Сценарій конкурсу читців "Єдині ми - єдина Україна"

Про матеріал
Мета: розвивати громадянські якості особистості: патріотизм, самосвідомість; - виховання в дітей любові до Батьківщини, українського народу, державної мови, розуміння того, що від сумлінної праці й навчання кожного, від усвідомлення себе часткою українського народу залежить майбутнє й сучасне нашої держави; - привити обов’язок берегти і зміцнювати рідну державу, ніколи не забувати про сумний досвід минулого, з оптимізмом дивитися в майбутнє.
Перегляд файлу

Сценарій конкурсу читців (декламаторів)

«Єдині ми – єдина Україна»

(до Дня Соборності України)

 

Мета: розвивати громадянські якості особистості: патріотизм, самосвідомість;

- виховання в дітей любові до Батьківщини, українського народу, державної мови, розуміння того, що від сумлінної праці й навчання кожного, від усвідомлення себе часткою українського народу залежить майбутнє й сучасне нашої держави;

- привити обов’язок берегти і зміцнювати рідну державу, ніколи не забувати про сумний досвід минулого, з оптимізмом дивитися в майбутнє.

 

Обладнання: державна та національна символіка, вислови про Україну. Мультимедійне обладнання, ноутбук, відеоматеріали, слайди.

 

Добрий день, дорогі друзі! Сьогоднішню нашу зустріч ми присвячуємо відродженню України, Дню Соборності нашої держави. Людина народжується і отримує в спадщину найдорожче – Батьківщину. Її не обирають, вона, як і мати – твоя доля. Україна! Країна хвилюючої краси, радості і печалі, розкішний віночок з рути і барвінку, чорнобривців і калини. Це бентежна історія мужнього народу, що віками боровся за волю, за єдність, за своє щастя, свідками чого є високі в степах обеліски, могили й пам’ятники. Свідченням багатовікової боротьби за волю є історичні перекази, легенди, пісні.

День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.

22 січня 1918 року у приміщенні Київського Будинку вчителя було підписано Четвертий універсал, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. А 1919 року в цей самий день на Софіївській Площі в Києві було проголошено Акт Соборності українських земель.

«Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна – в одну Велику Україну. Сповнилися одвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу», - пролунало 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві.

Справжню єдність народу у боротьбі за державну незалежність продемонструвала світові Україна 22 січня 1990 року. Так, знаменним етапом піднесення духу свободи став «живий ланцюг» між Києвом і Львовом, коли тисячі українців взялися за руки на згадку про проголошення Акту Злуки.

Батьківщино, Вітчизно, країно моя!

Де б в житті я не був,

Ти завжди біля мене, зі мною.

Ти – це сонце барвисте, це – ліс, це поля.

Я пишаюсь твоєю красою!

Ти – вишневий садок,

Біля хати червона калина,

Ти – це спів солов’я навесні у гаю.

Ти – це пам'ять віків,

Батьківщина моя, Україна.

І сьогоднішня наша зустріч має на меті довести, що ми – справжні українці, що ви можете красиво, артистично декламувати вірші, присвячені нашій рідній Батьківщині.

Трішечки нагадаємо правила проведення цьогорічного конкурсу читців (декламаторів): наш конкурс буде проходити за трьома віковими категоріями: молодша – діти до 10 років; середня – 11-14 років; старша – 15-21. Прикро, що в цьому році ніхто з дорослих (педагогів, батьків) не зміг долучитися до конкурсу. Прошу всіх не хвилюватися, адже сьогодні ви всі є переможцями хоча б тому, що знайшли сили і час, щоб прийняти участь в конкурсі. Згідно Положення про конкурс нагородження переможців відбуватиметься під час проведення свята-нагородження «Віват, талант!». Про це, причетних до дійства ми попередимо заздалегідь.

А ще мені приємно зазначити, що на нашому конкурсі присутній голова Полтавської обласної організації національної спілки журналістів України Лопушинский Євген Романович. На жаль, сьогодні він не може бути членом журі, тому що його донька Мирослава приймає участь в конкурсі, але він обіцяв сьогодні претендента на приз від Полтавської обласної організації національної спілки журналістів України, який також буде вручено на святі-нагородженні «Віват, талант».

Ось такі приємні сюрпризи чекають нас попереду, а зараз дозвольте представити вам наше журі.

 

Оцінювати наш конкурс будуть:

Сироткін Микита Дмитрович – керівник гуртка спортивно-танцювального клубу «Акцент» КЗ «Полтавський Палац дитячої та юнацької творчості Полтавської міської ради Полтавської області»;

Лебідь Ірина Володимирівна – провідний спеціаліст відділу організаційної роботи, моніторингу та зв’язків з громадськістю управління регулювання природоохоронної діяльності, членкиня батьківської ради міста від закладів позашкільної освіти;

голова журі Ханжин Анна Вікторівна – головний спеціаліст управління освіти виконавчого комітету Полтавської міської ради.

 

 

Я бажаю всім учасникам успіху і, звичайно ж, перемоги. А ми починаємо з найменших.

І першою до мікрофону я запрошую Ледчак Катерину – гурток «Декоративний розпис», кер. Бондаренко С.Д. Вірш Федора Пантова «Країна моя – Україна»

2. Чайка Софія – гурток англійської мови «Welcome to English», кер. Лубенець І.І. «Україна»

3. Кібальник Максим – гурток «Словограй», кер. Швець О.І. Леся Пилип'юк «Журавлик»

4. Стародуб Анастасія – гурток англійської мови «Малятко», кер. Палієнко Т.В. Ірина Ступак «Маленька україночка»

5. Лопушинська Мирослава – НХК ат «Барвінок», кер. Колбашова І.С. Дмитро Павличко «Рідна мова»

6. Сідельник Софія – гурток «Гончарик», кер. Григоренко-Громова В.О. Людмила Лужецька «Я до тебе, мово»

7. Ковальчук Зоряна – гурток «Словограй», кер. Швець О.І. Наталія Зарічна «Про Україну»

8. Ковальова Тамара – гурток «Декоративний розпис», кер. Бондаренко С.Д. Леся Храплива-Щур «22 січня»

9. Мороз Софія – ЗХК вокальна студія «Нове покоління», кер. Котенко В.О. «День Соборності»

10. Грабовська Вероніка – вокальний ансамбль «Перлинки», кер. Вараховба Т.В. Марія Бойко «Моя Полтава»

11. Орєхова Варвара – гурток «Гончарик», кер. Григоренко-Громова В.О. Ігор Бірча «Моя Україна»

12. Кравченко Діана – гурток англійської мови «Малятко», кер. Палієнко Т.В. Ліна Костенко «Усе моє, все зветься Україна»

 

 

Дякую всім учасникам молодшої категорії. Ви всі молодці, гарно виступали.

Усі наші помисли, усі наші знання, таланти, праця – тобі, Україно, віддаємо, як віддавала їх еліта нашого суспільства – поети і письменники. Віддавали, боролись, любили, бо Україна в нас єдина.

 

Ми переходимо до наступної – середньої вікової категорії, в якій свою майстерність будуть демонструвати вихованців від 11 до 14 років. І першим до мікрофона я запрошую Жадан Олександра – гурток по класу акордеону, кер. Коломацька Т.П. Марія Бойко «Моя Україна»

14. Чедрик Ангеліна – гурток «Театр моди «Перспектива», кер. Гончарова А.О. Авторський твір

15. Адаменко Лілія – гурток англійської мови «Welcom to English», кер. Лубенець І.І. Ліна Костенко

16. Лаптєва Софія – НХК гурток «Господарочка», кер. Сидоренко Л.І. Марія Бойко «Величальна»

17. Суховерхова Єлизавета – гурток «Тінейджер», кер. Березич Ю.В. Галина Онацька «Невже ти думаєш…»

18. Оганісян Аліна – НХК гурток «Господарочка», кер. Сидоренко Л.І. Т.Г.Шевченко «І мертвим, і живим, і ненародженим»

19. Ступак Ірина – гурток «Театр моди «Перспектива», кер. Гончарова А.О. Петро Засенко «Пісня про Україну»

20. Кучерявенко Софія – гурток м’якої іграшки «Чародії», кер. Костіна Н.С. Галина Гайвась «Україна – єдина країна»

21. Ляшенко Ольга – вокальний ансамбль «Перлинки», кер. Вараховба Т.В. Марія Бойко «Полтаво моя»

 

 

Любов до Батьківщини неможлива без любові до рідного слова. Тільки той може осягнути своїм розумом і серцем красу, велич і могутність Батьківщини, хто збагнув відтінки і пахощі рідного слова, хто дорожить ним, як честю рідної матері, як добрим ім’ям своєї родини.

І ми переходимо до останньої – старшої вікової категорії. Вона хоч і невелика за складом учасників, але приємно, що серед вихованців старшого шкільного віку нашого Палацу є небайдужі, які хочуть продемонструвати своє мистецтво читців. Тож першою до мікрофону я запрошую Мариноху Софію – представницю Ради активу Палацу, кер. Березич Ю.В. Анастасія Владимирська «Заклинаю тебе, громадянине…»

23. Віценчик Дар'я – гурток м’якої іграшки «Чародії», кер. Костіна Н.С. Alyosha, Олег Кензов, Максим Гімн єдності України «Україна – єдина країна»

 

Що ж. Останні учасники конкурсу продемонстрували нам своє мистецтво декламування.

Ось так, непомітно сплив час. А зараз настала хвилююча мить нагородження учасників. Тож, я прошу учасників молодшої вікової категорії всіх вийти до мене.

 

Нагородження учасників

 

Щасливі ми, що народилися й живемо в Україні. Тут жили наші батьки, діди й прадіди. Тут корінь українського народу. Знати свій народ – це знати мамину пісню, що сіяла в душу дитини зернятка, котрі, зійшовши, виростали в добро, любов і ласку людини, це знати батьківську хату, стежина від якої веде у великий шлях Батьківщини, це знати бабусину вишиванку, забуту й розтоптану жорстоким часом, це знати дідусеву казку про правду і кривду. Україна – це милозвучна рідна мова, вишитий рушник, задушевна лірична пісня й крилатий танець. Тож плекаймо чудовий сад української мови, донесений до нас із глибини віків.

Дякую всім і до наступних зустрічей.

 

 

docx
Додано
15 листопада 2021
Переглядів
628
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку