Сценарій свята "Козацькі розваги"

Про матеріал
Розробка сценарію для загальношкільного, чи класного свята "Козацькі розваги" для учнів 5-7 класів. Підійде для відзначення Дня захисника України.
Перегляд файлу

Розробка виховного позакласного заходу до Дня захисника України «Козацькі розваги» (для учнів 5-6 класів)

Тема: Козацькі розваги

Мета:

  •              розширити знання учнів про запорізьких козаків, їх традиції,

побут, звичаї; а також про історію заснування Дня захисника України;

  •              виховувати шанобливе ставлення до запорожців, спонукати до наслідування їх кращих рис характеру: добродушності, безкорисливості, товариськості, бажання завжди прийти на допомогу;
  •              виховувати товариські стосунки між дітьми, вміння працювати в команді;
  •              розвивати фізичні якості дітей, спритність, кмітливість, активність.
  •              Створити позитивний та веселий настрій  для всіх учасників свята.

Обладнання для кожного конкурсу – в описі до кожного конкурсу.

Хід заходу

Зал прикрашено в українських традиціях: вишиті рушники, прапор України, для учасників стоять лавки. Варто підготувати почесне місце для журі.

У розвагах будуть приймати участь 2 команди хлопців (5-6 класи), які заздалегідь обрали собі назви, девіз та капітана. Дівчатка з цих класів виконуватимуть роль асистентів, а також будуть виконувати художні номери під час відпочинку команд.

Ведуча.

 Доброго дня Вам добрі люди! 

Щиро просимо до господи 

Раді Вас у нас вітати 

Щастя та добра бажати. 

 

Розселив Господь людей по всьому світу і кожному народові дав землю. Богом дана земля є святою і рідною, тому її захист – це найперший обов'язок народів.

Для українців такою землею є Україна. Вона полита потом і кров'ю сотень поколінь, їхніх працелюбних і героїчних предків. Шануймо героїчну історію нашого великого народу, бо ж це наша батьківщина-мати.

Звучить пісня «Добрий день, матусю Україно» (слова Н.Рубальська, музика М.Ведмедаря )  у виконанні дівчаток

 

Виходять старші хлопці в костюмах  козаків

Козак 1.Ех, гарно дівчата заспівали гарно. Дівчата ще не перевелися на Україні, а от хлопці нині вже не ті.

Козак 2. Що ти таке кажеш, глянь он які гарні козаки стоять

Гарні то вони може й гарні, а от користі від них мало, бо нічого вони не знають і не вміють

Козак 1.А от ми сьогодні й перевіримо, на що здатне підростаюче покоління. Ану хлопці-горобці, заходьте в зал та покажіть, якого ви роду!–

Під музичний супровід та оплески глядачів в зал заходять команди козачат і шикуються в ряд позад ведучої та старших козаків

 

 Ведуча:

Сьогодні свято, конкурс нині, 

Сьогодні все козацтво тут, 

І в цьому залі радість лине, 

Козацькі ігри всіх нас ждуть.

 

Старші козаки  пояснюють правила змагань.

Козак 1: Козак – почесне звання. З давніх давен козаками називалися сміливі люди, захисники вітчизни, небайдужі до долі свого народу та нетерпимі до ворогів і поневолювачів рідної землі. Звання «козак» треба було заслужити. Сьогодні перевірити свої сили хочуть хлопці пятикласники та шестикласники, бо ж вони – підростаюче покоління захисників.

Козак 2: Хлопці поділилися на 2 команди, а оцінювати виконання завдань ми будемо ось такими мідними гривнями: хто більше гривень заробить для свого куреню, той і переміг.

Отож починаємо наші випробування.

Із присутніх дорослих глядачів слід обрати журі, яке оцінюватиме конкурси та підраховуватиме результати. Для оцінювання конкурсів треба підготувати картоні «мідяки» (кружки оранжевого кольору з надписами «1 гривня») та мішечки для команд для цих гривень.

Ведуча: Перш ніж почнемо змагання, давайте послухаймо наших козаків – хто вони і звідки. Команди представляються, озвучують свої девізи та займають свої місця на лавках.

Ведуча: Сьогодні ми зібралися на козацькі розваги не просто так. За православним календарем 14 жовтня відзначається велике свято -  Покрова Пресвятої Богородиці. В часи козацтва це було особливе свято – Козаки шанували Діву Марію як свою берегиню, що своїм покровом оберігала їх від смерті та ворогів. Саме тому свято Покрова вважалося Днем козацтва. А в 2015 році указом президента України Петра Порошенка його визнано Днем захисника України. Тож кожен чоловік, що причетний до захисту України, та кожен юнак, який у майбутньому це робитиме може з гідністю вважати це свято своїм.

А ми починаємо наші козацькі випробовування!

 

Конкурс «Найсильніший»

Для цього конкурсу потрібен стіл чи парта та стільці для учасника з кожної команди.

Ведуча: Козаки були дуже сильними людьми. Вони багато часу приділяли тренуванням своєї сили та витривалості. Тому наш перший конкурс називається «Найсильніший» Хлопці будуть парами боротися на руках, по одному з кожної команди, хто з пари переміг, той отримує гривню для своєї команди. 

 

Конкурс «Майстер шаблі»

Для конкурсу потрібня пластмасова чи дерев’яна шабля (легко виготовляється з фанери чи картону) та кільця.

Ведуча: Козак без своєї шаблі нічого не вартий. Наступний наш конкурс називається «Майстер шаблі» і покаже, чи вміють хлопці орудувати мечем. Один учасник команди бере шаблю, а решта по черзі протягом хвилини намагатимуться закинути кільця на шаблю. Кожна команда отримує стільки гривень, скільки кілець їм вдалося впіймати.

 

Конкурс «Місія неможлива»

Для конкурсу потрібні червоні грубі нитки, ключі з картону (які потім будуть потрібні у наступному конкурсі та допомога дівчаток. Парна кількість дівчаток стають навпроти одна одної, тримаючись за кінці ниток і утворюють з них коридор з променями, як у шпигунських фільмах.

Ведуча: Для наступного нашого завдання козакам доведеться перенестися в сучасне і виконати просто неможливе завдання. Отож слухайте умови конкурсу «Місія неможлива»: хлопці кожної команди по черзі мають пробратися через перешкоди, не зачепивши червоні промені, взяти ключ, повернутися назад тим самим шляхом, передати естафету іншому. 5 гривень отримує команда, яка першою здобуде всі ключі. Якщо учасники команди порушуватимуть правила, можна знімати бали.

Хлопці молодці, поаплодуйте їм. Будь ласка, не відкладайте свої ключі, бо вони вам зараз будуть потрібні.

 

Конкурс «Порятунок полонянок»

Для конкурсу потрібні ключі з попереднього конкурсу та замки до них (все це виготовляється з картону, парні ключ і замок або мають однаковий колір, або якусь мітку, щоб було видно, що це комплект), два імпровізованих коня (це може бути швабра, чи палиця з картонною головою) та дівчатка у такій кількості, скільки всіх хлопців-учасників забав.

Ведуча: Наші козаки недарма здобували ключі, бо у наступному випробуванні їм доведеться звільняти від супостата гарних полонянок, які вже рік чахнуть у ворожих темницях . А допомагати це робити нашим козакам будуть їх незамінні помічники – вільнолюбиві та незламні скакуни,  сильні та віддані коні. Асистенти, заведіть будь ласка до залу коней! (асистент заносить коней)

Отож умови конкурсу «Порятунок полонянок» такі: хлопці з кожної команди по черзі сідають на коня, біжать зі своїм ключем до полонянок з замками, підбирають до якого з замків підходить їх ключ, забирають ту дівчину до себе на коня та ведуть до команди, передають свого коня наступному гравцеві.

Переможе команда, що першою звільнить всіх полонянок. Команда може отримати максимум 5 гривень.

 

Молодці, хлопці, гарно впоралися. Зараз пропонуємо відпочити всім і привітати оплесками маленького козака, Ловина Віталіка, учня 1 класу,  який подарує нам пісню «Я маленький козак» ( слова і музика М.Назарець)

Конкурс «Книжний»

Завдання для цього конкурсу може підготувати бібліотекар. Це можуть бути завдання на знання історії, вставити пропущені факти в оповідці, з’єднати частини прислів’я, чи знайти книгу по певному опису чи фрагменту тексту.

Ведуча: Ми багато говорили про козацьку спритність та силу, однак ніхто буде сперечатися, що козаки були ще й дуже розумними та винахідливими. Ерудованість та знання наших хлопців допоможе перевірити конкурс «Книжний», його проведе  гість заходу – наш бібліотекар .

 

Ведуча: Дуже славилася в народі не лише козацька майстерність володіння зброєю і винахідливість, але і козацька польова кухня. Навіть дівчата ось хочуть щось про це сказати

Виходять дівчата у фартушках, тримають миски, ложки, глечик з соком, в мисках вже приготована «страва» для наступного конкурсу (насипані пластівці чи інший сухий сніданок)

Дівчинка 1.

Ось куліш козацький, страва пресмачна,

Як в мисці він, то свято в козака.

Послухайте самі – смакота це, а чи ні?

Киплять свинячі весело реберця,

Промита мірка доброго пшона.

Шкварчить засмажка із цибульки й сала,

Готова скоро страва запашна!

 

Дівчинка 2.

Ой, смачна вона, духмяна,

Манна, рисова, гречана,

Люблять козаки з пшона,

Це ж бо каша запашна.

 

Дівчинка 3

Українські страви:

Каші та приправи,

Різні види борщику

І пампушки в горщику,

І сальце  із часничком,

Деруни із молочком,

Картопля в мундирі,

Варенички з сиром,

З хроном холодець,

Хліба буханець.

Ось, що любить козак молодець!

Дівчинка 4

А для наших козаків сьогодні ми приготували справжню козацьку страву. Це затірка – одна із найдавніших слов’янських страв, яку ще й досі готують старожили у деяких селах Володимирецького району. Для приготування цієї страви замішують круте тісто і розтирають його у ступці чи казанку до тих пір, доки тісто не перетвориться в купку кульок різної форми. Потім їх просто варять у воді чи молоці, доки вони не спливуть на поверхню. Ця страва проста у приготуванні, однак калорійна, що й потрібно було козакам.

Ведуча:  Тож логічно, що зараз ми проведемо конкурс «Ситний».  Запрошуємо наших козаків до столу: маєте швидше гуртом з їсти  миску каші, щоб перемогти.  А судді за швидку та акуратну їжу переможцю зможуть дати 5 грн. Починаємо!

 

Ведуча: Ого, який апетит у наших хлопців! Хлопці, попийте узвару, доки наші судді відрахують гривні команді переможцю.

 

Конкурс «Художники-козаки»

Для конкурсу потрібні ватмани та фломастери.

Ведуча: Залишився всього один конкурс, тож маєте зібратися, згуртуватися і показати, що ви єдина команда.  КОНКУРС « Художники-козаки». Маєте намалювати козака у весь зріст, але учасники підбігають до плаката по черзі: один учасник малює голову, інший тулуб, інший ноги і так далі. Не забудьте про шапку і шаровари, а також вуса. Жюрі за гарнішу картину зможе дати вам 5 грн.

Під музичний супровід хлопці малюють картину

Шановні журі, оцініть роботи наших майстрів. Кому ви віддасте перемогу і скільки готові заплатити за такі шедеври?

Журі висловлює свої думки щодо робіт команд

Що ж, настав вирішальний момент- підрахувати здобутки команд. Просимо капітанів рахувати отримані гривні.

Капітани команд разом з журі рахують зароблені гривні

Отож, команда   ____________    заробила ___ гривень, а команда ___________ заробила _____ гривень. Перемогла команда ______________, але і суперники трималися гідно, тож і їм честь і хвала.  Оплески учасникам

А зараз надаємо слово нашим хлопцям, нашим славним козакам, нашим майбутнім захисникам.

 

Учень 1.

З нас, маленьких козаків, 

Не відводить нині віч

Всім відома з правіків

Легендарна славна Січ.

 

Учень 2.

Ну, а я скажу вам прямо,

Чесно і без зайвих слів:

Хочу бути отаманом

Запорізьких козаків.

 

Учень 3.

Не буваєм ми понурі,    

Любим жарт і мову рідну.

Ми – козацької натури!

Ми – майбутнє України!

 

4.Ми  - сини твої Вкраїно.

В нас сила духу непоборна!

Козацтво – слава України,

         Це гордість наша всенародна!

Всі хопці виконують пісню  «Ми нащадки козаків» ( слова Інна Чайченко , музика А. Олєйнікова)

Ведуча: У ваших руках – Україна!

ЇЇ будувать молодим:

Щоб затишні зводились стіни,

Щоб небо було голубим,

В долинах не в’яла калина

Й добробут заходив у дім!

Слава Україні!

     Дякуємо за увагу.

 

docx
Додано
7 травня 2020
Переглядів
732
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку