Сценарій свята до Дня захисника України «Козацька держава – наша гордість і слава»

Про матеріал
Сценарій буде цікавим та корисним у проведенні заходів до Дня Захисників України. Його можуть використати педагоги-організатори, заступники з ВР, класні керівники, вчителі історії та Захисту України.
Перегляд файлу

Сценарій свята до Дня захисника України

«Козацька держава – наша гордість і слава»

Ведуча 1.

Зродились ми великої години
З пожеж війни і з полум’я вогнів.
Плекав нас біль по втраті України,
Кормив нас гніт і гнів на ворогів.

Ведуча 2

Доволі нам руїни і незгоди,
Не сміє брат на брата йти у бій,
Під синьо-жовтим прапором свободи
З’єднаєм весь великий нарід свій.

Ведуча 1.

І ось ідемо в бою життєвому.
Тверді, міцні, незламні, мов граніт,
Бо плач не дав свободи ще нікому,
А хто борець, той здобуває світ.

Ведуча 2.

Велику правду для усіх єдину,
Наш гордий клич народові несе:
Батьківщині будь вірний до загину,
Нам Україна вище понад все!

Ведуча 1. Доброго дня шановні гості, вчителі, учні, батьки, усі присутні!

     2014 року в українському суспільстві в результаті реакції на збройну агресію Росії підсилилися проєвропейські тенденції відмови від радянських символів і свят, зокрема, від Дня захисника Вітчизни.

Ведуча 2.

   Президент України Петро Порошенко у своєму виступі під час військового параду в Києві 24 серпня 2014 року відзначив:

« Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!               »

Ведуча 1.

Згідно з указом № 806/2014 Президент України постановив: «Установити в Україні свято — День захисника України, яке відзначати щорічно
14 жовтня».

Ведуча 1.

Важливу роль в історії української держави відіграла Українська Повстанська Армія, яка  розвинулась з бойових груп ОУН, керованих Степаном Бандерою, в 1942 році в умовах завзятої боротьби українського народу проти гітлерівських загарбників. 14 жовтня 1942 року відзначено як день створення Української Повстанської Армії (УПА) постановою Української Головної Визвольної ради.

Ведуча 2.

З 1943 року головним командиром УПА став Роман Шухевич, якому через три роки присвоїли звання генерал-хорунжого УПА. З метою конспірації він виступав під псевдонімом «Тарас Чупринка»

Ведуча 1.

За що і з ким боролися УПА?

Ведуча 2.

УПА боролися за Україну Самостійну Соборну Державу і за те, щоб кожна нація жила вільним життям у своїй власній, самостійній державі.

Ведуча 1.

УПА боролися проти імперіалістів та імперій, бо в них один пануючий народ  поневолює культурно і політично, та визискує економічно інші народи.

Ведуча 2.

УПА з усією рішучістю бореться проти російського комуно-більшовизму і проти німецького націонал-соціалізму.

Ведуча 1.

УПА бореться за нове визволення українського народу з-під московського-більшовицького ярма, за побудову Української Самостійної Соборної Держави.

Пісня «Десь там далеко на Волині»

Ведуча 1.

День 14 жовтня визнано днем утворення Української Повстанської Армії. Перший раз це свято відзначено в 1947 році. Це свято збігається з церковним, історичним,  козацьким святом Покрови.

Ведуча 2.

14 жовтня Свято Покрови Пресвятої Богородиці, покровительки українського козацтва. Отже, наш виступ присвячено триєдиному святу.

Ведуча 1.

В осінньому календарі українців день святої Покрови займає особливе місце.

Ведуча 2.

Світ у сяйві.  Не впізнати саду і городу:
То Покрова — світле свято нашого народу.
То Покрова землю вкрила щедрими плодами,
Розпростерла ніжні крила, стала понад нами.
То — Покрова-захисниця людей православних.
То — Богиня-помічниця запорожців славних.
Грає осінь кольорова, пахнуть груші, сливи,
Усміхається Покрова до дітей щасливих.

Ведуча1
Свято Покрови було найбільшим святом для козаків. Цього дня у них відбувалися вибори нового отамана.



Ведуча 2 

Для нас, українців, це свято християнське і національне, це боротьба українського народу за право бути вільними, воно символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу.

Ведуча 1 

 Наші лицарі вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. Багато церков маємо побудованих на честь свята Покрови.

Учениця  

Як приходить пресвітла Пречиста                                                                                                                      Шелестить позолочене листя.                                                                                                                                          І пряде, і пряде без упину                                                                                                                                            Срібний шовк – дорогу павутину.                                                                                                                         Усміхається сонце осіннє                                                                                                                                       Мерехтить поміж листом проміння                                                                                                                              І летить понад стерні, над полем                                                                                                                            Павутиння ласкаве поволі.                                                                                                                                         Як проходить пресвітла Пречиста,                                                                                                                            Горобина їй сипле намисто.                                                                                                                                            Україною йде в кожну осінь                                                                                                                                         З веретеном Предобра і досі.

Учениця    

Покрова, Матінка Покрова,                                                                                                                                           Ти вічна тиша вечорова.                                                                                                                                             Ти ніжний, лагідний світанок.                                                                                                                       Кленового листка танок.                                                                                                                                            Он там зоріє горобина.                                                                                                                                                              І величава Катерина                                                                                                                                                         Нам дорікає: «Діти,діти..»                                                                                                                                                  І куполами тихо світить                                                                                                                                              Усі ми під твоїм покровом,-                                                                                                                                      Свята земля. Свята основа.                                                                                                                                       Хай буде радість. Буде свято.                                                                                                                                     Бо ми живем, бо нас багато.                                                                                                                                           Козацька слава не погасне.                                                                                                                                              Як образ дорогий і ясний.                                                                                                                                                        Як ніжний. Лагідний світанок.                                                                                                                        Кленового листка танок.                                                                                                                                             Як вічна тиша вечорова, -                                                                                                                                              Покрова, Матінка Покрова.

Учениця   

О, Зарваницька Божа Мати,                                                                                                                                              Нам Україну збережи.                                                                                                                                                            Не дай її вогнем здолати,                                                                                                                                                  Війну страшну цю припини.                                                                                                                                            Стань омофором понад нами.                                                                                                                                              Закрий від горя і біди.                                                                                                                                         Благаєм спраглими устами.                                                                                                                                                   Дай нам цілющої води.                                                                                                                                                                        О, Матір Божа присвятая                                                                                                                                             Від всього злого сохрани.                                                                                                                                                 За дочок і синів благаєм.                                                                                                                                        Живими їх додому поверни.                                                                                                                                          Не дай в гріхах нам потонути.                                                                                                                                           Тримай в опіці повсякчас.                                                                                                                                             Дозволь твоїми дітьми бути                                                                                                                                     Молися господу за нас.                                                                                                                                       Благослови нас Матінко Єдина.                                                                                                                                   Відкрий до правди шлях.                                                                                                                                                   Благай за нас у свого сина                                                                                                                                               Не дай згубити віру у серцях.                                                                                                                                        Нехай радіють мати і дитина.                                                                                                                           Ангельським співом повниться земля.                                                                                                                    Хай квітне ненька-Україна                                                       

Й ніхто не знає, що таке війна.

Ведуча 1 Наша  історія  мала  багато  трагічних  періодів,  коли  свобода  і  факт існування  українського  народу  опинявся  під  загрозою.

Ведуча 2 Але завжди в такі періоди найкращі сини і дочки країни  ставали на захист своєї землі, своєї держави, своїх співвітчизників.

Ведуча 1 . Ніхто б не подумав, що на  рідній   українській     землі   в   ХХІ сторіччі    лунатимуть     постріли,  убиватимуть  людей

Ведуча 2:.   Нині   знову   прийшов   цей   час       час   вибору   між  свободою  та  рабством,  світлим  майбутнім  та  темним минулим,  справедливістю та тиранією.

Учениця  

І знов Майдан в Луганську і Донецьку,                                                                                                                         Ні, не Майдан — справжнісінька війна!
Знов суть свою ворожу і поганську
Показує москаль, мов сатана.
За Сотнею ще рани кровоточать,
А тут нових оплакуєм синів.
Скажи, москалю, що від нас ти хочеш,
Невже нових жертв сильно захотів?
Цвітуть тюльпани чорні в Україні,
Зривають їх дружини й матері.
«...Присвоїти посмертно...» В домовині
Лежить проміння згасло зорі...
А блокпости обстрілюють чужинці,
Чиєсь дитя стає мішенню знов...
Іде війна!.. Іде війна, вкраїнці!..
Іде війна за смерть — не за любов!
Знов опустились прапори в скорботі,
Усе село прощається з хлоп’ям...
І кожен воїн в 45-й роті
Дав повну волю тим скупим сльозам...
Ще вчора він діливсь бронежилетом,
Хоч на російській розмовляв пацан...
«Женюсь... женюсь, Серега, этим летом,
Пусть только разобьем бандитский клан...»
…Він повінчався з українським краєм,
З калиною у білому вбранні,
Яка червоні слізоньки втирає
І про любов йому шепоче в сні...

Ведуча 2. Патріотизм, героїзм нашого народу у всі часи був  прикладом для наслідування.

Ведуча 1. Патріотизм, героїзм нашого народу і сьогодні залишається прикладом для майбутніх поколінь

Учениця  

Мужній вкраїнський солдате.                                                                                                                                                Ти захищаєш земленьку святу.                                                                                                                                               В руках стискаєш міцно автомата                                                                                                                                      Й перемагаєш у нерівному бою.                                                                                                                                          Твої сталеві мужність і відвага                                                                                                                                         Миром і щастям на землі зійдуть                                                                                                                                           Та на просторах нашої країни                                                                                                                                              Стяг волі аж до сонця піднесуть.                                                                                                                                         Я на колінах молюся до Бога.                                                                                                                                                  Щоб лихо від країни відвернув.                                                                                                                                     Щоби любов’ю, наче ясним сонцем,                                                                                                                                      Кожну людину тепло огорнув.                                                                                                                                    Верніться, воїни, домів усі живими                                                                                                                                          І, матерям припавши до сердець,

Скажіть рішуче, гордо і щасливо:                                                                                                                                   «Народе наш, війні прийшов кінець!».

Ведуча 1.

Але, боротьба за незалежність України продовжується і зараз . На Донеччині  і Луганщині на превеликий жаль гинуть наші патріоти- добровольці  та воїни української армії. Серед загиблих–наші подоляни.

Ведуча 2

 Вони співали “ Ще не вмерла…” і вмирали…
Земля тремтіла, під ногами ж – твердь…
Їм янголи обличчя прикривали…
А ті під вибухи гранат ішли на смерть…

( слова на фоні пісні «Пливе кача»)

Ведуча 1

А на моїй землі іде війна…

Стріляють танки і ревуть гармати…

Сповита горем, в чорному вбранні,

Сльозами вмилась не одна вже мати.

Найкращі з кращих падають від куль,

Грудьми своїми землю прикривають.

Сумним набатом в селах і містах

Звучать слова: „ Герої не вмирають!”

Учениця

За ниви хлібні й ранки солов’їні                                                                                                                                 За вітру шум і лагідні світання                                                                                                                                Усіх загиблих пошануймо нині                                                                                                                        Скорботною хвилиною мовчання                                                                                                                     Хвилина мовчання – затихли всі кроки                                                                                                         Скорботи хвилина, громада мовчить                                                                                                                  Ніколи хай ті не вертаються роки                                                                                                                                   Димами не вкриється неба блакить

Не рік, не два. а довгими роками

Підрубували корінь наш під нами,

Топтали нашу думку, нашу мову

Імперії чужинської підкови.

Навік народ хотіли загубити,

Та він живе і буде вічно жити!

Учениця 

Пам’ятайте  про тих, що безвісті пропали.

Пам’ятайте  про тих, що не встали, як впали.

Пам’ятайте  про тих, що згоріли як зорі.

Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.

Пам’ятайте  про тих, що за правду повстали.

Пам’ятайте  про тих, що лягли на заставах.

Пам’ятайте  про тих, що стрибали під танки.

Є в місцях невідомих невідомі останки.

Є в лісах, є у горах, і є під горою.

Менше в світі могил, ніж безсмертних героїв.

Пам’ятайте  про них і у праці, і в пісні.

Хай відомими стануть всі герої безвісні.

Ведуча 2. Кожного дня з екранів телевізорів ми чуємо невтішні новини – українці втрачають своїх найкращих вояків, свій цвіт нації.

Ведуча 1.

Батьківщина або територія…

Кожен сам обирає шлях…

Запікається кров’ю історія

Мов у дерево входить цвях.

Ведуча 2.

Вже за все перед Богом прощені

Линуть ангели в дембеля.

Засинайте спокійно, хлопчики,

Це навічно ваша земля!

Ведуча 1. Вшануймо пам’ять героїв полеглих за нашу вільну, незалежну Україну, та невинних жертв неоголошеної війни.

Разом. ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЯМ! ВІЧНА ЇМ СЛАВА!

Ведуча 2. Оголошується хвилина мовчання!

(після хвилини мовчання)

Разом. СЛАВА УКРАЇНІ! СЛАВА ГЕРОЯМ! СЛАВА! СЛАВА! СЛАВА!

Ведуча 1.

Історія нікого не забуде

В історії для всіх є сторінки

Про тих, хто мужність мав, служити людям

Ми пам'ять закарбуємо в віки.

Разом. Слава українським героям!

Ведуча 2. Сьогодні у нашій залі присутні люди, які творять сучасну історію. Це наші захисники, учасники антитерористичної операції на Сході України  - Герої ХХІ століття.

Ведуча 1. Дорогі наші захисники, а зараз  вас привітати з Днем захисника України хочуть  ваші найрідніші люди на землі – ваші діти.

( діти виходять по черзі під пісню «Мій тато- герой», вручають букети, листівки )

Ведуча 2. Не висловити словами нашу вдячність вам, наші захисники! Низький вам уклін!(оплески)

Ведуча 1.

День захисника України - це свято є направду всенародним святом, бо захисниками Вітчизни є учасники національно-визвольних рухів ХХ століття, учасники Революції гідності, добровольці і військові, волонтери, діти і дорослі — всі ті, хто в різний спосіб наближають перемогу над російськими загарбниками.

Ведуча 2.

Слова і музика Христини Панасюк  «Дай, Боже, сили нашим солдатам»

Учениця  

Боже, як же важко говорити,

Коли ж припиниться нарешті ця війна?

Там гинуть люди, їм ще б жити й жити

Але від пострілів здригається земля,

Що буде далі? Чи настане завтра?

Для тих людей, хто зараз у бою,

На них чекають вдома їхні мами

Благаю, припиніть вже цю війну!

Прошу у Бога миру для країни,

Щоб повернулися живими усі ті,

Хто захищає зараз Україну,

Хто там на Сході ніби в іншому житті…

Молюся небу, молюся і вірю,

Що все закінчиться, що скоро все мине

Тримайся, моя рідна Україно,

Борися люба за життя своє,

Я вірю, що припиняться всі війни,

Що буде мир і спокій у серцях,

І вірю я в майбутнє України

І віра ця з душі, в моїх рядках!

Учениця  

Україно, молюся за тебе,

як за Матір духовну святу

 за блакить твого вічного неба,

і за ниву твою золоту.

Україно ,молюся за славу,

за твою непокору століть

за столицю твою златоглаву

що по груди в каштанах стоїть.

Україно,молюся за любу

за божественну мову твою

і за вроду твою калинову

від якої добрішим стають.

Отче наш ,у твоїм часоплині

все   минає, ридай не ридай,

прости Боже гріхи Україні,

і на далі грішити не дай.

Учениця 

В молитві я звертаюся до Бога,

За Україну я його прошу:

Пошли народові, Небесний Отче, долі,

Надії й віри, відверни біду.

Я до небес звертаюсь у молитві

За Україну молюсь до Творця.

Дай, Боже, Україні відродитись,

Нехай живе свята моя земля.

Разом.  Слава Україні!

Учениця   

Моя Україно! Сади забуяли, 
В озерах пливуть голубі небеса. 
Печаль і тривога у серці зів'яли, 
Квітує навколо чарівна краса. 
Як гарно вдихати повітря духмяне, 
Дивитись на стиглі, квітучі поля, 
І знати, що ти, моя ненько кохана, 
Уже незалежна і вільна земля. 
Моя Україно! Ти сильна й багата, 
У тебе мільйони найкращих синів, 
І мова твоя, солов'їна й крилата, 
Ще світу покаже величний мотив. 
Я вірю, Вітчизно, ти станеш на ноги, 
Махнуть золотистим крилом рушники, 
І щастя затмить всі печалі й тривоги 
На вічні роки і прийдешні віки! 
Єднаймося, браття! Хай чиста іскрина 
Запалить любов'ю гарячі серця, 
Й піснями наповниться вся Україна 
Від щастя, якому не буде кінця!

Ведуча 1. Світлі потоки сонця невтомно зігрівають нас. Омріяно стоїмо біля віконця і молимось про кращий для України час. Нехай запанує мир на нашій рідній землі. Нехай плодоносять медовим нектаром багаті врожаї.

Ведуча 2. Нехай вічно палає любов у кожній родині і кожній сім'ї. Нехай Господь з трепетом розвіє дикі  ворожі рої. А нашим воїнам, які сьогодні воюють на передовій,  єдине побажання – повертайтеся живими.

Ведуча 1.

Збережемо і примножимо славу наших мужніх героїв!

Нехай і для нас , теперішніх захисників України, будуть священними слова українських  повстанців:     «Батьківщині будь вірним до загину, нам Україна вища понад усе»

 Ведуча 1.

Слова і музика Олега Вінника  «Перлина Україна» 

 

docx
Додано
23 березня 2022
Переглядів
1131
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку