Сценарій «Герої не вмирають»

Про матеріал
Вшанувати пам'ять героїв Небесної сотні, прищеплювати любов до Батьківщини, виховати патріотичну свідомість, розвивати бажання стати гідними громадянами України.
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ВІДДІЛ ОСВІТИ, КУЛЬТУРИ, ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ТА

СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ЮР’ЇВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

КЗО «ЧОРНЯВЩИНСЬКА ЗОШ І-ІІІ СТУПЕНІВ»

 

 

 

 

 

 

МАТЕРІАЛИ НА КОНКУРС:

«ВИХОВУЄМО ПАТРІОТІВ УКРАЇНИ»

У НОМІНАЦІЇ: «ГЕРОЇ – НАШІ СУЧАСНИКИ»

(ІНТЕГРОВАНИЙ ВИХОВНИЙ ЗАХІД

ПРО ДРАМАТИЧНІ ПОДІЇ В УКРАЇНІ 2014 РОКУ) НА ТЕМУ:

«ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!»

 

 

Підготувала

класний керівник 9 класу

Авдєєва Світлана Кіндратівна

 

D:\небе сотня\DSC_0615.JPG

 

 

ПРЕАМБУЛА

 

Національно-патріотичне виховання дітей та молоді  – це комплексна системна і цілеспрямована діяльність органів державної влади, освітніх закладів, сі громадських організацій, сім’ї та інших соціальних інститутів щодо формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, почуття вірності, любові до Батьківщини, турботи про благо свого народу, готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку із захисту національних інтересів, цілісності, незалежності України, сприяння становленню її як правової, демократичної, соціальної держави. Найважливішим пріоритетом національно-патріотичного виховання є формування ціннісного ставлення особистості до українського народу, Батьківщини, держави, нації.

Мета патріотичного виховання в нашій школі конкретизується через систему таких виховних завдань:

*реалізація національно-патріотичного виховання спрямована на становлення громадянина-патріота України, готового самовіддано розбудовувати її як суверену, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, забезпечувати її національну безпеку, знати свої права і обов’язки, цивілізовано відстоювати їх, сприяти єднанню українського народу, громадянському миру і злагоді в суспільстві;

*утвердження в свідомості і почуттях особистості патріотичних цінностей, переконань і поваги до культурного та історичного минулого України;

*виховання поваги до Конституції України, Законів України, державної символіки;

*підвищення престижу військової служби, а звідси – культивування ставлення до солдата як до захисника вітчизни, героя;- усвідомлення взаємозв’язку між індивідуальною свободою, правами людини та її патріотичною відповідальністю;

*сприяння набуттю дітьми та молоддю патріотичного досвіду на основі готовності до участі в процесах державотворення, уміння визначати форми та способи своєї участі в життєдіяльності громадянського суспільства, спілкуватися з соціальними інститутами, органами влади, спроможності дотримуватись законів та захищати права людини, готовності взяти на себе відповідальність, здатності розв’язувати конфлікти відповідно до демократичних принципів;

*формування толерантного ставлення до інших народів, культур і традицій;- утвердження гуманістичної моральності як базової основи громадянського суспільства;

*культивування кращих рис української ментальності

*працелюбності, свободи, справедливості, доброти, чесності, бережного ставлення до природи;- формування мовленнєвої культури;- спонукання зростаючої особистості до активної протидії українофобству, аморальності, сепаратизму, шовінізму, фашизму.

Зима 2013-2014 років стала найкривавішою в історії незалежної України. Люди розуміли, що Україна повинна бути самостійною і незалежною, їм довелося  боротися за свої переконання. Завдяки цим людям змінилася свідомість українців – ми почали пишатися своєю країною. 20 лютого – особлива дата, День Героїв Небесної Сотні. В цей день у всіх українських школах були проведені заходи, присвячені пам’яті загиблих у ті трагічні дні 2014 року. Говорити на цю тему складно, особливо зі школярами, проте необхідно. 

Герої не вмирають! Так ми говоримо про тих, хто віддав своє життя за Україну, за гідне буття українців, за кращу долю своїх дітей та онуків, усіх наступних поколінь. І, звичайно, вони вічно житимуть у наших серцях, у нашій пам'яті. Вони – Герої Небесної Сотні. Ким були? До чого прагнули ? Вони не були,  ні екстремістами, ні терористами, ні фашистами. Звичайні люди, мирні громадяни, які вийшли, на так званий Євромайдан, щоб відстояти своє право на мрію. Учителі  та студенти, підприємці та журналісти, вчені та академіки, художники та музиканти, громадські діячі та прості робітники. Люди, які жили у різних куточках України. Такі здавалося б різні… Але – ні! Вони були схожими між собою. Дуже схожими! Схожими серцями, у яких, на перекір безвір’ю, безнадії та ненависті , що нав’язуються нам духом цього світу, жили віра , надія та любов. Віра – у перемогу добра над злом, правди – над неправдою та кривдою. Надія -  на краще майбутнє для своєї країни, своїх дітей. Любов – до України, справжніми синами якої вони були , є і будуть.

Повстати проти системи цинічної брехні та фальші є неабияким подвигом. На нього здатні тільки справжні герої. Встати, розправивши плечі і голосно сказати: « Я не згоден!», а не перешіптуватися по закутках, шукаючи винних. Саме так вчинили воїни «Небесної сотні». Вони вирішили, що краще вмерти за правду, ніж все життя жити у брехні. Не чекали, поки зміниться “хтось” чи “щось”. Не надіялися на “когось”. Не ховалися за чужими спинами, чи “сотнею оправдань”. Вони почали із себе міняти цей світ із думкою: «Як не я – то хто ж».

«Небесна сотня» – назва, яку дав народ полку героїв, що пожертвували собою заради нас, нашої мрії про краще майбутнє. Та здається, що ця назва символічна. Адже відвоювавши тут на землі, вони не перестають воювати на небі. Своїми молитвами та заступництвом перед Богом та Богородицею, вони, допоки стоятиме світ, будуть просити за нас та Україну. А ми в свою чергу не маємо права забувати, за що вони віддали своє життя і пильнувати , щоб не впасти в оманливу сплячку.

20 лютого 2019 український народ відзначив п’яту річницю з дня трагічних, сповнених героїзму подій Революції Гідності, пік розстрілів Героїв Небесної Сотні. Цей день назавжди увійде в історію України як символ жертовності, патріотизму та героїзму і вкотре підтвердить тезу про те, що в найкритичніший та найважчий період нашої історії знайдуться герої, які своєю жертовністю дозволять будувати нам майбутнє. 

На знак вшанування Героїв, які ціною власних життів змінили хід історії нашої держави, в нашій школі 19-20 лютого були проведені уроки пам’яті, метою яких стало вшанування героїв Небесної Сотні, виховання поваги до  Батьківщини, патріотичної свідомості учнів. Класні керівники нагадали учням про те, що кожен із загиблих мав свою сім’ю, батьків, друзів, захоплення, свої симпатії та невідкладні справи. Але поклик їхньої душі саме в цей час призвав їх до боротьби за вільну, демократичну, чесну Україну. І саме з події Революції Гідності почався новий етап розвитку Незалежної України. Учні вшанували пам’ять Героїв хвилиною мовчання. Також діти мали змогу переглянути фільми про трагічні події п’ятирічної давнини, що назавжди змінили Україну.

Небесній сотні, шана й молитви

За чисті душі, що злетіли в небо

Їм шлях високий Боже освяти

І в мирі Господи прийми до себе.

                                                              Наталія Лавлєнцева

 

 

 

Сценарій «Герої не вмирають»

Мета: вшанувати пам'ять героїв Небесної сотні, прищеплювати любов до Батьківщини, виховати патріотичну свідомість, розвивати бажання стати гідними громадянами України.

Оформлення: надпис «Герої не вмирають», стіл, на столі вишитий рушник, ікона Божої матері, портрет Нігояна, лампадки, свічка, квіти, фото пам’ятника Героям Небесної Сотні.

                                                              Хід заходу:

Вчитель :

Герої такі не вмирають,

Вони будуть вічно живі.

Героїв завжди пам’ятають

На небі й на рідній землі!

Звучить мелодія

Заходять діти з лампадками і ставлять їх на край сцени

Ведучий: Тим, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня, спить у незнаних і безіменних могилах – присвячується!

 Ведучий: Цвіту нашого народу, його славним синам і донькам, які у розквіті сил віддали свою молодість, і, найдорожче, життя – присвячується!

Ведучий:  Сьогодні ми зібралися тут, щоб в скорботі схилити низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний час ХХІ століття.

Мелодія під вірш

Учениця

Не люди по Майдану – Боги ходять,
Ці хлопці тілом й духом визначні
Слова в них щирі й красномовні –
Вони Вкраїни славнії сини!

Спасибі вам усім звитяжні браття,
Низький уклін від серця до землі,
Ви розпалили не на вулиці багаття,
А в серці кожного жагу до боротьби!

Спасибі вам за кожен день й хвилину,
Яку ви на Майдані провели!
Ви захищали весь народ й країну
Від чорної ядучої чуми.

Спасибі вам, що ви стояли міцно,
Стояли, бо не знали вороття…
Спасибі раненим й загиблим,
Бо не ховали ви від куль свої життя!

Спасибі всім, хто був тут на Майдані
Й хто руки свої досі не зложив
Спасибі й тим, хто думкою за нами
Хто плакав гірко, вірив і молив…

Спасибі серцем і душею,
Я щиро це і палко говорю!
Як крикнуть: «Слава Україні!»
«Навіки слава!» – я завжди скажу!

Відео «Загиблим в Україні присвячується «Білі лебеді» (2.33 хв)

Ведучий:  Пам’ять про Героїв повинна бути не тільки в жалобах і монументах, а викликати бажання творити і змінювати себе і країну. Багато Героїв були дуже молодими людьми, які мали досягнення у своєму особистому, духовному, науковому, освітньому розвитку.

Учень.

Цілу Вкраїну затуляли ви собою,

Самі беззахисні на площі у вогні.

Ридало небо, рвалося надвоє,

Бо ще не бачило подібної борні.

Так дорого за волю заплатили,

Такий тернистий до свободи шлях,

Небесну сотню зорі освітили,

Щоби безсмертною лишилась у віках.

Відео «Штурм Майдана» (2.00хв)

  Вчитель:  Навіщо вони йшли вперед? Навіщо? Адже Їм так багато було чого втрачати. Вони пішли на смерть, тому що бути солдатом

Асоціативний кущ «Солдат»

Вчитель: Бути солдатом – це не значить вміти тільки добре стріляти та знатися на тактиці. Бути солдатом – значить не відокремлювати свою особисту гідність від гідності за свою державу. Це значить поважати і любити не тільки те, що є в тобі та на тобі, але й все те, що навколо тебе,– твоя країна, твоя колиска, твоя відповідальність. Навчитися воювати – нескладно. Проте бути солдатом – це значить мати дух солдата. Солдат без душі – кілер. Солдат з душею – воїн. У війні за незалежність України народилася нова незалежна нація, яка має творити свою незалежну культуру та історію. Ми маємо жити в системі координат, яка зрозуміла для нас. Серед символів, які мають значення та торкаються серця. 

Вірш «Небесна Сотня»

Ведучий:  Ці душі – світле воїнство, котре постало, наче як з порожнечі. Але насправді воно постало з високих могил нашої древньої землі. Шляхетні воїни давнини переродилися в простих наших сусідів та друзів – студентів, фермерів, підприємців.

Ведучий: Ці люди – наша нова аристократія, наша шляхта. Так, вона різна. Часом земельно-груба, часом виховано-тендітна, а часом загибла. Убита скаженими кріпаками та дешевими найманцями.

Лицар від найманця різниться тим, що про нього пишуть поеми, а не плебейські віршики. Про нього мріють шляхетні панянки. За ним плачуть матері.

Вони подарували нам все. Віддали все, що мали, і ми не можемо цим знехтувати.

Вірш Надія Кметюк «Небесній сотні» (з 0.47 по 1.30 хв)

Літературна композиція . Героям Небесної сотні (мелодія)

Виходять учень і учениця

Мамо, чи це вже весна, що квітами

 встелена площа?

Мамо, чом пташка сумна?

А ще вчора співала в віконце.

Синку, це ще не весна.

А квітами землю встелили,

Бо в рай відлітає душа, а тіло—

В холодну могилу.

Мамо, а може, це сон, і, може,

Зі сну я прокинусь?

Як сонечко за горизонт,

У твої обійми полину?

Так, моя пташко, ти спиш,

Та більше уже не проснешся.

Спогадом в небо злетиш,

Янголом в сон мій вернешся.

Мамочко, мамо, не плач,

Витри сльозу, посміхнися,

За серце в скорботі—пробач,

Пробач, що не міг я скориться.

Як же я можу, мій сину,

Гнів в своїм серці носити?

Ти ж моя мила дитина,

Як же без тебе нам жити?

Матусю, поглянь в синє небо—

Це ж очі мої, як у тебе.

Вдивися у жовте колосся—

Це моє, як у батька волосся.

Не плачте за мною у хаті.

Я землю відстояв свою.

Не вмер я, все бачу! Не варті

У сотні небесній стою!

Ведучий: Не плачте, мамо. Ваш син у Небесній Сотні. Вже не тече кров із ран Вашого сина. Не пече йому у грудях більше. Він стоїть на варті. По праву руку від Бога.

 Ведучий: А по ліву – його побратими: Андрійки, Васильки, Іванки, Назари, Устими – ті, хто нині в Небесній Сотні. Не плачте, мамо. Дайте поплакати Україні.

 Ведучий: Не плачте, мамо. Дозвольте поплакати світові.

Ведучий: Вони не були героями. Вони були звичайними людьми. І в останню мить віддали нам найдорожче – своє життя. За нас віддали. Аби ми жили. Долюбили за них, пісень за них доспівали.

Відео про Майдан «Тіана Роз Мамо, не плач» (2.25хв)

Вчитель: Гірка біда прийшла і в нашу область . В бою за волю України, за честь і достоїнство свого народу загинув Нігоян Сергій. Загинув , як герой.

Презентація «С.Нігоян»

Вчитель: Бог забирає до себе найкращих, але світла пам'ять про Сергія Нігояна житиме в наших серцях.

Ми закликаємо вас сьогодні згадати у ваших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам'ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. У жалобі схилимо голови. Вони згасли як зорі. Героям Майдану, які померли за світле майбутнє України, мирним жителям , які полягли в неоголошеній війні на Сході України присвячується хвилина мовчання.

Хвилина мовчання (метроном)

(підпалити свічку і передають її по колу)

Вчитель:  Нехай кожен з нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню-частинки вічного. А світло цієї свічки хай буде даниною тим, хто навічно пішов від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в нашій пам’яті!           

Ведучий:

Тож знай, Герою мій, що ти не марно гинув:
ми піднялись – Народ, як ти того хотів,
за нашу неньку славну, матір-Україну
повстали всі – здолати злодіїв-щурів.

Мій побратиме вірний, спочивай в спокої.
Ім'я твоє ми збережем навік!
Країна визнала тебе своїм Героєм –  
Людина, Батько, Син і Чоловік.

Ведучий:

Ми вистоїмо. Здолаємо катів,
Як маків – цвіт розквітне Україна!
На тих місцях, де йдуть тепер бої,
В земнім поклоні схилиться калина.

В смиреннім мовчанні

І тиші годину

Припадемо, українці,

На збиті коліна.

За долю хорошу

Повернення сина.

Помолимось Богу

За мир на Вкраїні!

Відео П.Дворський «Ангели Майдану» (2.09хв)

Вчитель:

І буде мир, і буде спокій,
Свободи дух підкорить Небеса.
Розпустить коси пава ясноока,
То Україна - то твоя земля!!!
Навіки стихне бій гармат і градів,
І стихне біль поранених сердець.
Лише відлунням київських парадів,
Одягне пава свій вінець...
І буде мир, і буде спокій!!!
У кожнім домі і родині.
Лунатиме хвала у небеса високі:
Навіки мир і слава Україні!!!

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ:

  1. Бакуліна Валерія. Ті, що пройшли крізь Майдан. Суми, ПКП “Еллада-S”, 2016.
  2. Гладка Валентина. Революція Гідності. Черкаси: Видавець Ю.Чабаненко, 2015
  3. Домашенко Тетяна. Heбecнa Сотня Воїнів Майдану. Київ-Вишневе: Духовна вісь, 2014.
  4. Домашенко Тетяна. Ангели-охоронці. Вишневе: Духовна вісь, 2016.
  5. Корнійчук Надія. Небесна Сотня. Луцьк: Волинська обласна друкарня, 2014
  6. Майдан Гідності! (Пам'яті «Небесної сотні»). Київ: Літературна Україна, 2014
  7. Меморіальне видання Hебесна Сотня. Книга-реквієм. Львів,2014.
  8. Небесна Сотня: антологія майданівських віршів. Чернівці: Видавничий дім «Букрек», 2014.
  9. Павличко Дмитро. Biрші з Майдану: поезії. K.: Видавництво Основи [ВЦ Просвіта], 2014.
  10. Пам'яті Небесної Сотні . Івано-Франківськ, 2015
  11. Побережний Олег. Герої не вмирають. Рядки, народжені війною та революцією. Вінниця:ТОВ «Нілан-ЛТД», 2014
  12. Розуменко Валентина. Майдан…Хто, якщо не я?! К.: ФОП. Чальцев О.В., 2014.
  13. Рудневич Марко. Я з Небесної Сотні. Київ: A-БA-БA-ГA-JIA-MA-ГA, 2014

Похожее изображение

 

ЗМІСТ:

 

  1. Преамбула………………………………………………………………...2-4
  2. Сценарій уроку-пам’яті воїнам Небесної Сотні «Герої не вмирають»5-9
  3. Список використаної літератури………………………………………...10
  4. Зміст………………………………………………………………………..11
  5. Додаток………………………………………………………………….…12

D:\небе сотня\DSC_0609.JPG

 

D:\небе сотня\DSC_0603.JPG

 

Додаток

 

D:\небе сотня\DSC_0613.JPG

 

D:\небе сотня\DSC_0607.JPG

1

 

docx
Додано
11 березня 2021
Переглядів
2550
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку