Сценарій до Дня Святого Миколая (3 клас)

Про матеріал
Театралізована вистава розрахована на аудиторію 6-10 - річного віку. Коротко розповідається про історію винекнення свята, діти спостерігають за боротьбою добра і зла. Ангели, Ябіда, Лінь та Чортик допомагають зрозуміти, що робити добро іншим - це дуже добре.
Перегляд файлу


ПІСНЯ «РОБІТЬ ДОБРО»

Дзвіночків чути срібний передзвін

І добра вість летить з усіх сторін,

Що з неба Миколай до нас спішить,

Бо хоче на землі добро вершить!

 

Приспів:

Робіть добро, робіть добро –

Для радості в житті, для щастя!

Робіть добро, робіть добро -

І вам добро добром воздасться!

 

Заступник наш, добродій Миколай,

Він учить нас любити рідний край

І для потомків берегти Дніпро,

Для України сіяти добро!

 

Живімо так, щоб в небі голубім

Зірки добра світили нам усім

І заспіваємо на цілий світ

Святого Миколая заповіт!

 

1.Коли наступає зима на землі,

Приходить до нас із небес чарівних.

Приспів:

Святий Миколай, святий Миколай,

Запрошує в гості святий Миколай.

2.Приносить дарунки він дітям малим,

Бажає здоров’я і щастя усім.

Приспів:

3.Усіх він дорослих, малят захистить,

Біду обведе, посміхнеться усім.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сценарій

до Дня  Святого Миколая

(3 клас)

 

 

 

 

 

Підготувала:

вчитель  початкових класів

ХНВК № 180 м.Харкова

Назаренко І.В.

 

 

Харків 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

Сценарій свята «Святий Миколай  прийшов до нас в гості»

 

Діючі особи: 2 ведучі, діти (вірші),   Ябіда, Лінь, 1 чортик,  2 ангели.

 

Хід заходу.

 

Ведуча 1

Добрий день, шановні гості,

Добрий день, малята.                                                                                      Закінчилась швидко осінь,                                                                                              Лине зимнє свято.                                                                                                     Свято світле і барвисте,                                                                                                            Гостя, що із Раю –                                                                                                         Завітав  в село і місто                                                                                    Свято  Миколая.

 

Ведуча 2

Є свято гарне в Україні.

Є свято казки чарівне.                                                                                                 Що Миколай в святій ряднині                                                                         Слухняним ласощі несе.

 

Ведуча 1

Це свято раз буває в році.

Воно нікого не мине.                                                                                                          Бо Миколай Святий із неба.                                                                                           В оселю кожну зазирне.

 

Ведуча 2

Сьогодні, мої милі друзі, довгожданий день зустрічі з мріями та подарунками. Свято дитинства й щедрості, на яке щорічно чекають наші діти. От і нині малеча з самого раночку виглядає Миколая, аби отримати подарунки, але не тільки отримати, а й подарувати Миколаю щось незвичне.

 

 

Ведуча 1

Діти, а ви знаєте, хто такий Святий Миколай? Це, малята, дуже добрий дідусь, який завжди піклується і про дорослих і про дітей. У цей день, 19 грудня, він обходить кожну домівку і дивиться, а чи гарно поводиться та чи інша дитина. Якщо вона працьовита, слухняна – то нагороджує її подарунками, а якщо ледача, неслухняна – дарує різку. До речі, подарунки Миколай ховає під подушечку або в чобіток. А ви сьогодні, діти, у себе під подушками щось знайшли? Подарунки чи різочки? (Відповіді дітей).

 

Пісня : «Запрошує в гості святий Миколай…»

 

2.Свято лине Миколая –

Серденько радіє.                                                                                                            Йде святий до нас із раю                                                                                        Принесе надію.

 

3.Він ходить від хати й до хати

Питається в мами і тата:                                                                                                    Чи є у вас чемна дитина?                                                                                       Дівчаточко мале чи хлопчина?                                                                                                          Для кожного має в торбинці                                                                                        Найкращі у світі гостинці!

 

3.З нетерпінням я чекаю –

Нині свято Миколая.                                                                                                         Як надворі стане темно                                                                                                                Він приходить потаємно.                                                                                                                          Ще ніхто його не бачив                                                                                                            Та у ліжечка дитячі                                                                                                         Він кладе під подушки                                                                                                   Подарунки і книжки.

 

4.Святий Миколаю, прийди до нас з раю.

Принеси нам дари, кожному до пари.                                                                   Цукерки смачненькі, булочки пухкенькі.                                                                          Книжечок багато, читати у свято!

 

Ведучий

За традицією, у цей день всі дітки пишуть листи Св. Миколаю з проханнями. Він допомагає усім нужденним і всім, хто цього заслужив. День Святого Миколая відмічають двічі на рік -19 грудня і 22 травня. (З дверей влітає лист)

Ой що це, це ж лист Святому Миколаю. Хтось його загубив, а може, підкинув, давайте почитаємо його.

 

 

 

 

 

 

Сценка «Лист  Святому Миколаю»

 

Менша

Отче Миколаю,                                                                                                           Прошу те, чого бажаю,                                                                                            Плеєр мій вже застарілий,                                                                                            Флешку хочу і мобілу,                                                                                                       А ще джинси найкрутіші,                                                                                                           Куртку, светри наймодніші,                                                                                       Щось ще можна солоденьке:                                                                                   Кіндер, мілку, щось смачненьке.                                                                                                    Дуже я тебе чекаю,                                                                                       Подаруночків бажаю.

Старша

Отче, Боже, я прохаю,                                                                                                       За провини жаль я маю,                                                                                               Якщо кривду десь вчинила,                                                                                     Прошу вибачення щиро.                                                                                         Святий отче Миколай,                                                                                            Прошу я тебе благаю.                                                                                                         Мою хату не минай.                                                                                                                      Завітай в мою світлину,                                                                                                   Ми чекаємо гостину.                                                                                              Подарунків не прохаю,                                                                                                     Бо що треба, я все маю.                                                                                               Прошу я здоров’я мамі,                                                                                                  Таткові роботу гарну,                                                                                              Помагай мені в навчанні,                                                                                            Про сестру не забувай.

 

Менша

Скільки ж ти будеш молитись?                                                                                    Он вже зіронька зійшла.                                                                                        Як побаче, що не спиш ти,                                                                              Подарунків не принесе.

Чортик

Ой, я чую суперечку.                                                                                                      Дві сестрички, крики там.                                                                                               Хтось не чемний?                                                                                                      Хтось вже б’ється?                                                                                                                       Як люблю я дуже вас.

 

Менша

Я краща за усіх дітей.                                                                                                              І Миколай лише мені,                                                                                                    Несе дарунки неземні.                                                                                                                    Я в Миколая попрохаю                                                                                                             Все краще він мені лишає.

 

Старша

Сестричко, прошу схаменись.                                                                                      До Бога щиро помолись.                                                                                                        Бо Миколай спішить до того,                                                                                            Хто чесний , любить всіх довкола.

 

Чотрик

Чого вона тебе повчає,                                                                                                          Всякчас тебе перебиває?                                                                                                          А ну на неї покричи,                                                                                                         позлися трошки, поричи.

 

Менша

Чи ти скінчиш мене повчати,                                                                                        Чи можеш трохи помовчати?                                                                                       Нестерпно слухати тебе.

 

Старша

Маленька, що з тобою стало?                                                                                          Ти звідки злість таку дістала?                                                                                   Куди поділась доброта                                                                                                               І ніжність, лагідність твоя?

 

Чортик

Своє добився! Ха-ха-ха!                                                                                           І ця дитина вже моя.                                                                                                            Різки для неї вже лежать на купі,                                                                                                    Криві, тонкі, сухі і грубі.                                                                                                          Ці діти слухають мене.                                                                                                           Тож Миколай їх омине.

 

Старша

Сестро, ти його не слухай.                                                                                                         В кого ж помочі просить?

 

Чортик

Ябідо, на допомогу  йди,                                                                                                   Бо мені тут заважають.                                                                                          Поганих справ мене лишають.

 

Ябіда                                 Ябіда:/влітає на швабрі/ 

О, привіт.

От вас якраз мені і бракувало. 

Я – Ябіда-карябіда.

Мене вже тут чекають.

Де сваряться сестрички,

де отримують не по праву подарунки.

Я обожнюю робити дрібні капості. 

Я розкидую усі речі в кімнаті.

Я дуже люблю, коли діти бігають як скажені, і штовхаються на сходах.

А ще мені подобається, коли хлопці чубляться один з одним.

 

 

Старша

Ні, Ябідо, ти нам не помічниця.

 

Ябіда

Аааааааа! Мене образили, мене не хочуть бачити!

Лінько, рятуй, ти її вже зачаруй.

 

 

Лінь      /потягується і вповзає під музику, тягне за собою подушку/

 

Ой , як же мені лінь робити уроки і готуватися до школи. Прибирати в кімнаті – мені лінь, йти на фізкультуру і витерти класну дошку – мені лінь. Мені лінь відігнати муху. Мені лінь  заправити вранці ліжко і лінь помити тарілку. Мені лінь сказати «дякую» і «доброго дня». Слухайте  уважно: завдання на домашку  з дошки не переписуєте. З однокласниками не вітайтесь. Якщо на сходах побачили бумажку, проявіть лінь, не піднімайте. Якщо ви їсте яблуко і вам лінь викинути качан, то кидайте його собі під ноги або просто у вікно.

 

Ябіда

 

О, моя противненька, Лінь дорогесенька , у нас так багато спільного. Допоможи оцю правильну виправити.

 

 

Лінь

Зараз ліньки нажену, та її заворожу.

 

 

Старша

Сестро, ти її не слухай.                                                                                                    В кого ж помочі просить?                                                                                            Боже, ангели , я прошу,                                                                                        Порятуйте нас скоріш.

 

Ангел 1

Мир і спокій дому цьому                                                                                               Тут немає місця злому.                                                                                   Забирайтесь, швидко з хати                                                                                      Людей досі спокушати.

 

Ангел 2

А ти, дитино, злу не піддавайся,                                                                                             І до поганого не прислухайся.                                                                                  Лише молися щиро ти до Бога.                                                                                        Бо це  в житті правдива є дорога.             (Надіває хрестик)

 

Мала

Ой, мені аж легше стало.                                                                                              Злості ніби не бувало.                                                                                                                Сестро, ти мені прости.                                                                                                            Лист швиденько забери.    (обнімаються)

 

Ангел 1

Ось так , діти, треба жити,                                                                                     Щирим серцем всіх любити.                                                                                  Сіяти в серцях добро,                                                                                                                Відганяти всяке зло.                                                                                                              А тепер ви йдіть спати,                                                                                                                                   В снах святого час чекати.

 

Ангел 2

Миколай мене послав,                                                                                                 Щоб по світі я літав.                                                                                                           І про кожную дитину,                                                                                                            Склав йому свою картину.                                                                                                                       Діти є, що гарно жили,                                                                                       Шанували всіх, любили.                                                                                               Щиро Богові молились                                                                                                                          І з батьками не сварились.                                                                                               Всі уроки добре вчили,                                                                                                      З дітками у мирі жили,                                                                                                            Поруч з дітками такими                                                                                                      було добре, гарно, мило.

 

Ангел 1                                                        Гра: (Проводять ангели)

 

Що ж ми можемо радіти,                                                                                             Що такі ви гарні діти.

А зараз ми проведемо з вами «Хвилинку добра»

  • Якщо ви знаєте, що треба бути чемними, вихованими, встаньте.
  • Якщо ви намагаєтесь бути щедрими, надавати допомогу іншим, сплесни у долоні.
  • Якщо ви намагаєтесь бути чесними, правдивими, тупни ногою.
  • Якщо ви знаєте, що до людей потрібно ставитись доброзичливо, сплесни в долоні над головою.
  • Якщо ви вважаєте, що потрібно піклуватися по інших, любити ближнього, простягти руку сусіду.
  • Посміхніться один одному. Ми всі разом можемо дарувати людям добро.

А чим ще ви Миколая порадуєте порадуєте?

 

Виступ дітей (Вірші)

 

1.Святий ти, добрий Миколаю,                                                                                             На тебе ждемо вже давно,                                                                                                          Що даси Ти нам, про це не знаєм,                                                                                           Та просимо тебе одно:                                                                                                   Ти нашим родичам дай сили,                                                                                   Щоб виховати нас могли,                                                                                                  Щоб тої втіхи ще дожили,                                                                                              Щоб доросли їх дітлахи.

 

2.А всьому нашому народу

Ти добру долю принеси,                                                                                          Усяке зло й лиху пригоду                                                                                         Від України відверни.                                                                                                         А нам в здоров’ї дай зростати,                                                                              Завзяття й сили нам надай,                                                                                        Щоб ми з руїн могли підняти                                                                                    І звеселити рідний край.

 

3.Я у Бога завжди прошу

Не цукерок і не грошей,                                                                                                               А здоров’я мамі й тату                                                                                           Миру, щастя в нашу хату.                                                                                                              Слави, й волі всій родині,                                                                                      Нашій рідній Україні.

 

4.Святий отче Миколаю!

Мою хату не минай,

Подаруй мені потіху,                                                                                                     І торбину повну сміху,                                                                                                      І здоров’я для родини,                                                                                           Красну долю для Вкраїни!

 

Святий Миколай

 

Добрий день вам, Милі діти,

Всіх люблю я в цілім світі,

Хочу я вам побажати

Та пораду добру дати.

Будьте добрі й завжди щирі,

Живіть в злагоді і мирі.

Мамі й татку допомагайте,

Менших себе не чіпайте.

Вчителям у поміч будьте,

І мене ви не забудьте.

Швидко мчиться часу лік,

Знов прийду я через рік

На велике, світле свято.

З Миколаєм вас, малята!

 

Ведуча.

Що ж, друзі, наказ Миколая – робити добрі справи всім та завжди

 

Пісня:  «Робіть добро.»

 

docx
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
621
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку