Сценарій конкурсно - розважальної програми "Вари, вари, горщику!"

Про матеріал

Сценарій конкурсно - розважальної програми "Вари, вари, горщику!", де діти ознайомляця з традиційною українською кухнею. Програма включає в себе 9 конкурсів.

Перегляд файлу

Центр творчості дітей та юнацтва

Прилуцької міської ради Чернігівської області

 

 

 

 

Сценарій відкритого

виховного заходу

«Вари, вари, горщику»

(конкурсно – розважальна програма)

C:\Users\Admin\Pictures\fderuni-v-gorshhiku-z-grudinkoyu-i-gribami.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

керівник гуртка «Сувеніри»

Волик А.О.

 

 

 

 

м. Прилуки, 2017 р.

Конкурсно – розважальна програма «Вари, вари, горщику»

Гурток «Сувеніри», керівник – Волик А.О.

Місце проведення: каб. №26

Час: 10.00

Учасники: вихованці гуртка «Сувеніри», вихованці гуртка «Бісерне сяйво» (керівник Дорошенко С.М.)

Вік учасників: молодший

Обладнання: картопля, шапки, тенісні м’ячики відповідно до кількості учасників, миски із пшоном і гарбузовим насінням, плакати, маркери, кошики, казан, мішечки із сіллю, музичний супровід.

 

Тема: Вари, вари, горщику.

Мета: поглибити знання дітей про традиційну українську кухню; виховання почуття поваги до українських традицій, любов до Батьківщини; розширити знання дітей про побут українців; розвивати почуття колективізму, спритність, увагу дітей.

 

Хід заходу

Організаційний момент.

 

Ведуча 1

Добрий день вам, добрі люди!
Хай вам щастя-доля буде,
Не на день і не на рік,
А на довгий-довгий вік!

Ведуча 2

Гостей дорогих
Ми вітаємо щиро,
Стрічаємо хлібом,
Любов’ю і миром!

Ведуча 1

Доброго дня, шановні гості! Ми раді вітати вас на нашому святі — Вари, вари, горщику!

Працьовитий і гостинний український народ здавна славився хлібосольством. Зайдіть до української оселі на годинку — без частування господиня не проводить вас. Усе смачно, ситно, а головне — корисно та невибагливо.

 

Ведуча 2

Сьогодні наше свято присвячене стравам української національної кухні.

Українська кухня - це цілий пласт нашої культури. Вона поширилася далеко за межі України. Деякі її страви, наприклад, борщі і вареники ввійшли у меню світової кулінарії

І сьогодні ми пропонуємо Вам узяти участь у конкурсно – розважальній програмі «Вари, вари, горщику!», яка допоможе нам дізнатися про традиції української кухні. Протягом гри команди збиратимуть різні інгредієнти, які знадобляться для останнього конкурсу. За перемогу в конкурсах команда може отримати максимальну кількість балів – 5 балів.

Бажаємо успіхів!

Представлення учасників.

Конкурс 1 «Хто більше?»

Ведуча 1

Українська кухня різноманітна й багатогранна. Є в нас і суто українські страви, і запозичені. Кожна господиня мала свої неповторні секрети приготування страв. Перший конкурс дасть нам можливість перевірити, як ви знаєте страви української кухні.

Завдання. Кожна команда по черзі називає традиційні українські страви, випічку тощо. Виграє команда, яка назве найбільшу кількість страв, не повторюючись.

(борщ, сало, капусняк, холодець, крученики, полядвиця, деруни, банош, галушки, вареники, голубці, пляцки, мазурики, юшка, куліш….)

 

Ведуча 2

Деякі страви мають багатовікову історію, як, наприклад, український борщ. Для більшості страв характерний складний набір компонентів. Наприклад, для того ж борщу їх потрібно до двадцяти. А рецептів цієї страви відомо понад тридцять: полтавський, волинський, чернігівський, галицький, львівський, селянський, дніпровський та ще багато інших.

А яке розмаїття м’ясних страв: українські битки, шпигована часником і салом буженина, тушкована з капустою і салом свинина, крученики, завиванці, фарширована птиця, голубці.

А рибна? Карасі в сметані, щука тушкована з хроном, рибні крученики, юшка, короп, фарширований грибами і гречаною кашею.

Одним словом, усього не перелічити одразу.

 

Конкурс 2. «Візитівка»

Ведуча 1 Не дивуйтеся, що наш наступний конкурс називається «Візитівка», адже ми пригадали стільки назв українських страв!

Завдання. Вигадайте назву й девіз своєї команди, щоб вини були пов’язані з українською кухнею.

 

Конкурс 3. «Шалена картопля»

Ведуча 1 одним із основних інгредієнтів традиційних українських страв є картопля.

Завдання. Навпроти кожної команди стоїть кошик з картоплею. Необхідно перенести її за допомогою ложки. Виграє та команда, яка швидше виконає завдання.

 

Конкурс 4. «Соковита зелень»

Ведуча 1 Майже жодна страва не обходиться без додавання зелені: петрушки, кропу, цибулі, часнику.

Завдання. Кожна команда повинна подолати дистанцію навприсядки, уявляючи, що збирає соковиту зелень на городі. Виграє та команда, яка швидше виконає завдання.

 

Конкурс 5 «Горобці - молодці»

Ведуча 1 У раціоні українців завжди були каші.

Завдання. Навпроти кожної команди – миска із пшоном і гарбузовим насінням. Кожен учасник повинен відібрати гарбузове насіння, а пшоно залишити. Останній гравець команди забирає миску з пшоном. Виграє команда, яка швидше за інших виконає завдання.

 

Конкурс 6 «Незвичайне полювання»

Ведуча 1 Українську кухню складно уявити без м’яса. Це свинина, яловичина, домашня птиця і, звичайно, сало.

Завдання. Навпроти команд знаходяться плакати. Необхідно намалювати на них півня, до то ж кожен учасник малює лише по одному елементу. Виграє команда, яка швидше виконає завдання.

 

Конкурс 7 «Чумаки»

Ведуча 1 Жодна страва в Україні та й в усьому світі не обходиться без солі. Сіль нашим господиням поставляли славні чумаки.

Завдання. Кожен учасник команди долає задану дистанцію з імпровізованим мішком із сіллю. Виграє команда, яка швидше виконає це завдання.

 

Конкурс 8 «Курочка ряба»

Ведуча 1 Для чималої кількості страв української кухні потрібні яйця.

Завдання. Напроти команд знаходиться шапка – «гніздо курочки Ряби», у ньому – «яйця»  - м’ячики для настільного тенісу. Необхідно всі яйця перенести за допомогою кошика. Виграє команда, яка швидше виконає завдання.

 

Конкурс 9 «Козацький куліш»

Ведуча 1 Наша ігрова програма завершується. Та в нас залишився останній конкурс. Недарма сьогодні всі команди збирали у свої кошики різні «продукти». Зараз із них ми готуватимемо найулюбленішу страву пращурів – козаків. Можливо, хтось уже здогадався про що йдеться?

Правильно, діти, це куліш!

 

Ведуча 2

Куліш — це степ і воля, зоряний простір і довга пісня, тепло багаття і спорідненість товариства. Із чого ж і як готують куліш? Який він на смак? Щоб відповісти на ці запитання, потрібно спочатку назвати «родичів» куліша серед інших круп’яних страв. «Крупник кулешеві брат»,— кажуть у народі. Якщо суп-крупник доводиться кулешеві братом, то каша для них обох — мати. Недаремно куліш іще називають степовою, польовою кашею. Степовий куліш має родичів і в інших краях. «Кулешею» або «куляшою» в Західній Україні називають мамалигу, російський «кулєш» має вигляд рідкої каші, білоруси називають «кулешем» густо зварену й заправлену жиром колотуху із житнього борошна.

Щоб куліш вийшов смачним, його заправляють олією, шкварками з цибулею, часником, посипають зеленню петрушки, кропом. У різних регіонах України є свої рецепти цієї страви. Степовики визнають лише пшоняний куліш, але відомі куліші з кукурудзяної крупи, гречки, змішаної з гороховим борошном. Варять куліш на молоці, сироватці, сколотинах. Куліш з димком — це страва жниварів, косарів, чумаків, козаків.

 

Ведуча 1

Завдання. Перенести всі інгредієнти, що знаходяться біля команд, до одного великого казана. Виграє команда, яка швидше виконає завдання.

 

Підбиття підсумків заходу.

Народна кухня — це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література чи мистецтво. Українська кухня складалася протягом віків і з давніх часів відрізнялася різноманітністю страв, високими смаковими і поживними якостями.

Нагородження переможців.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Четвертак Світлана Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
14 березня 2018
Переглядів
3770
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку