Сценарій урочистого свята - пам’яті з нагоди річниці Визволення міста Кривий Ріг від нацистів Гала концерт фестивалю «Пісні опалені війною»

Про матеріал
Пам’ять війни, це пам’ять серця. Цю пам’ять несуть крізь роки все нові покоління криворіжців, схиляючись у шані перед дідами і прадідами, солдатами Другої Світової війни, живими і полеглими. Автор сценарію: Штиленко Вікторія Миколаївна, завідувач відділу організаційно-масового, керівник гуртка «Барвінчата» КПНЗ «ЦДЮТ «Дружба» КМР; м. Кривий Ріг.
Перегляд файлу

Автор сценарію: Штиленко Вікторія Миколаївна,

завідувач відділу організаційно-масового,

керівник гуртка «Барвінчата» КПНЗ «ЦДЮТ «Дружба» КМР; м. Кривий Ріг.

 

Сценарій

урочистого свята - пам’яті

з нагоди річниці Визволення міста Кривий Ріг від нацистів

Гала концерт фестивалю «Пісні опалені війною»

 

На екрані кліп «Пам’ять війни»

(авторський проект: Кладов С.А., Ганжала О.С.)(Додатки)

 

Дикторський текст: Пам’ять війни, це пам’ять серця. Цю пам’ять несуть крізь роки все нові покоління криворіжців, схиляючись у шані перед дідами і прадідами, солдатами Другої Світової війни, живими і полеглими.

 

Звучить пісня «За того парня» (музика: Марка Фрадкіна, слова: Роберта Рожденственського) у виконанні  співака, композитора, концертмейстера КПНЗ «ЦДЮТ «Дружба» КМР Грицишина О.М.

 

Ведучий: Пам’ять жива. Вона живе в старих фотографіях, в пожовклих листах і в свіжих квітах на могилі невідомого солдата.

Ведуча: Історія про лихоліття війни живе завдяки документальній кінохроніці, художнім фільмам, книгам і сьогодні ми будемо згадувати про цю війну.

Ведучий: Нам дуже приємно, що сьогодні в нашому залі шановні ветерани , діти війни, почесні гості. Ми вітаємо вас, на урочистому святі - пам’яті з нагоди 75 річниці Визволення Кривого Рогу від нацистів.

 

Звучить гімн України

 

Ведуча: Любі друзі, на нашому святі присутні почесні гості:……

_____________________________________________________

До слова запрошується ………………………………………….

 

Ведучий: Сьогоднішнє свято ми присвячуємо вдячній пам’яті, яку ми несемо через пісню, ту пісню, яка давала сили солдатам; ту пісню, яку боялись ворожі кати, яка допомогла нашим бійцям дійти до Перемоги.

Ведуча: Вони ніколи не підуть у небуття, поки їх знають і співають люди.

 

Виступ вихованки Олени Дячук та В. Сухорукова керівники вокальної студії «Патіфон» КПНЗ «ЦДЮТ «Гармонія»КМР «Случайный вальс» (музика: Марка Фрадкіна, слова:  Євгенія Долматовського)

 

Ведучий: Коли наша армія почала звільняти Україну метр за метром, крок за кроком, то солдати повертаючись на батьківщину, не впізнавали її.

Ведуча: 31 місяць Криворізьку землю топтали суворі фашистські танки, горіли хлібні ниви, ходили по вулицям загони карателів. За час окупації розстріляно та замучено більше 7 тисяч мешканців та понад 2 тисячі чоловік вивезено в рабство.

На екрані слайд презентації : 1, 2, 3, 4, 5 (Додатки)

Ведучий: Бої за майже вщент зруйноване місто тривали протягом 4 місяців... Дорогою ціною довелося заплатити за визволення рідного місту… На криворізькій землі - курган Могила Баба був потужною перешкодою в наступі військ на Кривий Ріг. 3 грудня 1943року о 20.00 , 13 наших бійців першими піднялись на вершину кургану , але були відрізані від своїх і утримувати висоту довелося самотужки….тільки через 4 години надійшла допомога і висота була взята… Та ціна була надто великою…

На екрані слайд 6, 7, 8.

 

Виступ Г.Васюти «На безымянной высоте» (музика: Вениамин Баснер, слова: Михаил Матусовский)

 

Ведуча: Є такий вислів: «Коли говорять гармати, музи мовчать»

Ведучий: Але під час війни наші музи не мовчали. Вони піднялися на повен зріст і стали пліч-о-пліч з нашими солдатами

Ведуча: Пісні стали в буквальному сенсі зброєю: з піснею йшли в атаку і на розстріл.

Ведучий: І коли наступала тиша солдати співали рідну пісню, в цей час відчували, що таку ж пісню, співали тисячі їхніх побратимів по зброї на всіх фронтах.

Ведуча: Такі пісні дарували віру в те, що ми обов'язково переможемо!

 

Виступ вчителя КНВ «Загальноосвітня Вальдорфська школа І-ІІІ степенів – дошкільний навчальний заклад (дитячий садок)»  О. Волошко - «Любимый город» (слова: Євгенія Долматовського, музика: Микити Богословського)

Ансамбль «Залізничник» (ТЦ Районна організація ветеранів) – «Ехал я из Берлин» (слова: Льва Ошанина,музика: Ісаака Дунаевьского)

 

Ведуча: Кажуть війна не жіноча справа, але в ті роки 800 тис. жінок думали по іншому. Вони просто так жили, так любили і так захищали батьківщину. Все що вони могли зробити ‒ це вірити. І ця віра була безцінним внеском в перемогу.

 

Виступ Н.Глушко (керівник фольклорного ансамблю КЗШ № 90) та ХК «Карамель» з композицією «Бабья доля» (Авторська. Слова та музика О.Грицишина)

 

Ведучий: Недосвідчені хлопчики і дівчатка прямо зі школи потрапляли в пекло війни і не було кому навчити як вижити. Ціле покоління обірваних життів, покоління нездійснених надій. Вони йшли щоб залишитися на полі бою і в нашій пам'яті.

 

Виступ Ярослава Захарова вихованця вокального гуртка КЗШ №130 - «Я тебе ненаведжу, війна» (слова: Степана Галябарда, музика: Олександра Злотника)

 

Ведуча: Часто молоді люди, щоб потрапити на фронт додавали собі по кілька років. Під час війни десятки тисяч дітей билися пліч-о-пліч з дорослими.

Ведучий: Сини полку, юні розвідники, підпільники і партизани ... Вони виконували зовсім не дитячі завдання… Час летить… Але і в 21 столітті хлопчики продовжують мріяти наслідувати героїв

 

Виступ ДНЗ № 203 Тріо «Браві хлоп ята» - «Буду військовим» (Слова и музыка – Д. Трубачова)

Виступ ХК «Навколо світу» - Запоріжці Хореографічний колектив «Навколо світу» КПГ №24

 

Ведучий: На фронті фотографії дружини, дітей, матері носили біля самого серця, як нібито цей клаптик паперу міг врятувати від кулі.

Ведуча: Вони ставали справжніми талісманами, думка про те що тебе чекають і вірять в твоє повернення, дійсно надавала сили бійцям. А в тилу, вдома, фотографії тих хто пішов на фронт стояли на самому почесному місці. Любов і віра допомогали перемогти!

 

Виступ ЗКХ «Театр естрадної пісні «Сузір’я мрії» КПНЗ «ЦДЮТ «Дружба» КМР з композицією «Сіла птаха» (з репертуара Надії Матвиенко)

Виступ  хореографічного колективу «Карамель» КПНЗ «ЦДЮТ «Дружба» КМР з композицією «Облако»

 

Ведучий: Більше одного мільйона шетьсот п’ятдесят тисяч українців, з яких 10 тисяч жителів нашого міста не повернулося з полів битв. Війна довго не відпускає тих хто її пройшов, вона нагадує про себе болем  ран, приходить у снах, спогадах.

 

Виступ К.Ксензової (вихованка вокального гуртка КЗШ № 87) – «Тучи в голубом» (слова: Василя Аксьонова і Петра Синявского, музика: Олександра Журбини)

 

Ведуча: Над Кривим Рогом йшли запеклі повітряні бої. Героїчно боролися з ворогом 6 гвардійська Запорізька Червонознаменна, Ордена Богдана Хмельницького військово-транспортна авіаційна девізія та 363 Черкаський Ордена Суворова і Богдана Хмельницького військово- транспортний авіаційний полк. За мужність, героїзм та високий професіоналізм проявлений при виконанні бойових завдань 20 авіаторів були удостоєні звання «Героя Радянського Союзу».

Ми увіковічуємо їх пам ять в монументах, називаємо на їх честь вулиці та заклади…так у війсковому містечку Довгинцівського району на честь Сергія Милашенко Героя Радянського Союзу, за особливий подвиг самопожертви, названо вулицю, на якій розташовано музей Бойової Слави.

Вони йшли щоб залишитися на полі бою і у нашій пам яті!

Слайд 9

 

Виступ Н.Глушко керівника фольклорного ансамблю КЗШ №90 – «Десантний батальон»(слова та музика Б.Окуджава)

Виступ хореографічного колективу КНВК № 81ХК «Краплини» з композицією «Магія скрипки»

 

Ведучий: Найгірше була невідомість. Ті хто на фронті не знали, що з тими хто знаходився в окупації, а на захоплених територіях не було ніякої інформації про військові дії.

Ведуча: Солдати дуже сподівалися, що коли вони повернуться додому всі їх рідні будуть живі.

Ведучий: А для їх сімей невідомість була просто нестерпною адже ніхто не знав скільки триватиме окупація і чи звільнять їх взагалі.

 

Виступ С.Отрішко (викладач по класу вокал музичної школи №11) – «Баллада о матери» (слова: А.Дементьева, музика: Є.Мартинова)

 

Ведуча: Боротьба з загарбниками не припинялася і під час окупації. Партизани продовжували вести боротьбу і в лісах, і в містах.

У нашому місті діяли 14 підпільних груп та 2 партизанських загони..... Багато синів та дочок Криворіжського підпілля були нагородженні орденами й медалями. 27 з них стали Героями Радянського Союзу.

Наша землячка, Галина Терентіївна Коринєва була зв’язковою в партизанському загоні. « Партизанити серед німців було складно-згадувала Галина Терентіївна- постійно знаходилася в небезпеці та напрузі, потрібно було поводитись так щоб підозра не впала на зв’язківця. За будь яку ціну завдання потрібно було виконати і передати вчасно відомості».

Усі післявоєнні роки Галина Терентіївна турботливо зберігала документ про те, що вона була у складі в партизанському загоні м. Кривого Рогу.

 

Виступ Ю.Савенко викладача по класу вокалу музичної школи №11 – «Борода» (слова: М.Є.Лапирова,  музика: Л.О. Бакалова)

Виступ тріо «Довгинцівські музики» вокально-інструментального колективу КПНЗ «ЦДЮТ «Дружба» КМР «Світи місяченьку» (слова та музика : О.Грицишина)

 

Ведуча: Микола Григорович Шевченко (командир кулеметників), Андрій Петрович Рак( пройшов дві війни), Дмитро Федосійович Зубрій, Сергій Олексійович Бормотов (командир артилерійського взводу), Павло Федорович Явор( розвідник),Петро Петрович Савєльєв( фельдшер)

На жаль наших земляків, які визволяли рідне місто, вже немає в живих…та ми пам'ятаємо їх подвиг.

Заставка на екран

Ведучий: Пам'ятати про тих хто загинув від націзма ‒ це наш обов’язок.

Щоб щасливою, вільною була наша держава.

Виступ народного аматорського ансамблю ветеранів «Рідні наспіви» - «Україна єдина» (слова: О.Ходака, музика : Т.Діденко)

Ведуча:     Я сьогодні молюся, бо маю у серці надію,

Що моя Україна здолати тривоги зуміє.

Я молюся, аби Бог від війни оберіг наше небо,

Ти солдат України, і я помолюся сьогодні за тебе.

 

Виступ хореографічного колективу «Краплини» КНВК №8 з композицією «Молитва за Україну»

 

Ведучий: За подвиги на фронтах Другої Світової війни багато жителів Кривого Рога було нагороджено орденами і медалями. 20 криворожан стали Героями Радянського Союзу, 9 стали повними кавалерами орденів солдатської слави.

Ведуча: Колись вони йшли на війну, це був їхній обов'язок. Це наші ветерани. Вони повернулися, підняли країну з руїн, народили дітей, працювали, жили…

Ведучий: А потім, через багато років вони знову стали йти, йти туди звідки вже неможливо повернутися

 

Відеоряд ветеранів

 

Ведуча: Дорогі ветерани, ми з величезною вдячністю дивимося на вас сьогодні!

Будь ласка, будьте з нами як найдовше! Нагадуйте нам, своїм онукам і правнукам наскільки важливий мир

 

Виступ О. Грицишина відмінника освіти, композитора та співака –«Ветеранам війни і труда» (музика та слова О.Грицишина

 

Ведучий: Ми пам’ятаємо чого нам коштувала перемога.

Ведуча: Ми пам’ятаємо усіх хто заплатив за неї своїм життям.

З днем Визволення Кривого Рогу!

 

 

 

 

 

 

Додаток

 

 

Урочисте свято - пам’яті

з нагоди річниці Визволення міста Кривий Ріг від нацистів

На данном изображении может находиться: 9 человек, люди улыбаются, люди стоят и свадьбаНа данном изображении может находиться: 2 человека, в помещенииНа данном изображении может находиться: Юрий Савенко и Виктория Штиленко, люди стоятНа данном изображении может находиться: 8 человек, люди улыбаются, люди стоятНа данном изображении может находиться: 3 человекаНа данном изображении может находиться: 2 человека, люди улыбаются, люди стоят и цветок

  1

 

docx
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
504
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку