Сценарій позакласного заходу, присвяченого Всеукраїнському дню бібліотек для учнів 9-11 класів

Про матеріал

Матеріали можуть використовуватись у виховній роботі класного керівника. Вікова категорія - учні 9-11 класів.

Перегляд файлу

Сценарій позакласного заходу, присвяченого Всеукраїнському дню бібліотек для учнів 9-11 класів

класного керівника, учителя

української мови та літератури

 Новогродівського ЗЗСО I-III ступенів №10

 ім. Тараса Шевченка

Худяк Надії Тарасівни

Бібліотека – осередок розвитку, духовності, культури

Мета: розкрити учням суть та значення бібліотек як базового соціального інституту; познайомити учнів із новинками сучасної літератури; розвивати творчі здібності та естетичні смаки, вподобання, навички виразного читання художніх творів;  виховувати повагу до духовної спадщини українського народу, освіти, науки і культури, бережливе ставлення до книги як мудрого порадника, почуття патріотизму до рідної України.

Обладнання: книжкові виставки, вислови відомих письменників, поетів, людей про книгу та бібліотеку, коровай на вишитому рушникові.

                                        Хід виховної години

Звучить музика, яка повільно стихає.

Виходять ведучі

Ведучий:    Премудросте земна, бібліотеко !

Віват тобі, хранителько свята!

До тебе йдуть і зблизька, і здалека,

Щоб почерпнуть від тебе лиш добра.

Ведуча:    Вклоняюсь низько до твоїх порогів

Моя відрадо, тут життя моє,

До тебе, рідная, ведуть усі мої дороги,

Я серце залишаю тут своє.

Ведучий: Шановні друзі! Сьогодні ми з Вами зібралися в цій ошатній залі на незвичайну зустріч, присвячену Всеукраїнському дню бібліотек. Знайте, що бібліотека – це той храм, де завжди народжується і зберігається духовність. Пам’ятаймо, що у давнину бібліотеку називали «дім життя», «притулок мудрості», «аптека для душі». Тож раді Вас вітати у цьому «святому домі»

Ведуча:      Є добрий звичай в Україні,

В святковий день, в щасливий час

Гостей вітати хлібом-сіллю,

Бажати щастя, миру і добра.

Ведуча вклоняється і кладе коровай на вишитому рушникові на стіл

Ведучий: Усі християни 30 вересня відзначають релігійне свято День Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії. Ось тому саме цей день Указом Президента України Леоніда Кучми 14 травня 1998 року оголошено Всеукраїнським днем бібліотек з метою підвищення уваги широкої громадськості до проблем бібліотек, до потреб і соціального статусу бібліотекарів

Ведуча: Бібліотека- це стародавня і вічно жива скарбниця людського розуму, духу, сховище земної мудрості, це та планета досвіду, з якою людина пов’язує своє життя, з якої черпає всі ті вічні істини, які нам дають книги.

Видатний педагог В.О. Сухомлинський так говорив про роль книги у житті людини: «Людина, для якої книжка вже у дитинстві стала такою необхідною, як скрипка для музиканта, як пензель для художника, ніколи не відчуває себе обділеною, збіднілою і спустошеною».

Ведучий: Повністю погоджуюсь зі словами Г. Лейбніца: «Книга – казкова лампа, що дарує людині світло на далеких і темних дорогах життя. Бібліотеки – це скарбниця всіх багатств людського духу»

Ведуча: Перебування кожного із нас у бібліотеці – це справжня насолода. Згадуються слова Чарльза Лемба: «Що за насолода знаходитися в гарній бібліотеці. Дивитися на книги – і то вже щастя. Перед вами бенкет, гідний богів; ви усвідомлюєте, що можна взяти в ньому участь і наповнити до країв свою чашу»

Ведучий: Ось чому бібліотеки для суспільства настільки важливі, що переоцінити їх значення і роль у сучасному житті просто неможливо. Адже вони зберігають для людства всю мудрість, весь потенціал духовного розвитку, освітнього процесу.

Ведуча: Завдяки кому існують і мають розвиватися бібліотеки ? А відповідь зовсім проста:

В центрі уваги хай буде

Вічний трудівник – Бібліотекар.

Хай навколо нього обертається

«Бібліотечна планета»

І. Дзюба

Учні інсценують «Легенду про бібліотекаря»

Було у батька три сини. Перед смертю він подарував кожному по книзі і звелів розпорядитися подарунком як хто захоче і, розпорядившись ним, посадити на могилі батька по жолудю.

Поховали батька. Як він сказав, так і зробили. Старший син продав свою книгу і купив щось потрібне для господарства. Середній поставив на видне місце, як пам’ять про батька. А молодший взяв свою книгу і пішов до людей. Куди б він не заходив, в кожній хаті давав почитати батькову книгу або читав і розповідав сам. І люди були дуже вдячні юнакові, годували його, давали притулок на ніч. А коли бували у його селі, то обов’язково відвідували могилу його батька і дякували за хорошого сина, який за допомогою розумної книги подарував їм багато гарних думок і зробив добрішими їхні серця.

Пройшов час. Жолудь старшого сина згнив і пропав, середнього сина – дав кволий росток, який пожовтів і засох. А з жолудя молодшого сина почав рости молодий дубок, який перегнав берізки і сосни, пішов угору, розкинув назустріч небу і хмарам свої молоді гілки.

Багато весен і зим сплило по річці часу. Люди забули імена синів того батька. Але мудре насіння знань з мудрої батьківської книги дало міцні ростки. Ті знання передавалися з покоління в покоління, збагачувалися новими. Давно змінилося одне покоління іншим, тільки вічнозеленим залишається той дуб.

Така легенда – легенда про юнака – бібліотекаря, який приніс людям знання. Його справа стала безсмертною.

Ведучий:             Бібліотекар ! Це слово – повне сонячного змісту,

За ним стоїть безмежний, мудрий світ…

Бібліотекар! Скільки в слові змісту!

Його тепло – навік в моїй душі.

Я б знов пішов стежиною тією

Через поля-замети – аж туди,

Де в царстві книг живе казкова фея,

Що може й світ закрити від біди.

Ведуча:  Справедливо правильно про роль  бібліотекаря  сказав Ю. Яковлєв : «Бібліотекар – розпорядник долі книг. Бібліотекар – перший стимулятор читацького інтересу. Бібліотекар – провідник, який допомагає книзі знайти дорогу до читацького серця.»

Ведучий: Для кожної освіченої людини бібліотекар – це, насамперед, творча особистість, яка безкорисливо, щедро, гармонійно, з повною віддачею служить суспільству, читачеві.

Ведуча. Повністю підтримую слова Фонотова Г.П. , який писав: «Бібліотекар самою долею покликаний допомагати всім людям і в усьому. Він здатний це робити, бо за допомогою притаманних йому засобів і методів має найширший доступ до свідомості і душі людини»

Ведучий: Л.Кассіль у своїх словах прийшов до такого висновку: «Праця бібліотекаря завжди здавалось мені надзвичайно відповідальною, значною, благородною, за своєю суттю, вона потребує не тільки знань, а й серця»

Ведуча: Шановні бібліотекарі! З нагоди Вашого професійного свята – Всеукраїнського дня бібліотек – прийміть найкращі вітання за Вашу невтомну благородну справу, за те, що сієте в народі зерна мудрого, доброго, вічного, не стоїте осторонь усіх важливих суспільних, громадських справ, постійно дбаєте про культурно-освітній розвиток кожного свідомого громадянина нашої держави. Бажаємо Вам творчої наснаги, щастя, добра, радості, успіхів у благородній просвітницькій справі.

Ведучий:            Низький уклін вам, бібліотекарі,

Спасибі за мужність, за щирість, за ласку,

За добрість і мудрість, за зоряну казку,

За витримку вашу, за тепле слово.

До вас ми повернемось знову і знову.

Ведуча:    Нехай щодня вам лиш удача сяє-

Цього ми вам бажаєм нині знов.

А доля щедро всім вам посилає

Надію, Віру і завжди Любов

Ведучий: Більшість бібліотечних працівників – жінки. Сьогодні змінився стереотип, який протягом багатьох років закріпився за професією бібліотекаря. Сьогоднішні бібліотекарі – це ділові жінки, які постійно впроваджують у роботу бібліотечних закладів нові інформаційні технології, володіють комп’ютерною грамотою. Це професійні спеціалісти, психологи, інформаційні брокери. Вони стильні, сучасні та привабливі.

Ведуча: Колись бібліотека несла світ у громаду через газети, журнали і книги. Час не стоїть на одному місці. В умовах стрімкого розвитку всесвіту проявився вже зворотний процес: бібліотеки несуть громаду в світ. Де зараз можна знайти цікавинки для всієї родини, як не у бібліотеці.

Ведучий: Книжки… Товщі й тонші томи, з малюнками й без них, пожовклі від часу й тільки-но видані, які ще пахнуть друкарською фарбою… Ні, недарма казав у свій час великий Гессе про магію книжки, оспівував її протягом усього свого життя.

Ще недавно святість і безсмертя книжки не підлягали жодним  сумнівам. І навіть тоді, коли розквіт комп’ютерної ери вже був очевидним, книжку з тріумфом продовжували розхвалювати як найзручніший, мобільний, надійний і компактний спосіб збереження інформації.

Однак з плином часу постало питання: а чи не застаріла книжка в добу персональних комп’ютерів, глобальних мереж і гіпертекстів ? Чи зберегла вона в собі певний потенціал для протистояння натиску комп’ютерних технологій ? І ,нарешті, чи не час зовсім відмовитися від випуску книжкової продукції й перейти на «електронно-видавничу діяльність»?

З приводу цього існує така думка Тюліної Н.І. «Не означає, що бібліотеки та комп’ютери протистоять один одному. Навпаки. Їх зв’язок повинен міцніти. Комп’ютер покликаний наближати інформацію до людини, а бібліотека – сприяти її духовному розвитку»

Ведуча: Адже на сьогоднішній час «бібліотека – це не тільки книга. Це перш за все колосальний концентрат спресованого часу, як би сполучення тисячоліть людської думки», - вважає Шагінян М.

Ведучий:           Сьогодні ваше професійне свято,

Нам хочеться слова подяки всім сказати,

За те, що зроблено дуже багато,

І надалі будемо ми з вами співпрацювати !

Ведучий: Ось уже другий рік поспіль учні 9-Б класу (класна держава «Надія») Новогродівського закладу загальної середньої освіти I-III ступенів №10 імені Тараса Шевченка тісно співпрацюють із бібліотекою для дорослих міста Новогродівка. Їхня співпраця – це тісні дружні стосунки, це постійні тематичні заходи як у бібліотеці, так і в школі, це підготовка й участь у проведенні різноманітних заходів, це обговорення новинок літератури, приємні моменти спілкування з людьми, обмін думками з різних питань, знайомство з новими друзями та подальше підтримання зв’язків із ними, вміння весело, активно провести вільний час, задушевні, відверті розмови за чашкою чаю чи кави.

Ведуча:  Хочеться згадати захід «Летять літа, як білі журавлі» до Дня людей похилого віку, в якому учні взяли активну участь, сумлінно підготували вірші, які читали напам’ять для присутніх у залі, а коли виконували пісні, то бачили сльози на очах у посивілих бабусь.

Ведучий: Гарні враження залишилися від заходу «Бібліотека – свято, яке завжди з тобою». Найактивніші учні отримали книги в подарунок під час проведення акції «Міняю вірш на подарунок»

Ведуча:  Щоб бути здоровим, треба займатися спортом. Ви скажете: «Яке відношення має бібліотека до спорту ? ». З нагоди святкування Дня бібліотек було влаштовано забіг, у якому учні нашого класу взяли активну участь та отримали в подарунок книги.

Ведучий: Ми завжди раді зустрічі з працівниками бібліотеки не тільки в міській бібліотеці, а й на виховних годинах у стінах школи. Цього разу з Громадською організацією «Культурне відродження м.Новогродівка» Громадською організацією «Портал-Пошук» з м.Мирнограду було проведено майстер-клас «Ефективне спілкування» , на якому в ігровій формі обговорювали стратегії поведінки у конфліктних ситуаціях. Це було дуже корисно для нас.

Ведуча: Незвичайний був день 16 жовтня, коли було закладено алею сакур у рамках проекту «NOVOгродівка – громада успіху». Навесні сакури порадували жителів міста своїми першоцвітами. Ми зробили велику справу, усвідомлюючи, що зелені насадження стануть не лише прикрасою міста, а й залишаться для майбутніх поколінь як згадка про конкретну корисну справу.

Ведучий: До 74-річниці визволення України від фашистських загарбників провели зустріч поколінь, на яку запросили дітей війни. Вічна проблема суспільного розвитку – передача життєвого досвіду від одного покоління до іншого. Ми вважаємо, що виховувати молоде покоління найкраще на життєвому прикладі особистостей, які залишили помітний слід в історії рідного краю.

Ведуча: «Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього». Під таким гаслом пройшов захід про події Голодомору 1932-1933 років в Україні в рамках акції «Запали свічку пам’яті». Хвилиною скорботи вшанували світлу пам’ять жертв Голодомору. Бібліотекар Брильова Світлана Федорівна познайомила присутніх із книгою Ольги Мак «Каміння під косою» про голод в Україні. Ця зустріч торкнулась серця кожного присутнього. Брали за живе поезії, які читали учні. Свічки, запалені в залі, ще раз нагадали нам, що це потрібно пам’ятати, про це треба говорити.

Ведучий: До вшанування 205 річниці від дня народження геніального поета Тараса Григоровича Шевченка було проведено захід «Дзвенять Кобзареві струни» . Значення слова Великого Кобзаря для всіх нас особливе. Учні читали поезії , декламували уривки з поем, а місцевий художник Важинський Віктор Олексійович надав свої картини для виставки на Шевченківську тематику.

Ведуча: Бути щасливим мріє кожний із нас. А подарувати щасливу мить іншим людям: квітку, зроблену своїми руками, листівку-щасливку, написану власноруч, веселу, радісну, приємну посмішку перехожим – це вже подвійне щастя. «Хай всі люди будуть щасливими» - мета флешмобу до Дня щастя, який святкували 20 березня.

Ведучий: Із нетерпінням чекали зустрічі з іноземними гостями з Німеччини в рамках проекту «Reclaim the crafts». Під час зустрічі в бібліотеці працювали локації: Петриківський розпис, вишивка стрічками, утилітарне рукоділля, hand-made, випалювання. Кожний обрав для себе заняття до вподоби. Дівчата класу заплели красиві коси гостям та пов’язали їх синьо-блакитними стрічками – символами України. Гості та учні 9-Б класу отримали неперевершені враження.

Ведуча: Тож хочеться ще раз подякувати працівникам міської бібліотеки Світлані Федорівні, Антоніні Іванівні за таку налагоджену, змістовну, ефективну, інноваційну роботу.

Ведучий: У свій час В.О. Сухомлинський сказав: «Якщо ви хочете, щоб молодь тягнулася до знань, турбуйтеся про головні найважливіші джерела духовної культури – бібліотеки. Адже виховати молоде покоління духовно багатим – це основне завдання нашої держави.

Ведуча: Бо тільки «там, де процвітають бібліотеки, там мир і благодать, повага до людства і успішне вирішення найважливіших соціальних проблем» (Н. Рерих).

Ведучий: Гайнзгус наголошує: «Як тільки я заходжу до бібліотеки, я зачиняю двері й таким чином виганяю жадібність, самолюбство, пияцтво, лінь і всі пороки, джерелом яких є неосвіченість, порожнеча, меланхома»

Ведуча: Тому хочеться вірити в те, що бібліотеки будуть для нас столом ідей, думок, конкретних дій, за який запрошується кожен.

Ведучий: «Мудрішими в житті нас зроблять дві речі: книги, які ми прочитаємо, і люди,  з якими зустрінемося.» (Л. Хьюітт)

Ведуча: Бажаємо всім мудрості з книг та більше зустрічей із мудрими людьми у храмі духовності – бібліотеці.

Ведучі: Зі святом, шановні працівники бібліотеки !