Сценарій " Сторінками творчостІ Миколи Лисенка"

Про матеріал
Мистецький захід для учнів музичних шкіл на тему "Сторінками творчості Миколи Лисенка"
Перегляд файлу

 

Сторінками творчості Миколи Лисенка

 

Вступ. Його називають символом української нації, сонцем і « батьком української музики»,  музичним революціонером, який випередив свій час. Він – Микола Лисенко великий, визначний піаніст і хоровий диригент, педагог, громадський діяч і збирач пісенного фольклору. "Микола Лисенко змінив козацьку шаблю на диригентську паличку і зброєю в боротьбі за незалежність

Ук­раїни зробив народну пісню". Праправнук - теж м. Лисенко.

 

Слайд (портрет композитора, тема «Сторінками творчості Миколи Лисенка»,170 років)

Звучить «Меланхолійний вальс»

Викладач. 22 березня 170 років тому у  мальовничому селі Гриньки на Полтавщині.у дворянській сім’ї пощастило народитися   Миколі Лисенку.

Український педагог Софія Русова  згадувала його так:

 «Був типової мистецької вдачі. Він любив музику, любив Україну. І це останнє почуття перемагало перше. Він поставив собі метою служити українській музиці, і через те писав лише на українські тексти і не згоджувався на їх переклад московською мовою. Через те його опери не ставилися на російській сцені і, не маючи необхідної на ті часи російської апробації, лежали в теці композитора аж до самої його смерті або виставлялися на українській сцені з далеко невідповідними силами й не знавцями музики».

 

Учні:

1. Микола Лисенко - засновник і одночасно легенда і вершина української класичної музики, як Тарас Шевченко для української літератури.

 

2. М. Лисенко був одним  із кращих піаністів-віртуозів свого часу, Мав хорошу фахову європейську освіту.  Залишив нам понад 50 фортепіанних творів. Йому  належать перші в українській музиці фортепіанні рапсодії "Золоті ключі", та "Думка-шумка".

 

 3. Лисенко є засновником національної композиторської школи в Україні і одним із засновників українського національного оперного театру в Києві.

 

4. На кошти зібрані до його ювілею, Лисенко  відкрив власну Музично-драматичну  школу. Його називають автором національної музичної мови.

 

5. Лисенко прославив українську національну музику в усьому світі. Його твори донині виконуються на оперних і театральних сценах багатьох країн.

 

6. Микола Віталійович - найвидатніший гетьман української музики, один з перших керівників "Українського клубу", який відстоював українську незалежність.

 

7. Лисенко зробив величезний внесок у етнографічну спадщину України, зібравши сотні зразків народної творчості (народних пісень, обрядів), які активно використовував у своїх музичних творах.

 

8. Композитор зумів вивести українську народну пісню на широкі простори світової музичної культури, окрилив своїм талантом і розніс її славу по всьому світу.

 

(слайд) Викладач: У творчому доробку Миколи Лисенка надзвичайно багато творів. Писав він у різних жанрах: оперному, хоровому, вокальному, інструментальному.

        Джерелом всієї творчості М. Лисенка є українська народна пісня. Упродовж усього життя він збирав, записував і творчо обробляв перлини народних мелодій. Ця ділянка творчості надихала композитора упродовж всього життя. Він залишив нам як сольні. так і хорові варіанти обробок пісень. Композитор видав сім випусків у кожного з яких міститься 40 пісень, згрупованих за жанрами (історичні, побутові тощо). А також 5 випусків обрядових пісень.

      

 

 

        Серед великої  спадщини  композитора є  твори і для дітей. Лисенко  започаткував  невідомий  до того часу не тільки в українській музиці, а й загалом у світі жанр – дитячу оперу Він створив три опери-казки («Коза-дереза», «Пан Коцький», «Зима і Весна») на лібрето Дніпрової Чайки. Першою з них була створена опера «Коза -дереза», написана за мотивами народної казки. Оскільки це дитяча опера, вона має лише одну дію. В опері задіяні шість дійових осіб (Коза- дереза, Лисичка-сестричка, Зайчик-лапанчик, Ведмідь-товстолап) і хор(співають усі звірі). Цей твір має незмінно великий успіх, оскільки знайомить дітей із жанром опери.

            (слайд) Вагомим внеском в українську музику стала фортепіанна творчість М. Лисенка, яку він збагатив національним змістом, характерною мелодикою та новими жанрами. Композитор  прагнув зробити фортепіанні п’єси загальнодоступними і водночас високохудожніми.. В до­робку композитора  є прелюди, вальси, ноктюрни, мазурки, марші і полонези, пісні без слів, рапсодії тощо.

          ( відео)"Гомоніла Україна". Микола Лисенко і Тарас Шевченко... Не можна навіть уявити собі життя і творчості Миколи Віталійовича без Великого Кобзаря. Живою водою з джерел народної творчості освітив свою музу Тарас, з тої ж криниці черпав своє натхнення і Лисенко. Не дивно, що його пісні на слова Шевченка давно вже стали народними. Хто не знає знаменитого "Заповіту", "Гомоніла Україна", "Садок вишневий коло хати.

         (слайд) Значення його  для музичної культури України неоціненне. Доки живе український народ, доти житиме пам’ять про Миколу Віталійовича Лисенка, доти звучатимуть його твори.

 Учні виконують музичні твори:

 

«Ой на гору козак воду носить…», виконує С. Ліщинська та А. Солонина,

  уривок з опери «Пан Коцький»,

«Через сад виноград»,виконує А. Солонина, акомпанує С. Ліщинська, клас викладача Наталії Лапчак.

«Колискова», виконує Бігус Захар, клас викладача Володимира Бромірського

«Пливе човен», виконує Вікторія  Зорик, клас викладача Світлани Самарик

       

 (слайд) Викладач. Творчість М. Лисенка стала невід’ємною часткою національної і світової культури. Видане у 1950-1959 роках 20-томне зібрання не вмістило всієї спадщини композитора. Найвідоміші українські співаки, диригенти, піаністи включають у свій репертуар його твори. Впродовж кількох десятиріч, починаючи з 60-х років ХХ ст. проводиться Всеукраїнський конкурс виконавців ім. Лисенка, в якому беруть участь піаністи, співаки та скрипалі. Його ім’я присвоєне театрам і навчальним закладам, йому встановлені пам’ятники.
      (слайд) Іменем Миколи Лисенка названі провідні мистецькі установи України.  Ім'я Лисенка носить також провідний камерний колектив – струнний квартет. Українським музикантам щорічно присуджується премія імені Лисенка. Періодично в Києві проводиться Міжнародний музичний конкурс імені Миколи Лисенка. У Києві діє будинок-музей Миколи Лисенка. Іменем Лисенка названі вулиці у Києві та Львові.
      (слайд)  Але найвищою нагородою Лисенку є те, що саме йому судилося стати автором другого гімну незалежної України. Це відома «Молитва за Україну» – «Боже, Великий, Єдиний, нам Україну храни!»  на вірші О. Кониського

«Боже, Великий, Єдиний», виконує Романів Уляна, клас викладача Юрія Картеля

Викладач. Досягнення композитора Миколи Лисенка не можна забути, бо вони є фундаментом нашої української культури.

 

 (слайд) - «Ні, недарма я прожив своє життя, недарма творив музику для свого народу. Пройде час – і нащадки заспівають моїх пісень і зрозуміють біль і радощі, якими жив і я, і український народ»

Микола Лисенко

 

Викладач: Н.О. Головецька
 

 

docx
Додано
2 січня
Переглядів
617
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку