Сценарій свята змагання “Героїв країна – моя Україна”

Про матеріал
Цей захід я проводила для дітей 6-10 класів з порушеннями інтелектуального розвитку
Перегляд файлу

  СЦЕНАРІЙ СВЯТА ЗМАГАННЯ

“ГЕРОЇВ КРАЇНА – МОЯ УКРАЇНА”

МЕТА: розширити кругозір учнів про козацтво; популяризувати фізичну культуру та спорт; сприяти патріотичному вихованню, виховувати почуття дружби, колективізму, взаємовиручки.

Хід заходу:

Звучить козацький марш (remix)

Ведуча 1. Доброго дня, дорогі учасники, гості! Ми раді вітати вас у цьому святковому залі! Сьогодні ми зібралися для того, щоб привітати всіх зі святом та провести конкурсну програму для майбутніх захисників Вітчизни. Народна мудрість стверджує, що земля може нагодувати людину своїм хлібом, напоїти водою зі своїх джерел, але захистити себе не може. Тому це святий обов’язок тих, хто живе на цій землі, хто користується всіма її благами і дарами. Виконуючи цей почесний обов’язок, ідуть юнаки служити в армію, щоб берегти мир і спокій своєї Батьківщини, стояти на сторожі її інтересів.

Ведуча 2. З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, зміцненню патріотичного духу у суспільстві Президент України Петро Порошенко підписав Указ “Про День захисника України” від 14.10.2014 року № 806, встановивши День захисника України – свято, яке щорічно відзначатиметься 14 жовтня.  

(Звучить гімн України)

Слово для привітання надається __________________________________

Слово для привітання надається представнику профспілкового комітету.

(Звучить музика, діти дарують листівки)

Ведуча 1. Свято День захисника України нероздільно пов’язане із розвитком війська та військових традицій, серед яких найвищим проявом любові до рідної землі є готовність боронити її, навіть ціною власного життя.

Ведуча 2. Сучасні захисники територіальної цілісності та незалежності України зберігають і примножують традиції військового товариства, головними з яких є взаємовиручка в бою, взаємодопомога в навчанні та службі, вшанування пам’яті загиблих товаришів тощо. Захисниками України є не лише військовослужбовці, а й усі громадяни, які своєю сумлінною громадською діяльністю забезпечують захист держави. Активного розвитку в сучасному світі набув волонтерський рух. Волонтери стали мирними воїнами і надійними захисниками Батьківщини, а їхня діяльність – зразком самовідданості та патріотизму.

Учениця 1.  День захисника Вітчизни –

Мужності й геройства свято.

І ми вклоняємося тим,

Хто літ тому назад багато,

І тим, хто нині з автоматом

Наш спокій береже і захищає.

Своїм життям оберігає

Всю нашу велику родину,

Рідну землю свою – Україну.

Учень 1.  Вітчизну зі святом вітаємо нині

І хочемо, щоб вона мужніла і цвіла,

Навіки слава, слава Україні,

Її народу слава і хвала!

Учениця 2.  Люблю тебе, Вітчизно, мила Україна,

Бо щастя жити ти мені дала,

Для мене ти одна і рідна, і єдина,

Я все зроблю, щоб ти завжди цвіла.

Учень 2.  Я – твій громадянин, я прагну підростати,

Тягнусь пагінчиком до світла і тепла,

Моя свята і рідна Україна-мати,

Я все зроблю, щоб ти завжди цвіла.

(Танок «Парубки зеленоокі»)

Ведуча 1.  О, Мати Божа! Дай повік любити край,

       Де квітка, пташка і зелений гай,

       Де кожна вірна тій землі людина,

       Живе єдиним словом: Україна!

14 жовтня 910 року в місті Константинополі, яке було оточено ворогами, тому що ішла війна, і місто практично уже не могло оборонятися, у Влахернському храмі, де зберігалася велика християнська реліквія - риза Богородиці, під час всенощної, що відправлялася у храмі, юродивий Андрій, якого знали як дуже побожну людину, побачив видіння. Над людьми, що молилися, з'явилася Богородиця разом із ангелами та святими. Вона покрила людей своїм омофором і молилася разом з ними. Юродивий сказав, що бачив Богоматір, яка плакала над людьми і молилася за мир. Віруючі повірили, що Богородиця опікується світом, пильнує людство, застерігає його жити у мирі та спокої. Візантійцям вдалося зняти облогу і перемогти ворогів.  Відтоді 14 жовтня кожного року увесь християнський світ з глибокою любов’ю, вдячністю і надією славить Пресвяту Богородицю, Матір Спасителя світу Ісуса Христа.

Ведуча 2. У світлий день Покрови Пречистої Богородиці, яка українцями завжди вважалася заступницею і покровителькою відзначається ще одне свято – День козацтва. У  глибину  століть  сягає  історія  нашого  народу,  і  чим  більше  минає  часу, тим  яскравіше  ми  її  уявляємо. Пізнати  історію  рідної  сторони  нам  допомагають  книги  і  самобуття. Нехай  сьогоднішнє  свято  відкриє  перед  вами  ще  одну  сторінку  історичного  минулого  українського  народу. Мабуть  немає  жодної  людини  в  нашій  багатостраждальній  Україні, яка  б  не  знала  про  славну  Запорозьку  Січ, про  січове  лицарство – козацтво, козаків, про  їхні  походи  і  подвиги.

Ведуча 1. Перші згадки про козаків датовані 1489 роком. Січ – то була простора площа на Дніпровім острові Хортиці. Довкола площі стояли побудовані хатки, так звані коші, або курені.

Учень 1.  За шляхами, за дорогами,

За Дніпровськими порогами,

За лісами за високими

Наші прадіди жили.

Учень 2. Мали Січ козацьку сильную,

Цінували волю вільную.

І Вкраїну свою рідную,

Як зіницю, берегли.

Ведуча 2. Козаки билися до останку, кажучи: "Або перемога, або смерть!". А чи готові присутні на нашому святі нащадки славних козаків показати свої знання з історії козацтва та продемонструвати фізичну міць та силу?

Відповідь дітей: так

Ведуча 1. Дорогі діти, шановні дорослі! Сьогодні ми проведемо змагання для учнів, у якому учасникам потрібно буде продемонструвати сильний характер і найкращі фізичні якості. Ми зібралися, щоб переконатися, що ми є нащадками славного козацького роду, що в наших жилах тече кров сміливих, відважних, розумних людей – вільних, безтрашних козаків.

Учениця 1.  Сьогодні свято, конкурс нині,

Сьогодні все козацтво тут.

Хай в цьому залі радість лине,

Козацькі ігри всіх нас ждуть.

Учениця 2.  Нумо, хлопці, покажіться!

А ви, друзі, подивіться,

За якого вболівати

Ви прийшли на наше свято?!

Ведуча 1. Нам треба 2 команди по 10 учасників.

(Діти виходять і поділяються на 2 команди, вибірають капітана (отамана), придумують собі назву та девіз)

Ведуча 2.   А визначати переможців

Буде в нас журі поважне.

Воно, ми знаємо точно,

Об’єктивне і уважне.

(Представлення журі)

Ведуча 1. Отже, розпочинаємо наш конкурс. Вам доведеться пройти через дев’ять випробувань. Це стільки, скільки було колись порогів на Дніпрі. В давні часи ці пороги були страшною перешкодою на шляху до того, хто плив Дніпром на Січ. Вважалося, що справжнім козаком може зватися лише той, хто пройшов хоч раз у житті через ці пороги.

1 КОНКУРС «ПРЕДСТАВЛЕННЯ КОМАНД (назва і девіз)»

Команда переможець отримує 1 бал

2 КОНКУРС “ВЕСЕЛИЙ КОЗАК”

На прикріплених аркушах паперу кожна команда повинна намалювати козака на повний зріст. Один учасник біжить – малює голову, повертається, тоді наступний – тулуб і т.д. Виграє команда, яка швидко, згуртовано, акуратно і точно намалює козака.

Команда переможець отримує 1 бал

Ведуча 2. Про козацьку дружбу написано безліч легенд, пісень, оповідань. Ніколи не кидали козаки своїх товаришів у біді. Дружбу цінували понад усе.

3 КОНКУРС «КУЛЬКИ»

Команди отримують по 10 повітряних кульок. Їх необхідно надути якомога сильніші і скласти у шаровари. Чиї  шаровари будуть більш об’ємними, та команда виграла.

Команда переможець отримує 1 бал

Ведуча 2. А зараз ми дамо можливість нашим козакам відпочити перед наступними випробуваннями.

Учениця 1: Козаки всі спритні, здібні.

Чи є ще до них подібні?!

Потомились? Діло в тому,

Їм потрібно зняти втому.

Відпочинок – справа звична:

Для всіх пауза музична.

(Пісня “Я маленький козак”)

Ведуча 2. Щоб одержувати перемоги над ворогами треба було бути розумними, винахідливими, кмітливими.

4 КОНКУРС «КОЗАЦЬКА КМІТЛИВІСТЬ»

Треба скласти слова.

  • Хто стояв на чолі козацького війська? Або старший, головний, «кошовий отаман». (Гетьман)
  • Як називали хати, в яких жили козаки? (Курінь)
  • Помічник козака, молодший воїн. (Джура)
  • Козацький човен завдовжки близько 20 м. В один човен сідало від 50 до 70 козаків. (Чайка)
  • Про яку деталь козацького вбрання казали: «Широкі, як Чорне море». (Шаровари)

Команда, яка складає першою, отримує 1бал за кожне правильне слово.

Ведуча 2. А ще козаки славилися своїми кулінарними здібностями. Щоб приготувати їжу, козаки заготовляли дрова, розпалювали багаття і тоді вже готували. Козаки самі варили кашу. Новачкам казали: «Дивись, щоб каша не була сирою, не перекипіла. Якщо буде готова — зви нас». Але перед тим, як зварити кашу необхідно крупу перебрати. Їхали козаки, везли на возі крупи, але мішки розірвалися, крупи перемішалися. Тож наш третій конкурс: - «Забава кашоварів». Хто швидше з представників куренів розбере на окремі купи змішані разом горох, квасолю, пшоно.

5 КОНКУРС "ЗАБАВИ КАШОВАРІВ"

В центрі залу на столах знаходяться змішані горох, квасоля, пщоно. По сигналу потрібно прибігти до столів і як найшвидше розібрати на окремі тарілки все змішане (тобто: на одній тарілці тільки горох, на другій – квасоля і так далі) і потім повернутися назад.

Команда переможець отримує 1 бал

Ведуча 1. Наших козаків підтримують вболівальники. Тепер і конкурс для них. Завдання  для вболівальників полягає у наступному. Перед вами на дошках завдання з питаннями. Вам потрібно вибрати правильну відповідь. Правильні відповіді приносять командам вболівальників додаткові бали.

За кожну правильну відповідь 1 бал.

КОНКУРС «ГРА З ВБОЛІВАЛЬНИКАМИ»

  1. Як називалась козацька зачіска?
  • Карп
  • Сардіна
  • Оселедець
  1. Кулясте потовщення на кінці палиці, символ влади кошового отамана.
  • Булава
  • Штанга
  • Гиря
  1. Як називався острів де була заснована перша Запорозька Січ?
  • о. Зміїний
  • о.Хортиця
  • о.Березань
  1. Назвіть козацьку їжу
  • Борщ
  • Мед
  • Куліш
  1. Що керувало козаками у боях з ворогом?
  • Гординя
  • Почуття любові до України
  • Жарт

Ведуча 1:   Як козак затанцює –

                    Увесь світ його чує,

                    Зелен-дубе розвивайся,

                    Гей душа, розкриляйся!

(Танець “Повзунець”)

Ведуча 1. Наступний конкурс для отаманів.

6 КОНКУРС ОТАМАНІВ

Із імен, які висять на дошці, знайти відомих гетьманів України за часів Козаччини.

(Богдан Хмельницький, Тарас Шевченко, Андрій Шевченко, Дмитро Вишневецький (Байда), Володимир Кличко, Іван Мазепа, Віталій Кличко, Петро Конашевич (Сагайдачний), Сергій Бубка)

Команда отримує 1 бал за кожне правильне слово + 1 бал, якщо перша виконала завдання.

Ведуча 2.  Козацька молодь постійно розвивала свої природні здібності за допомогою таких фізичних вправ, як їзда верхи, перехід через яр чи річку по стовбуру дерева, стрибки через мотузку. Ми також перевіримо, чи наші хлопці стрибучі й сильні в гурті?

7 КОНКУРС «КОЗАКИ-СТРИБУНЦІ»

Стрибки у мішках. Перший учасник кожної  команди стоїть в мішку. За командою  виконує  пересування стрибками в мішку до позначки  та  назад до команди. Виконують всі  учасники команди. Виграє  команда, яка першою завершить естафету.

Команда переможець отримує 1 бал.

Танок “Плескач”

8 КОНКУРС “ПРОЧИТАЙ ПО ГУБАХ”

Ведуча показує на папері слово, яке капітан повинен вимовити не вголос, а губами, при цьому учасники одягнені в навушники та слухають музику.

Учасники по черзі відгадують слова.

1 команда - козак, булава, прапор, чуб, рада, сотня, чайка, гетьман, Україна.

2 команда – герб, шаровари, човен, вишиванка, влада, курінь, отаман, гімн, вареники.

Команда отримує 1 бал за кожне правильне слов.

9 КОНКУРС “СКЛАДИ ПРИСЛІВ’Я ПРО КОЗАКІВ”

На дощці висять вислови про козаків, треба правильно з’єднати дві половинки.

  1. Без гетьмана військо гине.
  2. Гетьман знає, що в нас нічого немає.
  3. Де козак, там і слава.
  4. Звання козацьке, а життя собацьке.
  5. Козацькому роду нема переводу.
  6. Не той козак, хто боїться собак.
  7. Терпи, козаче, отаманом будеш.
  8. Україна - козацька мати.
  9. Хліб та вода — то козацька їда.
  10. Степ та воля — козацька доля.

Команда отримує 1 бал за кожен правильний вислов +1 бал, якщо перша виконала завдання.

Фінальна пісня

 Підведення підсумків. Слово журі. Нагородження команд.

Ведучий 1:  Сяяли на сонці шаблі запорожців,

Як вони на конях гнали ворогів,

Козацькому роду – нема переводу,

Лине його слава з далечі віків.

Ведучий 2:  Так козацька сила у пригоді стала,

Матінка-пригода точно знала,

Тільки сила справжньої любові до родини,

До прекрасної чудової країни,

Переможе темну злу годину  і врятує врешті Україну!!!

Ведуча 1. Ось і закінчилися наші змагання. Наші команди показали, що вони - гідні нащадки славного козацького роду, справжні козаки.

Ведуча 2. Навчайтеся бути здоровими! І навчайте цього інших людей, що оточують вас. Успіхів вам і здоров`я!

 

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Інкл
Додано
25 жовтня 2021
Переглядів
510
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку