Сценарій позакласного заходу "Відомі Українці: 105 річниця від дня народження Миколи Амосова"

Про матеріал
Коли перед вчителем-предметником постає завдання підготувати позакласний захід про відому постать, виникає питання: як поєднати серйозність, науковість викладу, водночас легкість і святковість дійства? Літературних джерел для підготовки заходу про Миколу Амосова в інтернеті достатньо, та важливо, щоб свято проходило жваво, насичено, а не по типу "читання тексту". Тому, сподіваюсь, сценарій буде корисним ресурсом.
Перегляд файлу

Вступна частина

Вітання гостей заходу

Учні в українських костюмах виносять хліб з сіллю

  • Доброго дня!
  • Ми раді вітати вас у стінах Кременецької загальноосвітньої школи I III ступенів №1 імені Галини Гордасевич.

Віддають хліб із сіллю гостям.

  1. Ми – українці, велика родина,

Кожен із нас то є брат і сестра.

Наша сім’я – неподільна, єдина,

Повна надії, любові й добра.

  1. Ми – українці, народ світанковий,

Людям усім ми бажаєм тепла.

Край дивовижний у нас, веселковий,

Мрії здійснить, як по змаху крила.

Вітальний танець.

Представлення гостей.

Вступне слово.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Позакласний захід

ВІДОМІ УКРАЇНЦІ: 105 річниця від дня народження Миколи Амосова

Мета: познайомити учнів з постаттю Амосова, його внеском в розвиток науки й медицини; виховати в дітей почуття гордості нашими співвітчизниками, любові до рідного краю.

Лунає лірична мелодія

Послухай, як струмок дзвенить,

Як гомонить ліщина.

З тобою всюди, кожну мить

Говорить Україна.

 

Послухай, як трава росте,

Напоєна дощами,

І як веде розмову степ

З тобою колосками.

 

Послухай, як вода шумить –

Дніпро до моря лине, -

З тобою всюди, кожну мить

Говорить Україна.

(П. Осадчук)

Пісня «Любіть Україну»

Наш рідний край, наша Україна!!! Країна багата на історію і видатні постаті. Науковці, літератори, історики, політики, лікарі, вчителі і звичайні пересічні мешканці.

Існує думка, що історія – це щось далеке від нас, таке, що давно минуло. Ні! Історію творимо ми – повсюди і щогодинно. День прожитий кожним із нас сьогодні, завтра стане історією – історією сучасності. І з того, яким був цей день, чим він був насичений, про нас судитимуть наші нащадки.

І цілком зрозуміло, що подальший розвиток нашої країни великою мірою ґрунтується на історичному досвіді народу, на діяльності видатних представників вітчизняної науки та культури.

6 грудня 2018р. вся світова громадськість відзначає 105 річницю від дня народження одного з найвідоміших у світі кардіохірургів, який урятував життя десяткам тисяч людей.

Талановитий вчений, основоположник біокібернетики в Україні, письменник, який отримав визнання не лише в країні, а й далеко за її межами.

Його ім’я поряд з Гіппократом, Пироговим, Кохом, Фрейдом, Бехтерєвим у списку ста великих лікарів людства.

Якщо зібрати всіх його пацієнтів разом, отримаємо населення невеликого міста. А якщо порахувати всіх, кого врятували його учні, створений ним інститут… скільки їх? Область? Країна?

Микола Михайлович Амосов. З 1952р. його доля нерозривно пов’язана з Україною. Тож згадаймо, якою була ця людина, за що співвітчизники назвали його Великим українцем.

Перегляд фрагменту відеофільму про Амосова.

Микола Амосов як учений, постійно перебував у науковому і творчому пошуку. Він автор близько 400 наукових праць. Під його керівництвом захищено 35 докторських і 85 кандидатських дисертацій. Його відданість медичній науці та хірургії, любов до людей, глибока ерудиція завжди будуть взірцем для медичної громадськості, для всіх, хто працював поряд, спілкувався з ним і знав його.

Народився майбутній український хірург 6 грудня 1913р. в сім’ї селян в Росії. Мама була повитухою, працювала в селі неподалік міста Череповець. Ріс майбутній геній без батька, з дитинства звик до важкої праці.

Крізь усе життя він проносить прагнення самовдосконалюватись. Навчався на відмінно в Архангельському інституті, паралельно викладає, а потім закінчує 2 складних курси в медінституті за рік. Згодом починає професійну практику.

Після війни працює в Москві в інституті Скліфосовського, потім їде працювати обласним хірургом в Брянськ. Саме тут збирається плеяда видатних хірургів. Саме тут Амосов продовжує розвивати хірургічну справу, робити відкриття.

У 1952 році Микола Михайлович був запрошений до Київського інституту туберкульозу та грудної хірургії імені Ф.Г. Янковського для керівництва спеціально створеною клінікою грудної хірургії. Тут з особливою повнотою розкрився його різнобічний талант хірурга, дослідника, фізіолога, інженера, стала особливо плідною наукова, організаторська, педагогічна та громадська діяльність. Ним створено ряд нових методів хірургічного лікування вад серця, оригінальні моделі апаратів штучного кровообігу, навіть здійснюються дослідження по штучному інтелекту та роботам!

Та головне було не в цьому!!! Його книги, статті у провідних газетах, його виступи перед великими аудиторіями ставали подіями, що впливають на наше життя, надихають його своєю правотою, щирістю, переконливістю. Амосов стає визнаним ідеологічним лідером нашого суспільства.

Для Миколи Михайловича Амосова Україна стала колись домівкою випадково. Проте учений, який беззастережно прийняв незалежність своєї другої батьківщини, досі лишається, й довго лишатиметься одним з популярних героїв нашого суспільства.

Перегляд відео «7 золотих правил збереження здоровя»

Серце… Його маса всього 250 – 350г, розмір приблизно дорівнює величині людського кулака. Та його роль настільки важлива, що у всьому світі вирішено було відзначити спеціальний «День Серця», відзначається 25 вересня. У цей день прийнято приділяти особливу увагу найважливішому органу людини.

Греки вважали, що саме тут знаходиться вмістилище духу, китайці вірили, що в цьому органі знаходиться щастя, а єгиптяни вважали, що там народжуються емоції та інтелект. І ще вальс!!! Саме ця музика за твердженнями фахівців, найбільше нагадує ритм людського серця. Танцюйте і будьте здоровими!!!

Танцюють вальс.

Бачимо, серце та його робота цікавила людей з давніх-давен, але вивчення цього органу стало змістом життя саме для Амосова.

Що ж ми знаємо про серце? Давайте попросимо гостей нашого заходу прочитати кілька фактів про серце.

Гостям пропонують роздруківки з інформацією, яку вони читають вголос.

  1. Серце – найпотужніший у світі мотор. Протягом життя людини серце здійснює від 2 до 3 мільярдів скорочень! Отриманої при цьому сили достатньо, щоб підняти потяг на найвищу гору Європи.
  2. Щодня серце виробляє достатньо енергії, щоб проїхати на машині 32 км. За все життя цієї енергії достатньо, щоб з’їздити на Місяць і назад.
  3. За середньої тривалості життя серце перекачує 5,7 мільйонів літрів крові.
  4. Жіноче серце зазвичай б’ється швидше чоловічого. Чоловіче – приблизно 70 ударів на хвилину, жіноче – 78.
  5. Стародавні єгиптяни вважали, що четвертий палець руки пов'язаний з серцем спеціальним каналом. Звідси прийшов звичай носити обручку на безіменному пальці.
  6. Секундну стрілку в годинниках винайшов англійський лікар близько 300 років тому саме для того, щоб приступити до досліджень ритму серця.

 

Кар’єра талановитого лікаря стрімко злітає вгору. Амосов очолює лабораторію, потім відділ біоенергетики, а згодом стає директором Інституту серцево-судинної хірургії в Києві. За роки своєї кардіохірургічної практики Амосов провів понад 6 тисяч операцій на серці. За свою роботу не брав жодної копійки і заборонив своїм колегам приймати будь-які подарунки від пацієнтів, крім квітів.

Звичайно, бували і невдачі

 Декламують вірш

 

Звичайно, бували і невдачі

Одного дня в житті одної лиш людини

В одну секунду серце битись перестане.

Одної миті ранків сонячних не стане

Одного дня в житті одної лиш людини.

 

Усе тихіше дихатимуть груди,

Заклякнуть стіни, щоб не обвалитись.

Схвильовані збіжаться люди подивитись

Як ледве-ледве дихатимуть груди.

 

Застигне погляд. Десь у темних коридорах

Притихне страх, що душу охопив так сильно.

Появиться усмішка на обличчі вільно

Й блаженно зникне в ангельських просторах.

 

Запізниться швидка, на пів години б швидше.

А хтось стоятиме, ледь стримуючи сльози.

А хтось кричатиме, не стримуючи сльози:

«Ви довго їхали, на пів години б швидше».

 

Спитає другий першого: «Який час смерті?»

А той не відповість. «Ще надто рано рано!»

І вколить три адреналіни, на жаль, марно.

І скаже другий першому: «Який час смерті?»

 

Сьогодні в житті одної лиш людини

В одну секунду серце битись перестало.

Одної миті ранків сонячних не стало

Сьогодні вдень і чи одної лиш людини?

 

Микола Михайлович не опускав руки, і сміливо йшов вперед, впроваджуючи нові, воістину революційні способи проведення хірургічних операцій в боротьбі зі складними недугами.

 

Слід зазначити, що свою останню операцію на серці Микола Амосов провів на початку 90-х років. А йому тоді вже минуло 80 років. У чому секрет такої великої працездатності та енергійності? Мабуть, у тому, що великий лікар жив за законами справедливості та людяності.

 

Амосов розробив власну систему зміцнення здоров’я. Це було його другим захопленням і зробило академіка Миколу Михайловича відомим не тільки в медичних колах. Книга «Роздуми про здоров’я» була видана величезним тиражем – 7 мільйонів екземплярів.

 

Нічого революційного в системі не було, але прості істини зібрані разом часто дають приголомшливий результат. Амосов у своїй системі значно збільшив фізичні навантаження. Перш за все це була гімнастика: 10 різних вправ для розвитку й підтримки всіх органів і м’язів організму, де кожну вправу слід виконувати не менше 100 разів!!!

 

Коли б у нас була чарівна паличка, ми могли б перенестись у минуле. Великою честю для нас була б можливість послухати мудрі настанови відомої людини – Михайла Амосова.

 

Ми у школі. Тому тут все можливо!!!! Указка – це справді багатофункціональна річ!!! Може й за чарівну паличку згодиться? Спробуймо?

Лунає чарівна музика, учасники чаклують

На сцені з’являється учень в білому халаті.

 

 Рецепти здоров’я із «Роздуми про здоровя»

  1. У більшості хвороб винна не природа, не суспільство, а сама людина. Найчастіше вона хворіє від лінощів і жадібності, від не усвідомленої цінності здоров’я.
  2. Не сподівайтесь на медицину. Вона непогано лікує деякі хвороби, але не може зробити людину здоровою.
  3. Щоб не хворіти, потрібні власні зусилля, постійні та значні. Замінити їх не можна нічим. Людина, на щастя, настільки досконала, що повернути здоров’я можна завжди, тільки необхідні зусилля повинні зростати з віком і поглибленням хвороб.
  4. На жаль здоров’я, як важлива мета, постає перед людиною, коли смерть стає близькою реальністю. Однак, людину з слабким характером навіть смерть не може надовго злякати.
  5. Основним складником здоров’я є фізичні навантаження, обмеження у харчуванні, загартування, час і вміння відпочити. І ще – щасливе життя! На жаль, без перших умов людина здоров’я не забезпечить. А якщо немає щастя в житті, то де знайти стимули для необхідних зусиль? На жаль!
  6. Природа милостива: досить 20-30 хвилин фізкультури в день, але такої щоб задихнутися, спітніти і щоб діяльність пульсу збільшилася вдвічі.
  7. Треба обмежувати себе в їжі.
  8. Уміти розслаблятися – наука, але до неї потрібен ще характер. Якби він був!
  9. У народі кажуть, що здоров’я – щастя вже саме собою, а хвороба – нещастя.

Учень в білому халаті йде зі сцени

Пісня «Борщик»

Варто пам’ятати ці прості, але мудрі слова людини, яка прожила світле життя, яке завжди було присвячене служінню людям.

 

Серце Миколи Михайловича Амосова перестало битись на 89 році життя. За іронією долі помер Амосов 12 грудня 2002 року від інфаркту. Похований на Байковому кладовищі в Києві.

 

Та світ ще довго пам’ятатиме про маленького хлопчика, який пізнав тяжку селянську працю, про те, що єдиною втіхою для нього були книги. Любов до читання йому прищепила мама. Саме через книги в маленький сільський будиночок приходив величезний, багатогранний світ. З тих самих пір майбутній академік уже ніколи не розлучався з літературою, в якій і сам зумів залишити помітний слід.

 

А на завершення нашої зустрічі хочеться сказати наступне:

  • Сміх від усього серця гріє не лише душу! Дослідження показали, що сміх допомагає розслабити внутрішні стінки кровоносних судин, що у свою чергу покращує роботу серця;
  • Американські вчені нещодавно встановили, що спілкування з друзями зберігає серце здоровим. Виявляється, люди, що мають широке коло спілкування рідше страждають від хвороб серця;
  • Пам’ятай! По-справжньому живе лише  те серце, яке живе для інших! Яка користь від свічки, якщо вона горить для себе? Але якщо навколо неї збираються люди, ведуть бесіди, читають книги – вона безцінна! Вона допомагає людям у темряві бачити одне одного! Нехай про тебе завжди згадують як про того, хто зробив життя кращим;
  • Люди багато втрачають, тримаючи своє серце на замку, бо тільки відкрите серце ніколи не буває самотнім, не шукаючи краси та яскравості, воно проживає життя красиво та яскраво!

 

Бажаємо вам здорового, відкритого для добра, краси і любові серця! До нових зустрічей! Допобачення!

Фінальна пісня.

Підсумок.

 

 

 

 

 

1

 

docx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
9 квітня 2019
Переглядів
897
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку