Сценарій до Дня музики" О, Музико!"

Про матеріал
Сценарій до Дня музики" О, Музико!" для учнів мистецьких та загальноосвітніх шкіл
Перегляд файлу

Сценарій « О, Музико!» до Дня Музики

2022н.р


 


Викладач. Вітаю вас учні, викладачі, вітаю усіх шанувальників  мистецтва Музики!

Музика як вид мистецтва супроводжує людину все її життя. В ній вона знаходить вираження найвищих почуттів і найтонших душевних хвилювань. Мабуть, саме із такого розуміння ролі і місця музики у житті людини 47 років тому, у 1975 році за рішенням ЮНЕСКО був заснований Міжнародний день музики — свято, що об'єднує серця всіх, хто пише, грає, співає або просто не уявляє ні дня свого життя без музики. Щорічно, цей Всесвітній день, День прекрасного і дивовижного світу музичного мистецтва відзначається проведенням чудових концертів та концертних програм, за участю кращих художніх колективів, музикантів та артистів. Повсюдно звучать безцінні твори і шедеври, що стали надбанням світової музичної культури. Наша школа також вирішила приєднатися до цієї дати.

(звучить музика 1)


1.Музико, ти неначе дивна сопілка,

То звеселяєш, то хвилюєш нас.

Пишалися тобою Леся Українка

Й благословенний батько наш Тарас.

 І лине музика по світу,

Заходить в серце й душу з ранніх літ.

Звучить вона, мов пташка світанкова,

Що гордо лине в свій стрімкий політ.

                            

2. О Музико! Ти вічна, ти безсмертна!

«Прекрасне дарувати!» - твій девіз!

Ти вмієш, якщо треба, сльози втерти,

А як захочеш – доведеш до сліз    

3.

 О! Музика! Яке це справді диво,

Вона підносить в сині небеса,

Ти невагомий і летиш щасливо,

А навкруги простори і краса.

І стільки щастя, радості легкої,

Любові, світла, ласки навкруги.

Краси божественної, неземної,

Реальність враз втрачає береги…

А хвиля музики тебе несе, гойдає,

Відносить в загадковії світи,

І вабить душу, ніжно пригортає,

Частинкою її стаєш і ти.

І все земне уже неактуальне,

А лише музика в душі твоїй луна.

То спрагла, лагідна, а то печальна,

Але  тобою випита до дна

4. Музика – царство мелодій, вічна чудова краса,

Ніжна і тиха, як подих, грізна, як літня гроза.

Серце і душу зворушить, тугу наверне в очах,

Радує, солодко мучить, виллється в росах-сльозах.

5.  Музика, як казка, музика — жива

і не треба серцю будь-які слова.
В музиці — найвищі ніжні почуття,

в ній любов і туга, та саме життя.
6.Музика, як море, то штормить, то ні,

там  знаходить серце рятівні вогні.
Музика, як сонце, гріє нам серця,

їй нема початку і нема кінця.
І чого не зможеш словом досягти,
(разом). В музиці розкажеш щиру правду ти.


7..Любов і ненависть – все є: кохання й чорна зрада

В романсі, в пісні, в блюзі, в серенаді.

Бог дарував прекрасне, мудре й вічне

Для людства – музику, (що житиме одвічно)- разом

 


 


 


(Звучить музика 2)

(Учні )

 Коли лине мелодія, то відчуваєш , що твоя душа тріпоче, ніби птах крилами, виривається з глибин і хоче злитися в одне ціле з акордами музики. Яку велику силу має цей набір, здавалося б, на перший погляд — простих звуків. Але яка таємниця захована в них, яке розмаїття стоїть за цим, яке неповторне, яке величне явище, створене людиною, зашифроване знаками, зігріте душею і оспіване, озвучене серцем… Музика   володіє   величезною   силою. На  світі   знайдеться  мало людей, байдужих   до   музики. Багато    композиторів    намагалися   виразити    через  неї    стан  своєї   душі .  Їх    великі    імена    завжди  з  вдячністю  виголошуватимуть    нащадки- Йоганн Бах, Вольфганг Моцарт, Микола Лисенко, Микола Леонтович Леонтович, Володимир Івасюк, Михайло Вербицький, Фридерик Шопен,Леся Дичко….

Кожна епоха творила свою музику І велику  роль у створенні музичних образів відіграють музичні інструменти. Без них немає музики. У світі музичних інструментів багато:  цимбали, і трембіта, кобза,флейти, гобої, кларнети,валторни,сурми ...Сьогодні ми  вам розкажемо про ті інструменти, на яких навчають у нашій школі, також послухаємо фрагменти творів у виконанні наших юних музикантів .

Учні. 1.Найпопулярніший інструмент у нашій школі баян. У народі кажуть де баян, там і спів. А де спів там і радість». Без нього не обходиться жодне свято На початку ХХ ст., в 1907 р., музикант Яків Орлеанський та майстер гармонік Петро Стерлігов створили інструмент. Для правої руки він мав 52 кнопки діапазоном більше 4-х октав і 100 кнопок для лівої. Назвали його баяном – на честь давньоруського співця.

2. Духовий музичний інструмент під назвою саксофон був винайдений в 1840-х роках. Саме в цей час бельгійський майстер по виготовленню духових інструментів Адольф Сакс шукав спосіб усунути інтонаційні розбіжності між дерев’яними і мідними духовими інструментами і винайшов мундштучний офіклеід, названий згодом ім’ям свого творця. Інструмент для душі — так саксофон називають багато меломанів. Його пристрасний і експресивний тембр, що вміє передавати ніжність і пристрасть, може заглиблювати людину в найпотаємніші спогади

 3. Фортепіано. Це один з Інструментів що виступає самостійно. Без акомпанементу. Фортепіано замінює композиторові цілий інструмент.  Перше фортепіано з поворотним механізмом для молоточків і можливістю грати з різним рівнем гучності було виготовлено близько 1700 р. італійцем Бартоломео Крістофорі. У фортепіано 88 клавіш: 52 білих і 36 чорних.

 Мелодія цього інструменту лікує захворювання щитовидної залози , а також нормалізує роботу нирок і сечостатевої системи. Є ще одна особливість фортепіанної музики. Ті , хто відчуває брак любові , необхідно кожен день слухати звуки цього музичного інструмента.

 

4. Музичний інструмент під назвою «акордеон» був запатентований у Відні (Австрія) органним майстром Кирилом Деміаном 1829 року, і мав по п'ять кнопок на лівій та правій клавіатурах. В сучасному вигляді з’явився в 1920-30 роках. Акордеон дуже популярний інструмент в багатьох країнах світу .Першим виконавцем, який вніс вагомий внесок в популяризацію інструменту, був американець граф П'єдро Дейр, якого називали «батьком акордеона». Деякі думають, що піаністи, через схожість клавіатур, можуть легко освоїти акордеон, але в дійсності виходить зовсім навпаки, акордеоністи швидше вчаться грати на фортепіано. Досить часто на телевізійних екранах ми можемо бачити чудових виконавців, які своєю творчістю доводять, що цей інструмент унікальний.

5. Сопілка – один з найрозповсюдженіших і  найдавніших духових інструментів. За деякими припущеннями, на території сучасної України вона вперше з’явилась ще 20 тисяч років тому.З глибини тисячоліть дійшла вона до нас із багатьма назвами: сопілка, денцівка, флояра, зубівка, теленка.

6. Дата появи тромбона в тому вигляді, в якому ми його знаємо XV століття н.е. Назва тромбон прийшло до нас з Італії, там слово "trombone" означає "велика труба". Інструмент дійсно схожий з трубою, але на відміну від неї має висувний коліно - кулісу. Він прекрасно поєднується з іншими музичними інструментами і гармонійно доповнює їх, породжуючи дивну за красою музичну палітру. Найбільший композитор Л.В. Бетховен говорив, що голос тромбона - це голос Бога.

7. Історія труби починається в далекі часи, відомості про цей інструмент доходять до нас із Стародавнього світу: Єгипту, Греції, Індії, Китаю. Збереглися античні малюнки, на яких зображені люди, що грають на трубі,Труба - це універсальний музичний інструментю Ясний, виразний, блискучий, іноді навіть пронизливий - так можна описати голос труби . Найвища нота, яку коли-небудь виконували на трубі, "До" четвертої октави. Заняття на трубі, як кажуть лікарі, дуже благотворно позначаються на здоров'ї: зміцнюють легені і нервову систему. Непосидючі і неврівноважені діти перетворюються в спокійних і витриманих.

8.Бандураукраїнський народний щипковий інструмент – душа українських народних співів.. Перше письмове свідчення про появу бандури на землях України датується 1580 роком. Бандура була улюбленим інструментом козаків. Бандуристи були у складі Війська Запорозького і разом із довбишами, сурмачами, трубачами виконували козацьку військову музику.. Витіснила кобзу з 18 століття. Виготовляли з верби, груші, горіха та інших дерев. Бандура – один з найпоширеніших українських народних інструментів.

 Викладач. Слухати добру музику є дуже корисно і приємно, чи не так? Однак людина отримує ще більше насолоди коли сама грає на якомусь інструменті або співає. Завдяки музичній освіті вона отримує досвід до глибокого джерела справжнього задоволення.

Викладач. Можна з упевненістю сказати, що на світі немає жодної людини, якого б жодного разу в житті не торкнулася музика. Послухаймо цікавинки про музику

Учні. В основі музики лежить фізична структура нашого світу і математичні принципи.

Наші серця б’ються в такт музиці, яку ми в даний момент слухаємо.

Слухаючи музику під час занять спортом, ви стаєте більш витривалими.

Як правило, улюблена пісня у людини асоціюється з емоційним моментом в житті.

 П’ята симфонія Бетховена була першим музичним твором, у якому використовувався тромбон.

Найбільш пристрасними меломанами в світі вважаються італійці. Саме на їх прохання місцеві виробники почали випускати гумові піснярі – спеціально для любителів поспівати у ванній.

Перша "Фанера" з’явилася ще в кінці ХІХ століття: один італійський композитор возив із собою на виступи фонограф, на якому була записана фортепіанна партія його творів.

Вольфганг Амадей Моцарт почав складати музику в 3 роки.

Великі люди часом здаються нам дуже дивними. Знаменитий композитор Бетховен зовсім не вмів множити. Він також перед тим, як почати складати музику, опускав свою голову в миску з дуже холодною водою. Він вірив, що це дуже сильно стимулює роботу мозку.

Музика впливає не тільки на стан людей. Корови виробляють більше молока, якщо слухають розслаблюючу музику.

 Прив’ялі рослини прекрасно оживляє класична мелодія. Якщо поблизу такої  рослини  включити мелодію, то рослина поступово стане наповнюватися фарбами, більш того, воно стане тягнутися туди, звідки йде звук.

Викладач. Щойно ви мали змогу дізнатися цікаве про музику, надіюсь зможете поділитися корисними знаннями із своїми друзями. А тепер до вашої уваги Музична вікторина для учнів. Я буду задавати запитання. Хто знає відповідь, підносить руку. Кращим знавцям вікторини будуть вручені музичні емблеми.

                           

 

 

Музична вікторина

1. . Мистецтво що відображає дійсніть у звукових художніх образах (музика)

2.  Оплески за гарний виступ (аплодисменти)

3. Музика, під яку легко крокувати? (марш)

4. Як називають місце в залі, де виступають артисти? (сцена)

5. Як називають групу музикантів? (оркестр, ансамбль)

6. Найдовша нота в музиці? (ціла)

7. В назві якої річки є три ноти? (Мі-сі-сі-пі)

8. Скільки половинних тривалостей у цілій ноті? (дві)

9. Як називають музику під яку засинають? (колискова)

10.З яких частин здебільшого складається пісня? (заспів, приспів)

11. Який оркестр називають народним? (у якому грають на народних інструментах: скрипці, бандурі, сопілці)

12.  Музика, створена для виконання голосом ? (пісня)

13. Як називають популярну пісню, хіт сезона?(шлягер)

14. Переможець фестивалю, конкурсу(лауреат)

15. Який духовий музичний інструмент носять на голові багато тварин?(ріг)

16. Назвіть пташку, яка в Україні вважається символом співучості(соловей)

17. Який музичний інструмент нагадує гігантське крило метелика?(арфа)

18. Волосся якої тварини використовують для виготовлення скрипкового смичка?(коня)

 19. Музичний інструмент який має назву посуду? (тарілки)

20. Як звати людину що пише музику? (композитор)

21. Хто завжди спиною виступає до глядачів? (диригент)

22. Артист який грає на музичному інструменті? (музикант)

23. П’ять ліній на яких пишуться ноти? (нотний стан)

24. Скільки струн у трембіті? (нуль)

25. Який музичний інструмент є емблемою музичного мистецтва? (Ліра.)

 

Викладач.А тепер до вікторини приєднуються усі і гуртом даємо відповіді  на запитання -Так або Ні.

1.  Барабан є ударним інструментом. (ТАК)

2. Гімн України написав Михайло Вербицький (ТАК)

3. Давньогрецький математик Піфагор був музикантом (ТАК)

4. Тарас Шевченко вмів грати на кобзі. (НІ)

5. Пташку, яка в Україні вважається символом співучості називається    жайворонок (НІ)

6. Фредерік Шопен писав музику для віолончелі та скрипки. (НІ)

7. Музикою можна лікувати хвороби. (ТАК)

8. Композиторами можуть бути тільки жінки. (НІ)

9. Пристрасного любителя музики називають  меломан (ТАК)
10. Лідером гурту «Козак Сістем» є Святослав Вакарчук (НІ) Іван Леньо

11. Розповідають, що італійські скрипалі в XVIII столітті в футлярах своїх скрипок тримали жаб, а перед концертами їх виймали і гладили. (ТАК)

Для чого вони це робили? (щоб руки не потіли під час гри.)


12. Оцінка «відмінно» в музиці італійською мовою беліссімо (ТАК)


 

 

Викладач. Сьогоднішнє свято музики стосується майже кожної людини. Адже мову музики розуміють всі  - незалежно від національності, віку чи соціального статусу. І саме у музиці людина знаходить натхнення й сили, які розкривають і очищують її душу!

 У нашій країні триває війна Можливо, хтось помилково вважає, що війна – не час для пісень. Але, насправді, часто саме пісні вели у бій, допомагали впоратися з емоціями в найскрутніші часи та піднімали бойовий дух. А українці – одна із найспівочіших націй у світі, тож не дивно, що наші виконавці та музиканти не лише пішли боронити країну зі зброєю в руках, а й отримали новий поштовх для творчості. Біль, лють, страх за майбутнє, ненависть до ворогів і любов до своєї країни та рідних – усе це відчуває кожен українець. І доволі часто внутрішні переживання виливаються у творчість. Для когось пісня – це спроба катарсису(очищення, оздоровлення піднесення душі через мистецтво), для декого - спроба пережити жах війни.

 А дехто за допомогою пісні намагається підняти бойовий дух українців.. Коли на передовій випадають хвилини тиші, втомлені хлопці грають на музичних інструментах,співають під гітару пісень «Буде весна»… «Забирайся, війна», «Ой у лузі»… , (звучить пісня)

Усі ці неймовірні пісні, що передають почуття українців, надихають не опускати руки та вселяють віру в мирне майбутнє. Доки у країні звучить українська музика — ми непереможні. Це споконвіку частина нашої сили й волі. Музика  не старіє і не зникає.  вона житиме  стільки , скільки   існуватиме людина.

 Викладач. Дізнаємось У чому таємниця її величності музики дізнаємось коли  складемо вислів із пазлів  німецького композитора, письменника Ернеста Гофмана.

(діти складають ключові слова)

Таємниця музики в тому, що вона знаходить невичерпне джерело вираження там, де мова замовкає. 

Наш невеличкий захід присвячений Дню народження музики завершився. Нехай завжди живе музика  у наших серцях і звеселяє нашу душу.

                              Звучить музика


 

 

 

docx
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Сценарії
Додано
2 січня
Переглядів
233
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку