Сценарій інтерактивної вправи "МЕТОД ФОКАЛЬНИХ ОБ'ЄКТІВ"

Про матеріал
Дана вправа стимулює розвиток креативного мислення, пошук нових модифікацій товару, активізація здатності до інноваційних рішень шляхом перенесення ознак випадково вибраних об’єктів на удосконалений об’єкт. Більше методичних матеріалів розміщено на сайті нашого просвітницького проєкту "Сімейна школа економіки": http://simshecon.com/free-library/
Перегляд файлу

 

 

МЕТОД ФОКАЛЬНИХ ОБ’ЄКТІВ

 

Мета впровадження: розвиток креативного мислення, пошук нових модифікацій товару, активізація здатності до інноваційних рішень шляхом перенесення ознак випадково вибраних об’єктів на удосконалений об’єкт.

 

Ресурси: папір, ручки, картка з різними словами (іменниками), що не пов’язані між собою (см. у додатку)

 

Час: 20 хвилин + 10 хвилин на презентацію ідеї.

 

Хід проведення:

  1.               Виділити об'єкт (прототип), що підлягає удосконаленню (це й буде фокальний об’єкт). Наприклад, команда є компанією з виробництва смартфонів.
  2.               Вибрати 3-4 випадкових об'єкти (з картки). Наприклад, жалюзі, трава, посвист.
  3.               Виписати для кожного з них кілька характерних ознак (властивостей). Наприклад, жалюзі ламіновані, захисні; трава – медова, лікувальна, м’яка; посвист – гучний, той, що сповіщає тощо…
  4.               Отримані ознаки необхідно перенести на прототип (фокальний об'єкт) - отримати нові сполучення.
    Нові поєднання розвинути шляхом вільних асоціацій. Зафіксувати всі цікаві ідеї. Оцінити нові ідеї й відібрати найбільш ефективні з точки зору реалізації. Наприклад, телефон із захисними жалюзі для екрану, який можна прикладати на хворе місце для вібромасажу тіла і який, до того ж, відповідає сигналом на посвист господаря, виказуючи своє місцезнаходження.

 

Запитання для обговорення:

1) Чому обрали саме такі властивості?

2) Які були ще ідеї?

3) Чи були у вас зовсім несподівані комбінації, які на сьогодні технічно зовсім неможливо здійснити або навіть уявити собі?

4) Із запропонованого вами: чи існує на сьогодні вже щось подібне на ринку чи ця ніша є вільною?

 

Р.S. Цей метод можна чудово використовувати перед грою «6 капелюхів» на основі Едварда де Боно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учасників необхідно поділити на 6 груп. Кожна команда буде представляти капелюх певного кольору і і має, спираючись на певний тип мислення, дотримуватися відповідного підходу до до аналізу предмету дискусії. Наприклад, команда білого капелюха – аналіз фактів, жовтого – оцінка переваг, чорного – оцінка негативного розвитку тощо. Таким чином, можна проаналізувати і критично оцінити ідеї, запроваджені в результаті методу фокальних об’єктів.

 

ДОДАТОК

 

A close up of a map

Description automatically generated

docx
Додано
11 лютого 2022
Переглядів
189
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку