Урок "Грають віртуози. Камерно-інструментальна музика"

Про матеріал
Конспект уроку для 6 класу на тему: "Грають віртуози. Камерно-інструментальна музика"
Перегляд файлу

Управління освіти та науки тернопільської міської ради

 

 

 

 

 

 

Конспект уроку на тему:

Грають віртуози. Камерно-інструментальна музика

Урок музичного мистецтва для 6 класу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виконав вчитель музичного мистецтва

Тернопільської загальноосвітньої

школи I-III ст. №4

Регіщук В.І.

 

 

Мета: розвивати культурну, інформаційну, громадянську та соціальну компетентності. Формувати уявлення про поняття «віртуоз», будовою та технологією виготовлення скрипки. Продовжити вивчення жанрів камерно-інструментальної музики. Ознайомити з творчістю і життєвим шляхом Ніколо Паганіні та Антоніо Страдіварі. Виховувати інтерес до вивчення культури інших країн, плекати такі якості як працелюбність, наполегливість, віра у власні сили та уміння бачити талант у інших.

Тип уроку: комбінований

Обладнання та матеріали: ноутбук, проектор, фасилітативна дошка, пазли – складові скрипки, скрипки, авторські навчальні відео, картки до програми PLICKERS.

 

Хід уроку

1. Актуалізація опорних знань

Демонстрація інструментального звучання скрипки

- Що ви почули?

- До якого виду музики - вокальної чи інструментальної – належить даний уривок?

- А що таке інструментальна музика?

- На які види вона поділяється?

На попередніх уроках ви ознайомилися з  прелюдією та скерцо, які належать до жанрів камерно-інструментальної музики.

  • Як би ви охарактеризували гру на скрипці у цьому творі?

Ми не отримаємо насолоду від звучання інструменту без досконалої гри на ньому.

- Як ми називаємо людину, яка довершено грає на музичному інструменті?

Саме так і звучить тема нашого уроку: «Грають віртуози. Камерно-інструментальна музика».

Віртуоз (від лат. virtus — сила, доблесть, талант) — артист-музикант, який досконало володіє виконавською технікою.

Одним із віртуозів в історії музики був Ніколо Паганіні.

А зараз я хочу запросити до нас ученицю 7-Б класу Круць Богдану яка, але  багато цікавих фактів про цього композитора.

 

2. Відомості про композитора Ніколо Паганіні

Вчитель: Народився 27 жовтня 1782 року в італійському місті Генуї.

Учениця: Кажуть, що його мати побачила уві сні прекрасного ангела, який передрік, що її другий син стане великим музикантом. У це повірив і батько, який не був професійним музикантом, але дуже любив музику. Він спрямував всю свою енергію на те, щоб змушувати хлопця постійно вправлятися в грі на скрипці.

Вчитель:  Вже у вісім років він написав сонату для скрипки і кілька складних варіацій. З дванадцяти років почалась його концертна діяльність. Першими його віртуозне виконання почули Італія, Франція, Німеччина, Англія. Публіка приходила в захват, коли смичок італійського скрипаля торкався струн. Він розкрив багато можливостей скрипки для інших музикантів, складав музику, яка була дуже складна для інших скрипалів.

Учениця: Цікавим є факт про те, що коли батько привів юного Антоніо до знаного італійського скрипаля на навчання, той був хворим і відмовився приймати гостей. У приймальні будинку хлопець побачив скрипку і почав грати. Вражений господар вийшов до гостей та сказав, що просто не може вчити хлопця, бо той уже все уміє.

Вчитель: Він добре знався на музичних інструментах і це допомогло  зібрати колекцію скрипок стародавніх майстрів Італії, серед яких були витвори Аматі, Гварнері, та Страдіварі. Але особливе місце займала скрипка роботи Гварнері, яку називали «Удова Паганіні» і яка за заповітом була  передана у власність міста Генуя.

 

 

Учениця: Вражає той факт, що його вважали безбожником, говорили, що він продав душу дияволові. Паганіні не відвідував храм і не писав церковної музики. І дійшло навіть до того, що священнослужителі просили опустити його скрипку у святу воду, щоб спростувати диявольське походження інструменту. Таємничості додавала його зовнішність: непропорційне тіло, величезні руки, високий зріст, чорне волосся, бліде обличчя. Церква, яка звинувачувала його в угоді з дияволом, довгий час забороняла ховати музиканта на католицькому кладовищі.

У підсумку труну з тілом великого віртуоза викопували більше десяти раз, поки він не знайшов свого останнього пристановища в Пармі. Проте, справжні музиканти знають, що його гра - це музична сміливість, винахідливість, майстерність, величезний невпинна праця.

 

Сьогодні ми послухаємо уривок одиного із найвідоміших творів Ніколо Паганіні «Каприз № 24».

Цей твір вважається одним із найскладніших, коли-небудь написаних для скрипки соло. Він вимагає від виконавця великої кількості високотехнічних методів та прийомів гри на цьому інструменті.

 

3. Слухання музики. «Каприз № 24» у виконанні німецької скрипальки Юлії фішер. (відео)

Завдання: слухаючи цю музику визначіть характер твору. Які асоціації  він у вас викликає.

Капричо, або каприс (від італ. capriccio, франц. caprice, буквально – примха, каприз) – інструментальна п’єса довільної форми, у блискучому віртуозному стилі.

Аналіз музичного твору

- Ваші враження від прослуханого твору?

- Яка музика була за характером?

- Чи може цей твір зіграти учень 2 або 3 класу музичної школи? Чому?

 

Дійсно, зараз прозвучала інструментальна п'єса віртуозного характеру, яка вимагає від артиста бездоганної (віртуозної) техніки.

 

Неможливо говорити про віртуозну гру на скрипці, не розуміючи технічних можливостей та будови цього інструменту.

4. Відомості про скрипку

Скрипка входить до складу сімейства струнно-смичкових інструментів. Вона має 4 струни.

 

- назвіть які ще струнно-смичкові інструменти окрім скрипки, вам відомі? (Альт, віолончель, контрабас).

 

З'явилася скрипка приблизно в середині XVI століття, її прообразом булла віола. Музиканта, котрий грає на скрипці, називають скрипалем.

 

Богдана розповідає про скрипку (частини та розміри), та демонструє віртуозний уривок.

 

Існує ряд скрипок, які можна дібрати до будь-якого віку, зросту та можливостей людини.

Форма та розміри кожного елементу скрипки вдосконалювалися роками, або й століттями, щоб досягнути досконалого звучання. Давайте познайомимося з елементами цього чудового музичного інструменту.

До основних частин скрипки належать передня,  задня деки та гриф, який закінчується завитком. Невід’ємними складовими також є струни, натяг яких регулюється кілками, підставка, яка їх утримує та підборідник, що допомагає скрипалеві фіксувати та контролювати інструмент. І, звичайно, видобування звуків було би неможливим без смичка.

- Унікальність скрипки не лише у її витонченій формі та вишуканому звучанні, але і у технології виготовлення.

 

Навчальне відео про технологію виготовлення скрипки

 

Нагадую вам, що скрипка є частиною оркестру. Пропоную усім нам порухатися, і за одно уявити себе музикантами у ньому.

5. Руханка  «Імпровізований симфонічний оркестр»

 

6. Антоніо Страдіварі

Італія стала засновницею багатьох напрямків та стилів в мистецтві загалом. Наша шкільна медіа студія створила для вас невеличку подорож у цю чудову країну.

Відеорепортаж про Антоніо Страдіварі.

- З нами на прямому включені спеціальний кореспондент медіа студії Ткачик Ангеліна.

- Доброго дня Ангеліно! Де ви знаходитесь?

- Вітання усім глядачам. Я дуже люблю музику, і зараз я надзвичайно схвильована, адже я знаходжуся на батьківщині знаменитого майстра з виготовлення скрипок Антоніо Страдіварі, в Італії. Вважається, що Страдіварі володів особливим секретом їх виготовлення, що зробило їх надорожчими інструментами в світі.

- Розкажіть нам, що вам вдалося дізнатися про секрет його скрипок?

Розповідь репортера

Скрипки Страдіварі називають найкращими у світі. Звучання його скрипок є потужним та проникливим. Його можна описати такими музичними термінами:  яскраве, блискуче та експресивне.

Будь – який скрипаль мріє хоч раз пограти на інструменті, виготовленому найвеличнішим з майстрів усіх часів. Мова йде про інструменти, створені Антонію Страдіварі. Він народився в 1644 році у місті Кремона в Італії. Там він відкрив свою першу майстерню.

В 1700 році Страдіварі вирішив вкотре змінити підхід до виготовлення інструментів. Тоді і розпочався «золотий» період його творчості, коли він створив свої найкращі шедеври. Він розпочав фарбувати скрипки у характерний оранжево – коричневий колір та виготовляти їх з найкращих порід деревини, зокрема клену.

До речі, Страдіварі виготовляв й інші струнні інструменти – віолончелі, гітари, арфи та  альти, однак найбільше прославився власною методикою виготовлення саме скрипок. Його успіх намагаються повторити століттями. Він встановив  стандарт того, який вигляд повинна мати скрипка, як вона повинна звучати, а також стандарти гри на цьому музичному інструменті.

Він продовжував майструвати інструменти до самої смерті у 93 роки, і виготовив в цілому понад  1100 екземплярів скрипок. Приблизно 650 екземплярів збереглися до наших днів. І все ж таки, чому скрипки Страдіварі такі дорогі?

Багато дослідників намагалися розгадати їх секрет, пропонуючи різні теорії. На думку одних, таємниця криється у деревині, на думку інших – у розмірі отворів  чи складі покриття, яке захистило інструменти від паразитів та грибка. Можливо, секрет криється у формі передньої та задньої панелей?

Однак, що би не казали науковці, фактом залишається те, що вони є найдорожчими музичними інструментами на даний час. Їх продають на аукціонах. Покупцями стають банки, благодійні фонди та люди, які настільки люблять музику, що готові викласти за інструмент кругленькі суми. Найдорожча з його скрипок пішла з молотка за 15 міліонів доларів.

 

Надзвичайно приємно, що серед наших сучасників є український майстер виготовлення скрипок,  львів’янин Мирослав Пуцентела. У вас буде змога переглянути цей сюжет пізніше, але щоб ви не забули зробити це, я наведу вам кілька цікавих фактів про цю унікальну людину.

- Він навчався у місці Кремона, батьківщині Антоніо Страдіварі

- На його інструментах сьогодні грають віртуози усього світу.

- Замість дорогої закордонної сировини, він почав використовувати карпатський явір, і це оцінили спеціалісти.

 

 

 

Багато видатних митців та музикантів мали складний життєвий шлях, проте продовжували творити. Ви сьогодні теж зробили чимало, можливо навіть трошки втомилися. Але є одна річ, яка завжди допомагає у складних ситуаціях – це посмішка. Допоможе нам у цьому пісня Олександра Осадчого «Посміхайтеся».

Розучування пісні О.Осадчого «Посміхайтеся»

Розспівка

Демонстрація пісні

Розучування

 

8. Підсумок

А тепер давайте переконаємося, як добре ви запам’ятали матеріал.

  • З яких частин складається скрипка? (пазли)

 

 

Запитання на екрані (PLICKERS):

- Яку країну представляли згадувані сьогодні віртуози та майстри?

A. Польща

B. Франція

C. Німеччина

D. Італія

 

- Оля вихваляється, що її батько працює на скрипковому заводі.

A. Я вірю Олі;

B. Я не вірю Олі, бо вона завжди вихваляється;

C. Я не вірю Олі, бо скрипки виготовляють вручну;

D.

 

  • Скільки скрипок виготовив за життя Антоніо Страдіварі?
  1.                 840
  2.                  650
  3.                  1100
  4.                 1070

- Що стало однією з причин віри людей у те, що Паганіні уклав угоду з дияволом?

A. Він не писав церковної музики

B. Він не ходив до церкви

C. Він мав таємничу зовнішність

D. Усі вище перелічені пункти

 

  • Як звати українського майстра з виготовлення скрипок?
  1.                 Микола Лисенко
  2.                  Мирослав Пуцентела
  3.                  Михайло Вербицький
  4.                 Микола Леонтович

 

Домашнє завдання

Переглянути відео про українського майстра скрипок Мирослава Пуцентела. (Єдина школа)

Наступні два завдання на вибір:

  1.                 Знайти більше цікавих фактів про Мирослава Пуцентела.
  2.                  Прослухати один із творів Паганіні та описати його характер.

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 березня 2022
Переглядів
748
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку