Сценарій свята Покрови

Про матеріал
14 жовтня українці святкують одразу три свята: Свято Покрови Божої Матері, День українського козацтва і дуже молоде свято- День захисника України. Усі ці свята дуже взаємопавязані і виникали послідовно, а Пресвяту Богородицю вважали своєю покровителькою.
Перегляд файлу

Сценарій

до святкування Покрови Пресвятої Богородиці,

козацтва та УПА

 

Козацький марш, внесення  прапору

Гімн України

Ведуча 1: Добрий день вам, друзі щирі,
Хай живеться вам у мирі,
Не минайте нашу хату,
Бо у нас сьогодні свято.

Наша нинішня зустріч приурочена святу Покрови Пресвятої Богородиці. Для нас, українців, це свято християнське і національне, воно символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу.

В українському календарі є сакральні дати. 14 жовтня-один із таких днів. На цей день припадає велике свято Покрови  Пресвятої Богородиці. Оскільки  українськи козаки вважали її своєю покровителькою – то цей день є Днем українського козацтва. 14 жовтня 1942 року була створена Українська Повстанська Армія. Всі ці події пов'язані  із  розвитком українського війська та військової традиції, із мужністю та  героїзмом захисників незалежності і територіальної цілісності України

 


Розселив Господь людей по всьому світу і кожному народові дав землю. Богом дана земля є святою і рідною, тому її захист — це найперший обов’язок народів.

 

Для українців такою землею є Україна. Вона полита потом і кров’ю сотень поколінь, їхні працелюбних і героїчних предків. Шануймо героїчну історію нашого великого народу.

 

Улюблена Богом перлина
Для всіх українців одна —
Козацька моя Україна,
Хлібів золотих сторона.
Негодами лютими бита,
Віками ти йшла до мети,
Тобі в небі зорею світити,
І волю, і долю знайти

 


14 жовтня кожного року увесь християнський світ з глибокою любов’ю, вдячністю і надією славить Пресвяту Богородицю, Матір Спасителя світу Ісуса Христа.


 


Свято Покрови було найбільшим святом для козаків. Цього дня у них відбувалися вибори нового отамана. Наші лицарі вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. Багато церков маємо побудованих на честь  Покрови.

 


Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву — Козацька Покрова. З недавніх пір свято Покрови в Україні відзначається ще й як день українського козацтва.

 


За традицією яка склалася в нашій школі, саме в цей день,14 жовтня, наші юні козаки  приймають  присягу. Зустрічаємо «Юних джурів»……

 

Читці

Зродились ми великої години
З пожеж війни і з полум’я вогнів,
Плекав нас біль по втраті України.
Плекав нас гнів і злість на ворогів.
Долі наші вічні, наче скали,
Ідея чиста і свята…


Українська Повстанська Армія, яка постала в час Другої Світової війни на землях Західної України як збройна сила проти гітлерівської та більшовицької окупації батьківських земель, теж обрала собі свято Покрови за День Зброї, віддавшись під опіку святої Богородиці.

 


УПА героїчно і жертовно боролася за Самостійну і Соборну Державу. Найкращі сини й доньки української нації встали до лав борців проти чужоземного поневолення.  УПА воювала проти польських шовіністів  Армії Крайової,  проти гітлерівської Німеччини   і комуно-большевицького Совєтського Союзу.  Війна з московськими окупантами велась українськими повстанцями майже 10 років після завершення Другої Світової війни.

 


Окреслюючи перспективи майбутнього, ми повинні вдивлятись в минуле, черпати з нього той безцінний скарб, який не дасть загубити головне, розчинитися серед дрібних проблем.

Я хочу, щоб кожен з вас поставив себе на місце тих хоробрих наших людей, які ціною свого життя захищали Батьківщину, і щоб кожен з вас дав собі відповідь на питання: чи зміг би я?

 


День сьогоднішній нерозривно пов’язаний з учорашнім. І коженслід на землі… І нинішня радість, і небо безхмарне, і наш достаток, і щасливе вільне життя — то ваш слід на землі,--переможці визвольних змагань. Спасибі ж вам за збережене життя, наші славні вояки.

 

Роки... Скільки б їх не минуло, не зітруть у народній пам’яті світлі імена тих, хто віддав своє життя за незалежність нашої Вітчизни. Не забуваймо ми воїнів і нашої Хмельниччини.

 

Наші земляки беруть активну участь в антитерористичних операціях на Сході України .

 Це 8-й окремий полк спеціального призначення,  7-й Батальйон Територіальної Оборони Збройних Сил України Хмельницької області та спецпідрозділ «Богдан».

 

Загони 8-го окремого полку спеціального призначення брали участь в утриманні аеропортів Луганська і Краматорська, а також вели розвідку в районі Слов'янська. У червні 2014 року загін 8-го окремого полку Спецпризначення брав участь у бойових діях поблизу міста Щастя, Луганської області, де 17 червня було поранено декілька бійців. У липні 2014 року, військовослужбовці 8-го окремого полку Спецпризначення провели операцію по порятунку екіпажу літака АН-26 збитого на Донбасі.

 

 Також, Хмельницькими спецпризначенцями було «перевірено, розміновано та очищено від боєприпасів і вибухових пристроїв більше 18 адміністративних будівель міста Краматорська».

 

Майже 400 добровольців Хмельниччини служать в 7-й Батальйоні Територіальної Оборони Збройних Сил України Хмельницької області (командир підполковник Олександр Гащук)

 

Близько чотирьох десятків бійців спеціальної роти міліції «Богдан» несуть службу в зоні проведення антитерористичної операції. До обов'язків «богданівців» входять виконання усього спектру правоохоронних завдань, які покладаються на працівників міліції, серед яких охорона громадського порядку, несення служби на блокпостах та перевірка автотранспорту, допомога місцевим правоохоронцям та цивільному населенню.

Достойними патріотами показали себе також наші випускники  які воюють у складі військових спец підрозділів.

 

Багато батьків учнів нашої школи приймали або приймають участь в спец операціях АТО. Загалом більше 17 чоловік.

  На жаль дехто з них не повернулися живими додому... (...............)  загинули під час воєнних дій.)


Четці 1
Вони у битв і чесно полягли,
А іншого вибору зробити  незмогли,
Вони загинули, але перемогли,
Бо віддали життя для перемоги.
Живу їх пам’ять вік шануєм ми,
вічні вони, як обеліск безсмертя.
Та кулями пробитими грудьми
Не зупинити ворогів упертих.

Четці 2
За ниви хлібні й ранки солов’їні,
За вітру шум і лагідні світання
Усіх загиблих пошануймо нині
Скорботною хвилиною мовчання.
Хвилина мовчання — затихли всі кроки,
Скорботи  хвилина, громада мовчить,
Ніколи  хай  ті не вертаються роки,
Димами не вкриється неба блакить.

 

Вклонімося священним могилам героїв, які віддали за нас молодече життя.

Прошу всіх стати. Хвилиною мовчання пом'янути загиблих героїв.

Читці 
Пам’ятайте про тих, що безвісті пропали,
Пам’ятайте про тих, що не встали, як впали.
Пам’ятайте про тих, що згоріли як зорі, —
Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.
Пам’ятайте про тих, що за правду повстали,
Пам’ятайте про тих, що лягли на заставах.
Пам’ятайте про тих, що стрибали під танки...
Є в місцях невідомих невідомі останки.
Є в лісах, є у горах, і є під горою —
Менше в світі могил, ніж безсмертних героїв.
Пам’ятайте про них і у праці, і в пісні —
Хай відомими стануть всі герої безвінні.

.


Давайте вже сьогодні будемо робити щось для майбутнього нашої держави. І напевно найголовніше — це виховати достойних українських громадян. Тому наше завдання потурбуватися  про те, щоб наші діти знали своїх героїв, щоб вони прагнули хоч трохи бути схожими на них, допоможімо їм у цьому.

 

14 жовтня в Україні відзначається одне з найбільш шанованих свят — Покрова Пресвятої Богородиці в народі його ще називають Третя Пречиста. Цього дня ми з вдячністю і вірою приймаємо заступництво і клопотання за нас перед Богом Пресвятої Діви Марії, згадуємо історичні події далекої Візантійської епохи, з якої походить коріння національного українського свята. “Покрова накриває траву листям, землю — снігом, воду — льодом, а дівчат — шлюбним вінцем”.
У Карпатській Україні до Покрови поверталися всі пастуші отари з полонин і завершували останню мандрівку чумаки.
Для того, щоб усі члени сім’ї були здоровими, на Покрову старша господиня брала вишитого рушника, що був над іконою Богородиці, і розвішувала його над вхідними дверима.


Через Пресвяту Діву Марію людині знову відкрилася глибина любові Божої. Відкрилася дорога в Небо, спілкування з небожителями, з ісвятими Ангелами. Стало можливим для людини все, що благословив Господь, приготував і дарував людині для її користі та спасіння. Відкривається Небо, і Престол херувимський і Пресвята Діва; Церква на землі стає частиною Неба, де ми зустрічаємося з Богом і оновлюємося.

 

 


І ми сьогодні, віддаючи шану Пресвятій Благословенній Діві Марії, благатимемо Її:

«Покрий нас чесним Твоїм омофором від усякого зла і принеси молитви за нас, недостойних, Сину Твоєму і Богу нашому Ісусу Христу, щоб спастися душам нашим». Амінь.

 

Засвідчимось разом сьогодні,
Що козацькому роду – нема переводу.

Ось і закінчилося свято,
Хотілося б вам усім побажати
Добра і злагоди, й краси,
Щоб для України ви росли.

Хай вам щастить завжди й у всьому,
Не піддавайте серце злому.
Хай Бог нам усім допомагає
І рідний край оберігає !

 

Дякуємо всім за увагу.

Козацький марш.

 

docx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Струкевич О.К., Дровозюк С.І., Котенко Л.В.)
Додано
26 липня 2021
Переглядів
495
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку