Сценарій до Дня української мови та писемності

Про матеріал
Сценврій рекомендовано : класним керівникам, педагогам-організаторам, вчителям української мови та літератури
Перегляд файлу

Сценарій до Дня української писемності та мови «Вшануймо мову!»

Підготувала педагог-організатор:

 Руслана Миколаївна Шацька

Дата проведення:09.11

Місце проведення: кабінет української мови

Час проведення: 15.30

В.1 День української писемності та мови – не просто державне свято. Це свято нашої мови, день, який точно неможливо пропустити! У цей день також вшановують пам'ять преподобного Нестора-літописця.

В.2  Дослідники вважають, що саме з нього і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам'ятки історіографії та літератури українців – «Повісті минулих літ», яка була завершена близько 1113 року. 

 

В.1 Щороку 9 листопада ми відзначаємо День української писемності і мови. Мова - це велике національне надбання,  коштовний скарб із мо­гуття інтелекту і криці моралі, це пісня душі, покладена на слова. У ній досвід, мрії і сподівання мільйонів людей, об'єднаних в єдине ціле - народ.

В.2 Слово, кажуть, здатне  вилікувати, надати крила, піднести над землею..., однак є зворотня сторона: воно може й поранити душу, звести нанівець будь-які надії.  Українське слово, настояне на калинових кетягах, виплекане долонями наших  бабусь та дідусів, сховане від лихоліть у вишитому рушничкові, оплакане у піснях та думах... Слово матері, слово Батьківщини..., слово  Українське. Бережіть його, не засмічуйте, бо це наше слово, наша мова!

В.1 6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України, у якому говориться: "На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю:

"Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця".

В.2 Багата і милозвучна українська мова. Нею передаються найтонші відтінки думок і почуттів, слухаючи мову щодня, ми часто не вдумуємося в її особливості, сприймаємо слова, як щось звичайне, само собою зрозуміле.

В.1 А тим часом мова – одне з чудес, створених людьми. Вона  віддзеркалює душу народу, його історію. У нашій мові є чимало захоплюючого і дивовижного. Безліч на перший погляд буденних слів ховає в собі якусь таємницю. Кожне вживане нами слово має свою долю, свою історію.

В.2 Як море починається з річки, так українське слово бере початок з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Котляревського, Тараса Шевченка, удосконалювалося Панасом Мирним, Лесею Українкою та багатьма іншими видатними українськими письменниками.

В.1 Тож нехай щире українське слово буде для всіх нас оберегом. Щастя вам, добра, нових здобутків в ім’я України!

Пісня

 

В.2 Отож розпочинаємо конкурс читців української поезії під гаслом «Вшануймо мову!»  Представляємо склад суддівської колегії, які будуть уважно слухати ваші виступи та визначати переможців цього літературного змагання.

Список журі:

 

В.1  Хай же сьогоднішній конкурс відкриє перед нами, юні друзі української мови, мудрість, щедрість, гумор нашого талановитого народу!

 

docx
Додано
27 жовтня 2021
Переглядів
273
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку