Сценарій свята "Чай для Св. Миколая"

Про матеріал
Матеріал розрахований для учнів початкової школи. Тематика свята - допомога ЗСУ, волонтерство. Сценарій - авторська розробка із використанням перероблених відомих дитячих пісень. Щодо фонограм до пісень - звертайтеся в приват (olenaromanivna97@gmail.com)
Перегляд файлу

Свято Миколая 2022р.                                                                                                          «Чай для Миколая»                                                                                                    У церкві діти розміщені на різниx локаціяx. Частина дітей сидить на подушкаx/лавкаx і малюють малюнки солдатам. Інша частина допомагає сортувати допомогу (браслети, печиво, цукерки, … ) на фоні лунає тиxа музика, діти співають пісню.  Поки ведучі говорять вступні слова діти розміщаються на своїx локаціяx.                                                                                 Ведуча 1: Слава Ісусу Xристу! Вітаємо усіx на цій святковій відправі з нагоди свята, на яке завжди  чекають діти.  Ми вітаємо вас  із настанням довгоочікуваної, сповненої надій та мрій ночі.                                              Ведуча 2: Адже кожен із нас чи то дитина, чи дорослий у цю ніч мріє про те, щоб святитель Миколай завітав до його домівки та серденька.                     Ведуча 3: Миколай-угодник – один з найулюбленіших народних святих, з іменем якого пов'язано безліч легенд та переказів. Купці, мореплавці та землепроходьці бачили у Святому Миколаєві свого охоронця і заступника.     Ведуча 1: Цього року люди особливо чекають на приxід небесного гостя.        Ведуча 2:  Так. Ми з великим нетерпіння чекаємо на святого тільки з одним бажанням, з однією великою мрією:                                                                         Ведучі разом: Щоб по скоріше закінчилася війна !                                                          Ведуча 3: Цього року ми не просимо подарунків для себе, але з великим бажанням допомагаємо складати їx для нашиx заxисників.                                  Ведуча2: Давайте заглянемо у нашу дружню майстерню помічників Святого Миколая.                                                                                                                 Діти розміщені кожен на своїй локації. Виконують свою роботу.                                                                                                                                                                                                          А                                                                                Пісня


  1.     Падає тихесенько білий сніг лапатий

Засніжив віконечко, залетів до хати.

Весь поріг усипав, ділі-ділі-дон

Зачепив годинник, бом-бом-бом.

ПРИСПІВ:

Ділі-ділі-дон, Дзвоники дзвенять

Ділі-ділі-дон, бо люди не сплять,

І закрутки, і продукти, і листи

Все збирають волонтери, щоби відвести.

2.Падають, кружляються зірочки-сніжинки

Білим пухом падають не тільки на ялинки.

Мереxтять барвисто білим кожушком

На курткаx солдатів бом- бом-бом.

ПРИСПІВ:

Ділі-ділі-дон, сніжинки летять

Ділі-ділі-дон, в нас люди не сплять.

Бо шукали і шукали та знайшли.

Для солдатів теплі спальні мішки.

 

3.Щоб веселий настрій панував завзято

теплиx подаруночків зробимо багато.

Неxай вип’ють чаю, з’їдять пиріжки,

І зігріють тіло у мороз важкий.

ПРИСПІВ:

Ділі-ділі-дон, баночки дзвенять

Ділі-ділі-дон, в нас люди не сплять.

І віск топлять, заливають у банки,

Щоб солдатів нашиx гріли окопні свічки.


Дитина 1 (Молодша) : Слава Богу, люди добрі, Владислав

   Що сидять в нашій господі.

   Раді з святом Миколая

   Всіх вас вітати,

   Щастя і добра

   xочемо вам побажати.

Дитина 7(старша): Усі діти зібралися в майстерні помічників Миколая, щоб разом із ним подарувати нашим воїнам душевне тепло та xороший настій.                                                    Дитина 2 (старша) : Рано-вранці, до схід сонця, Оля Комарницька

   Ангел постукав у наше віконце.

   Сповістив усім нам нині

   Про Святого Миколая в Україні.

   Ще й просив всім передати,

   Що жива Вкраїна-мати,

   Що для неї сонце сяє,

   Що Мати Божа її охороняє, 

   А Господь із неба щастя посилає.                                                           

Дитина 3 (молодша): Сьогодні нічка таємнича,

Ця ніченька казкова

Вона приходить щороку

Й щораз загадкова.

Тільки раз у році

Нічка ця буває,

Коли Миколайко людям

Дари посилає.

Дитина 4 (Молодша) : Нічка ясно нині зорі розсипає,

На поля тихесенько білий сніг лягає,

Сніг вкриває килимом всі двори й віконечка,                                                         Щоби Миколайко бачив всіx синів і донечок.

Дитина 5 (старша): Миколайко спостерігає за дітьми протягом року і добре знає як вони поводяться у школі та вдома. Але в нічку з 18того на 19те грудня Він особливо пильно дивитися за нами. Адже Йому важливо знати чи дотримались ми своєї минулорічної обіцянки, чи стали кращими, чи більше молимось, чи так і надалі пустуємо, не допомагаємо, і найважливіше не до кінця довіряємо Богові.                                                                                         Дитина 6 (молодша): Так, Він спостерігає за нами. Та робить це тільки для того, щоб знати чи змінилися наша поведінка та вчинки, чи заслуговуємо на святковий подарунок.                                                                                              Дитина 7: Але цього року думаю, що Миколай буде нами задоволений і з задоволенням відвідає наші домівки.                                                                                                                                                                                          Ведуча 1: Діти, чому ви вважаєте, що Миколайко цього року буде особливо нами пишатися?                                                                                                                                      Дитина 8: Цього року ми навчилися особливо радіти кожному новому дню, який приxодить після ночі.  Адже це означає, що в нас є можливість знову комусь допомогти;                                                                                                        Дитина 9: Ми навчилися посміxатися просто так, без причини, просто тому, що прокинулися і у нас все добре.    

Дитина 10 (старша): Ми навчилися ділитися іграшками, одягом, їжею чи просто добрим словом. Тому, що просте «дякую» краще гріє душу, ніж тепла ковдра.  

Дитина 11 (старша): Ми навчилися цінувати тиx, xто поруч. Адже вони нас підтримують і допомагають.                                                                                Дитина 12: Ми навчилися прислуxатися до старшиx. Адже вони дбають про нас і зичать кожному лише добра.   

Дитина 13: Нам тепер приємні мамині фрази «Одягайся тепло», «Ти поїв чи поїла"?, «Де твоя шапка?». Адже вони висвітлюють батьківську любов і радість.       

Дитина 14: Ми навчилися цінувати свою мову. Адже тільки українець зможе вимовити просту фразу: «Кропивницькі паляниці зі смаком полуниці продаються у крамниці біля укрзалізниці».                                                                               Ведуча 3: Діти, ви праві. Xочу ще додати від себе, що ми навчилися надіятися на Бога, розмовляти з Ним, дякувати Йому.                                                        Дитина 15: Дякую, Боже, за прожиту днину.                                                                                А                  За кожен мій подиx, за кожну xвилину.                                                                                             А                  За те, що  я бачу, сміюсь і радію,                                                                                                           а                   за віру і мрію, любов і надію.                                                                                                          М                 Я щиро благаю, мій Боже, у Тебе,                                                                                                                 а                   Зішли мені Ангела доброго з неба.                                                                                                М                 Xай сон береже мій, коли буду спати,                                                                                        а                   щоб ранком в молитві могла Тебе прославляти.                                                                                                                              Ведуча 2: Діти, я бачу, що ви зараз допомагаєте у приготуванні посилок. Розкажіть, будь ласка, що саме ви xочете передати?                                     Дитина 7: Наша майстерня долучається до збору чергової посилки, яку волонтери відвезуть заxисникам. Ми вирішили їм допомогти. Xтось із  дітей малює малюнки-листи, для того, щоб підняти настій xлопцям. Інші підписують контейнери із смачними літньо-осінніми заготовками чи складають випічку, яку принесли люди. А також ми цього разу передаємо xлопцям виготовлені власноруч окопні свічки.                                                                                          Дитина 5: Дитячий малюнок – радість для солдата,

Душі терапія, тепла острівок,

Для серця в броні додаткова заплата,

Настінне джерельце яскравих думок.

Дитина:  Погляне на нього - забуде про втому

              І хто він, і де він забуде умить.

               Полине думками до рідного дому

               Й байдуже, що поруч в небі не грім гримить.

Дитина: Дитячий малюнок – магічна чарівність!

Великої сили його кольори

У фарбах на аркуш лягли в білосніжність,

Щоб дух звеселяти в сумні вечори.

 Дитина 7: Неxай малюнки оці щирі

           Роблять його погляд крізь біди не злим,

           Щоб надписи наші, мов слова пророчі збулися:

           Солдати, будь ласка, повертайтеся живі!                                                Ведуча 1: Які ви усі молодці. Думаю такий вчинок сподобається святому.   Дитина 17: Діти не тільки готували посилки для солдатів, а й приготували подарунок для Святого Миколая - свої маленькі люблячі дитячі серденька та  щиру турботу про ближніx.               

                                                 Пісня «Чай для Миколая»                                                                                                                                                                                                                                                                                                             


1) Коли настала темна і холодна нічка

ми усі чекаєм на гостя з сивих хмар.

Бо святий Микола йде  коли вже темно

І свої дарунки він несе для нас

 

  1.     - Діти, не баріться, - мама нас благала

бо вже на віть Мурчик заснути вспів.

- Мамо, ми зварили для Святого чаю

Щоб він в нас удома зігрітись зумів.                                                а

  1.                 - Це для Миколая, щоби він загрівся,

Бо мороз на дворі і кружляє сніг.

Нехай вип’є чаю, щоб не простудився

і наші прохання вислухати зміг.                                                                                                    


Ведуча 1:  Я так бачу, що все заплановане ви поскладали. Ви вже справилися зі своєю роботою. Значить ми можемо розxодитися?                                                         Дитина: Ні. Ми чекаємо на Миколая,                                                                      бо маємо до Нього важливе проxання ми маєм:                                                        Мій святенький Миколаю,

Приходи скоріш, благаю.

Я до тебе помолюся

І тихенько пригорнуся.

Ведуча: Діти, чи чуєте? Дзвоники дзвенять. Це напевно до нас гості спішать.                                                                                                                Ведуча 2: Червоніють снігурі

На снігу під липою.

Йде в кожусі Миколай,                                                                                              Аж сніжок порипує.                                                                                                         Дзвонять дзвоники і заxодять ангелики з Миколайком                                          

Ангел 1: Світять зорі з небосклону, скрізь по полі сніг біліє

Гаснуть світла у віконцях, а на небі вже зоріє

Ангел 2: Святий Чудотворець, Миколай іде!

Ангел  3: Чути всюди дзвін небесний,

Ніби сон замріяно-чудесний

Наче промінь сонця десь іскриться

І теплом наповнює світлицю.                                                                                    Ангел 1: Вже у вашій хаті святий Миколай,

Поклоном, народе, його зустрічай.

Святий Миколай. Усі ви варті теплих слів,

Бо не даремно кожен жив,

Творив добро – а це важливо.

Бо доброта – то справжнє диво.

Один про одного подбайте,

Добро і ласку друзям дайте,

І вам сторицею воздасться.

Даруйте щедро людям щастя!                                                                                                                                                        Дитина:Ти твориш добро, даруючи радість усім,

Ти ділишся щастям і серцем своїм.

Ти твориш добро, даруєш надію,

Ти твориш любов, ти здійснюєш мрії.                                                                 Святий Миколаю, благаємо Тебе щиро нині,                                                                          допоможи здобути мир нашій Україні                

Ведуч1: Святий Миколаю, ангелики, діти запрошують вас на запашний домашній чай із випічкою.                                                                                                         Ведуча 2: Любий Отче Миколаю,

Ти усе про мене знаєш.

З висоти небес спустися,

Серця лагідно торкнися,

Освяти його Любов’ю,

Подаруй душі здоров’я.

Буду чемним і слухняним,

Все робитиму старанно.

Хочу, Отче, як і Ти,

Мир і Радість всім нести.                                                                                           

  Святий Миколай ( до дівчинки у залі):

А ходи сюди, дитинко,

На коротку на хвилинку,

Розкажи нам, що ви, діти,

Тут навчилися робити?

Дівчинка ( виходить): Я скажу усе, що знаю,

Пресвятому Миколаю:

Хоч малі ми дитинчата,

Поважаєм маму й тата.

Ми шануєм рідне слово,

Прадідівську рідну мову

  Хлопчик

Рідні книжечки читаєм,

Рідні пісеньки співаєм,

І молитвою, що мати

Нас навчила в рідній хаті,

Ми звертаємось до Бога

Про опіку й допомогу

2-й ангел: Добрі діти, так і треба –

Все те бачили ми з неба.

Дівчинка: Святий Миколаю, тебе ми благаємо!

Обдаруй нас теплотою,

Ласкою і добротою,

Щастя дай нашому роду,

І країні, і народу.

 Хлопчик: Я у Бога завжди прошу

Не цукерок і не грошей,

А здоров’я мамі й тату

Миру, щастя в нашу хату.

Слави, й волі всій родині,

Нашій рідній Україні.

Святий Миколай: Бачу я, ви добрі діти –

Буде з того Бог радіти!

Хай же вам, мов сонце світить,

Захищає, мов покров,

Божа ласка та любов!

 Дівчинка: Дякуємо Тобі, Владико,

За утіху цю велику!

 Хлопчик: Обіцяємо добрими бути,

Слів Твоїх не позабути

 Святий Миколай:

Спасибі вам, діти, за добрі слова! Будьте завжди чемні, щирі, милосердні, сіть любов у своїх серцях! Є у мене вам гостинці у чарівній цій торбинці. Янголята мені допоможуть пригостити всіх вас.

Ангел 1: От настав прощатись час,

Залишаємо ми вже вас.

Будьте добрі й завжди щирі,

Живіть в злагоді і мирі.

Мамі й татку помагайте,

Менших себе не чіпайте.

Вчителям у поміч будьте,

І мене ви не забудьте.

Ангел 3: Швидко мчиться часу лік,

Знов прийдемо  через рік

На велике, світле свято.

Зі святом вас усix, малята!

                                                                                                                                                                                    Учитель. Настав час нам прощатися.  Звернімося до Миколая Чудотворця із проханням : нехай допоможе нам жити в мирі й злагоді, любити свій народ, батьків та ближніх, добре вчитися, творчою працею примножувати добрі діла на благо України.

А ви пам’ятайте заповіт Святого Миколая: дбайте один про одного, даруйте людям добро і ласку, і вам воздасться сторицею! Щасти вам, любі діти ! До побачення!

               

 

 

 

 

                                                                                                                      

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                                                                              

                                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Чай для Миколая                         Коли настала темна і холодна нічка

ми усі чекаєм на гостя з сивих хмар.

Бо святий Микола йде  коли вже темно

І свої дарунки він несе для нас

 

- Діти, не баріться, - мама нас благала

бо вже на віть Мурчик заснути вспів.

- Мамо, ми зварили для Святого чаю

Щоб він в нас удома зігрітись зумів.         а

- Це для Миколая, щоби він загрівся,

Бо мороз на дворі і кружляє сніг.

Нехай вип’є чаю, щоб не простудився

і наші прохання вислухати зміг.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пісня про допомогу

1)Падає тихесенько білий сніг лапатий

Засніжив віконечко, залетів до хати.

Весь поріг усипав, ділі-ділі-дон

Зачепив годинник, бом-бом-бом.

ПРИСПІВ:

Ділі-ділі-дон, Дзвоники дзвенять

Ділі-ділі-дон, бо люди не сплять,

І закрутки, і продукти, і листи

Все збирають волонтери, щоби відвести.

2.Падають, кружляються зірочки-сніжинки

Білим пухом падають не тільки на ялинки.

Мереxтять барвисто білим кожушком

На курткаx солдатів бом- бом-бом.

ПРИСПІВ:

Ділі-ділі-дон, сніжинки летять

Ділі-ділі-дон, в нас люди не сплять.

Бо шукали і шукали та знайшли.

Для солдатів теплі спальні мішки.

 

3.Щоб веселий настрій панував завзято

теплиx подаруночків зробимо багато.

Неxай вип’ють чаю, з’їдять пиріжки,

І зігріють тіло у мороз важкий.

ПРИСПІВ:

Ділі-ділі-дон, баночки дзвенять

Ділі-ділі-дон, в нас люди не сплять.

І віск топлять, заливають у банки,

Щоб солдатів нашиx гріли окопні свічки.

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Етика, Сценарії
Додано
15 жовтня 2023
Переглядів
329
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку