  Меркурій  2-  Марс  3-  Уран  4-  Венера  5  Сатурн  6 - Юпітер 

Питання  конкурсу 

1.     Цю  планету  було  названо  на  честь  давньоримської  Богині кохання.(4- Венера)

2.     Хмари в  атмосфері  цієї  планети  складаються  не із  краплин  води та  кристаликів  льоду, а із  крапель  соляної  та  сірчаної  кислоти(4- Венера)

3.     У  всіх  планет-гігантів  є  кільця,але  в  цієї   планети  вони  простягаються  на  десятки  тисяч  кілометрів(5- Сатурн)

4.     Фобос  і Деймос - супутники  цієї  планети(2- Марс)

5.     У таблиці  Менделєєва є  хімічний  елемент із  аналогічною назвою під №92 (3-Уран)

6.     Ця планета відрізняється  від  інших  планет  Сонячної  системи тим, що вона  обертається  навколо  Сонця  лежачи  на  боку(3 -Уран)

7.     У грецькій  міфології  назву  цієї  планети  ототожнюють  з  Богом  торгівлі – Гермесом.(1-Меркурій)

8.     А в  цієї  планети  є  полярні  шапки, в  яких ,можливо,перебуває  у  вигляді  льоду  вода(2- Марс)

9.     Яку  з  цих  планет  ніколи  не  можна  побачити  на  зоряному  небі  неозброєним  оком?(3-Уран)

10.На  цій  планеті  астрономи  вже  близько  300 років  спостерігають  характерну лише  для  неї  червону  пляму (6- Юпітер)

Конкурс 5 «Зустріч з кометою»

ØА ЗАРАЗ ХТО  ШВИДШЕ ОБЧИСЛИТЬ, У СКІЛЬКОХ  КІЛОМЕТРАХ МИ ПРОЛІТАЄМО ВІД КОМЕТИ    Галлея?

Ø1. 12+36+24+25+3= ?   (100)

Ø2.  16+28+11+37+8=  ?   (100)

 Конкурс 6 «Космічна вікторина» 1.Перша в світі жінка – космонавт? 

   (Валентина Терешкова).

2.Кому з космонавтів належать слова «Поїхали!»?

    (Ю.О.Гагарін).

3.Хто перший зробив крок у відкритий космос?

(Олексій Леонов).

4.Назва нашої Галактики…      (Чумацький шлях). 

5.У цієї планети є тезка: живе він не в царстві заморським – він царства морського чаклун. Планета ця зветься…      (Нептун).

 6. Найголовніша зоря в житті людини – це     (Сонце). 

 7.В якому сузір’ї знаходиться Полярна зірка?

   (Мала Ведмедиця).

8. Яку планету назвали на честь римської богині любові і краси? …     (Венера) 

9.Скільки собак можна побачити на зоряному небі? 

   (3.Великий і Малий Пес, Гончі Пси).

 10.Найбільша планета Сонячної системи – це    (Юпітер). 

 11.Скільки тривав перший космічний політ Ю.О.Гагаріна? … (108  хвилин). 

12.Найближча  до Сонця планета – це…      (Меркурій). 

  Заключне слово вчителя. Підведення  підсумків  гри. Визначення  переможців.  В Україні знаходяться конструкторські бюро, підприємства по виготовленню ракетоносіїв. Україна має необхідний науковий потенціал, щоб бути справді космічною державою. Безліч невідомого космос ще приховує від нас. Він чекає на тих, хто піде некерованими шляхами у зоряне небо, у Всесвіт… Можливо це буде хтось із вас?  

 

pdf
Додано
14 січня 2021
Переглядів
1357
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку