Сценарій "Музика кіно"

Про матеріал
Сценарій може бути використаний у позакласній роботі із учнями, який допоможе познайомити дітей із прекрасними зразками музики кіно
Перегляд файлу

Музика кіно

Вед.1: Доброго дня, любі друзі!

Вед.2 :Ми вітаємо вас на чудовому святі музики.

Вед.1: Часто, коли кажуть кіно, то мають на увазі  кінематограф, і кіномистецтво.

Вед.2 :Кінематограф – вид сучасного мистецтва, винайдений у 19 столітті, який став дуже популярним у 20 столітті.

Вед.1: Офіційно вважають, що кінематограф бере свій початок  28 грудня 1895 року. В цей день в індійському салоні «Гран-кафе» на бульварі Капуцинів  в Парижі, відбувся публічний показ «Синематографа братів Люмєр». Їх прийнято вважати батьками кінематографа.

Вед.2: Ні  для кого не секрет, що історія кінематографа складається з двох епох: німого кіно – і звукового.

Вед.1: В  епоху німого кіно демонстрація фільму супроводжувалась грою ілюстратора (його називали тапером), а іноді навіть маленького оркестру.

Вед.2: В той же час створювались спеціальні збірки пєс, які рекомендувались до виконання при демонстрації фільму.

Вед.1: В 30-ті роки почалась епоха звукового кіно, музичний супровід став рівноправною частиною кіно, але початком народження кіномузики стала все ж інша дата.

Вед.1: Історичні  документи свідчать про те, що в 1908 року великий французький композитор Каміль Сен-Санс написав на замовлення оригінальну музику, що відображала події в кінострічці.

Вед.2: Вона називається «Вбивство Герцого Гіза». І вминулому році весь світ відмічав сторічний ювілей кіномузики.

Вед.1:З того часу знято безліч прекрасних кінофільмів та написано чудової музики до них, а також прекрасні пісні, які залишають надовго слід в наших серцях.

Вед.2: І сьогодні ми з вами поринемо у прекрасні спогади.

Вед.1: Цю пісню співали на стадіонах, вона звучала з тисяч вуст під час парадів на Червоній площі. Вона стала знаком свого часу.

Вед.2: Особливу роль зіграла ця пісня в історії нашого кіно. Вона була не ілюстративним матеріалом, не розважальною пустушкою - вона була героєм фільму, дійовою особою. Радянська пісня в кіно надалі розвивалася в тому напрямі, коли пісні ставали прапором фільму, виражали головну думку, ставали як би самі героями.

Вед.1: Пісня помічена 1934 роком -- роком виходу в світ картини, що була і тоді великою подією, а зараз класикою радянського кіно.

Вед.2: Почався новий етап радянської пісні саме з цього "Маршу веселых ребят".

Вед.1: Звучить пісня «Марш веселых ребят» із кінофільму «Веселі хлоп´ята»

Вед.1: Знаєш є такий старий мультик про дівчинку, яка шукала чарівну квітку, щоб вилікувати свого дідуся. Там ще пісенька така: "Десь там за сьомим перевалом спалахне свіжий як вітру ковток найказковіший і небувалий…

Вед.2: Зворушлива і дуже ніжна пісенька «О волшебном цветке» у виконанні Клари Румянової з мультфільму "Шелковая кисточка" дуже подобається Іринці Лазаренко. Вона і виконає її для вас.

Вед.1: Памятаєш мультфільм «Мама для мамонтенка»

Вед.2 :У дитинстві, коли дивилася цей мультик, завжди плакала – «мамонтенка» жалко було і зараз ось знову сльози навернулися..

Вед.1: Давайте разом з вами згадаємо цю пісню, і в цьому нам допоможе:

Сніжана Розсудовська - «Песенка мамонтенка»

Вед.2: Чебурашка - вигаданий звір з величезними вухами, великими очима і коричневою шерстю, що ходить на задніх лапах. Персонаж книг Едуарда Успенського, екранізованих Романом Качановим. Відомий сьогодні образ Чебурашки створений художником-мультіплікатором Леонідом Шварцманом.

Вед.1:Згідно тексту Успенського, Чебурашкой головний герой був названий за те, що переживши незручну подорож в ящику з апельсинами, той постійно норовив «чебурахнутися», тобто впасти. Так це описано в першій книзі серії:

Вед.2: Він сидів, сидів, дивився по сторонах, а потім узяв та і чебурахнувся із столу на стілець. Але і на стільці він довго не усидів - чебурахнувся знову. На підлогу.- Фе ти, Чебурашка який!- сказав про нього директор магазину, - Зовсім не може сидіти на місці! Так наш звір і дізнався, що його ім'я -Чебурашка.

Вед.1: Крокодил Гена ходить на задніх лапах, носить костюм, капелюх і тростину, палить трубку і щодня ходить в зоопарк, де працює крокодилом. У свій день народження Гена співає пісеньку «Пусть бегут неуклюже».

Вед.2: Ця пісенька з тих пір часто виконується з приводу днів народження. Пісню крокодила Гени написав Олександр Тімофієвський, а на музику її поклав Володимир Шаїнський.  Після виходу перших серій мультфільмів Чебурашка став дуже популярний.

«Песенку Крокодила Гены» виконає Женя Курлаєв

Вед.1: Рівно півстоліття виповнюється комедійному музичному фільму Ельдара Рязанова «Карнавальна ніч», який запалив нову зірку радянського кінематографа – Людмилу Гурченко.

Вед.2: Пісню «Пять минут», з якої почала сходження до вершини кіноалімпу Людмила Гурченко для вас виконає Марія Бабак.

Вед.1: Нікому не відома дівчинка із Іркутська вже в 1967 році могла попасти у Книгу рекордів Гінеса. Платівка з простенькою пісенькою про ведмедів раптом розійшлась семиміліонним тиражем. Публіка, мов сарана, налетіла на прилавки музичних магазинів. Такого в Радянському Союзі ще не знали. Винуватицею стала кінокомедія «Кавказьська полонянка», де за красуню - комсомолку Ніну – Наталію Варлей- співала Аіда Ведищева.

Вед.2: Для вас «Пісню про ведмедів» заспіває Тетяна Юрченко.

Вед.1: Ще одна пісня Аіди Ведищевої «Лесной олень», яка затьмарила навіть Ведмедів, була виконана в кінофільмі «Ох уж эта Настя», один з найкращих фільмів. Це дивовижна гармонія музики та кіно.

Вед.2: Ну а пісня «Лесной олень» в неперевершеному виконанні Аіди Ведищевої – це прикраса не тільки фільму, але і всієї естради того часу.

Вед.1: Для вас співає Катерина Янчук «Лесной олень» 

Вед.1: По різному складаються долі пісень: одні співаються на демонстраціях, на мітингах, другі – дома в радісний час, треті – в сумний та одинокий.

Вед.2: Та є пісні, які всім відомі, почуєш таку пісню по радіо – затихнуть, задумаються, підспівують не голосом, а ніби серцем. З такими піснями можна пройти все життя, мовчки радитись, як з близькими людьми.

Вед.1: І вони -  своєю суттю, своїм настроєм – підкажуть правильне рішення самих важких питань, по доброму розтривожать душу для високих та чистих вчинків.

Вед.2: Такою піснею можна назвати пісню Олексія Фатьянова на музику Бориса Мокроусова «Когда весна придет не знаю», яка в 1956-му році зявилась у гарному молодіжному фільмі «Весна на Заречной улице»

Вед.1:Приступаючи до зйомки «Днів Турбіних», що в ті давні часи, коли відбувається дія п'єси Булгакова, в моді був романс «Белой акации гроздья душистые», мелодія якого пізніше змінилася майже до невпізнання, набула маршового характеру і лягла в основу відомої революційної пісні «Смело мы в бой пойдем».

Вед.2: Режисер захотів, щоб теми цих двох пісень прозвучали в картині як відгук, віддалений спогад тих років. Так з'явилися у фільмі дві пісні. Маршова пісня про бронепоїзд «Пролетар» за межі фільму не вийшла і широкого звучання, як мовиться, не знайшла, чого не скажеш про «Білу акацію».

Вед.1: Романс із кінофільму «Дні турбіних»– виконають Галина Борисівна Тимченко (фортепіано) та Богдана Євстратенко (домра)

Вед.1:А ти знаєш що таке серіал?

Вед.2: Знаю. Це так звані мильні опери.

Вед.1: Не зовсім так. Телесеріал – це художній або документальний кінотвір, який складається з великої кількості серій, які показують по телебаченню. Телесеріали умовно діляться на: мильніі опери, теленовели, класичні серіали та багатосерійні фільми.

Вед.2: «День за днем» - перший радянський серіал, який користувавсь величезною популярністю.

Вед.1: А актори, які знімалися в ньому, отримали після першого показу фільму всесоюзну популярність та любов глядачів.

Вед.2: Для нього була написана пісня «Стою на полустаночке», яку виконала Ніна Сазонова, а для вас виконає Катерина Козаченко

Вед.1: Сьогодні серіали дуже популярні, їх стільки багато що всі  і не тримаються у голові, та пісні які написані для них дуже популярні.

Вед.2: Серіал «Сердцу не прикажешь» - український серіал, адаптована версія дуже популярного у східній Європі руминського телесеріалу "Слёзы любви".

Вед.2: Саундтрек до серіалу виконує українский дует «Барселона»- фіналіст фестиваля «Нова Хвиля - 2007» в Юрмалі.

Вед.1: Сьогодні дует у складі Марії Бабак та Дмитра Коломійця виконає цей саундтрек.

Вед.2: Ще один український серіал - «Території краси»

Вед.1: Пісня «У неба попросим» найкраще лягла в історію цього  серіалу. Спершу режисери  хотіли співпрацювати з Гайтаною. Та  не дуже задовольняла стилістка виконання. Вона трішки специфічна. Це дуже добре для аудиторії, але не дуже добре для цього продукту.

Вед.2: Тіна Кароль  запропонувала пісню «У неба попросим», історія композиції сподобалась не зважаючи на те, що вона вже півроку була в ротації.

Вед.1: Сьогдні для вас виконає цю чудову пісню Інга Оніщук

Вед.1: Уїтні Елізабет Хьюстон— знаменита американська поп, соул і ритм-энд-блюз співачка, актриса, продюсер, колишня фотомодель. Одна з найуспішніших поп-виконавиць, відома своїми музичними досягненнями, вокальними здібностями і скандальним особистим життям.

Вед.2: Статус суперзірки закріпився за Х'юстон після виходу в 1992 році на широкі світові екрани фільму «Охоронець», в якому вона зіграла одну з головних ролей (разом з Кевіном Костнером) і виконала основні музичні партії. Балада «I Will Always Love You» ( «Я завжди любитиму тебе») з кінофільму стала світовим хітом і визнаним гімном любові.

Вед.1: Сьогодні цей хіт співає Юлія Ященко. До речі сьогодні вона брала участь у міжнародному конкурсі «Деснянські клейноди».

Вед.2 :Давайте її привітаємо. 

Звучить пісня «I Will Always Love You»

Вед.1:-Ех, Людино, Людино…Що ж тобі дома не сидиться, Людино?

             -Для чого ти ходиш по світу, Людино?     

  -Чого ти шукаеш?

Вед.2: Радість і велич відкриття чогось нового, невідомого – ось причини непосидючості, здається це відповідь на всі три питання…

Вед.1 :  А по світу ми ходимо, щоб залишити сліди, - вагомі, корисні, хто які зможе по своїй силі і бажанню -   які будуть бачити інші люди .

Вед.2 :    Це кінцівка з прекрасного фільму «Земля Санникова»

Вед.1: І завершуємо сьогоднішню нашу зустріч не менш прекрасною піснею з цього фільму

«Есть только миг»

docx
Додано
17 березня 2019
Переглядів
1467
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку