Виховний захід "День відкритих дверей для мам"

Про матеріал
Це методична розробка позакласного заходу приуроченого Дню матері. Мета: виховання ніжного ставлення до найближчої людини на Землі, поглиблення почуття вдячності за неньчину турботу; виховання поважного ставлення до жінки-матері. Можу ще поділитись презентацією. В коментарях залишайте електронну адресу.
Перегляд файлу

День відкритих дверей для мам

Мета: виховання ніжного  ставлення до найближчої людини на Землі, поглиблення почуття вдячності за неньчину турботу; виховання  поважного ставлення до жінки-матері.

Обладнання: комп’ютер, телевізор, клакати, Презентації. СD диск.4 маркери, три смужки паперу, 17 паперових дванадцяток.(медалі за мамину працю)

ВУчень 1. Доброго дня, шановні гості! Щорічно,  другої неділі травня ми відзначаємо День Матері. Тому сьогодні ми вітаємо наших рідних матусь.

Учень 2 Скільки б нам не було років –  5 чи 50 – завжди потрібна мама, її ласка, її лагідний погляд. І чим більша наша любов до неї, тим радісніше наше життя. Адже саме мама подарувала життя кожному з нас.

Учень 3 Слово «мама» росте з нами тихо, як ростуть дерева, сходить Сонце, розквітає квітка, як тихо світить вечорова зоря і гладить по голівці рідна рука. Мати – захист і притулок для дитини, вона її опора і совість. Все, що є у нас найкращого - від рідної неньки.

Разом : ТОЖ МИ ВДЯЧНІ МАМОЧКО ТОБІ ЗА ВСЕ.

 

 Лунає пісня «Для тебе моя мамо»

Учитель. Добрий день, шановні мами. Сьогодні ми вас запрошуємо на « День відкритих дверей» у 6-Б клас. Ви, напевно ,думаєте, що у школі діти постійно зайняті навчанням та друзями і зовсім про вас не згадують. Але відвідаючи сьогодні наші імпровізовані уроки, ви зрозумієте. Що ви, мами, завжди у дитячих думках!

Ранок. На годиннику 8.50год.

Сцена 1

Урок української літератури.

Грає тихенько весела музика.

 Учень1 Яка важка сумка…аж 6 уроків сьогодні…а спати так хочеться…(позіхає)

Учень 2. Треба було тобі менше в телефоні грати. От мені мама каже, що телефон – то зло. Одна шкода від нього. От тільки вайбер -  корисна штука!

Учень 3. А який у нас перший урок? Історія…математика…(Лунає дзвінок і до классу заходить вчитель) зрозуміло, українська література.

Учитель. Добрий день, учні. Сідайте. Запишіть у зошитак нашу тему уроку : «Образ матері у поезії українських письменників».             

Ваше домашнє завдання було вивчити вірші. Хто перший хоче прочитати напам’ять?

Володимир Мирний. (Марчик Настя)
Мати

Як ти часто зайнятий лиш собою -
Своїми радощами, своєю любов’ю!
А десь поруч по хаті та ходить мати,
Ладна тебе й диханням зігрівати.
Глянеш нишком - і душу тобі обпалить
Її тиха, натомлена сивина.
То - невдачі твої, і злети, й провали…
Ти молись їй: не вічна ж вона.

 

Василь Симоненко (Терп’як Анна)
Вклонися їй
 

Коли малим ти вперше став
                                          на ноги - 
Яка ж то радість матері
                                          була! 
Від тихої колиски до порога 
Вона тебе за руку провела. 
Вона прибігла стомлена
                                         з роботи, 
І, може, сон їй очі замикав, 
А дома - новий клопіт і турботи, 
І довга низка непочатих справ. 
І ти не знав, що терпли в неї руки, 
Коли вона сідала до стола 
І, затаївши біль в душі і муку, 
Із батьком річ проникливу вела. 

Їй не шкодуй синівської любові, 
Її мозолі й зморшки -
                                          все шануй, 
Вклонися їй, скажи привітне слово 
І руки працьовиті поцілуй. 

Їй по плечу, здається, світ підняти, 
Їй справи по плечу - великі і малі, 
Бо це ж вона, вона народу мати, 
А значить - 
Мати правди на землі.

 

Віктор Геращенко (Бикирюк Марк)
Мамо моя рідна і єдина

Мамо моя рідна і єдина,
Ластівко добра і теплоти,
Я для тебе був і є дитина,
І для мене найдорожча ти.
Доки в грудях буде серце битись,
Втратити тебе я так боюсь.
Я на тебе хочу надивитись,
За здоров’я Богу помолюсь.
Скільки ти зазнала горя й муки
У своєму нелегкім житті!
Я цілую ці дбайливі руки,
Мозолисті, вмілі, золоті.
Хай поля-лани зерняться житом
І вруняться колосом без меж,
Скільки я на світі буду жити,
Ти в моєму серці не помреш!
Доки в грудях буде серце битись,
Втратити тебе я так боюсь.
Я на тебе хочу надивитись,
І чомусь ніяк не надивлюсь.

Учитель . Так, як у поезії на вічно закарбувалось слово «мама», то нехай і ваші серця завжди зігріває думка про неньку. Урок закінчено. До побачення.

Сцена 2

Лунає тихенько весела мелодія. Діти ведуть діалог.

Учень 3. От і пролетів перший урок.  А який наступний?

Учень 4. Історія.

Учень3. А яке було домашнє завдання?

Учень4 Ти що не підготував домашку?

Учень 3. Та як же я міг знати, що задано, якщо у мене розклад не записаний.

Лунає дзвінок на урок

 Урок Історії

Вчитель: Добрий день. Запишіть тему нашого уроку: «Видатні жінки в історії України».Читаючи книжки з історії ви зазвичай дізнаєтеся про князів, королів та славетних полководців. Ці люди завойовували землі, керували державами та змінювали світ. І всі вони - чоловіки.

Учень 3: А де ж були жінки?

Учень 4: Так жінки створені, щоб бути господинею і мамою, а от великі справи творять чоловіки.

Вчитель: Звичайно жінка відрізняється від чоловіка фізичною силою, але ж ніяк не розумом! Видатні справи робляться не м’язами, а мудрістю, кмітливістю та винахідливістю. В історії України є немало видатних жінок, які були не лише хорошими господинями і матерями, а й робили великі справи.

Вашим домашнім завданням було підготувати доповіді про жінок які здійснили важливий внесок в історію України.

Учень 4. Розповідь про українських амазонок.

Учень №1. Княгиня Ольга, мати Святослава Ігоровича.

Україна відрізнялась від сусідніх країн тим, що з давніх часів у нас чоловік і дружина у шлюбі мали рівні права. Прикладом самостійності жінки у вирішенні не тільки родинних, а й державних проблем є княгиня Ольга.

Велика княгиня Ольга стала першою жінкою-правителько, яку церква вважає святою. Вона намагалась прищепити на Русі християнство ще за кількадесят років до Володимира Великого. Однак це їй не вдалось, бо язичники чинили сильний опір.

Вона впровадила чіткі норми збирання данини зі слов’ян  - тобто тепер люди розуміли, скільки і чого мають віддати князям за захист своїх земель від ворогів.

Учень 3.Анастасія Заславська, мама двох дітей та дружина волинського князя Козьми Заславського чиїм старанням і коштом з’явилась на світ українська Першокнига — Пересопницьке Євангеліє, писане живою староукраїн­ською мовою. Євангліє, на якому нині присягають Президенти України.

Учитель. А ще учнів унікальний випадок у світовій історії –Роксолана. Навряд чи десь знайдеться жінка, яка понад три десятиліття була однією з найвпливовіших постатей, та ще й у мусульманському світі. Ось і підійшов наш урок до завершення. Сподіваюсь, що ви будете пам’ятати ці історичні постаті. І пам’ятайте, що ми можемо творити історію самі, не лише діями, але і мудрими ідеями.

Лунає дзвінок, що сповіщає про кінець уроку.

 Учень 2. (учень цілий урок спав на парті, а почувши дзвінок). А як же я? Я не встиг розповісти…  що жінки завжди були творчими. Саме їхня творчість формувала особливі риси України . Наприклад, славетна Маруся Чурай склала багато і нині відомих пісень. ЇЇ вважають авторкою таких пісень «За світ встали козаченьки…» «Ой не ходи Грицю..»  « В кінці греблі шумлять верби.» Не пробачивши зради Маруся Чурай отруїла коханого і була засуджена до страти. Але завдяки її пісням, з якими на війну йшли козаки, дівчину помилував сам гетьман Богдан Хмельницький. Шкода, що Людмила Василівна цього не почула. Я  міг би отримати 12.

(Лунає дзвінок на урок)

Весела перерва

Частівки

  1. На перерві ми вчимо майже всі уроки

І не маємо з домашнім жодної мороки.

  1. Як приходимо додому не приховуємо втому

Щоб уроки нам «повчити» треба трошки відпочити.

  1. Телефон у руки скаче наче у футболі м’ячик

Море інформації і прямі трансляції.

  1. От година 6-та, 7-ма Мама вже прийшла додому

Біжимо  ми у всі боки: «Ще ж не вивчені уроки».

  1. Люблю мамочки тебе, ти – найкраща мати

Хто ж мене і татуся буде напрягати.

  1. Щоб  порядок був у школі, на роботі і в коморі

Наша мама про це дбає, бо таку вже вдачу має.

Сцена 3

Учень 1. Хто сьогодні черговий? Питаю ще раз, хто сьогодні черговий?Значить мовчимо… Нагадую,зараз буде урок географії і нам необхідна карта!

Учень 2. Ну якщо географія, то я принесу. Моя мама казала,коли я запам’ятаю де знаходяться Мальдіви, то тоді ми поїдемо туди відпочивати. А хто ж не любить відпочивати?!

(Лунає дзвінок на урок)

Учитель. Добрий день. Я чув що тут хтось говорив про Мальдіви. А чи знаєте ви, що клімат на Мальдівах … Сьогодні наш урок,учні,  зовсім не буде схожий на жоден із попередніх. Адже ми не будемо подорожувати у пошуках корисних копалин чи природних ресурсів, ми не будемо досліджувати літосферу чи гідросферу. Сьогодні ми побачимо як в усьому світі шанують культ матері.

Учень 3. А ми поїдемо поїздом чи полетимо літаком?

Вчитель. Ми здійснимо віртуальну подорож. Отже, увага на екран.

Демонстрація презентації «Найчудовіші пам’ятники мамам»

Учитель. Отже хто мені скаже що об’єднує усі країни світу? Звичайно це любов до мами, до неньки. Створюючи такі шедеври, які ви бачили у презентації, різні народи знову і знову звеличують святу материнську любов. Любіть і шануйте своїх матерів. Урок закінчений. До побачення.

 

Сцена 4.

Вчитель. Найперша літера, якою починаються майже всі абетки світу, - це літера "А". І вже за нею шикуються у певному порядку всі інші літери,

Найперше слово, яке вимовляють діти майже в усіх країнах світу, - це слово "мама", і вже за цим святим і найріднішим словом діти навчаються інших слів. Мама, матінка, матуся...

Чи є на світі слово більш прекрасне і ніжне?

Пісня «Прекрасні звертання»

А зараз на урок української мови запрошуються чотири мами. Прошу займайте місця за партами, бо у нас розпочинається урок.

(дзвенить дзвінок на урок.)

Сьогодні ми будемо працювати в парах.  Ваше завдання підібрати до слова мама якомога більше прикметників. Отримають 12 балів ті, що впораються із завданням найкраще. На все про все у вас є 3 хвилини. Час пішов.

(Лунає музика, поки мами виконують завдання)

Які наші мами молодці. Я впевнена, що вони  - найкращі!

А тепер послухайте загадки від учнів.

ЗАГАДКА БЕЗ КІНЦЯ
Який струмочок повсякчас
Співає ніжно коло нас?
Мамин голос.
А що солодке знаєш ти,
Чого в крамниці не знайти?
Мамині вуста.
Яке колосся золоте
Униз вершечками росте?
Мамині руки.
Які сніги постійно йдуть,
Які сніги не розтають?
Мамина сивина.
Які дві зірки, знаєш ти,
Завжди нам сяють з висоти?
Мамині очі. 
Які поля з кінця в кінець
Зорали сльози навпростець?
Мамине лице.
А що широке, як земля,
Та не займа чужі поля?
Мамина душа.
Г. Вієру

Учитель. От і підійшов до завершення наш урок. Пам’ятайте що найцінніше в житті  - слово «мама»  і не забувайте  про прекрасні звертання! Урок закінчено. До побачення.

Сцена 5

Учень.1 Нарешті, останній урок – музика!

Учень 2. Можна трошки відпочити. Як казала моя мама – треба знати, що таке гама до мажор чи ля мінор – не легка це справа (зітхає). Але наш учитель музики, зробить всім забаву.

Дзвінок на урок

Учитель. Добрий день учні. Сідайте.

Весна прийшла струнка і гожа

В природі стільки вже пісень

І на весну матуся схожа
бо розвидняє діткам день.

Сьогодні на уроці музики Ми разом з Мамами заспіваємо пісню!

 Пісня «Заспівай мені, мамо.»

Сьогодні вам учні потрібно буде вивчити особливу гаму, яка називається «Чудовий настрій мами». Обов'язково виконуйте всі пункти, або ж хоча б більшість із них.

Отже записуємо у нотних зошитах ноти:

ДО – допомагати

РЕ –реагуватина зауваження

МІ – мінімізувати стресс для мами

ФА – фантазувати на кухні

Соль – замінити на Цукор

ЛЯ – лякати маму не можна

СІ – сісти поряд з мамою.

ДО – дослухатись до маминих порад

Учитель. Обов'язково використовуйте кожну нотку, або ж хоча б більшість із них. Тоді ви будете щасливі  і мама пишатиметься вами! Урок закінчено.Допобачення

 

Учитель. От і підійшов до завершення один із типових днів у школі 6-Б класу. Сподіваюсь ви не сумували, адже тут сумно ніколи не буває. Разом з тим, думаю, що ви переконались в тому, що мама – це людина,про яку діти ніколи не забувають, ні на уроках, ні у дружніх розмова. Мама завжди поряд з нами!

Бубнюк А.1.Найдобріша, найкраща матусю рідненька!
В цей день ми вклоняємось дуже низенько.
Марчик Н.2.За сонечко ясне, за серце прекрасне, 
За те, що добром зігріваєте нас,
За те, що в щасливу і скрутну хвилину 
Ми можемо всі прихилитись до вас.
Міснік Б 3.Хай вас обминають невдачі та грози,
Нехай лиш від сміху з’являються сльози,
Міцного здоров’я з роси і води, 
Бадьорість та настрій хай будуть завжди

Семан П4.Рідненька, найкраща, єдина!
Щоб Ти не схилилась ніколи в журбі.
І сонце, і зорі, і даль журавлину
Від щирого серця даруєм Тобі.
Рощук Н 5.І в осінь, і взимку, весною і влітку,
Щоб щастя й здоров'я у тебе було
Уклін Тобі, наша люба лебідко,
За ласку Твою і за Твоє тепло!

Гончарова. О боже! Ти живеш над нами,
Тебе благаємо в цей час:
Пошли здоров’я нашій мамі
І збережи її для нас!!!

 

Телепей В.І, знаєте, я хочу всім сказати:

У кожного – найкраща в світі мати.

Своїй сьогодні дякую я дуже

За мир в душі, за лілії і ружі,

Бега О. В День Матері бажаю,
Краси, насолоди і вічної вроди!
Від Бога – здоров'я,сил – від природи!
 

Фіалковський.За виконання мрій, за кожну мрію,

За те, що вірю і весні радію,

За те, що вчусь, вивчаю світ, молюся…

Спасибі за життя, моя матусю!

 

Пісня фінальна «Калина » Федишин.

І на останок хочу привітати вас усіх із прийдеснім святом. Адже 15 травня вся Україна відзначає День сім’ї. Дуже важливим в сім’ї є взаємини між батьком і матір’ю, на плечі яких повністю лягає не тільки створення виховної атмосфери в домі, а й усієї системи сімейного виховання. Справедливо кажуть у народі, що дітей виховує вся сім’я, але долю виховання вирішують батьки. У сім’ї однаково важлива роль належить як батькові, так і матері..  І не даремно батько й мати в українців мають спільну назву – батьки.

Сім'я — це щастя, любов і удача, 
Сім'я — це влітку поїздки на дачу. 
Сім'я — це свято, сімейні дати, 
Подарунки, покупки, приємні витрати. 

Сім'я — дружна праця і вічні турботи, 
Сім'я — це багато вдома роботи. 
Сім'я — це складно. 
Сім'я — це важливо. 
Сім'я — це коли 
Все на світі можливо!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пісні про маму

Ніч зірки розсипає по небу
Засинають ліси та поля,
Я в дитинстві горнувся до тебе
Рідна матінко, пташко моя
ПРИСПІВ:
Заспівай мені мамо, заспівай у цей час,
пісню ту, що співала, і співаєш не раз

Програш
2
Місяць ясний за вікнами сяє
намалює він сни чарівні
моє серденько пісню співає
що співала матуся мені
Приспів
3
Наче вітер роки пролітають
Підросту і промовлю тобі:
Хай вуста твої завжди співають
Поцілую я руки твої.
Приспів.

 

. Осінь на твоєму небокраї,
Тільки ти, матусю не журись.
Я для тебе пісню заспіваю,
Щоби ти зраділа як колись.

Приспів:
Для тебе, моя мамо,
Усі найкращі квіти.
Для тебе, моя мамо всі пісні.
Для тебе, моя мамо,
Усе на білім світі
Лиш ти всміхайся сонячно мені.

2. Осінь жовтим листям закружляє,
Знову будуть плакати дощі.
Я для тебе пісню заспіваю,
Щоби стало тепло на душі.

 

 

 

 

Пісні

1.Веснянка

2.Для тебе моя мамо.

3. Частівки

4. Прекрасні звертання

5. Заспівай мені мамо

6. Калина Н.Май

 

. Моя мама - найкраща в світі, бо вона...

2. Я люблю свою маму за те, що вона...

3. Коли б я був чарівником, я зробив би для мами ось що...

 

Пісні

1.Веснянка

2.Для тебе моя мамо.

3. Частівки

4. Прекрасні звертання

5. Заспівай мені мамо

6. Калина Н.Май

 

docx
Додано
17 січня 2021
Переглядів
440
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку