Сценарій "Цікаві факти про англійську мову"

Про матеріал
Позакласний захід спрямований на популяризацію вивчення англійської мови. Розрахований на учнів середньої ланки.
Перегляд файлу

Цікаві факти про англійську мову

Fun facts about the English language

 

Мета: узагальнити та систематизувати знання з теми, розширити кругозір учнів та  мотивувати  до вивчення англійської мови.

Обладнання : карта Британії, презентації, національна символіка.

 

Хід заняття

 

Introduction .

 

Коли ми починаємо вивчати будь-яку іноземну мову, то часто ми хочему поринути ще й в історію, культуру, цікаві факти тої мови, яку ми вчимо. І це правильно. Адже завдяки цьому, мова розкривається максимально і багато питань, які виникають під час навчання, знаходять свої відповіді. Також, коли ми вчимо мову у сукупності із її історією та культурою, ми стаємо більш зацікавленними і вмотивованими для сприйняття інформації. Тому для людей, які вивчають англійську ми підготували  цікаві факти про цю мову.

 

(Слайд 1 )

Англійська мова давно увійшла у наше повсякденне життя. Навіть люди які ніколи її не вивчали без зусиль перекладуть слово «love», чи скажуть англійською «Виготовлено в Китаї». Сподіваємось наша підбірка цікавих фактів буде ще одним мотиватором навчання.

Мовна зарядка (пісенька про числа та місяці з відео)

 

  1. Англійська є мовою міжнародного спілкування, бізнесу, торгівлі, політики, банківської системи, науки, комп’ютерних технологій, кінематографу, авіації та мореплавства. Приблизно 80% інформації, яка зберігається на всіх комп’ютерах у світі, написана англійською мовою  В цілому в Інтернеті приблизно 70% займають сторінки англійською мовою.
  2.  Виявляється, що англійська мова – не найпопулярніша мова. Вона займає лише третє місце у рейтингу найпоширеніших мов світу, де перші місця почесно займають китайська та іспанська мови. Англійській же дістається бронза за 400 мільйонів носіїв цієї мови та за більш ніж 700 мільйонів людей, які вивчають її як другу мову  .
  3.  Англійська мова є найпоширенішою мовою в світі. Приблизно 1 млрд. людей володіє англійською мовою, а це майже кожен сьомий житель планети..

 

  1. Англійська мова вважається обов'язковою для всіх учнів в Китаї, починаючи з третього класу. В Америці ж, тільки 3% початкових шкіл і 4% середніх шкіл пропонують вивчення китайської мови.

 

  1. У Нігерії англомовних людей більше ніж у Великобританії.

 

  1. Сполучені Штати Америки не мають офіційної мови. Технічно, в США немає офіційної мови на федеративному рівні. Але деякі штати оголосили англійську мову, як офіційну.  Згідно закону штату Іллінойс , там є незаконним говорити на англійській мові. Офіційно визнається одна єдина мова «американська».

 

(Взаємодія з учнями ; назвати країни в яких розмовляють англійською мовою або англійська мова є другою офіційною мовою)

 

7) Словниковий запас англійської мови налічує 800 000 слів

Англійська належить до тих мов, що мають найширший словниковий запас (Оксфордський словник англійської мови нараховує близько 600 тис. слів, а словник Вебстера — 475 тис.) Однак у 90% текстів, написаних англійською мовою, використовуються не більше 1 000 різних слів. А для повсякденного спілкування цілком достатньо знати 1 500-2 000 слів.

8. Англійська мова найбільш швидко розвивається, адже кожні 2 години в розмовній практиці з’являється нове слово, а кожного року приблизно 4 000 слів додаються до словника. Наприклад, абревіатура «LOL» є скороченням від фрази «to laugh out loud» (голосно розсміятися), яка в 2011 році була внесена до оновленого Оксфордського словника

 

9) Британська англійська та американська англійська мають певну різницю, зокрема в США є 24 діалекти англійської мови. Цікавим фактом також є те, що книги про Гаррі Поттера були переведені з англійської на американський варіант англійської мови.

10) Усім, хто колись вивчав англійську мову, чи зараз її вивчає, має бути відомо, що вона – одна з найлоканічніших мов у світі. І, якщо порівняти англійську та українську, то тексти першої будуть на 20-40 % коротшими від текстів останньої мови. До того ж найкоротше речення в англійській мові складається лише з трьох літер, наприклад «I am.» або «I do.» А якщо I am скоротити до I´m, то взагалі з двох!

11) При всій своїй лаконічності саме англійська мова зберегла у своєму лексичному арсеналі найдовше слово у світі – pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis. За цими 45 літерами ховається назва хвороби дихальних шляхів при вдиханні вулканічного та іншого пилу.

 Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg. Воно має 45 букв (як і попереднє!), 15 з яких «g» і 9 - «a». Це невелике озеро поблизу міста Вебстер, штат Мічиган, США

12) Відкривши словник, можна переконатися, що рекордсменом по кількості значень є слово –  sat. Воно має 44 основних значення для дієслова, 17 основних значень для іменника, 7 основних значень для прикметника та купу додаткових значень.

13)  А от що стосується етимології слів в англійській мові, то можна з упевненістю відзначити, що найстаріше слово в цій мові – town, а також слова bad, gold, та apple.

14) . Слово good bye раніше звучало як ціле речення-прощання: «God be with ye» (у перекладі зі староанглійської «Нехай Бог буде з тобою»).

15) . Взагалі в англійській мові є дуже багато цікавих слів, наприклад, в слові indivisibility літера I повторюється 6 разів. А слово goddessship – єдине слово, де приголосна літера повторюється 3 рази підряд. Або от ще: rhythm – найдовше слово з однією голосною.

16) Almost (майже) - найдовше слово англійської мови, в якому всі букви розташовані в алфавітному порядку.

17). В англійській мові є тільки 4 слова із закінченням на «dous»: tremendous (величезний), horrendous (страхітливий), stupendous (дивовижний) та hazardous (небезпечний, ризикований).

18). Underground (метро, підземний) - єдине слово в англійській мові, яке починається і закінчується на «und».

19) Англійське слово slave (раб) має пряме відношення до слов'ян: в стародавні часи германські племена продавали представників слов'янських племен в рабство римлянам 

20) Трохи про парадокси сучасної англійської мови , щоб нам всім не потрапити , прямо скажемо в халепу. Памятайте , друзі , коли сучасні англійці кажуть «bad» , часто вони мають на увазі “good”.  Хто б міг подумати… Але це не єдиний «перевертень» в історії англійської мови. Скажімо слово  awful колись означало хвилюючий, тепер же жахливий і  artificialозначало зосередження мистецтва, а нині штучний або ненатуральний. А ось цікавий зразок еволюції англійської мови “butterflies” (метелики) колись називали “flutterbyes

21) Хто небудь знає звідки походить слова «бойкот»? Ось невеличкий екскурс в історію. В середині 19 століття жив собі молодий чоловік , якого найняв ірландський граф , щоб той у свою чергу збирав ренту з орендарів. Фермери категорично ігнорували його і відмовлялися платити. Так ось до чого я, того хлопці звали Charles Boycott.

22)  З 1932 по 1940 рік через друкарську помилку в словнику англійської мови було присутнє слово, у якого не було значення. Це слово «dord», відоме також як «ghost word» (слово-привид). Окрім того, символ «&» давніше також був в алфавіті англійської мови. Зараз же цей символ називається «ampersand» та не вважається літерою.

23) Англійська мова має найбагатші синонімічні ряди. Наприклад, для слова «drunk» (п’яний) в англійській мові існує 2 241 синоніми, що навіть зафіксовано в Книзі рекордів Гіннесса. Описати стан сп’яніння англійською мовою можна за допомогою майже 3 тисяч слів і виразів. Саме стільки синонімів зібрав американський письменник Пол Діксон для своєї книги «Drunk: the Definitive Drinker’s Dictionary». Американський президент Бенджамин Франклін зібрав більше 200 синонімів слова drunk (п'яний), включаючи такі шедеври як cherry - merry, nimptopsical і soaked.

24) Унікальним також англійською є слово swims (плаває). Якщо його написати великими літерами, то навіть коли перевернути догори ногами, все одно текст буде однаково читатись. Рекордним словом в англійській мові у якому жодна літера не зустрічається більше одного разу є слово uncopyrightable (те, до чого не можна застосувати закон про авторське право).

25). Ну а це вже відомий прикол: stewardesses (стюардеса), це найдовше слово, яке можна надрукувати лише лівою рукою.  . Слово typewriter (друкарська машинка) - найдовше слово, яке можна набрати на клавіатурі в одному (верхньому) ряді.

 

26. Слово queue (черга) єдине слово, в якому вимова не зміниться, якщо прибрати останні 4 букви.

27. Go (йти, йди)– це найкоротший осмислений вислів в англійській мові.

28. В англійській назви всіх континентів закінчуються на ту ж саму літеру, з якої починаються.

29. Англійські слова salary (заробітна плата) і salad (салат) походять від латинського sal (сіль). Перше слово виникло через те, що римським солдатам видавали дозвіл на купівлю солі, а друге - через те, що римляни любили солити зелень.

30. Англійським поетам пощастило, тому що вони не можуть знайти риму тільки до 4 слів: month (місяць), orange (апельсин, помаранчевий), silver (срібло, срібний), purple (фіолетовий). Деякі поети-аматори в пошуках вдалого варіанту намагаються римувати orange з courage (мужність), porridge (каша), arrange (організувати) та іншими схожими за звучанням словами, проте, очевидно, що така рима є притягнутою за вуха.

31) Найчастіше в англійській мові використовується буква E, а найрідше - Q. Мається на увазі те, як часто ця літера знаходиться в різних словах. Крапка на буквами «i» та «j» в англійській мові називається tittle (капелька

32). Фраза Time Person of the Year (людина року) містить перший, другий і третій найбільш часто використовувані іменники англійською в порядку по популярності.
33).Є тільки одне слово англійською в якому по порядку використовуються букви X, Y і Z це слово — Hydroxyzine (Гідроксизин — лікарський препарат).
34) . Говорячи про речення, то «The quick brown fox jumps over the lazy dog» унікальне тим, що тут зустрічаються усі літери англійського алфавіту. Можете перевірити самі)

35). А якщо хочете зламати язика, то можете спробувати прочитати найскладнішу англійську скоромовку «The sixth sick sheik’s sixth sheep’s sick». Вийшло? В такому разі ви можете пишатися собою, тому що навіть носіїв мови кидає в піт від такого тексту)

 

36) Єдине в англійській мові речення, яке вважається коректним за наявності 8 однакових слів, розташованих поспіль та без пунктуаційних знаків: «Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo» (Бізони з Баффало, налякані іншими бізонами з Баффало, лякають бізонів з Баффало).

Ще одне цікаве речення: «A rough-coated, dough-faced, thoughtful ploughman strode through the streets of Scarborough; after falling into a slough, he coughed and hiccoughed» (Одягнений у грубий одяг блідолиций задумливий орач крокував вулицею міста Скарборо. Після падіння в болото він кашляв та гикав). Унікальність його в тому, що тут зустрічаються всі 9 варіантів читання буквосполучення «ough». Явний приклад того, що в англійській мові найскладніше - це правила читання (а точніше, їх відсутність).

37) А от знаки пунктуації в англійській мові з’явилися лише в XV столітті. До речі, і до сьогодні не існує чітких правил для усіх знаків пунктуації в англійській!

 

38) Англійська мова використовує латинську абетку.

В принципі в світі існує багато мов, які використовують латинську абетку. В свою чергу латинська абетка пішла з етруської. Раніше англійська абетка мала 29 літер, а не 26, як сьогодні. Так, англійська абетка з роками зменшувалася. І, в принципі, це знову, на руку тим, хто її вивчає.

 

39). І наостанок, доки ви читали цю статтю понад сімсот мільйонів людей по всьому світі вже вивчає англійську мову.

docx
До підручника
Англійська мова (6-й рік навчання) 6 клас (Карпюк О.Д.)
Додано
26 листопада 2019
Переглядів
2029
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку