Сценарій "Музика з кінофільмів"

Про матеріал
Факти про написання музики до кінофільмів. "Скульптура і симфонія, картина і повість, кінофільм і палац, спектакль і танець - все це твори різних видів мистецтва. Сьогодні ми поговоримо про такий вид мистецтва - як кіномистецтво."
Перегляд файлу


Добрий день, шановні гості!

Раді вітати Вас у нашому затишному залі.

   Скульптура і симфонія, картина і повість, кінофільм і палац, спектакль і танець - все це твори різних видів мистецтва. Сьогодні ми поговоримо про такий вид мистецтва - як кіномистецтво.

   Кіно включає в себе - літературу, театр, танець, музику, образотворче мистецтво (декорації). Кіно - всенародно улюблене мистецтво. До нього небайдужі і дорослі і діти. Музика і кіно існують невіддільно один від одного. Історія, кіномузики почалася, як це не дивно, ще до винаходу звукового кіно.

   Якби Чарлі Чапліну сказали, що колись звукове кіно буде володарювати великими екранами, у нього точно б злетіли вуса від шоку. Ще б пак, адже творці німих фільмів були противниками впровадження синхронного звуку в кіно. Вони вважали, що це повністю зруйнує кіно як мистецтво та стане кроком назад. Хотілося б вірити, що десь у раю є проектор, на якому тогочасні митці охоче споглядають сучасне якісне звукове кіно та повністю змінюють свою думку на його рахунок. Звук та музика – два важливі елементи впливу для сприйняття сюжету. Вони настільки майстерно маніпулюють свідомістю, що навіть не викликають підозри. Як музичний супровід вправно заволодів кінематографом та який вплив на сприйняття історій це має – час дізнатися.

   Дуже хитро! Поб’ємося об заклад, що ви бачили німе кіно під жвавий музичний супровід? Ця музика була взагалі окремою частиною демонстрації фільму. Її виконували спеціально навчені люди – тапери, які відповідали за те, щоб забезпечувати звуковий супровід стрічці. Так, вони могли сидіти в кінотеатрах за фортепіано та синхронно із фільмом грати або ж відтворювати конкретні звуки. З еволюцією німого кіно з’явилася навіть необхідність у професії кінодирижера, який допомагав точніше музично ілюструвати події. Розвиток відбувався дуже стрімко, тож вже у 1930-х роках у таперах більше не було необхідності.

   З'явилися музичні фільми, в яких музика є головною дійовою особою. У фільмі герої співають і танцюють. Часто саме музика стає головним плюсом картини. І актори не дуже, і сценарій так собі, а фільм подобається. У кожного всесвітньо відомого режисера свої переваги в музиці. Почувши тільки головну мелодію можна здогадатися, чиїх рук це творіння.
 

   Майже в кожному фільмі ми чуємо музику. Ми так звикли до цього, що навіть не завжди віддаємо собі звіт: навіщо потрібна музика у фільмі, яке її призначення? Чому ж з усіх мистецтв, які сприймаються зором, саме кіно відразу ж зажадало участь музики?

   Уявімо себе в положенні перших кіноглядачів. Перед їх очима відбувалося диво: на екрані оживало фотографічне зображення, рухалися, поспішали, розмовляли люди, але все це відбувалося в цілковитому мовчанні. Цей дивно реальний, достовірний, але німий світ здавався глядачам дивним і навіть трохи страшним. Тому музика і виявилася необхідною в кіно.

 

Н.Торопова «Чарлі Чаплін» в обробці Т.Демчук у виконанні дуету Софії Найдюк та Дмитра Демчука -

клас викладача Тетяни Демчук

   «Два веселих гуся» - короткометражний мальований мультфільм, знятий в 1970 році  режисером Леонідом Носирєвим. Мультфільм був знятий по жартівливій пісні «Веселі гуси». Слова написані поетесою Марією Клоковою, близько 1927 року по мотивами української народної пісні. Пізніше з'явилася версія, що це народна українська пісня. На музику вірш поклав Михайло Красєв.

Запрошуємо до інструменту Анастасію Войцеховську та Яну Скочко – варіації на тему  «Два веселих гуся»

клас викладача Анни Савицької

   «Умка» - мальований мультфільм 1969року, створеної режисерами Володимиром Пекарем та Володимиром Поповим. Автор сценарію - письменник Юрій Яковлєв.

   Мультфільм і його продовження «Умка шукає друга» отримали величезну популярність завдяки вдало придуманому і намальованому образу білого ведмежати і його мами-ведмедиці.

   Біле ведмежа на ім'я Умка випадково познайомився з хлопчиком. Вони подружилися. Однак люди йдуть з тієї місцевості, де жив Умка. Ведмедик засмучений. Він хоче знайти свого друга.

Євгеній Крилатов музика з мультфільму «Умка» у виконанні Катерини Уєвич –клас викладача Олени Сень, концертмейстер Анна Савицка

 

Кращого нема нічого в світі,

Як по світу з друзями ходити

Тим хто дружить не страшні тривого -

Дорогі нам будь, які дороги.

 

Музика з мультфільму «Бременські музики» у виконанні дуету – Вадима Винарського та Анни Савонік – клас викладача

Володимира Мартинюка та Анни Тьохти

 

Юстина Дмитрук - «Колискава» І.Дунаєвського – клас

викладача Олени Сень, концертмейстер Анна Савицька

   Чудовий барвистий мультфільм, в якому Левеня і Черепаха з далекої Африки лежали на сонечку і співали веселу пісеньку, вийшов на екрани ще в 1974 році, але навіть через багато років радує малюків і продовжує залишатися одним з найвідоміших і впізнаваних творінь кіностудії. До речі, мультфільм так і називається - «Як Левеня і Черепаха співали пісню».

   Автор сценарію мультфільму  - радянський письменник-казкар Сергій Григорович Козлов. Примітно, що про дружбу Левеня і Черепахи він написав десять дитячих книжок, але в сценарій мультфільму лягла тільки найперша глава першої повісті-казки «Левеня і Черепаха» - «Глава перша, в якій Левеня і Черепаха співають пісню».

«Варіації на тему Левеня та Черепахи» І.Столяревської – у виконанні Аліни Пилипчук – клас викладача Тетяни Демчук

 

   «Тита́нік»  — художній фільм-катастрофа 1997 року, режисера, сценариста, співпродюсера та співмонтажника Джеймса Камерона. У фільмі знято загибель лайнера Титанік. Головні ролі зіграли Кейт Вінслет та Леонардо ДіКапріо. Прем'єра фільму в США відбулася 19 грудня 1997 року. Бюджет становив 200 мільйонів доларів США, рекордний для свого часу. Титанік встановив рекорд найкасовішого фільму за всю історію кінематографу, зібравши в прокаті в усьому світі понад 1,8 мільярда доларів, і утримував його протягом 12 років, поки цей рекорд не було перевищено фантастичним фільмом Аватар (2009), який також зняв Камерон. Крім цього фільм очолював американський бокс-офіс 15 тижнів поспіль, що зробило його другим фільмом після картини Іншопланетянин (1982), що перебував на цій позиції найдовше за всіх. В Україні стрічку вперше було показано у лютому 1998 року. У цьому ж році Титанік було висунуто на здобуття премії Оскар у 14 номінаціях, з яких він переміг у 11, зокрема Найкращий фільм та Найкращий режисер. Титанік є рекордсменом за кількістю отриманих нагород Оскар.

    Саундтрек до фільму написаний Джеймсом Хорнером потрапив в число найбільш продаваних у світі альбомів, розійшовшись тиражем у понад 30 млн копій. Заголовна пісня фільму My Heart Will Go On у виконанні Селін Діон стала однією з найпопулярніших за всю історію музики, здобула численні нагороди і принесла світову славу Селін.

Джеймс Хорнер перекад Мареч – музика з кінофільму «Титанік» у виконанні Валерії Гінчук – клас викладача Галини Подоляк

 

О.Хромушин «Дуже страшне кіно» у виконанні ансамблю віолончелістів – керівник Олена Сень,

концертмейстер Анна Савицька

 

Людмила Карпенко «Віночок улюблених мелодій»

у виконанні Наталії Левчук та Тетяни Демчук

 

   «Список Шиндлера» - історична драма режисера Стівена Спілберга 1993 року про німецькому бізнесмена Оскара Шиндлера, що врятував понад тисячу польських євреїв від загибелі під час Голокосту. Заснований на романі Томаса Кеніллі «Ковчег Шиндлера». Епіграфом до фільму була обрана цитата з Талмуда: «Той, хто рятує одне життя, рятує цілий світ».

Джон Вільямс «Список Шиндлера» - за інструментом Ольга Кондратюк

 

   «Том і Дже́ррі» — мультсеріал про взаємини кота Тома і мишки Джеррі. Перший випуск був створений у 1940 році американськими аніматорами Вільямом Ганною і Джозефом Барберою, які пізніше створили студію Ганна—Барбера. Початкові мультфільми Ганни—Барбер (періоду 1940–1958 рр.) визнані найвидатнішими і стали власниками семи нагород Кіноакадемії Оскар.


   Велика роль в мультфільмі належить музиці, вона передає почуття і емоції головних героїв. Більшість композицій належить композитору Скотту Бредлі, який майстерно поєднує елементи джазу, класики і сучасних популярних мелодій. Нерідко можна почути і справжні класичні твори, що не може не радувати глядачів.   Перед вами ще один епізод, де вся дія розгортається на сцені. У виконанні Тома і оркестру звучить неповторний по красі твір – «Угорська рапсодія» Ф. Ліста. Хто з дітей, які бачили цей епізод, не мріяв грати також віртуозно як кіт?

 

Отож пропонуємо Вашій увазі «Угорську рапсодію» № 2

Ференца Ліста у виконанні дуету Анни Тьохти та Анни Савицької

   «Ромео і Джульєтта»  американська романтична мелодрама 1996 року за участю Леонардо ДіКапріо і Дейнс Клер. Фільм є однією з інтерпретацій великої п'єси легендарного письменника Епохи Відродження. За мотивами п'єси Вільяма Шекспіра, але в абсолютно іншій постановці. 10-та екранізація знаменитої п'єси В. Шекспіра була номінована на премію «Оскар» в 1996 році.

   Звукова доріжка до кінофільму Ромео і Джульєтта 1968 року, автором та диригентом якої був Ніно Рота. Спочатку її було випущено на грамплатівці, яка містила дев'ять композицій. Музикальний супровід отримав Срібну Стрічку Італійського національного синдикату кіножурналістів.

Ніно Рота «Час для нас» у виконанні Олени Сень та Тетяни Демчук

   «Професіонал» - художній фільм 1981 року, виробництва Франції. Бойовик-драма французького режисера Жоржа Лотнера; з Жаном-Полем Бельмондо,  Жаном Десаї та Робером Осейном у головних ролях. На основі книжки 1976 року «Смерть тонкошкірої тварини» письменника Патрика Олександра. Музику скомпонував композитор Енніо Мориконе, зокрема, всесвітньо відому тему Чімаї.


   Енніо Морріконе - це один з найвідоміших композиторів сучасності і безумовно найвідоміший у світі композитор кіно. За свою довгу і плідну кар'єру він написав музику більш ніж до 400 фільмів і телесеріалів, знятим в Італії, Іспанії, Франції, Німеччини, Росії та США. Морріконе зізнався, що сам точно не пам'ятає, скільки саундтреків він створив, але виходить, що писав в середньому по одному на місяць.

Енніо Морріконе «Чімай» із кінофільму «Професіонал»

у виконанні Володимира Мартинюка та Анни Тьохти

 

   В історії танго  - фільм «Запах жінки» зіграв дуже важливу роль. Короткий фрагмент фільму привів тисячі людей в новий світ - аргентинського танго. Мабуть, жоден із сучасних фільмів не зможе зрівнятися з «Запахом жінки» в ефективності реклами танго.

   І нехай через пару-трійку місяців у багатьох тангерос зникає почуття безмежного захоплення танцюванням Аль Пачіно і його партнерки, але любов до танго залишається назавжди в серці кожного.

Карлос Гардель «Запах жінки» за інструментом Ольга Кондратюк

 

   Майже півстоліття тому в сонячній Каліфорнії в Джорджа Лукаса виникла ідея, яка подарувала світові особливу філософію і єдині війни, на які всі чекають. 13-сторінковий текст під назвою «Зоряні війни» розрісся в окремий Всесвіт із власним виміром часу, майже чотирма сотнями планет і 30 галактичними конфліктами з безмежною кількістю битв. Це 300 рас і понад 4 300 персонажів: від людей і рептилій до вукі й тогрутів.

   Для музичного супроводу Джордж Лукас залучив композитора Джона Вільямса. Альбом, який став шедевром, був новинкою для тогочасного кінематографу: хіт-парадами заволоділи виконавці диско, а «Зоряні війни» супроводжував традиційний симфонічний саунд-трек.

На завершення нашого концерту прозвучит «Кантіна Бенд» Джона Вільямса із кінофільму «Зоряні війни» у виконанні дуету у складі Наталії Левчук та Тетяни Демчук

  Є ще багато прекрасних фільмів, прекрасних мелодій, пісень, що звучать з екрана. Ми сподіваємося, що саме сьогодні Ви отримали приємні хвилини спілкування з музикою, пригадали кадри з улюблених мультфільм  та кінофільмів. Усім дякуєм за увагу та оплески.

До нових зустрічей!

 

 

 

1

 

docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
1032
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку