Сценарій "Свято спорту з елементами туризму"

Про матеріал

Сценарій розроблено з нагоди Свята працівників фізичної культури та Дня туризму, які щорічно припадають на вересень - місяць. Сценарій розрахований на учнів 5 - 11 класів. Школярі беруть участь у різноманітних конкурсах як теоретичних , так і практичних: від "Пісень про природу України" до складання рюкзака та пакування у спальні мішки.

Перегляд файлу

Свято спорту і туризму

Ведучий 1. Свято спорту в нашій школі

Традиційне, як завжди.

Ми сьогодні тут зібрались,

Щоб змагання провести.

Проявити силу, мужність,

Розум, витримку талант.

Стати кращими із кращих

І зібрати тут аншлаг.

Ведучий 2. Добрий день, дорогі друзі! Вересень багатий святами. Наприклад: 7 вересня Україна святкувала День працівників фізичної культури і спорту, а 27 вересня – Всесвітній день туризму. Ми вирішили обєднати ці свята і провести Свято спорту з елементами туризму.

Ведучий 1. З Святом спорту всіх вітаю,

Щастя й радості бажаю.

Щоб походи ваші один за інший були кращі,

Щоб каша завжди смакувала

І погода не вередувала.

Ведучий 2. А хто ж такі туристи? Це люди, які не бояться труднощів, люблять подорожувати, отримують заряд енергії і позитиву, спостерігаючи за явищами природи та відкриваючи нові далі.

Ведучий 1. Ой, а що це до нас за туристка завітала?!

Параска. Та це ж я - баба Параска. Подивіться на мене. Ви бачите, яка я гарна сьогодні. У спортивному костюмі, кедах. Це тому, що я також хочу спортом займатися, у походи ходити,  нагороду отримати. (Вбігає баба Палажка.)

Палажка. Ох, ледве не запізнилася! То гуси, то кури, в перукарню сходити ніколи. Добрий день вам, шановні. Я також хочу бути учасницею вашого спортивного свята.

Параска. Боже, прислав Господь на мою голову Палажку! Та де це видано, щоб я, славетна Параска, вирушила у похід з цією димохідною трубою! Хай Бог милує!

Палажка. Добрий день вам, Параско!

Параска. І вам того ж, коли не жартуєте!

Палажка. А ти чого така сердита?

Параска. А вона ще й питає! Ох, людоньки, ви й уявити собі не можете, що ця клята Палажка мені накоїла! Раз мій рябий підсвинок уліз до неї у город, а вона як задимить… І давай пускати підпалені цигарки, ніби салюти, та димом його, димом. Приходжу я додому, дивлюсь, а мій рябий підсвинок лежить ледь дихаючи, сині кола під очима.

Палажка. Ах ти, клята Параско. Та твій негідний підсвинок заліз у мій город та всю цибулю поїв, жодної не залишив.

Параска. Ще ніколи я не чула, щоб свині цибулю їли. Ох, люди, це вона на моєму городі всю цибулю вирвала і продала.

Палажка. Та цур тебе і твого батька з цибулею разом! Ой, люди добрі! Що мені на світі Божому робити?! Не можна за лихими сусідами в селі вдержатися. Я Параску, оминаю, обходжу десятою вулицею – все одно зачепить. Якби й під землею лежала, вона мене і там би знайшла.

Параска. Агов, вже наговорилася? А хіба ти вже забула, як у мене копицю сіна спалила?

Палажка. А то тобі сіна мало? Я ж не навмисно. Розумієш, як закурила я свою «Гавану», то вже й не памятаю нічого. У голові якийсь туман. Зле мені стало. Не  знаю, що далі було. А тобі аби напасти. Тьфу на тебе!

Параска. Ах, це ти на мене тьфу? Та я тебе зараз як візьму за косми…

Палажка. Ой, людоньки,  дивіться,  вона от люті синіє, як слива.

Параска. А я зараз як заверещу, то…то…хай Бог тебе покарає за твої вихватки. Ти лише шкоду приносиш своїми шкідливими звичками. Щоб ти осіпла.

Палажка. А ти…ти, Параско….(мукає, ніби глухоніма, показує жестами).

Параска. От тобі! Боже знамення! Менше будеш пихтіти, як паровоз. Вже й голос прокурила. Кинути б тебе напризволяще, та я людина добра. Ходімо я тебе до лікаря відведу. Може він тобі ще допоможе…

Ведучий 2. Погано, що баба Палажка захворіла, а добре те, що ці гомінкі бабусі врешті решт пішли з нашого свята, бо серед справжніх любителів спорту не повинно бути курців. Спорт, туризм і куріння просто несумісні.

Ведучий 1. То ж наше свято триває. Зі словами привітання до вас звертається директор школи Бондар Олена Віталіївна.

(Привітання).

Ведучий 2. Туристи – щасливі люди, бо вони чують мелодію лісу, голос багаття, біля якого знайомляться з новими людьми, співають туристські пісні, дізнаються про невідоме. Вони вимірюють життя кілометрами, а не квадратними метрами, зачинившись у чотирьох стінах. Пропонуємо сьогодні всім присутнім відправитися у незвичайну подорож.

Ведучий 1. А яким іншим словом можна замінити слово «подорож»? … Правильно. Це похід. То ж почнемо наше свято з гри «Чи вірите Ви мені?»

Вчитель ФК. Прошу підійти до мене по одному учню з 5 – 11 класів. Я буду ставити питання, а ви на них відповідати. Той, хто дає невірну відповідь залишає гру. Таким чином ми визначимо переможця інтелектуального конкурсу.

Чи вірите ви,  що

  •                пристрій, який допомагає визначити сторони світа, називається спідометр? (Ні, компас)
  •                кора берези завжди біліша і чистіша з південної сторони дерева? (Так)
  •                гриби в основному ростуть з північної сторони дерев, пеньків, кущів? (Так)
  •                якщо встати обличчям на північ, то за спиною буде захід, справа – південь, зліва – схід? ( Ні, за спиною буде південь, справа – схід, зліва – захід)
  •                бджоли орієнтуються за сонцем? (Так)
  •                свійські тварини можуть без компаса знайти дорогу додому? (Так)
  •                місцевість, яка зображена на папері умовними знаками називається малюнком?  ( Ні, картою)
  •                гризуни, як правило, вхід до своєї нори роблять з південної сторони? (Так)
  •                олені точать свої роги тільки з північної сторони дерева?
  •                у південних районах росте «компасна» рослина латук, листя якої ребрами повернуті на південь і північ?  (Так)
  •                ягоди на відкритій лісовій галявині раніше дозрівають з півночі? (Ні, з півдня)
  •                соняшник, що цвіте, повертає голову за сонцем? (Так)
  •                у більшості випадків мурашники розташовані з південної сторони дерева, пенька чи куща? (Так)
  •                опівдні вовки стають головою на північ і починають вити? (Ні)
  •                на стволі сосни з південної сторони виступає смола, а з північної – вздовж ствола тягнеться темна смуга? (Так)
  •                після дощу раніше підсихає південна сторона предметів? (Так)

Ведучий 2. Переможцем конкурсу «Чи вірите ви мені» став ____________ Вітаємо!

Ведучий 1. А ми рушаємо далі. Серед туристів існує свій «неймовірний словник» термінів. Зараз я познайомлю вас з ним. Наприклад, термін «рукав» - означає керівник, «ліміт» - це обмеження на щось. Наприклад, ліміт на цукор – 4 ложки цукру на вечір на людину. «Невловимі месники» - це комарі, «вжик» - ліхтарик – жучок, А рюкзак у поході – це найнеобхідніша річ. Його потрібно вміти правильно складати.

Вчитель ФК. Прошу підійти до мене по одному учню з 10 та 11 класів. Зараз перевіримо, чи знаєте ви основні секрети рюкзака. Я буду ставити питання, а ви по черзі на них відповідати. За кожну правильну відповідь отримуєте фішку. Хто збере їх більше, то й і стане переможцем.

1.Чи вірний наступний висновок: чим далі від спини відсунутий рюкзак, тим важче його нести? (Так)

2.Тверді чи мякі речі краще класти на дно рюкзака? (Мякі)

3.Важкі речі краще класти на дно рюкзака чи по стінці, що прилягає до спини? (По стінці, що прилягає до спини)

4.Чому у рюкзак хлів кладуть зверху? (Щоб менше кришився)

5.Куди слід класти сипучі продукти? (В середину рюкзака)

6.Чи доречно у рюкзак класти продукти у скляних банках? (Ні, можуть розбитися)

7.Як з рюкзаком легше йти: тримаючи спину прямо, чи злегка нахилившись уперед? (Нахилившись уперед)

Ведучий 2. Переможцем у конкурсі «Секрети рюкзака» став ______. Вітаємо! Секрети рюкзака ми розкрили завдяки влучним відповідям старшокласників. Залишилося на практиці зібрати рюкзак. Запрошую по одному учню від 7 та 8 класів. Перед кожним із вас лежить рюкзак і вкрай необхідні у поході речі. За командою потрібно скласти їх у рюкзак, застібнути усі кишені, вдягнути рюкзак на плечі і тричі підстрибнути. Доки не почалося випробовування, хочу поставити питання вболівальникам: Навіщо потрібно робити підскоки з рюкзаком на плечах? (Щоб перевірити, чи компактно складений рюкзак, чи не торохтять речі)

Юні туристи, готові складати рюкзак? Тоді починаємо.

Ведучий 1. Конкурс закінчено. Переможцем став _______. Вітаємо! А я оголошую наступний конкурс, що має назву «Прогноз погоди». Запрошую по одному учню від 5 – 8 класів. Скажіть, чи можна вирушати у похід, попередньо не ознайомившись з прогнозом погоди? (Ні). Вірно. Туристу конче необхідно знати, якою буде погода під час мандрівки. Спираючись на народні прикмети, скажіть, якою завтра буде погода?

  •                Бджоли вилетіли з вуликів, але залишаються поблизу. Що відбудеться з погодою? (Погода погіршиться).
  •                Якщо соловей співає всю ніч, якою буде погода? (Ясною.)
  •                Якщо журавлі летять мовчки, якою буде погода? (Поганою.)
  •                Вечірній вітер стих. Дим від багаття піднімається стовпом. До вечора на траві зявилася роса. Біля річки стало холодніше. Якою буде погода? (Хороша, сонячна)
  •                Навколо місяця зявилося велике біле коло, а зірки на небі починають мерехтіти. Якою буде погода? (Поганою.)
  •                Ластівки і стрижі літають низько над землею. Квіти сильно пахнуть. До чого б це? (До дощу.)

Дякую. Ви добре орієнтуєтеся у прикметах та розбираєтеся у погоді. Переможцем конкурсу «Прогноз погоди» стає _____. Вітаємо!

Ведучий 2. Усі ви добре знаєте, що таке бівуак. Це місце, де під час походу туристи зупиняються для тривалого перепочинку або ночівлі. Пропоную конкурс «Вкладаємося спати».  Прошу підійти по одному учню від 5 та 6 класів. Вам потрібно упакуватися у спальний мішок і застібнути блискавку. Починаємо! Переможцем цього конкурсу став _____. Вітаємо!.

Ведучий 1. А ми мандруємо далі. Оголошую вікторину «Від питання до питання». До участі у конкурсі запрошую по одному учню від 8 та 9 класів. Я буду ставити запитання, а ви відповідати. Той, хто знає, піднімає руку і озвучує свою відповідь.

1.Чому у поході привали для відпочинку мають бути нетривалими? (Якщо довго відпочивати, м’язи ніг твердіють, важче йти.)

2.Чому під час походу туристам краще дихати носом? (Менша спрага)

3.Чому туристи роблять канавки навколо намету? (Для стоку води, якщо піде дощ.)

4.Який предмет може служити туристу подушкою? (Рюкзак набитий травою.)

5.Хто у поході найголовніший? (Керівник походу.)

6.За чим спостерігає замикаючий у туристському ланцюжку? (Стежить, щоб ніхто не відстав.)

7.Назвіть лікувальну властивість подорожника (Зупиняє кровотечу.)

8.Навіщо, готуючись до походу, сірники покривають парафіном або лаком для нігтів? (Щоб не відсиріли.)

Переможцем цього конкурсу стає ______. Вітаємо!

Ведучий 2. Наступний конкурс має назву «Природа у піснях». Український народ дуже талановитий і співучий. Від бачить красу природи і складає про неї пісні. А юні туристи полюбляють, сидячи біля вогнища, співати їх. Запрошую для участі у конкурсі дівчаток 6 та 7 класів. Які ви знаєте пісні, де оспівується краса української природи? Підказкою у цьому конкурсі стануть мелодії відомих пісень про природу України. Називати пісні маєте по черзі. Хто назве більше пісень, той і стане переможцем. Починаємо!

  •                  «А вже красне сонечко»
  •                  «Ніч яка місячна, зоряна, ясная»
  •                  «Стоїть гора високая»
  •                  «Зоре моя вечірняя»
  •                  «Садок вишневий коло хати»
  •                  «Реве та стогне Дніпр широкий»
  •                  Чом, чом, земле моя»
  •                  «Чорнобривці»
  •                  «Ой у вишневому саду»
  •                  «Місяць на небі»
  •                  «Червона рута»
  •                  «Верба»
  •                  «Білі каштани»

Переможцем конкурсу «Природа у піснях» стала ______. Вітаємо!

Ведучий 1. Як добре ввечері посидіти з друзями біля вогнища та заспівати народну або сучасну пісню. Для цього не обовязково мати голос і слух, а ось легені повинні бути розвинені дуже добре. Для участі у конкурсі «Повітряна кулька» запрошую по одному юнаку від 7 – 11 класів. Учасникам потрібно надути кульку так, щоб вона найшвидше луснула. Готові? Тоді починаємо.

Переможцем у конкурсі «Повітряна кулька» став _____. Вітаємо!

Ведучий 2. І на завершення святкової лінійки пропоную вивчити нову речівку. Я буду вимовляти основний текст речівки, а ви дружно мені відповідайте: «Ми туристи». Будьте уважними.

Хто крокує з рюкзаком?

Ми туристи!

Хто з нудьгою не знайомий?

Ми туристи!

Хто в дорозі цілий день?

Ми туристи!

Хто не знає слова лінь?

Ми туристи!

Вчитель ФК. Лінійка добігла кінця. І я хочу побажати усім гарного настрою, позитивних емоцій і не так вже й важливо, хто стане переможцем. Як казав великий засновник сучасних Олімпійських ігор Пєр де Кубертен «Головне не перемога, а участь». То ж з задоволенням беріть участь у змаганнях і зміцнюйте своє здоровя. Хай щастить!.

docx
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
24 вересня 2018
Переглядів
1964
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку