Сценарій диспуту на тему: "Людська жорстокість чи доброта: що сьогодні переважає?"

Про матеріал
Даний сценарій можна використати організаторам позакласної роботи в загально-освітніх закладах, ліцеях, коледжах, університетах, академіях. Вікова категорія: старшокласники, студенти. Сценарій має навчальну мету, розвиваючу та виховну.
Перегляд файлу

Сценарій диспуту на тему:

«Людська жорстокість чи доброта: що сьогодні переважає?»

 

Автор сценарію: спеціаліст вищої категорії, викладач-методист Гадяцького коледжу культури і мистецтв ім. І.П.Котляревського Сидоренко Галина Григорівна

 

Оформлення сцени:  по центру завіси – зображення дерева, половина якого буяє зеленню, а інша – з сухими гілками. Збоку  від сцени – екран.

 

Звучить музика першої частини 5-ої симфонії Бетховена

 

Ведуча 1:  Добрий день, шановні гості!

 

Ведуча  2: Добрий день, шановні викладачі та студенти!

 

Ведуча  1: Ми дуже вдячні вам,що ви прийшли до нас , що вас, як і нас, хвилює тема

людської жорстокості.

Отож розпочинаємо диспут: «Людська жорстокість чи доброта: що сьогодні переважає?»

 

Ведуча  2: Людське життя… неповторне і звичне, радісне і сумне, сповнене глибоких переживань, солодке, як мед, і гірке, як полин. Люди… їх мільйони… І всі вони різні, у чомусь неповторні, і у  кожного з них своя стежка в житті. Хтось обирає стежку добра, а хтось - жорстокості.

 

Ведуча 1: Людяність .., милосердя.., добро... Все частіше ми говоримо про них, а чи кожна душа відкрита для добра?

Все частіше озвучуються тривожні думки, що нині наше суспільство «заражене вірусом» егоїзму, зла й жорстокості. Зачерствіли людські серця, заросли ряскою байдужості  до чужого горя, чужої біди, чужого болю, яких у нашому житті так багато. І чи дійсно це так?

 

Ведуча 2: Тож перед тим, як ми почнемо  обговорювати тему нашого диспуту,  пропонуємо вам переглянути відеозапис невеличкого опитування  з нашої теми звичайних людей з гадяцьких вулиць.

 

(демонструється відеоряд із соціологічним опитуванням про те, чого у світі більше: жорстокості чи добра).

 

Ведуча  1: Такі проблеми сьогодення не можуть не хвилювати сучасну людину і саме тому ми пропонуємо на ваш розсуд такі питання:

 

Ведуча 2: Хто і що робить людину жорстокою?

 

Ведуча  1: Байдужа людина - це обов’язково жорстока людина?

 

Ведуча 2: Щоб вижити у сучасному світі, дійсно треба бути жорстоким?

 

Ведуча  1: Чи треба пробачати жорстокість?

 

Ведуча 2: Чи можна пробачити жорстокість, яку людина проявляє, захищаючи себе?

Ведуча  1: Чи можливо людською добротою перемогти жорстокість?

 

Ведуча  2: Чи залежить особисто від кожного з нас існування доброти і жорстокості у

світі?

 

Ведуча  1: Що ж у сучасному світі переважає: людська доброта чи жорстокість?

 

Ведуча  2: Перш ніж почути ваші відповіді, ваші міркування навколо цих питань,  ми  хочемо закликати учасників нашого диспуту до толерантного спілкування і поваги один до одного під час виступу.

 

Ведуча  1: Людина є найбільшою загадкою у світі, яку до кінця не можна розгадати. Як говорив Марк Твен: «Кожна людина схожа на місяць – має свою темну сторону, яку вона нікому не показує». А й справді, звідки в людині ця темна сторона?.

    Хто  тоді і що робить людину жорстокою?.Запрошуємо до роздумів.

 

Обговорення питання

 

Ведуча 2: Ви назвали досить багато факторів , які негативно впливають на людину, роблять  її  жорстокою. Та все ж,  найчастіше це починається з сім’ї. В  маленькому дитячому серці здатне прорости будь-яке насіння. Кожна насінина здатна розквітнути квіткою, а може  прорости колючим чортополохом. Найперше відповідають батьки, і не треба перекладати батьківські обов’язки  на когось.  Тож ні в якому випадку не можна виправдати батьків, які байдужі до виховання своїх дітей.

 

Ведуча 1:  Часто й густо ми залишаємося байдужими до людського горя. І переконані, що  ніякого зла при цьому  ми не чинимо, ніякої жорстокості не виявляємо.

А, як ви вважаєте, байдужа людина – це обов’язково жорстока людина? Запрошуємо до розмови.

 

Обговорення питання

 

Ведуча 2:  З ваших міркувань  ми зрозуміли, що байдужість і жорстокість йдуть поруч. Психологи стверджують,що жорстокість –   це байдужість до страждань людей або прагнення завдати страждань іншим, це метод досягнення цілі задля користі.

 

Ведуча 1: Прояви людської байдужості  ми бачимо щодня. Зневагу до бідних, старих і немічних, до інвалідів, що інколи змушені жебракувати, байдужість чиновників,в обов’язки яких щонайперше входить допомога людям.

 

Ведуча 2:  Тих,хто проходить повз чужої біди – безліч. Якщо людина байдужа  у ставленні до людського нещастя і не прагне  допомогти , то це той самий прояв жорстокості. А як назвати те явище, що тисячі стареньких людей при живих і ситих дітях  фактично тихо згасають у холодних хатах?

Саме про  це проникливі роздуми поета:

 

На фоні музики звучать вірші

Читець :  У когось осінь, в когось літо -

Спрадавна в кожного свій час…

Відмовились від батька діти

У переддень зими як раз.

 

Зневажив би дідусь хуртечу

Як би хоч трохи сили мав.

У бороді його старечій

Давно заплуталась зима.

 

Дві донечки і син…Багаті.

І – ні краплини доброти…

Старий у ще старішій хаті

Мовчання зрікся суєти.

 

Біля нетопленої печі

Сидить нерушно-геть заслаб

А на голівоньку старечу

Зі стелі краплі-кап, кап, кап.

 

 

Ведуча 1: Давня мудрість  застерігає: «Бійся байдужих – вони не вбивають і не зраджують, але  саме з їхньої мовчазної згоди існує на землі зрада і вбивство»

Пам’ятаймо про це.

 

Ведуча 2: Головний герой оповідання  російського письменника  Чехова «Размазня»  у пориві обурення на невміння співрозмовниці  протистояти злу, кидає звинувачення :  «Но разве можно быть такой кислятиной? От чего вы не протестуете? Чего молчите? Разве можно на этом свете не быть зубастой? Разве можно быть такой размазней? »

А як думаєте ви? Щоб вижити у сучасному світі дійсно треба бути  «зубастим» , а то й жорстоким?

 

Обговорення питання

 

Ведуча 1:  Вислухавши ваші думки, важко зробити однозначний висновок. Та однозначно,що злу треба  активно протистояти, недарма ж в народі кажуть, що і добро повинне бути  «з кулаками»!

Тільки при цьому «зубастість» не  повинна переростати в жорстокість. Відстоюючи себе в цьому житті, ми не повинні шкодити при цьому іншій людині, пам’ятаючи, що так точно  можуть вчинити з вами. І знову ж таки, народна мудрість : «Робиш добро – не кайся, робиш зло – на зло й сподівайся». Тож варто замислитися.

  

Ведуча 2: І опитування, і ваші роздуми вголос, на жаль, стверджують,що у сучасному світі жорстокості багато, хоч вона і різна,  і ставлення до неї  різне. Можна вбити людину фізично. А можна  одним словом морально знищити її. Що страшніше? Що жорстокіше? Чи однаковою повинна бути реакція на ці різні прояви жорстокості? Як бути в таких випадках: прощати , мстити, чи шукати юридичного захисту від зла?

Готуючись до розмови з вами і шукаючи відповіді , ми не прийшли до єдиного висновку. А як думаєте ви?

 «Чи треба пробачати жорстокість?»

 

Обговорення питання

 

Ведуча 1:  Отже жорстокість, зло прощати не можна, і людину, яка їх чинить, треба карати, але  у відповідності до міри її жорстокості. Помста не є покаранням, оскільки помста – це теж зло.

 

Ведуча 2: Жорстокість пробачати не можна. Але ж досить часто буває, що людина вимушена вдаватися до жорстокості , захищаючи себе від бандита, захищаючи своє добро від злодіїв тощо.  Як ставитися до цього?

Чи можна  пробачити жорстокість, яку людина проявляє, захищаючи себе?

 

Обговорення питання

 

Ведуча 1:  «Вимушене добро не цінується, а вимушене зло прощається» - практично на цьому зійшлися ваші думки.  Але народна мудрість  морально прощає вимушене зло з  точки зору моралі. Та з правової точки зору  жорстокість при самозахисті не є злочином лише тоді, коли буде доказано, що вона була вимушеною,а не навмисною. Тому якщо, обороняючись, можна уникнути жорстокості,то краще зробити саме так.

 

                                На фоні музики звучать  віршовані  рядки

 Читець :  Мудрець сказав:

Живи, добро звершай.

Та нагород за це не вимагай.

Лише в добро і вищу правду віра

Людину відрізняє від звіра.

Нехай ця істина стара:

Людина починається з добра.

 

Ведуча 2: Кожна людина, проживши своє життя, залишає певну згадку про себе на цій землі: хто на віки збудував прекрасні архітектурні споруди, хто створив чудові художні полотна,хто був покликаний навчати і виховувати, а хто своєю повсякденною працею, звичайною і водночас такою потрібною, вносив свій вклад у швидкоплинний потік життя. І всі ці люди в усі часи творили добро - добро для кожного, добро для всіх, добро для народу.

 

Ведуча 1: Прояви добра в людських вчинках   називаються добротою, коли приносимо добро ласкавою усмішкою, добрим чуйним словом чи конкретною справою, не вимагаючи нічого взамін. Тоді і люди, і оточуючий світ стають добрішими . Чи дійсно це можливо?

 «Чи можливо людською добротою перемогти жорстокість?». -.

запрошуємо до роздумів.

 

Обговорення питання

 

Ведуча 2:  У сучасному світі  дійсно багато жорстокості: вибухають хмарочоси в Америці, злітають у повітря міста в Іраку, іде війна в Україні… Здається, весь світ дичавіє, і неможливо це перемогти. Важко достукатись до людських сердець, щоб допомогти їм зрозуміти  значимість одвічних людських цінностей.

 

Ведуча 1: Давайте вдумаємось в те, що сказав Ісус Христос в своїй Нагірній проповіді .

«Ви чули, що сказано: «Око за око, і зуб за зуба» . А Я вам кажу не противитись злому.  І коли вдарить тебе хто у праву щоку твою – підстав йому й другу. А хто хоче тебе позивати й забрати сорочку твою, - віддай і плаща йому…Хто просить у тебе – то дай, а хто хоче позичити в тебе – не відвертайсь від нього».

 

Ведуча 2: Напевно, ви розумієте,що цими словами Христос закликає людей докорінно змінити своє ставлення до життя, змінити ставлення до стосунків з людьми, а для цього треба осмислити істинне призначення людини на Землі. А воно щонайперше – у добродіянні. Людина залишається Людиною, допоки вона  чинить добро.

 

Ведуча 1:    Отже, починати  змінювати світ  на краще треба кожному з себе? Та чи

зможе моє маленьке добро, моя доброта перемогти вселюдську жорстокість, вселюдське зло?

А як думаєте ви, чи залежить особисто від кожного з нас наявність доброти і жорстокості в світі?

 

Обговорення питання

 

Ведуча 2: Більшість із присутніх висловили  думку:  якби кожна зла людина зробила на одну погану справу менше, а кожна добра – на одну справу більше,  якби кожен, хто може, допоміг хоча б одній конкретній людині,   -  наскільки світ став би  кращим!

 

Ведуча 1:  Так багато було сказано сьогодні  про людську байдужість, жорстокість, добро, доброту. Ми – молодь. У нас життя ще попереду. Нас  не може не  хвилювати засилля жорстокості серед людей –  про це свідчить переповнена аудиторія,ваша активність у розмові. Спасибі за вашу небайдужість.

Та чи можна однозначно  стверджувати, Що у сучасному світі переважає: людська доброта чи жорстокість?»

 

Обговорення питання

 

Ведуча 2: Важко не погодитися з тим,  що жорстокості у світі надзвичайно багато, бо існує безліч чинників, які сіють в людських душах зло.

Філософи нас вчать, що допоки будуть люди, допоки  й будуть вони вирішувати проблеми добра і зла, любові й ненависті, війни і миру. Світ людей ще не загинув тому, бо  поки що їм вдається урівноважувати  такі полярні явища.

 

Ведуча 1: Ми боляче сприймаємо прояви жорстокості, та як інакше!. А чи вміємо бачити краще в людях? Подивімося уважніше  навкруги – нас оточують не тільки  недобрі,а й гарні люди, які завжди допоможуть і підтримають.

 

Ведуча 2: Тож не лінуймося   щовечора спитати себе:«А чи  зробив я хоч щось, щоб людям було біля мене  добре,затишно, спокійно?»  Не лінуймося  щодня  дарувати  бодай  краплину добра всьому живому на Землі.

І як писав великий Гете: «Перед розумним треба схилити голову,а перед добрим серцем – стати на коліна». І пам’ятаймо, що доброта – ознака сили,а не слабкості.

 

Ведуча 1:  Наша майбутня професія покликана підтримувати  в людях  добро, застерігати їх від жорстокості. Навчаючись в коледжі, ми крок за кроком вчимося  це робити професійно.

 

Ведуча 2: Тож поспішаймо творити добро!

Хай світлими і чистими будуть наші помисли, а справи – добрими!

 

Ведуча 1: Людина на цім світі не вічна, життя надто коротке, і  великий гріх розтринькувати  дароване тобі життя на недостойні людини  справи.

 

(Звучить пісня «Надія» сл. і муз. І.Білик)

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Житченко Ольга Олександрівна
    Диспут - дуже цікава, пізнавальна форма сама по собі. А цей сценарій диспуту вимагає не тільки роздумів, а й переоцінки думок і поглядів. Дуже гарна тема обрана, все логічно і послідовно, виважено кожне питання. Дякую автору!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Криворучко Валентина
    На відміну від багатьох сценаріїв здебільшого розважального характеру, даний сценарій дає можливість спонукати молодь до роздумів на важливу морально-етичну тематику, - а це надзичайно актуально.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мосякіна Світлана Павлівна
    Оригінальний виклад теми, актуальний матеріал, цікавий художній матеріал, спонукає до роздумів, а що ж таке людська жорстокість. Має виховне значення у сучасному житті,
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
19 березня 2019
Переглядів
3496
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку