Сценарій "Краса українського романсу"

Про матеріал
Сценарій розроблено з метою ознайомлення учнів з творчістю українських композиторів, поетів, піснярів в жанрі романсу.
Перегляд файлу

Назва: «Краса українського романсу»

 

Мета: ознайомити учнів з романсами українських авторів, продемонструвати красу і чарівність українського романсу та пісні; розвивати пам'ять, мислення, увагу, вміння робити самостійні висновки; виховувати почуття любові й поваги до творчості українських авторів.


Ведучий 1:

Український романс посідає помітне місце у мистецькій скарбниці народу. Є безліч авторських романсів, які давно стали народними і у цьому - їх художня цінність.  Людини здавна прагнула відтворити у художній формі глибину своїх почуттів, найпотаємніші порухи душі, поривалась до ідеалу, збагнувши своє споконвічне прагнення до прекрасного. В українському романсі наскрізною лінією проходить ідея єдності вселюдського і особистого. Чи не тому так пильно і з великим мистецьким чуттям композитори відбирали вірші для музичних творів.  Прикладом надзвичайного таланту пізнання душі людської є талант Лесі Українки. З її уст злітали такі глибокі поетичні рядки, що їх можна було порівняти із ліричною музикою, музикою душі людської. Іноді він нагадує музичне оповідання, маленьку трагедію, інколи щоденниковий запис або майстерно написане есе

Ведучий 2:

З великих людських надій зіткалося й вибухнуло пристрасне самобутнє слово нашої геніальної Лесі Українки. Могутньою, стоголосою піснею лунає її поетичне слово по всьому світі – воно втілюється у звуки музичних творів, надиханих її співучою музою, її безсмертним генієм.

Український композитор Кирило Стеценко звертався до текстів і сюжетів Лесі Українки. Так були написані чудові романси «Дивлюсь я на яснії зорі», «Хотіла б я піснею стати» …Звучить розлога вільна й сонячно-мажорна мелодія. Як страждання юної героїні можуть жахати весь світ, а її ридання чують навіть зорі, так у світлу хвилину лише всесвіт може вмістити її радість, її дзвінкий спів. Отож велика радість виборюється у зіткненні з великим горем.

Звучить романс «Хотіла б я піснею стати»____________________________

 

 

Ведучий 1:

Сильна духом, кришталево чесна і безкомпромісна поетеса могла покохати тільки таку людину, яка була б їй хорошим другом, товаришем по житті. Сергій Мержинський став для Лесі Українки тією єдиною людиною, якій вона віддала свої найгарячіші почуття. Тяжка недуга прикувала його до ліжка, та саме йому вона присвятила багато своїх творів. Після його смерті Леся Українка написала одну із найтрагічніших і найкращих поем «Одержима». Згадаймо добрим словом Лесю, спробуймо навчитися бачити так, як вона, - людей, навколишній світ, красу природи, любити всім серцем, як любила Леся Українка.

Звучить романс «Горить моє серце». Вірші Лесі Українки, музика Ярослава  Лопатинського._________________________________________

 

Ведучий 2:

Є композитори, твори яких залишають враження загадковості, новизни образних асоціацій, втілення мистецьких тем. Але є й інші – їх музику сприймаєш як щось близьке, співзвучне «струнам душі». До таких композиторів належить Ігор Наумович Шамо – один з найяскравіших і найпривабливіших особистостей українського музичного мистецтва ХХ сторіччя. Маючи такий видатний талант, Ігор Шамо увійшов в історію української музики ХХ сторіччя як композитор глибоко проникливого ліричного обдарування, як прекрасний мелодист з яскравим образним мисленням. Безперечно, що найвищого пілотажу він досяг у жанрі пісні. Рідкісний, дивовижний дар пісняра дозволяв йому тут бути справжнім чаклуном. Його пісенні перлини, що народжувалися у серці, часто сприймалися як народні. Серед українських поетів, з якими плідно співпрацював Ігор Шамо, слід відзначити Дмитра Луценка – на його слова написані найпопулярніші пісні композитора.

Вихований українською матір’ю і рідною землею, поет Дмитро Омелянович Луценко є палким патріотом України. Його образи взяті із самого життя, барви – від квітів, трав і рік, українського неба. Його поезія близька кожному, тому й полюбилася людям. Вона ж про любов, отчу землю, вірність, про те, чим живе людина.

Найвідоміші пісні Дмитра Луценка – «Києве мій», «Мамина вишня», «Осіннє золото», «Хата моя, біла хата», «Неспокій», «Ой ти річенько», «Пісня про щастя», «Зачарована Десна», «Дорога спадщина», «Фронтовики», «Сивина», «Не шуми калинонько» тощо. Поет працював з більшістю популярних композиторів-піснярів того часу, зокрема з І. Шамо, Л. Ревуцьким, О. Білашем, В. Верменичем, П. Майбородою, А. Пашкевичем, О. Зуєвим, В. Івасюком, І. Покладом, С. Сабадашем, О. Чухраєм, О. Осадчим, О. Екімяном. Важко знайти співака чи співачку 60-х – 80-х років, які б не виконували пісень Дмитра Омеляновича. Виконують їх і сучасні виконавці.

Для вас звучить пісня «Осіннє золото»______________________________

 

Ведучий 1:

Не можна не згадати й видатного українського композитора Ігоря Дмитровича Поклада. Вже перша пісня, написана ним у співавторстві з чудовим українським поетом Борисом Олійником, що називається «Пісня не заблудиться», стає популярною. Він починає активно працювати у пісенному жанрі. Усі відзначають незвичайний ліризм і мелодійність кожної його нової пісні. А поява «Коханої», створеної спільно з непрофесійним поетом, лікарем за професією, Ігорем Барахом, що за короткий час завоювала серця мільйонів слухачів, все ставить на свої місця. Молодий композитор, що бачив себе в якості творця симфоній, опер і інших «великих форм», закохується в пісню і залишається з нею на все життя. Одна з перших професійних робіт – і відразу успіх. Тільки перелік її виконавців може запаморочити голову: Муслім Магомаєв, Юрій Гуляєв, Йосип Кобзон і це далеко не все! До автора початківця за новими піснями звертаються легенди естради 60-х років. Не помітити успіх молодого українського композитора було вже неможливо.

До вашої уваги романс «Коханий»________________________________

 

Ведучий 2:

В мелодії нота, як буква у слові.
Мелодія в пісні, як слово в рядку.
А пісня алмазом виблискує в мові,
А мова у музиці – травнем в садку.

Ці авторські поетичні рядки цілком можна вважати творчим кредо Олександра Івановича Білаша. Відомо, як довго і прискіпливо композитор шукав поетів, чиї натхненні вірші викликали б до життя новий пісенний шедевр. Не кожен поет-сучасник удостоївся честі бути «озвученим» самим Білашем. Серед них – А. Малишко, О. Підсуха, Д. Павличко, Л. Забашта, та безліч інших авторів, як відомих, так і маловідомих, професіоналів та аматорів. Адже, за словами самого композитора: «Для мене в поезії немає авторитетів – я пишу пісні на хороші слова і для мене не має значення, хто їх автор».

Звичайно, пісні та солоспіви писалися і на тексти класиків: Т. Шевченко, Л. Українка, І. Франко, О. Олесь, О. Фет, С. Єсенін та інших. Про творчість та особистість Олександра Білаша було й буде сказано безліч теплих слів. Хоча, здається, слова тут вже недоречні. «Два кольори», «Ясени», «Сніг на зеленому листі», «Цвітуть осінні тихі небеса», « За літами літа» та ще понад дві сотні Білашевих пісенних «дітей» – давно вже не просто вокально-інструментальні твори у куплетно-строфічній формі. Як би пафосно це не звучало – але цими мелодіями тепер співає сучасна Україна.

Для вас звучить пісня «За літами літа»______________________________

 

Ведучий 1:

Варта також уваги пісня «Дивлюсь я на небо та й думку гадаю…» на слова українського поета-романтика Михайла Миколайовича Петренка. Історія розповідає нам про те, що Михайло Петренко пережив гіркоту нещасливого кохання до Галі – доньки купця Марченка. Батьки одружили її з багатим і знатним нареченим, з яким вона нібито виїхала за кордон. Під впливом цього митець пише вірші про нерозділене кохання. Можливо, це і спонукало М. Петренка створити поезію «Небо». Щодо пісні «Дивлюсь я на небо…», то, покладена на музику донькою українського поета В. Александрова Людмилою, вона швидко стала популярною в усій Україні. Згодом музикант, хормейстер і вчитель музики Владислав Заремба вдало обробив пісню Людмили Александрової «Дивлюсь я на небо…» для голосу та фортепіано.

Вірш «Дивлюсь я на небо, та й думку гадаю…» перекладено багатьма мовами. Восени 2017 року вийшла у світ книжка «Дивлюся на небо та й думку гадаю» в перекладах мовами світу», яка увібрала в себе 24 переклади — всі відомі на час видання.

Згаданий текст було знайдено в альбомі Тараса Шевченка, куди Кобзар інколи записував вірші, що йому були до вподоби. Це і спричинило літературну помилку, яку на сторінках львівського журналу «Зоря» 1887-го року, виправив Олександр Кониський. Але дехто і сьогодні помилково вважає Тараса Григоровича Шевченка автором цього вірша.

Звучить пісня « Дивлюсь я на небо»__________________________________

 

 

Ведучий 2:

Одним з яскравих прикладів усної народної творчості є козацькі пісні – пісні про життя рядових козаків, національних визволителів українського народу. Українців завжди хвилювала історія козацтва. До часів Запорозької Січі вони часто поверталися в думах чи піснях. Через це козацькі пісні донеслись крізь століття до нашого часу. В них оспівується боротьба за незалежність, мужність захисників батьківщини, збереження національної самобутності, туга за рідною землею та дорогими людьми.

Народна пісня «Стоїть явір над водою» поєднує імена двох видатних українців — поета й художника Тараса Шевченка та композитора і співака Семена Гулака-Артемовського.

Митці тривалий час товаришували. С. Гулак-Артемовський підтримував дружні стосунки з поетом навіть під час його заслання, коли більшість знайомих від нього відвернулись. Повернувшись, Тарас Григорович Шевченко часто бував у приятеля на музичних вечорах, дуетом вони виконували народні пісні. Висловлюючи вдячність родині С. Гулака-Артемовського, Тарас Григорович подарував його дружині автопортрет. Композитор віддячив, присвятивши другові пісню «Стоїть явір над водою» у власній обробці. Він використав цю пісню у виставі за п’єсою Івана Котляревського «Москаль-чарівник».

Звучить пісня «Стоїть Явір над водою» ______________________________

 

Ведучий 1:

Оскар Сандлер географічно пов'язаний з українською столицею, де він прожив все життя, однак Одеса зіграла у його творчій біографії чи не головну роль. Два післявоєнних десятиліття - період найбільшої творчої активності композитора. Серед його кіноробіт виділяється класичний радянський детектив «Подвиг розвідника». Він складає опери «Собака на сіні» по Лопе де Вега, «В степах України» по А. Корнійчуку, десятки пісень. О. Сандлер співпрацював з багатьма поетами серед яких поетеса Любов Забашта.

Любов Василівна Забашта народилася в місті Прилуки на Чернігівщині. З дитинства дівчинка полюбила поезію, пісню і, будучи третьокласницею, вже почала складати вірші. Уперше вірші Любові Забашти були надруковані в газеті «Правда Прилуччини».

Свого часу, в середині 1930-х років, майбутню поетесу підтримав П. Г. Тичина, що окрилило дівчину. На обласній нараді молодих літераторів у Чернігові виступала і сімнадцятирічна Люба. Вона читала вірші про квіти і дівочі мрії. Це було доволі несподівано, оскільки переважно тодішні початківці присвячували свої поезії розвитку сільського господарства і промисловості, ударництву. Але Павло Григорович, який був почесним гостем наради, похвалив молоду авторку і сказав, що від квітів не треба відвертатися і варто вміти бачити красу природи.

Любов Василівна була дружиною і соратницею поета Андрія Малишка. Творчий доробок Л. Забашти нараховує декілька поетичних збірок, книжок прози, п’єс і драматичних поем. Чимало віршів, покладених композиторами на музику, стали популярними піснями («Ой вербиченько», «Червона ружа», «Криниця мого дитинства», «Квіт папороті», «Засихає в степу материнка», «Пісня про любов» на музику Оскара Сандлера  яку ми пропонуємо до вашої уваги______________________________________________________________

 

Ведучий 2:

Юрій Євгенович Рибчинський — український поет, драматург, сценарист, один із засновників сучасної української естрадної пісні. Герой України, народний артист України.

Серйозно поезією він захопився в 1960-ті роки. То був період високого піднесення й розквіту літературного жанру. З роками зростали популярність й авторитет Юрія Рибчинського, розширювалося коло композиторів, з якими він працював. Загалом їх понад 150 - свого часу на шляху долі з’явилися Вадим Ільїн, Ігор Шамо, Едуард Ханок, Максим Дунаєвський, Євген Крилатов. Пісні поета в різні часи виконували: Ніна Матвієнко, Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, Софія Ротару, Любов і Віктор Анісімови, Таїсія Повалій, Йосип Кобзон, Наталія Бучинська, Наталія Могилевська, Руслана Лижичко, Павло Зібров, Тамара Гвердцителі, Валерій Леонтьєв, Олександр Малінін, Лоліта Мілявська. Пісень, музичних номерів зі спектаклів, кінофільмів, мюзиклів, рок-опер разом є понад 3000, усі вони популярні, а кожна десята пісня — шлягер!

З більшістю пісень поета, які стали популярними, пов'язана якась історія, емоційний стан, певний відрізок його життя. На його піснях «Дикi гуси», «Тече вода», «Кленовий вогонь», «Зелен клен», «Три поради», «Минає день», «Біла ворона», «Пілігрими», «Віват, король!» виросло не одне покоління слухачів.

Звучить пісня на музику Ігоря Шамо «Три поради».___________________

 

Ведучий 1:

У музичному мистецтві існує камерний жанр, який по праву можна вважати унікальним – його ім'я «романс». Ця вокальна мініатюра з моменту своєї появи користувалася великою популярністю і відображала всі значущі процеси, що відбуваються в житті суспільства. В нашій країні у романсу вельми непроста доля - його забороняли, однак він знову тріумфально повертався на концертні сцени. У нинішній час романс продовжує радувати слухачів своєю мелодійністю, задушевністю і щирістю.

docx
Додав(-ла)
Manitenko Elena
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Сценарії
Додано
12 березня 2022
Переглядів
1118
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку