|
Кисіль Світлана Володимирівна, методист з профорієнтаційної роботи |
Сценарій конкурсно-розважальної програми
«Кухарський турнір»
(для учнів 9 класу)
Мета: |
розширення знань учнів про професії кулінарного та кухарського мистецтва; |
|
|
розвиток пізнавальної активності та самостійності; уваги, спостережливості, критичного, аналітичного та логічного мислень, волі, наполегливості, формування стійких якостей особистості робітника професіонала (моральних, комунікативних); |
|
|
виховання патріотизму, дисциплінованості, сумлінності, відповідальності за результати праці; формування почуття поваги до своїх товаришів, |
|
Матеріально-технічне та дидактичне забезпечення: |
корона з назвами команд, бланки для заповнення результатів конкурсів, ручки, різноманітні овочі та крупи, кухонний посуд. |
|
Використані джерела: |
1. Доцяк В.С. Українська кухня. —; Оріана-Нова, 1998. 2. Конкурсно-розважальна програма «Кухарі і кухарочки» [Електронний ресурс] / Режим доступу :// https://naurok.com.ua/zbirnik-pozaurochnih-zahodiv-z-profesi-kuhar-102931.html. 3. Позакласний захід з української літератури для учнів профтехучилищ. Добрий кухар - найкращий лікар. [Електронний ресурс] / Режим доступу : http://osvita.Ua/school/lessons_summary/proftech/l4121/ 4. Виховна година до Міжнародного дня кухарів та кулінарів, [Електронний ресурс] / Режим доступу : https://ptu31buki.ucoz.ua/publ/vikhovna_godina_do_mizhnarodnogo_dnja_kukhariv_ta_kulinariv/1-1-0-194 |
|
|
ХІД ЗАХОДУ: |
|
Ведучий 1: |
Доброго дня, любі друзі! Вітаю Вас на конкурсно- розважальній програмі «Кухарський турнір» |
|
Ведучий 2: |
Я з радістю запрошую до зали учасників програми. Гучними оплесками зустрічайте команди «Шалені вареники» та «Рум’яні пиріжки» (Звучить музика, вихід команд) |
|
Ведучий 1: |
Щоб це змагання було чесним, Ми виберем журі почесне. Поглянем разом з вами, друзі, Хто буде в цім почеснім крузі. |
|
Ведучий 2: |
Вітайте: Голова журі: _____________________________ Члени журі:_______________________________
|
|
Ведучий 1: |
Ось і настала черга послухати девізи наших команд. |
|
Ведучий 2: |
Слово надаємо команді «Рум’яні пиріжки». |
|
|
Представлення команд Пиріжками нас назвали До конкурсу готували. Дарма часу не марнуєм – За суперником слідкуєм. |
|
Ведучий І: |
Послухаємо девіз команди «Шалені вареники». |
|
|
Ми вареники пухкенькі Як один усі гарненькі. Командою все ми зможем – Суперника переможем. |
|
Ведучий 2: |
Дякуємо командам за гарні девізи. |
|
Ведучий 1: |
Земля і тому ще щедра, Що в світі кухарі існують. Прості в них долі і серця, А руки для людей працюють. |
|
Ведучий 2: |
Перші кухарі з’явилися на землі з появою першої людини. Бути кухарем - престижно! Кондитером - дивовижно! Творчість рук, спокій сердець – Нашим витворам вінець. |
|
|
Увага! Конкурс «Розминка». У нас вона буде кулінарно- продуктовою. Умови конкурсу: кожна команда повинна відповісти на запитання. За кожну правильну відповідь команда отримує 1 бал. (Ведучі по черзі зачитують питання командам) |
|
|
Запитання для команди «Шалені вареники»
|
|
|
Запитання для команди «Рум’яні пиріжки»
|
|
Ведучий 1: |
Дякуємо командам за правильні відповіді. |
|
|
До вашої уваги наступний Конкурс «Справжній трудівник» |
|
Ведучий 2: |
Умови конкурсу такі: за 1 хвилину необхідно пригадати та записати області застосування професійних знань кухаря. Команда, яка назве більше підприємств чи організацій отримає 5 балів (підприємства суспільного харчування (ресторани, кафе, їдальні, буфети, чайні, закусочні); медичні установи (лікарні, санаторії, оздоровчі табори); освітні установи (школи, дитячі сади, інститути, коледжі, технікуми, училища);фабрики-заготовочні, фабрики-кухні, комбінати напівфабрикатів; магазини-кулінарії) |
|
Ведучий 1: |
Увага командам розпочинаємо конкурс. (Звучить музика, проходить конкурс) |
|
Ведучий 2: |
До слова запрошуємо команду «Рум’яні пиріжки». |
|
Ведучий 1: |
Відповіді команди «Шалені вареники». |
|
Ведучий 2: |
Дякуємо командам. |
|
Ведучий 1: |
Хто не любить смачненько поїсти? Я думаю, що таких у нашій залі немає. Люди не можуть прожити без їжі. Вони їдять 4 рази на день: сніданок, ланч, обід та вечеря. Зазвичай сніданок легкий: хліб з маслом, каша, яйця, бутерброди із сиром чи ковбасою. На вечерю їдять сосиски, пудинг чи млинці і склянку молока. Обід - найбільший прийом їжі на день. Що ж повинні люди їсти на обід розкажуть наші конкурсанти. |
|
Ведучий 2: |
До вашої уваги конкурс «Шеф-кухар» Умови конкурсу такі: за 1 хвилину кожна команда повинна скласти «Меню» обіду зтрьох страв так, щоб були перша страва, друга страва й десерт і, щоб усі назви страв починалися на одну літеру. Наприклад, літера «Б»—борщ, баранина, булка тошо Максимальна кількість балів —5. К (капусняк, картопля, компот, кисіль) С (суп, солянка, сом під соусом, суниці в сметані) 0 (окрошка, олів ’є, омлет) 3 (зупа, зрази .запіканка) (Звучить бій годинника) |
|
Ведучий 1: |
Своє меню продемонструє команда «Шалені вареники» |
|
Ведучий 2: |
Послухаємо меню обіду команди «Рум’яні пиріжки» |
|
Ведучий 1: |
Дякуємо командам |
|
Ведучий 2: |
Зараз кожна із команд може отримати додаткові 3 бали, якщо першою відгадає загадку. Команда, яка першою підняла руку та й буде відповідати. Уважно слухайте. Працювала я у хатці, Танцювала у палаці. Є така у мене звичка — Десь губити черевички. (Попелюшка) |
|
Ведучий 1: |
Правильно - це Попелюшка. Додаткові бали отримує команда... |
|
Ведучий 2: |
Настала черга конкурсу «Попелюшка». Завдання цього конкурсу буде виконувати той учасник команди, у якого на спинці стільця прикріплено слово Попелюшка. Подивіться , будь-ласка, на спинку стільця. Запрошуємо учасників до столів. Умови конкурсу: Ви отримаєте перемішані горох, квасоля, рис, гречка. Потрібно перебрати перемішані сипучі інгредієнти та розкласти їх по мисочках. Учасник якої команди найшвидше виконає завдання та й отримає 5 балів. |
|
Ведучий 1: |
Один, два, три почали! |
|
Ведучий 2: |
А за цей час учасники розкажуть нам корисні поради про крупи та бобові |
|
Учень 1: |
Гречка - це корисний продукт для людини. За вмістом незамінних амінокислот білок гречки наближається до продуктів тваринного походження і тому вважається рівноцінною заміною м'яса |
|
Учень 2: |
Гречка стабілізує рівень цукру в крові. Гречка - екологічно чистий продукт. Одним з найважливіших властивостей гречаної крупи є захист від раку |
|
Учень 3: |
Рис - найпоширеніша зернова культура на земній кулі. Рисова крупа - один з найцінніших дієтичних продуктів. Головна його перевага - це висока поживність і сполучуваність із іншими продуктами - м'ясом, птицею, рибою, морепродуктами й овочами. Рис дуже корисний для організму людини й становить основу здорового харчування |
|
Учень 4: |
Найкорисніший рис — коричневий нешліфований рис. У рисі є важливі вітаміни групи В, особливо для роботи нервової системи та підтримання балансу організму, вітамін Е - антиоксидант, який захищає людину від поганих впливів довкілля, а також фосфор, що відповідає за ділення клітин, калій, кальцій, магній |
|
Учень 5: |
Звичайно ж, горох дуже корисний людям, що прагнуть схуднути. Він має м'яку сечогінну дію. Також сприяє тому, що організму простіше розщеплювати жири |
|
Учень 6: |
Горох відмінно підходить для поліпшення роботи серцевого м'яза, для зниження ризику появи інфаркту, при боротьбі з гіпертонією. Також горох запобігає скупченню жовчі і попереджає тромбоутворенню |
|
Учень 7: |
Вчені дотримуються думки, що квасоля є цілителькою. Вона має величезну кількість вітамінів, це калій, кальцій, залізо, органічні кислоти, є відмінним сечогінним засобом, розвантажує серцеву систему |
|
Ведучий 1: |
Ось першим закінчив роботу учасник команди... І ця команда отримує 5 балів |
|
Ведучий 2: |
Дякуємо за гарно виконану роботу, ви справжні Попелюшки. |
|
Ведучий 1: |
Для оголошення результатів за чотири конкурси слово надаємо журі. |
|
Ведучий 2: |
Професійного кухаря, що створює кондитерські вироби, десерти, та іншу запечену їжу називають кондитером. Кондитер займається приготуванням різних видів тіста, начинок, кремів по заданій рецептурі. Випікає і прикрашає |
|
|
продукцію. Це високоякісні, різноманітного виду, смаку та аромату харчові продукти. Більша частина робіт виконується вручну за допомогою спеціальних інструментів, перетворюючи професію кондитера в мистецтво. |
|
Ведучий 1: |
До вашої уваги Конкурс капітанів. |
|
Ведучий 2: |
Умови конкурсу такі: капітанам команд пропонується за 1 хвилину згадати, записати і назвати якомога більше знарядь праці та обладнання, якими користуються кондитери. (маслорізка, пекарня, змішувач тіста, ніж, котел, духова шафа, кондитерський итриц, ізюмомийка, варочний казан, кремозбивальна машина, отсадочный мішок, наконечники різної форми, терези, столовий посуд, міксер, блендер) |
|
Ведучий 1: |
Один, два, три почали! (Проходить конкурс, звучить музика) Увага! Ваш час вичерпано |
|
Ведучий 2: |
До слова запрошуємо капітана команди «Рум’яні пиріжки» |
|
Ведучий 1: |
Дякуємо капітану команди. |
|
Ведучий 2: |
Послухаємо капітана команди «Шалені вареники» |
|
Ведучий 1: |
Дякуємо капітанам |
|
Ведучий 2: |
Ось і настала черга практичного конкурсу, який називається «Найспритніший» |
|
Ведучий 1: |
Увага команди! Умови конкурсу: Кожна команда отримує по 5 картоплин. Вам потрібно за 5 хвилин почистити картоплю, нарізати брусочками, соломкою, кубиками, часточками, скибочками та придумати художній супровід (вірш, пісня, танець) |
|
Ведучий 2: |
Один, два, три почали! |
|
Ведучий 1: |
Поки команди працюють вболівальники розкажуть корисні поради про картоплю. |
|
Учень 9: |
Для України картопля перш за все основна їжа повсякденного життя. Як відомо, українська кухня рясніє всілякими стравами з картоплі. Картоплю по праву називають другим хлібом, адже вона майже не набридає |
|
Учень 10: |
Картопля відрізняється не лише смаковими якостями, а й високою харчовою цінністю. Її білки містять незамінні амінокислоти, які добре засвоюються організмом. Клітковина картоплі дуже ніжна, не подразнює слизову оболонку шлунка і кишківника. Калій, котрий міститься в ній, поліпшує обмін речовин |
|
Учень 11: |
Кашка із бульб лікує екземи, опіки та інші захворювання шкіри. Шматочки сирої картоплі на скронях знімають головний біль |
|
Учень 12: |
Інгаляції над парою із вареної картоплі продезінфікують порожнину носа й горла. А свіжий картопляний сік, особливо молодих бульб, лікує виразку шлунка, гастрити, гіпертонію і при головних болях |
|
Учень 13: |
Обчищайте шкірочку якомога тонкіше, під нею міститься більше вітамінів, ніж у м’якоті. Нарізайте овочі безпосередньо перед тепловою обробкою - це зменшить втрати вітамінів, ефірних олій |
|
Учень 14: |
Потримайте молоду картоплю 15 - 20 хв. у підсоленій воді - це полегшить знімання шкірочки. Не зберігайте обчищену картоплю у воді більше 3 год., вона стане твердою і буде погано розварюватись |
|
Учень 15: |
Гімн картоплі Популярна з давніх пір І як страва, як гарнір Ти, картопле, - другий хліб! На сніданок і обід - Добра з всяким молоком. Також з кислим огірком, 3 свіжим й маринованим, 3 кроликом тушкованим, 3 рибою чи із м’ясцем, 3 котлетою й холодцем, 3 куркою чи з гускою, 3 кислою капусткою, 3 свіжими томатами, 3 різними салатами. |
|
Учень 16: |
Добра і з печінкою, 3 оселедцем, кількою, 3 анчоусом, шпротами, Також з антрекотами! Мабуть добру сотню блюд Приготовить з тебе люд! Чіпси і пюре, і фрі, Із начинкою в нутрі Чорносливом чи грибом, Або просто - деруном. У мундирі чи в горшку - Завше будеш до смаку! Ти народ у трудний час Не один спасала раз! Честь тобі за це й хвала, Щоб великою росла! |
|
Ведучий 2: |
Команди ще працюють, тому проведемо гру з вболівальниками. Запитання для вболівальників 1. Як називаються вареники без начинки! (Ліниві вареники) 2. Чим за зазвичай заправляють салат «Олів’є ? (Майонезом) 3. Яку крупу не перемивають перед приготуванням? (Манну) 4. Що не ввійде у саму велику каструлю? (Її кришка) 5. Цукор в кусках. (Рафінад) 6. В який сік добавляють сіль за смаком? (Томатний) 7. Що таке «Золотий вареник»? (Спеціальний нагрудний знак для кращих кулінарів і кондитерів України. Нагорода була заснована в 1999 році. Знак зроблений із золота 583 проби) |
|
|
8. Як називається документ, необхідний для отримання ліки в аптеці, спосіб приготування страви? (Рецепт) 9. Кашу можна зварити з сокири, а чи можна зварити суп з ґудзиків? (Гак, можна, якщо вони вирвані «з м'ясом»)
14. Як називається тістечко, народжена з піни? (Безе) 15. Що перетворює морс в кисіль? (Крохмаль) 16. Раціон, щоб зменшити талію, - це... Що? (Дієта) 17. Як називається трапеза на природі? (Пікнік) 18. Яка країна подарувала світу свій відкритий пиріг - піцу? (Італія) 19. Курча-табака готують на сковороді або на грилі? (На сковороді) |
|
Ведучий 1: |
Команди виконали завдання? |
|
Ведучий 2: |
Слово надаємо команді «Рум’яні пиріжки» |
|
Ведучий 1: |
Свої витвори презентує команда «Шалені вареники» |
|
Ведучий 2: |
Дякуємо командам. Журі просимо оцінити старання та творчі здібності команд. Нагадуємо, максимальна оцінка за конкурс - 5 балів (Журі оцінює останній конкурс та підраховує бали, вибирає переможця) |
|
Ведучий 1: |
Ось і настала хвилююча мить. Для оголошення оцінок та нагородження переможців запрошуємо голову журі, (Церемонія нагородження, звучить музика) |
|