Сценарій проведення позакласного виховного заходу "Святий Миколай"

Про матеріал
Сценарій проведення позакласного виховного заходу "Святий Миколай" для здобувачів освіти у ПТНЗ
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

Головне управління освіти і науки виконавчого органу

Київської міської державної адміністрації

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ ПРОФТЕХОСВІТИ м. КИЄВА

 

ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КИЇВСЬКЕ РЕГІОНАЛЬНЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ БУДІВНИЦТВА»

 

Картинки по запросу святий миколай картинки

       Похожее изображение

 

КИЇВ

Тема: Святкування дня Святого Миколая

 

Мета: Поглибити знання учнів про зимові свята. Розвивати образне мислення. Прищеплювати любов і повагу до нашого народу, його традицій та обрядів. Розширити кругозір учнів, збагатити знаннями про видатного релігійного пророка                         Святого Миколая. Розвивати пам’ять, увагу, творче мислення.
Розкрити поняття любові до ближнього, добродійства. Відтворити обряд проведення свята Миколая, показати його красу, виховувати бажання впроваджувати і оберігати народні звичаї, розвивати усне мовлення, викликати у учнів бажання робити добро, виховувати почуття любові до традицій України.

 

 Обладнання: сценарій проведення позакласного виховного заходу, вірші, легенда про Святого Миколая, традиції, прикмети, ворожіння, загадки, присвячені дню Святого Миколая.

 

Цільова аудиторія:

Методична розробка – сценарій проведення позакласного виховного заходу Святого Миколая може бути використана у практиці роботи класних керівників, вчителів української мови мови та літератури в професійно-технічних навчальних закладах, під час проведення тематичних тижнів.

 

Організація заходу: Для проведення позакласного виховного заходу необхідно, двоє ведучих, 2 історики, та 8 учнів учасників, групи 109, які будуть розповідати: вірші, традиції, прикмети та співати пісні, до дня Святого Миколая, а також глядацька аудиторія.

 

ХІД ВИХОВНОГО ЗАХОДУ:

 

1-й ведучий. Шановні гості та учасники! Вітаємо Вас у цій залі й запрошуємо прийняти участь у виховному заході який присвячений дню Святого Миколая.

2-й ведучий. Про кожне свято можна говорити багато цікавого. Але сьогодні ми зупинимось на святі Святого Миколая.

1-й ведучий. Свято Святого Миколая традиційно відзначається 19 грудня, хоча існує і ще інший день Святого Миколая – 22 травня, і навіть є ще одне свято Святого          Миколая – 17 лютого, яке святкується на честь Святого Миколая – Студійського ігумена.

2-й ведучий. Український народ відзначав день Святого Миколая, особливо урочисто. Вважалося, що цей святий є захисником усіх бідних і знедолених. Та найбільше його вшановували діти, для яких він був почесним охоронцем.
 1-й ведучий. В Україні, особливо в західних областях, до цього дня добре готувались. Ввечері Миколай заходив до оселі з подарунками. Якщо діти спали, Миколай клав подарунки їм під подушку. Вручаючи кожному окремо гостинець, Святий Миколай згадував усе те добре, що зробила дитина протягом року, і соромив за нечемні вчинки, ще й клав різочки для неслухняних дітей.

2-й ведучий. Відтак діти свято вірили в існування цього доброго захисника і намагалися не гнівити Святого Миколая, який знає про все.
Крім того, в навчальних закладах влаштували цікаві вистави, де головною дійовою особою був Святий Миколай. Нерідко у нього були янгольські крила. Він мав довгу бороду, а в руках тримав соснову гілочку, обвішану цукерками. Вручаючи гостині, святий нагадував малечі про все добре і погане, зроблене нею за рік.

(учні групи 109 розповідають вірші):

1-й учень. Все затихло надворі

Сяють зорі угорі

Всі чекають, виглядають

Чудотворця Миколая.

 

2-й учень. Але щось він забарився

Може, в небі заблудився?

В нього клопотів багато,

Бо заходить в кожну хату

Все, що в нього в торбі є

Чемним дітям роздає.

 

3-й учень. В небі метушня і рух –
   Янголята працю мають:
   От, одні несуть кожух
   Для Святого Миколая.
 

4-й учень. Інші лагодять санки,
   Навантажують дарунки,
   Світять край шляху зірки

Шлють на землю поцілунки.


1-й учень. Сів у сані Миколай
  В митрі й теплих рукавицях:
  «Янголику, поганяй,
  Щоб на землю не спізниться!»

 

2-й учень. Сріблом сяє з неба путь,
   Мигають зірки, мов іскри,
   Коні вихром так женуть –
   Ще скоріше шлеться вістка…

 

3-й учень. Дітвора ж гуде, мов рій,

Жде на  гостя нетерпляче:
Хто був чемний, той радій

Хто нечемний був, хай плаче!

5-й учень розпрвідає вірш про Святого Миколая.

Дні бувають незабутні…
Отже, хоч би як було,
Пам’ятай, що є у грудні
Дев’ятнадцяте число.

День Святого Миколая!
Цього дня повсюди ждуть.
І зима йому встеляє
Свіжим білим снігом путь…

Мають знати всі про нього.
І дорослі, і малі.
Адже, “другий після Бога
Він заступник на землі”.

Він творити здатний диво,
Щоб зробить полегкість нам.
Помагає ж особливо
Землеробам й скотарям.

Всім знедоленим і бідним
Покровитель Миколай.
Завше поглядом привітним
Озира наш рідний край.

Дні його багатотрудні,
Але й день розради є —
Він у цей деньок у грудні
Всім дарунки роздає.

А на кого схожий з виду
Справді, склалося вже так
Предок він Морозу Діду,
Пращур Санта-Клауса…

Будь його любові гідний!
І на те ще, друже, зваж,
Що він свій, він дуже рідний,
Український, справді наш…

От і знов він нас потішив!
Див предивних віртуоз.
Наш найкращий, наймиліший,
Найдобріший, найщедріший
І, звичайно ж, наймудріший,
Бо у світі найдревніший,
Український Дід Мороз!

 

1-й ведучий. Існує давня легенда про життя Святого Миклоая, давайте послухаємо її.

 

Читання легенди «Дитинство Святого Миколая»

1-й історик. У перекладі з грецької ім’я Миколай означає „той, хто перемагає                народ” – на інших мовах – Ніколас, Ніклас, Клаус, Мікулаш, Міклос, Ніхол.
 Дослідникам життя святого Миколая іноді важко відділити правду від легенди. Першу біографію святого Миколая написано в IX столітті, але більш відома біографія Святого, написана в Х столітті Метафрастесом.

Святий Миколай народився близько 270 року в місті Патарі, в Лікії, південно – західній області Малої Азії. Після смерті єпископа міста Міри, головного міста Лікії, (зараз м. Демре в Туреччині) він був обраний єпископом цього міста. Батьки святого Миколая належали до одного з найвідоміших та найбагатших лікійських родів. Довгі роки в них не було дітей. Миколай був їхнім єдиним, вимоленим сином.             Благочестиві батьки дбайливо виховували свого сина в християнському дусі,                                а дядько Миколая, який був єпископом патарським, дбав про його освіту.
 2-й історик. З юних літ Миколай відзначався глибокою побожністю, піклувався про вбогих та нужденних і, згідно з рішенням своїх благочестивих батьків, вибрав духовний сан. Близько 300 р. в Мірі вибухла велика епідемія. Миколай, незважаючи на небезпеку, допомагав хворим, утішав їх. Під час цієї епідемії померли його батьки. Миколай успадкував велике багатство, яке роздав бідним і нужденним. Не чекав, щоб у нього просили допомоги, а сам шукав бідних, щоб їм допомогти. Не дивно, що з його ім’ям пов’язана традиція, яка сягає XII століття – давати допомогу та стипендії в школах. Пізніше цей звичай перетворився в дарування, особливо дітям, у надвечір’я святого Миколая подарунків. Зараз, під час цього гарного і повного глибокого значення звичаю, святого Миколая часто зображують у вигляді Санта Клауса. Проте християни повинні знати і пояснювати своїм дітям, звідки походить цей звичай – дарувати їм                  подарунки в день святого Миколая, та ким був цей Святитель.
 Святий Миколай був прикладом християнського життя, на практиці прагнув реалізувати подвійний аспект християнської любові – Бога та ближнього і робив це так, як написано в Євангелії: „Нехай не знає ліва рука, що дає права” (Мт 6,3), „Не показуйте своєї праведності перед людьми, щоб вони вас бачили і хвалили за те; нехай з                      нає про ваші добрі діла лише Отець Небесний” (пор. Мт 6, 1-4).
 Згідно з легендою, після смерті єпископа міста Міри, довколишні єпископи та народ радилися про те, кого обрати владикою Міри. Розповідають, що архієпископ мав видіння, щоб на владику треба вибрати і висвятити чоловіка, який перший                        прийде вранці до церкви на молитву, бо це буде доброчесна людина,                                        яка горить любов’ю до Бога та свого ближнього.
 1-й історик. Першим, хто прийшов до церкви на молитву, був Миколай, якому архиєпископ сказав, що він має стати новим єпископом. Миколай вважав, що це – Божа Воля, тому що й сам мав уві сні дивне видіння: Ісус Христос передав йому святе Євангеліє, а Божа Матір – єпископський омофор. Коли він встав рано вранці, щоб піти до церкви і просити у Бога просвітління, як зрозуміти цей сон, його сповістили, що він поставлений єпископом міста Міри.

У цьому високому сані святий Миколай не тільки не змінив своєї милосердної поведінки, навпроти, його добчесність ще більше засяяла.
 Кожного року 1 вересня святий владика Миколай збирав духовенство                              на Собор, радився про потреби народу, наказуючи піклуватися про бідних.                                 Сам владика жив дуже скромно, ревно працював                                                                           над спасінням своєї пастви, з любов’ю допомагав у біді й смутку.
 Так, коли імператор Костянтин І Великий несправедливо засудив на смерть трьох юнаків, святий Миколай відправився в Константинополь і врятував юнаків від смерті. Цю історію розказують ще й так: якось мер міста Міри взяв хабар і засудив на смерть трьох невинних людей. У той час, коли кат хотів їх стратити, з’явився святий Миколай і затримав виконання вироку. Потім так переконливо розмовляв з мером, що той                     не тільки признався в нечесності, але й попросив вибачення.
 Іншим разом, один патарський чоловік втратив всі свої гроші і хотів пустити своїх дочок на злу дорогу. Щоб допомогти цій родині, святий Миколай потайки підкинув до їхньої хати мішечок золота. Так він робив тричі. Дівчата скористалися цією                   допомогою, і всі три чесно вийшли заміж. Тому часто на іконах                                            святий Миколай зображений з трьома мішечками золота.
 2-й історик. А ось випадок спасіння голодуючих. Коли в місті Мірі настав голодомор, святий Миколай молився і ревно просив у Бога допомоги. Саме в цей час на Сицілії одному торговцеві хлібом уві сні з’явився святий Миколай, який дав йому гарний грошовий завдаток та замовив корабель хліба для голодуючих у Мірі. Прокинувшись, купець, на своє велике здивування, знайшов у своєму кулаку гроші і остаточно переконався, що це був не звичайний сон, а Боже об’явлення. Купець одразу ж наповнив корабель хлібом, приплив до Міри, де святий Миколай купив у нього цей хліб для голодуючих.
 Розповідають, що святий Миколай врятував своєю молитвою рибалок під час бурі на морі. Господь почув молитву Святого, і буря затихла. Тому й сьогодні моряки й рибалки просять у святого Миколая заступництва у Бога, а в багатьох                              країнах на березі моря побудовані храми на його честь.
 Іншим разом святий Миколай воскресив трьох дітей, яких убив і законсервував в бочці готеляр. Тому часто святий Миколай зображений на іконах із дітьми в кошику.
 Грецькі історики та святий Григорій Великий свідчать, що на початку ІV століття, під час гонінь християн Діоклеціаном та Максиміліаном святий Миколай                     продовжував проповідувати Христа і був ув’язнений за віру. Тільки                                           в 313 році, коли імператор Костянтин Великий дав Церкві                                                          свободу, святий Миколай повернувся до своєї пастви.
 Святий Миколай брав активну участь в І Соборі в Нікеї (325 р.), під час                     якого було встановлено догму про Святу Трійцю та засуджено помилки                              Арія, котрий заперечував Божественну природу Ісуса Христа.
 Святий Миколай помер 6 грудня близько 345 - 352 рр. у м. Міра. Тіло його було покладене з великою пошаною в церкві міста Міри.

 

 

2-й ведучий. Зі святом Святого Миколая в Україні повязано багато традицій, послухаємо їх.

 

Традиції пов’язані із святкуванням дня Святого Миколая

 

6-й учень. З давніх часів день Святого Миколая святкувався весело. Заздалегідь готували подарунки, пекли печиво, запрошували музикантів, скликали гостей.

І, звичайно ж, чекали головного нічного гостя – Миколи-чудотворця, запалювали свічки, читали молитви.

Цього дня здавна варили пиво. „Вітали сніжну зиму – на санях тричі об’їжджали довкола села. А для дітлахів пеклося особливе печиво – миколайчики. Це було своєрідне „розполовинення посту”, після Святого Миколая починали готуватися до Різдва, вчити колядки, робити вертепи.

Цей день також був сприятливим для укладання домовленостей. Українці вірили, що коли Святий ходить селом, ніхто не стане обманювати.

До речі, в українських традиціях день Святого Миколая був особливо важливим для наречених. Оскільки сватання традиційно відбувалися перед Різдвом, дівчата заздалегідь наводили лад у своїх скринях: готували одяг, діставали рушники і прикраси та прибирали в хаті – одне слово, чекали сватів.

 

1-й ведучий. Зі святом Святого Миколая повязано багато народних прикмет, давайте послухаємо їх.

 

Народні прикмети на 19 грудня

 

7-й учень. На Зимового Миколая люди примічали погоду. Саме з цим днем пов’язано безліч прикмет, за якими можна судити про майбутню зиму і погоду в наступному році.

Якщо на Миколая день холодний і ясний – бути урожайному року. Якщо на Миколая сніг лежить – до швидкої відлиги. Якщо на Миколая день теплий видався – чекай суворих морозів. Як на Миколая впаде великий іній – на гарний врожай хліба. Як на Миколая морозяний день – на уроду хліба й городини. Як на Миколая піде дощ, то врожай на озимину. Який день на Миколая Зимового, такий і на Миколая Весняного.

У кожному році два Миколи: на першого Миколи не буває холодно ніколи, а на другого Миколи не буває тепла ніколи.

З цього дня підходять другі морози - Миколині: „На Студеного Миколу снігу навалить гору”.

Скільки дає день Миколая снігу, стільки буде трави на Миколу теплого.

Хвали зиму після Миколиного дня.

День святого Миколая вважався останнім днем у році, коли необхідно було роздати всі борги. Якщо цього не зробити, то в прийдешньому році сім’я буде бідувати.

У цей день прийнято було миритися, при цьому примовляли: „На Никольщину клич одного, клич і ворога, обидва будуть друзі”.

Якщо ж господар будинку першим не обійде свій двір, то в наступному році буде біда. Тому на Миколая чоловіки намагалися встати раніше і обійти весь двір.

А ще в день святого Миколая прийнято говорити: Всім богам по чоботях, а Миколі більше, бо ходить побільше.

2-й ведучий. Ви ще не занудьгували на нашому святі Миколая? Що ж тоді послухаємо пісню „Святий Миколай”.

учениця виконує пісню Святий Миколай:

 

Текст пісні „Святий Миколай”

 

Ой, хто, хто Миколая любить,

Ой, хто, хто Миколаю служить,

Тому святий Миколай, |

На всякий час помагай, |(x2)

Миколай! |

 

Ой, хто, хто к ньому прибігає,

На поміч його призиває,

Той все з горя вийде ціло, |

Охоронить душу й тіло, |(x2)

Миколай! |

 

Ой, хто, хто спішить в Твої двори,

Сего Ти на землі і в морі

Все хорониш від напасти, |

Не даєш му в гріхи впасти, |(x2)

Миколай! |

 

Миколай, молися за нами,

Благаєм Тебе зі сльозами.

Ми Тя будем вихваляти, |

Ім’я Твоє величати, |(x2)

На віки. |

 

1-й ведучий. Що ми продовжуємо далі? Дівчати а тепер найцікавіше, на 19 грудня в день Святого Миколая ще прийнято ворожити на судженого, послухаємо як?

 

Ворожіння в день Святого Миколая

 

8-й учень.

  • Для того, щоб дізнатися чи вийде дівчина заміж чи ні, можна зірвати невелику гілку вишневого дерева і поставити його у вазу, якщо воно зацвіте до весни, то бути заміжжя, якщо ні, то доведеться ще трішки почекати.
  • Багато хто вірили, що це чарівний день, коли виконуються будь-які мрії та бажання. Тому перед сном дівчата казали: „суджений-ряженный прийди до мене випити водиці”. Хто присниться, той і буде її долею.
  • А також дівчата брали папірці нарізали на кілька смужок. Кількість неважливо. Писали на кожній чоловіче ім’я - швидко, не замислюючись, які прийшли на розум. Закручували і клали під подушку, добре перемішавши їх між собою. Вранці, тільки відкривши очі - витягували „лотерейний квиток”. Це і буде ім’я вашого майбутнього нареченого.

2-й ведучий. Що дівчата цікаво, можете спробувати? Взимку в Україні святкують найбільше свят, назву всих цих свят ми сховали в загадках, спробуємо розгадати їх.

 

Зимові свята (загадки)

 

Із вишні гілочку зрізають –                                                   Дівчата шлюб собі гадають.
Все це зимової години,
У перше свято...(Катерини)

Як прийде зима й свята -
Серед них і Калита.
В християнстві день – подія!
Адже свято це...(Андрія)

Цей святий вночі прийде,
Подарунки покладе.
В грудні зустрічі чекай...
Звуть святого...(Миколай)

Кульки сяють на ялинці,
Всім дарунки є в торбинці.
Північ – і почне свій лік
Нами жданий...(Новий рік)

В небі зірочка зійшла -
Звістка радісна прийшла!
Християнське торжество
Називаємо...(Різдво)

Чотирнадцяте прийшло,
В хату свято привело.
Весело народ гуля
В старий рік, на...(Василя)

Циган, кізка, чорт, сівач,
Дід, циганка і орач...
Жарти, танці, забавлянки
В ритуалах на...(Маланки)

У цей день Ісус хрестився,
Дух Святий з небес спустився...
Звуть Просвітленням іще                                                        Свято це...(Водохреще)

1-й ведучий. Наш виховний захід присвячений дню Святого Миколая підходить до завершення, але можливо з присутніх ще є бажаючі розповісти вірші, і тоді святий Миколай не залишить Вас без уваги та подарунків, адже хорошим дітям він завжди дарує подарунки.

(бажаючі присутні учні групи 109 розповідають вірші)

2-й ведучий. І найголовніше вірте в диво, і в те, що Святий Миколай і сьогодні продовжує творити чудеса. Дякуємо за участь та увагу всім присутнім.

docx
Додано
24 січня 2020
Переглядів
747
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку