Сценарій фестивалю української народної пісні "Червона рута"

Про матеріал
Сценарій фестивалю української народної пісні "Червона рута". До фестивалю залучаються діти різних вікових категорій. Виконують українські народні пісні з різних регіонів України.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

Фестиваль української народної пісні «Червона рута»

для учнів 1-10 класів

 

 

 

 

 

 

 

м. Біла Церква

2023

Фестиваль української народної пісні «Червона рута»

Для учнів 1-10 класів

Марія Юрковська, вчитель музичного мистецтва

Мета. Поглибити знання учнів про народні і авторські пісні. Розширити знання учнів про українську пісню та її виконавців. Розвивати естетичний смак. Виховувати любов і пошану до української пісні, рідної землі, батьків.

Хід фестивалю

Ведучий. Доброго дня, шановні друзі! Ми всі – представники великої родини нашої матері-Батьківщини. Родина до родини – то і є народ, то і є наша Україна. Могутня ріка бере силу з маленьких джерел, так і наша культура збагачується за рахунок родинної історичної спадщини – української пісні.

Ведуча. Пісня є наш духовний скарб, який єднає нас, стирає кордони, розповідає світові про велич нашого співучого народу. Розпочинаємо фестиваль української пісні  «Червона рута», який став у нашій школі традиційним. У фестивалі беруть участь творчі колективи 1-10-х класів.  Так просимо вас, дорогі друзі, разом з нами співати, веселитись.

Ведучий. Заспівай родино,

Щоб усе збулося!

Щоб у нашій хаті

Лиш добро велося!

Ведуча. Запрошуються на сцену творчий колектив 1-А класу, який підготував пісню «Ой ходила дівчина бережком».

Ведучий. Пісня супроводжує український народ протягом усієї історії його існування. Пісня допомагала в праці та в дорозі. Мабуть, така співуча в нас українська душа, така як і в учнів 2-А класу, які виконують українську народну пісню «Та орав мужик край дороги».

Ведуча. Народні ігри, так само як і пісні передаються із покоління в покоління.  Із їх змісті відбито національну особливість кожного народу. Учні 2-Б класу виконають українську пісню «Галя по  садочку ходила».

Ведучий. В українського народу існує чималий запас ігор, котрі якоюсь мірою відбивають побут народу. Українську народну пісню «Ой на горі жито» виконують учні 2-В класу.

Ведуча. Коли починали танути сніги й наставала тепла пора, наші предки святкували прихід весни і наближення весняних польових робіт. Дівчата співали веснянки.

Учні 3-А класу підготували веснянку «Ой, на горі кладочка».

Ведучий. За допомогою веснянок люди передавали свою енергію природі, щоб усе живе навколо прокинулося і знову ожило.

Пісню «Веснянку» виконують учні 3-В класу.

Ведуча. Всі ми добре знаємо, що наш український народ здавна славився своєю працьовитістю і гостинністю. Кожна господиня з радістю зустрічала гостей у своїй домівці і завжди частувала смачними, корисними, а головне невибагливими стравами. Саме піснею «Зеленеє жито, зелене» традиційно прийнято зустрічати гостей. І сьогодні для нас її виконають учні 3-Б класу.

Ведучий. З давніх-давен пісня для українського народу була, є і буде тією живою водою, що зцілює душу, підносить дух, вселяє віру і надію. Українську народну пісню «По дорозі жук, жук» виконують учні 4-А класу.

Ведуча. Головною працею українців було хліборобство. Хліб — це оберіг сімї. Влітку до сходу сонця виходили люди в поле жи­то жати. Українську народну пісню «Ой за гаєм, гаєм» виконують учні 4-Б класу.

Ведучий. У жартівливих піснях український народ з властивим йому неперевершеним почуттям гумору осміює людські вади, де герой чи героїня нерідко спрямовують іронію проти себе самих, так як в українській народній пісні  «Ой джигуне, джигуне». Виконують учнів 4-В класу.

Ведуча. «Ой на горі два дубки» - улюблена пісня нашого народу. Сьогодні вона прозвучить у виконанні творчого колективу 4-Г класу «Ой на горі два дубки».

Ведучий. Продовжують нас веселити учнів 5-А класу і дарують нам українську народну пісню «Ти гадаєш, мій Андрійку»

Ведуча. Українську народну пісню «За городом кози пасла» виконують творчий колектив 5-Б класу.

Ведучий. В українських народних піснях живе вся історія нашого буття. У них і військова слава, і побутове життя, і праця, і кохання. Весільну народну пісню «Іванку, Іванку» виконують учні 5-В класу.

Ведуча. Про дівочу красу теж оспівується в українських народних піснях. Всім присутнім пісню «Очі сині у моєї дівчини» дарують учні 6-А класі.

Ведучий. Тему кохання продовжують учні 6-Б класу, які виконують пісню «А я все дивлюся, де моя Маруся». Запрошуємо їх.

Ведуча. Українську народну пісню «Ой, ти Галю» виконують учні 6-В класу.

Ведучий. У виконанні творчого колективу 7-А класу звучить лірична українська народна пісня «Всюди буйно квітне черемшина».

Ведуча. Українська народна пісня завжди була з людьми — в ра­дості і печалі. Важко перелічити, скільки пісень склав наш талановитий співучий народ. Пісню «Порізала пальчик» звучить у виконанні учнів 7-Б класу.

Ведучий. Коли звучить пісня, то серце наповнюється почуттям любові до рідного краю, до свого народу, до України. Послухайте пісню «Зелене листя, білі каштани» у виконанні творчого колективу 8-А класу.

Ведуча. Українську народну пісню «Лілія» виконують учні 8-Б класу.

Ведучий. Багато віків вірними оборонцями Батьківщини були козаки,  і героїчну історію козацтва народ також оспівав у своїх піснях. У виконанні учнів 8-В класу звучить пісня «Ішов козак потайком».

Ведуча. У всі часи пісня була частиною людського життя, невичерпним джерелом наснаги, дивом із всесвітніх див. Українську народну пісню «Ой у полі криниченька» виконують учні 9-А класу.

Ведучий. Багато український народ склав пісень про Іванка та Марусю. Учні 9-Б класу підготували для нас українську народну пісню «Ой чорна я си чорна». Запрошуємо їх на сцену.

Ведуча. Українська пісня… ніжна, лірична, весела, жартівлива, сумна – вона викликає в душі людській найскладніші, найглибші почуття і прагнення всього, що є кращого в людині. Пісню «В долині за селом» звучить у виконанні творчого колективу 10-А класу.

Ведуча. На завершення нашого фестивалю прошу виконати пісню «Червона рута»  українського композитора Володимира Івасюка, і яка стала справді народною.

Ведучий. Дякуємо всім  за участь! До побачення! До нових зустрічей!

 

docx
Додано
15 грудня 2023
Переглядів
96
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку