Сценарій посвяти у джури

Про матеріал
Мета заходу - продовжувати ознайомлювати учнів з героїчним минулим України, зокрема – періодом козаччини. Сприяти вихованню в дітей почуття гордості за історію своєї Вітчизни та її героїв, почуття колективізму, товариськості, добродушності, розвитку творчих та інтелектуальних здібностей вихованців, а також спритності, кмітливості, винахідливості. Загартовувати вихованців фізично і морально.
Перегляд файлу

Сценарій

свята посвяти в джури учнів 5 класу

 

Мета: продовжувати ознайомлювати учнів  з героїчним минулим України, зокрема – періодом козаччини. Сприяти вихованню в дітей почуття гордості за історію своєї Вітчизни та її героїв, почуття колективізму, товариськості, добродушності, розвитку творчих та інтелектуальних здібностей вихованців, а також спритності, кмітливості, винахідливості. Загартовувати вихованців фізично і морально.

 

Обладнання: паперові стаканчики, прищепки, кольорові кружечка, палички, табличка «Заповіді козака», медалі, посвідчення

 

 

Хід свята

 

Ведучий 1.  Добрий день, шановні  козаки та козачки!

 

Ведучий 2. Вітаємо всіх, хто прийшов на свято козацької слави! Сьогодні на вас чекає захоплива мандрівка в історію українського козацтва!

 

Ведучий 1. Споконвіку Україна пишалася своїми козаками, які її любили, як неньку, величали й захищали в усі часи, коли загрожувала небезпека.

 

Ведучий 2. Козацтво – це українське минуле, сучасне і майбутнє. А найкращі козаки виховувалися з джур. Саме джури в майбутньому ставали справжніми захисниками своєї Батьківщини, носіями українських звичаїв і традицій.

 

Ведучий 1. Тож сьогодні і у нас посвята в джури. До славетного воїнства козацького, сьогодні вступає рій 5-Б класу

 

Ведучий 2. Щоб потрапити до лав козацького війська козаки проходили випробування на стійкість та витримку. Настав час перевірити і наших хлопців та дівчат.

 

Ведучий 1. Стати джурою міг не кожен, а лише той, хто годився до козацької служби, пройшовши певні випробування – як фізичні, так і моральні, тому сьогодні для наших майбутніх джур ми приготували завдання та конкурси, виконуючи які вони мають показати свою силу, міць, знання з історії нашого народу.

 

Ведучий 2. То що, браття, готові до випробувань?

 

Ведучий 1. Щоб дійти до кінця вам необхідно пройти 5 біваків.

Організатор: А чи знаєте ви що таке бівак?  Бівак, бівуак — місце розташування людей на відпочинку та ночівлі в умовах природного середовища. Отже, вирушаймо у дорогу! І перший бівак на нашому шляху – «Ми – козаки!»

 

Ведучий 2. Для виконання представлення рою запрошується виховник куреня

 

Виховник: Рівняйсь! Струнко!

                     До презентації рою приготуватися!

                     Розпочати!

                     (Презентація рою)

 

Ведучий 1. Молодці! Ось вони наші козачата-соколята!

 

Ведучий 2. Рухаємось далі. Наступна зупинка – «Козацькі скарби»

 

Організатор: Козаки також  цінували розум. Тож давайте перевіримо і вас. Під час цього випробування на вас чекає 5 зупинок. Обирайте куди попрямуєте. (Обирати зупинки можна в довільному порядку)

1 – «Відгадай слово». Щоб дізнатися назву човна запорізьких козаків розшифруйте анаграми та оберіть правильну відповідь. (Чайка)

2 – «Козацьке вбрання». Розшифруйте слово використовуючи український алфавіт та дізнайтеся про яку деталь козацького вбрання казали: «широкі, як Чорне море»? (Шаровари)

3 – «Козацькі страви». Розв’яжіть приклади, розставте числа в порядку зростання та дізнайтеся назву найвідомішої козацької страви. (Куліш)

4 – «Символ козацької влади». Розшифруйте ребус та дізнайтесь, як називається кулясте потовщення  на кінці палиці, символ влади гетьмана чи кошового отамана. (Булава)

5 – «Правда чи брехня».

 

Ведучий 1. Не перевелися ж в нас справжні козаки і козачки. Які ж молодці.

 

Ведучий 2. Рухаємось далі. І наступний бівак – «Портрет козака»

 

Ведучий 1. Зараз вам необхідно розділитися на дві команди

 

Організатор: Ваше завдання – описати, яким ви уявляєте козака лише: 1) прикметниками (пригадуємо на які питання відповідає прикметник), 2) іменниками (на які питання відповідає іменник?). Для виконання цього завдання у вас є 3 хвилини.

Грає пісня «Козацькому роду нема переводу»

 

Ведучий 2. Добре впоралися. А ми продовжуємо. На нашому шляху бівак «Запорізька Січ»

 

Ведучий 1. В Україні з давніх часів козаки мірялися силою. Тому давайте і ми зараз перевіримо вашу силу та завзятість, щоб у майбутньому ви могли перейти до спортивно-військових тренувань.

 

Організатор: А зараз ми перевіримо силу всієї команди.

1 – «Лабіринт». Необхідно поділитися на дві групи. По лабіринту необхідно провести невелику кульку – від старту до фінішу, нахиляючи лабіринт у різні боки усією командою. Спочатку випробує свої сили перша команда, далі – друга.

2 – «Стакани + прищепки». (Участь бере одна група) За допомогою прищепки необхідно переставити та забрити стаканчики в один

3 – «Кільця». (Участь бере інша група дітей). З допомогою палички необхідно нанизати кільця того кольору, який у вас зазначений.

4 – «Козацька вежа». Що ж це за козаки без козацької вежі? Ось і ми з вами маємо зараз побудувати вежу з стаканчиків, але донести їх необхідно затиснувши між лобами у 2 учасників.

 

Ведучий 2. Молодці козаки та козачки. Вважаю, що деяких з вас треба вже запрошувати на богатирські ігри.

 

Ведучий 1. Ось і дісталися ми до останього бівака, який має назву «Заповіді козака».

 

Ведучий 2. Кожен, хто мріє стати козаком, повинен знати і виконувати
заповіді козаків.

 

Організатор:  Прочитайте дзеркальний текст та дізнайтеся основні заповіді козаків.

 

1. Честь і добре ім’я для козака дорожчі за життя.

2. По тобі судять про все козацтво і народ твій.

3. Козаки всі рівні у правах. Пам’ятай: «немає ні князя, ні раба, але
                          всі раби божії!»

4. Будь працьовитий, не ледарюй.

5. Служи вірно своєму народу, а не керманичам.

6. Дотримуй слова. Слово козака багато важить.

7. Поважай старших, шануй старість.

8. Тримайся віри предків, живи за звичаями свого народу.

9. Загинь, а товариша виручай.

10.Бережи свою сім’ю. Служи їй ірикладом.

 

Ведучий 1. Ну, молодці, оце так козаки та козачки! Дісталися фінішу! Добре впоралися. Я гадаю, що ні в кого не залишилося сумніву, що учасники сьогоднішніх змагань – гідне покоління запорізьких козаків.

 

Ведучий 2. Вручімо  посвідчення соколятам,
                    Вони ж бо від сьогодні – козачата.
                    А на додачу видай Джури знак,
                    Хай з козачати виросте козак.

 

Ведучий 1. Для вручення посвідчень запрошується виховник куреня

 

Ведучий 2. Вітаємо шановних з присвоєнням славетного звання «джура». Тож хай живе і донині слава козацька, слава України.
 

Ведучий 1. Щойно у великій козацькій родині з'явилися нові джури. Вони ще зовсім юні, але такі сильні, спритні і дружні. І ми впевнені, що сьогоднішні п'ятикласники – це майбутні віддані захисники своєї землі, бо  вони – справжні нащадки козацького роду!

 

Ведучий 2. Ви показали, що сміливі, сильні, згуртовані, веселі та завзяті. Ви гідні того, щоб називатися славними нащадками козацького роду.

 

Ведучий 1. Ми дякуємо всім, хто прийшов на наше свято.

 

Ведучий 2. До нових зустрічей, дорогі друзі!

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
5 лютого
Переглядів
75
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку