Сценарій проведення зустрічі з учасниками бойових дій на території інших держав

Про матеріал
Сценарій виховного заходу до Деня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
Перегляд файлу

СЦЕНАРІЙ ПРОВЕДЕННЯ ЗУСТРІЧІ

З ВОЇНАМИ ІНТЕРНАЦІОНАЛІСТАМИ

Вед. 1 –

Вед. 2 –

 

Вед. 1

Добрий день, шановні гості, вчителі та учні!

Сьогодні ми всі зібралися, щоб вшанувати подвиг тих, хто виконав свій інтернаціональний обов’язок у війнах інтернаціональних інтересів. З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від тих війн. Але час не здатний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у солдатські шинелі.

 

Вед. 2

Сьогодні у нашій залі присутні почесні гості:

 

 

Вед. 2

Наші гості поділяться з вами своїми враженнями про ті дні свого життя, розкажуть про свій власний життєвий досвід.

У 24 країнах, в числі яких Куба, Угорщина, Єгипет, В'єтнам, Ангола, Сирія, в бойових діях брали участь наші солдати і офіцери, отримували поранення і гинули, виконуючи свій інтернаціональний обов'язок ...

Вед. 1

Будь-яка війна – це катастрофа для людства. Вона нехтує найбільшою цінністю на землі – людським життям.

Відеофільм

 

 

Вед. 2

В народну пам'ять глибоко врізалася неоголошена афганська війна, відлуння якої ми відчуваємо й досі. Вона чорним смерчем пронеслась над просторами України, зачепила переважно прості родини робітників і селян, які віддали своїх, часто єдиних, синів до армії, не знаючи, через яке пекло їм доведеться пройти.

Вед. 1

За роки війни на цвинтарях з’явилося багато свіжих могил з фотографіями юних обличь. Останки загиблих воїнів привозили в оцинкованих гробах. І не було у батьків упевненості в тому, ховають вони свого сина чи когось іншого…

Вед. 2

І ще довго ятритимуть душу запитання без відповіді. Навіть на могильних плитах довго забороняли писати справжню причину загибелі. Не забудеться це горе, не відболить іще кілька поколінь.

Вед. 1

За 9 років, один місяць й 18 днів в  афганській війні дістали поранення понад 8 тисяч українців, більше половини з них залишилися на все життя інвалідами. Ще більше 60 українців, за різними даними, вважаються зниклими безвісти або тими, хто потрапив у полон і не повернувся з нього.

Вед. 2

Прошу вшанувати Хвилиною мовчання всіх, хто не повернувся з війни в Афганістані та з інших локальних воїн.

ХВИЛИНА МОВЧАННЯ

НОМЕР

Вед. 1

Для вас співала ..

 

 

 

Вед. 2

Так, війна тривала 3340 пекучих днів і холодних ночей. У цей період кожної доби в середньому гинув один і отримували поранення два вихідця з України.

Вед. 1

Тридцять один рік тому сотні сімей, родин, де підростали майбутні солдати, з полегшенням зітхнули. 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата увійшла в новітню історію як День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, День ушанування учасників бойових дій на території інших держав.

 

Вед. 2

До слова запрошуємо…

ВИСТУП

Вед. 1

Дякуємо,

Вед. 2

Наші гості пройшли пекло цієї війни і не поповнили списки загиблих. Вони і є тією пам’яттю, що пише історію. Вони поділяться з вами своїми враженнями про ті дні свого життя, розкажуть про власний життєвий досвід.

Вед. 1

До слова запрошуємо

ВИСТУП

Вед. 2

Дякуємо,

Вед. 1

Афганістан… Він став синонімом людського лиха, справжнього пекла: палюче сонце зранку, спекотний вітер – афганець, пісок, що не дає дихати, і … завжди хочеться пити.

 

Вед. 2

За кожним воїном-афганцем – свій життєвий подвиг, своя доля. Наші хлопці потрапляли у засідки та живцем горіли у БТР-ах, ковтали пилюку доріг під перехресним вогнем кулеметів, ризикуючи власним життям, виносили з поля бою поранених, залишаючись один на один з ворогами, прикривали відхід своїх бойових товаришів.

Вед. 1

До слова запрошуємо

ВИСТУП

Вед. 2

Дякуємо,

НОМЕР

Вед. 1

Для вас співала ..

Вед. 2

Усі труднощі кровавої війни українські військові переносили стійко, мужньо та героїчно. На гірських заставах, у повітрі і на землі, у Гераті та Кандагарі, Кундузі та Джелалабаді виконували вони свій військовий обов’язок.

Вед. 1

До слова запрошуємо

ВИСТУП

Вед. 2

Дякуємо,

Вед. 1

Чимало лiт минуло вiдтодi, як вивели з Афганiстану радянські війська, але рани цiєї війни кровоточать i досi. Не можуть матерi забути загиблих та покалiчених синiв, а дружини та дiти своїх чоловiкiв i батькiв. Ми маємо знати про страшнi подiї безглуздої афганської вiйни i пам’ятати, що і серед нас живуть люди, якi в 20-30 років стали свідками й учасниками воєнних подiй. І ми маємо пишатися їхньою мужністю, героїзмом, подвигом.

 

НОМЕР

 

Вед. 2

Для вас співала ..

 

Вед. 2

Проте сучасна Україна не має права забувати своїх «ветеранів Афгану». Багато з них не обирали свою долю, а були змушені йти за наказом. Їм довелося воювати в надзвичайно тяжких умовах, де все одно знаходилося місце для військового подвигу

 

 

Вед. 1

Ми вдячні ВАМ, воїни-афганці, за мужність і патріотизм, за стійкість та витримку. Ваші діти та онуки можуть по праву пишатися вами.

 

НОМЕР

Вед. 2

Для вас співав..

 

Вед. 1

Маємо надію, що ця зустріч нікого не залишила байдужим.

Нашим гостям та всім присутнім бажаємо здоров’я, доброти, турботи близьких і мирного неба над нашою Україною та над всією планетою ЗЕМЛЯ.

Вед. 2

Дякуємо за увагу!

Вед. 1

На все добре!

docx
Пов’язані теми
Захист України, Сценарії
Додано
27 квітня 2020
Переглядів
591
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку