Сценарій мітингу-реквієму «Ваш подвиг буде жити у віках», присвячений Дню пам'яті і примирення та 73-й річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Про матеріал

Сценарій мітингу-реквієму «Ваш подвиг буде жити у віках», присвячений Дню пам'яті і примирення та 73-й річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Мета заходу: спонукати інтерес до історії своєї країни, висвітлити внесок України в перемогу антигітлерівської коаліції над нацистською Німеччиною та її союзниками, виховувати почуття патріотизму, мужність, любов до Батьківщини, до історії свого народу, пошану до ветеранів Другої світової війни, воїнів, які перебувають в зоні АТО на Сході нашої країни.

Перегляд файлу

Пономарьова Наталія Вячеславівна,

вчитель історії та суспільствознавчих дисциплін,

вчитель вищої категорії, вчитель-методист

 КЗ «Загальноосвітній навчальний заклад І ступеня -

 гімназія № 39» Кам’янської міської ради

 

Сценарій мітингу-реквієму «Ваш подвиг буде жити у віках», присвячений Дню пам'яті і примирення та 73-й річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Мета заходу: спонукати інтерес до історії своєї країни, висвітлити внесок України в перемогу антигітлерівської коаліції над нацистською Німеччиною та її союзниками, виховувати почуття патріотизму, мужність, любов до Батьківщини, до історії свого народу, пошану до ветеранів Другої світової війни, воїнів, які перебувають в зоні АТО на Сході нашої країни.

Мітинг-реквієм

Ваш подвиг буде жити у віках

 

1 ведучий.     Чимало свят дарує нам весна,

Як в рідний дім повернення з дороги.

Та є найбільш хвилюючим для нас

Величне свято Перемоги.

 

2 ведучий Це свято не затьмариться в віках.

В цей день нестимуть люди завжди квіти,

Не обміліє пам’яті ріка –

В серцях нащадків буде вічно жити…

 

 3 ведучий. Доброго дня, шановні   учні, вчителі, наші гості!  Сьогод­ні ми святкуємо річницю Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 

 

4 ведучий.  Увага! Урочистий мітинг-реквієм, присвячений 73-й річниці Перемоги у Другій світовій війні над нацистськими окупантами оголошується відкритим.

(Гімн України)

5 ведучий. На нашому святі присутні гості ……

 

6 ведучий. З перших днів війни 42 мільйони українців опинилися у вирі пекельних подій.  Адже саме Україна і Білорусь були повністю  захоплені фашистським нападниками, і окупація тривала близько трьох років.

 

1 ведучий. Та найбільша трагедія українського народу полягала в тому, що наші співвітчизники воювали на боці ворогуючих сторін: і в  радянській армії, і в партизанських загонах, і у військових формуваннях Української Повстанської Армії, і в антифашистських арміях Польщі, Чехо-Словаччини, Франції, Сполучених Штатів Америки, Канади, і у військових частинах вермахту.

 

2 ведучий. Слід наголосити на внеску саме українців у розгром нацизму і згадати, як про солдат Радянської армії (понад 6 млн.) та вояків УПА (понад 100 тис.), так і про тих українців і вихідців з України, які перебували у військових з’єднаннях інших держав: Польщі (120 тис. у 1939 р.), США (до 80 тис. у 1945р.), Канади (до 45 тис. у 1945 р.), Франції (до 5 тис. у 1940 році). З різних причин українці воювали і по інший бік: у військах Німеччини (від 600 осіб у 1939 році до 250 тис. у 1941-1945 рр.), Румунії (24 тис.), Угорщини (до 20 тис.), Словаччини (до 2 тис.), Хорватії (1,5 тис.).

3 ведучий. Україна обрала європейський шлях розвитку, що передбачає і прийняття європейських моральних і культурних цінностей, у тому числі у вшануванні пам’яті про жертв воєн і конфліктів. Європейський підхід – це передусім вшанування пам’яті усіх жертв війни для недопущення подібних трагедій у майбутньому.

4 ведучий. День Перемоги в країнах, які воювали, називаєься по-різному: у Великій Британії та країнах Співдружності – «День Перемоги в Європі» (7 травня); у Норвегії – «День визволення»; у Словаччині – «День перемоги над нацизмом»; у США – «День Пам’яті» (кінець травня); у Франції – «День Перемоги»; у Чехії – «Національний День».

5 ведучий.  Погасло полум’я війни… Ветерани колись протиборчих країн не раз зустрічалися, щоб схилити сиві голови і вшанувати пам’ять загиблих у безглуздому протистоянні, а їхні нащадки, вдумливо переосмисливши повчальні уроки історії, давно знайшли шляхи порозуміння, і щороку 8 травня ми з усією Європою відзначаємо День пам’яті і примирення.

 

6 ведучий. 8 Травня - день пам'яті і скорботи, віддаємо шану ветеранам усіх фронтів, і учасникам українського визвольного руху, який був частиною загальноєвропейського явища, коли люди ставали проти загарбників, захищаючи свій дім і прагнучи волі для своєї країни.

 

1 ведучий. 9 травня – День Перемоги. Цього дня по всій Україні вкриваються весняними квітами і величні пам’ятники, і скромні обеліски. Це означає, що пам’ять народна жива, що подвиг загиблих – незабутній. Свято Перемоги – це свято зі слізьми на очах, це свято радісне і гірке. Радісне, бо принесло на нашу землю мир, гірке, бо ціна цієї радості – життя мільйонів наших співвітчизників.

2 ведучий.  Символ Перемоги  – червоний мак. З одного боку, це український символ, бо в українських піснях, козацьких думах співається про те, що мак цвіте там, де проливалася козацька кров. З іншого боку, це європейський символ – від Першої світової війни саме цим символом вшановували жертв, які загинули в роки Першої світової війни, і зараз продовжують вшановувати жертв обох світових воєн.

 

3 ведучий. Вже минуло 73 ріки з тієї травневої ночі, коли замовкли останні постріли гармат, настала тиша, прийшов мир, довгоочікуваний, вистражданий, оплачений найвищою ціною, ціною крові й сліз.

 

4 ведучий. Все далі відходять грізні й важкі роки Другої світової війни, але не згасає пам’ять про тих, хто віддав своє життя і захистив рідну землю від ворогів. Ця була Перемога була одна на всіх!

 

5  ведучий. Юність сьогодні вітає ветеранів війни. Хочеться зібрати всі квіти землі й покласти їх до ніг ветеранів. Щиро бажаємо вам та вашим сім`ям  міцного здоров`я, довгих років активного життя, родинного затишку й тепла. Нехай зігріває всіх нас незгасне світло Перемоги, додає сил та наснаги для добрих справ в ім`я щасливого майбутнього рідної землі.

 

 

СЛОВО ДЛЯ ВИСТУПУ НАДАЄТЬСЯ…….

 

 

 

6 ведучий.    Крізь дощі і сніги, крізь роки і лихоліття говорять з нами ті, хто не посміхнеться сьогодні, не зустріне цю весну. Вам, дорогі наші ветерани, наші таланти і низький уклін!

ПІСНЯ «И ВСЕ О ТОЙ ВЕСНЕ»

 

1 ведучий. Благословенна й радісна година

 Безсмертна буде в пам'яті віків,

 Як над палаючими мурами Берліна

Стяг Перемоги в небі прошумів.

 

2 ведучий. Омитий кров'ю матері й солдата,

 В снігах московських, селищах Дінця,

Він не схилився в битві перед катом,

Не падав з рук відважного бійця.

 

3 ведучий. Ми з ним пройшли по бойових дорогах,

В міста ворожі, на чужі шпилі.

Так сяй же у віках, знамено Перемоги,

Як сила й гордість нашої землі!

 

4 ведучий. Хай ворогам цей день несе тривогу,

День гніву нашого, і помсти, й прокляття,

Коли в Берліні Прапор Перемоги

 Ми підняли як ствердження життя.

 

 5 ведучий. Могили! Могили! Скільки їх лишилося на дорогах війни. У них лежать ті, хто вже ніколи не погляне на цей світ. Вони вже ніколи не притиснуть до грудей посивілої голови старенької матері чи дружини, ніколи не піднімуть на руки сина чи доньку.

 

6 ведучий. Страшні сліди залишила війна. Тільки на території України в руїни і згарища було перетворено 714 міст, 28 тис. сіл. Скільки горя, скільки страждань за цими цифрами!

 

1 ведучий. Прямі людські втрати України у Другій світовій війні становлять 8-10 млн. осіб, економічні – 285 млн. тогочасних рублів. Друга світова війна відкрила для українців руйнівну «силу» обох тоталітарних режимів. Всім відомі злочини нацистів на окупованих територіях України (Голокост, розстріли мирного населення, спалення сіл).

2 ведучий. Разом з тим довгий час замовчувались численні злочини комуністичного режиму на нашій землі. Серед яких – розстріли політичних в’язнів у Західній Україні в червні-липні 1941 року, знищення центру Києва восени 1941 року; підрив Дніпрогесу й знищення в Одесі поранених червоноармійців, скинутих в море разом із санітарними машинами тощо.

 

3 ведучий. Кожен день, як рік, кожен рік, як століття. Все витримали і перемогли. Перемогли тому, що вели війну справедливу. Перемогли тому, що відстоювали право на життя. Дорогою ціною дісталася нам перемога.

 

4 ведучий. Кров’ю і пожежами котилась війна по нашій рідній землі 1418 днів. Один день війни… Чого він коштував – знає тільки той, хто пережив його, хто переживає його знову і знову все своє життя.

 

5 ведучий. Це все було. Це наша історія. Але сьогодні твориться історія, свідками якої є ми самі. І від кожного з нас залежить доля нашої Батьківщини. Від нас залежить, чи Україна і надалі буде незалежною державою, чи буде під владою Росії. Останні  події в Україні не дають спати кожному свідомому українцю. Знаємо, що на сході нашої держави йде неоголошена війна. Сьогодні, як ніколи, ми повинні допомагати своїй державі, щоб вона була нероздільною, щоб ми мали свою Батьківщину

 

6 ведучий. Ця війна змінила багатьох,

Ця війна змінила Україну.

Кіборги. Донецьк. Аеропорт,

Що перетворився на руїну.

 

1 ведучий. Трупний запах, порох і вогонь,

Смерть приносять гради, міни, танки.

Піт із чорних, випалених скронь…

Глина, гільзи, попіл і уламки…

 

2 ведучий. То чиїсь батьки, брати, сини

З Харкова, із Києва, зі Львова.

 Шахтарі, таксисти… В час війни

Кіборгами стали тимчасово.

 

3 ведучий. Каска, бронник, берці, автомат,

Друг надійний, що прикриє спину.

Доброволець, патріот, солдат,

Наш Герой і гордість України!

4 ведучий. Це велика кривава рана, яка залишиться назавжди в нашій пам’яті, в історії України. Честь і слава героям, захисникам України!


5 ведучий. І подвиги мужні, і дружнє плече,
І роки надій, перемог , сподівання, 
І серце сльозою нараз опече
Хвилина мовчання. Хвилина мовчання.
 

6 ведучий. Схилимо голови перед світлою пам’яттю тих, хто віддав своє життя за врятування рідного краю, увійшовши в безсмертя.

Давайте хвилиною мовчання вшануємо пам'ять загиблих воїнів.

 

Хвилина мовчання.

 

1 ведучий. Ми свято шануємо пам'ять усіх, 
Хто власним життям нашу юність зберіг,
Хто впав за свободу у грізну годину,
За землю священну, за Україну!

 

2 ведучий. Отче наш!
Молимось до тебе за мир і спокій
Для нашої великої, єдиної родини.
Дай нам ,Боже, жити в любові до ближнього,
У повазі прав і свобод кожного,
Не розпалюючи непримиренності.

3 ведучий. Цвіт нашої нації стоїть за нашу Батьківщину, за всіх нас, за наше майбутнє!З таким Героями не страшно жити в одній країні.

Хай Господь їх береже!

 

4 ведучий. Давайте кожного дня молитися за Україну. Щоб вже нарешті настав мир і спокій, щоб більше не проливалася кров синів України.

Любіть і бережіть Україну, бережіть себе. Хай живе Україна!

Слава Україні! Героям слава!

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Історія України, Сценарії
Додано
19 серпня 2018
Переглядів
1561
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку