«СЦЕНАРІЙ Виховний захід присвячений до Декади Перукарів «КРАСА МАЙБУТНЬОЇ ПРОФЕСІЇ»

Про матеріал
для використання в професійно-технічних навчальних закладах профілю сфери побуту.
Перегляд файлу

1

 

Державний навчальний заклад

«Одеський центр професійно-технічної освіти»

                       

                               МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

                               по темі:  «СЦЕНАРІЙ

Виховний захід  присвячений до Декади Перукарів

«КРАСА МАЙБУТНЬОЇ ПРОФЕСІЇ»

               D:\Декада\заключительный концерт\mfh0i0DxUbc.jpg

        

Професія: перукар (перукар-модельєр)

Код професії: 5141

Рівень кваліфікації: 

перукар;

перукар -2-го   класу;

перукар- 1-го класу

З роки навчання

                                                                 Виконавець:                                                                                                  

                                                                        майстер виробничого навчання                                                                                        

                                                                        Безкровна Катерина  Вячеславівна   

Розглянуто на засіданні                                                    

методичного об’єднання                                       

викладачів та майстрів                                             
виробничого навчання                                             
сфери обслуговування                                                        

та громадського харчування                                                                                     

Протокол № ___ від __________

Голова МО ______Сологуб О.С.

 

 

        АНОТАЦІЯ

Рекомендовано для використання в професійно-технічних навчальних закладах профілю сфери побуту.

Говорять, що найкраще  запам’ятовується те, що супроводжується яскравими враженнями,  та викликає емоції. Відкритий захід «КРАСА МАЙБУТНЬОЇ ПРОФЕСІЇ» був проведений у рамках декади з професії «Перукар (перукар-модельєр)». До уваги глядачів кожна група представлятиме справді феєричні виступи, присвячені одному з напрямів у перукарській справі: «Вечірні зачіски», «Зачіски з елементами плетіння», «Креативні зачіски» ,"Весільні зачіски","Діловий стиль зачісок". Декада з перукарської справи – це своєрідний творчий звіт, демонстрація досягнень як викладачів, майстрів, так і учнів.

Мета методрозробки є    багатоаспектна.    Специфічною ознакою цього заходу є відкритість і неформальність, настанова на швидку реалізацію особистості значущого задуму «на кінцевий результат». Він дозволяє учням спілкуватися з широким колом естетичних явищ, стає джерелом різноманітних творчих вражень. Декада з перукарської справи в ДНЗ ОЦ ПТО – це багатоаспектний інтегрований комплекс навчально-виховних заходів з предмета, спрямований на закріплення, збагачення та поглиблення знань та умінь учнів із перукарського мистецтва й розвиток творчої майстерності , як майстрів в/н та викладачів спецдисциплін, так і учнів.

Головні завдання проведення декади із перукарської справи:

· Розвиток інтересу учнів до перукарської справи;

· Поглиблення і поширення знань учнів з предмету;

· Сприяння розвитку професійної культури спілкування учнів;

· Виявлення професійно обдарованих дітей;

· Організація неформального учнівського спілкування, сприяння самоствердженню та самоорганізації учнів;

· Розвиток самостійної творчості учнів;

                                           

                                                                                    

 

D:\Декада\Декада2018)\35848_w0_h120_ptu16.jpg

Зміст

 

 

1.Історія профессії перукаря ………………………………………………………………….4

 

 

2.Зона майстрів

………………………………………………………………….6

3.Зона профорієнтації

………………………………………………………………….8

4. Стильні зачіски -дефеле

…………………………………………………………………10.

5. Загадки до Дня перукаря, проф векторина

 …………………………………………………………………12.

6.Додатки …………………………………………………………………13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЦЕНАРІЙ

Виховний захід  присвячений до Декади Перукарів

«КРАСА МАЙБУТНЬОЇ ПРОФЕСІЇ»

1. Ведуча (з мікрофоном – у формі репортажу):

Здрастуйте шановні глядачі, сьогодні ми представляємо до вашої уваги репортаж про нашу спеціальність «Перукар-модельєр». Звідки бере свої витоки ця професія?

 

ВЕДУЧИЙ ПЛАВНО ПЕРЕХОДИТЬ У ЗОНУ «ІСТОРІЇ» 6 людей

1-Я:

 ІСТОРІЯ ПРОФЕСІЇ ПЕРУКАРНЯ Слово «перукар» має французьке походження («perruque») - накладка з волосся, а в театрі - один з виразних засобів гриму. Про професію перукаря знали ще наші стародавні предки. У різні часи і в різних країнах вона називалася по-різному: фахівців за зачісками називали цирульниками. Крім стрижок та укладання волосся перукарі займалися голінням, манікюром, а нерідко і виконували обов'язки лікарів, піддаючи своїх клієнтів нехитрим медичним процедурам. У Росії її перукарів називали цирульник. До цирульника приходила велика кількість людей, щоб поголитися, постригтися або зробити зачіску. І тільки в наш час спеціалізація перукарів звузилася - тепер вони займаються лише зачісками. Професія перукаря завжди була і буде життєво необхідною, тому що в людині закладено прагнення краси та догляду за собою.

2-а:

Перукарі-хірурги

Аж до 1416 року ніхто не перешкоджав перукарям практикувати хірургію та лікування зубів. Але незабаром стало ясно, що для перукаря це занадто. Складно уявити собі, щоб звичайна людина могла досить добре володіти практикою як хірургії та лікування зубів, так і різноманітних перукарських та бродобрейських послуг. Люди почали скаржитися на те, що після відвідування перукаря-хірурга вони ставали ще хворішими, замість вилікуватися. Багато брадобреїв почали займатися шарлатанством, щоб приховати своє невігластво в медицині та анатомії.

Зрештою, скарги потрапили до уваги мера та поради Лондона. У 1416 році вийшла постанова, яка під страхом смерті або позбавлення кінцівок забороняла перукарям займатися лікуванням. Перукар міг тільки протягом трьох днів з моменту звернення пацієнта уявити його одному з майстрів Гільдії брадобреїв-хірургів. Але до 1461 року перукарі були єдиними людьми, які займалися хірургією.

3-тя:

Розпад Союзу

З розвитком терапії, хірургії та лікування зубів як окремих розділів медицини, перукарі стали все менш затребуваними у своїх, не найкращих, потрійних здібностях перукарів-хірургів-дантистів. Хірурги захотіли остаточно звільнитися від впливу перукарів, і клопотали до парламенту про те, щоб розірвати "стару дружбу" перукарів з хірургами і щоб кожна професія суворо дотримувалася своїх кордонів. Для розгляду питання парламентом було скликано комітет, який нарешті передав парламенту відомості про задоволення прохання. Постановою парламенту, затвердженим королем, союз перукарів та хірургів було розпущено у червні 1745 року. Було сформовано два окремих союзи, і власність, що належала насамперед спільно перукарям та хірургам, була поділена між новими двома союзами.

 

4-а: Занепад професії

Ці події призвели до спаду популярності професії перукаря. Те саме сталося у Франції під час правління Луї XIV. До кінця 18 століття перукарі остаточно втратили всі права на заняття хірургією та лікуванням зубів по всій Європі, крім дуже маленьких міст і забутих Богом місць, де й не було ні хірурга, ні дантиста. Після того, як перукарям заборонили займатися терапією, хірургією та лікуванням зубів, вони стали не більше ніж ремісниками та прислугою, слугами моди. Коли в 18-му та на початку 19-го століть у моді були перуки, перукарям не залишалося нічого іншого, як робити перуки.

 

5-а:  І знову підйом...

Наприкінці 19-го століття відбулося кілька примітних подій, пов'язаних із професією перукаря, які призвели до зростання її популярності. Важко було сказати, скільки часу мало пройти, щоб на перукаря дивилися як на професіонала, нарівні з дантистами, майстрами манікюру-педикюру та іншими родинними професіями. Але було очевидно, що громадськість та й сама професія готові на краще.

 Тільки в 1920 році було зроблено потужний ривок до перетворення перукарського мистецтва на повноцінну професію, таку, якою ми її знаємо сьогодні.

У ХХ столітті у зв'язку з бурхливим розвитком науково-технічного прогресу різко прискорився темп життя. Так само швидко стала змінюватися і мода, стаючи дуже практичною. Чоловічі зачіски початку століття – короткі стрижки з різними проділами. З Америки прийшла мода на гладко поголені обличчя, але деякі носять вуса у вигляді щітки. Далі панує спортивний стиль: «Бокс», «Напівбокс», «Бобрик» тощо.

Жіночі зачіски відрізняються великою кількістю варіантів. Коротке волосся укладають гарячими щипцями, на напівдовгих роблять «валики», на довгих — коси, покладені «кошиком» або «віночком», а також пучки, джгути і т.д.

6-та:

Внаслідок появи кінематографа, а потім телебачення найпопулярнішими людьми епохи стають відомі артисти. Відтепер законодавцями мод стають саме вони, а не глави урядів та інші «офіційні особи», які дотримуються тепер зазвичай консервативних смаків.

У світі до деяких течій зарубіжної моди ставилися як до «ідеологічних диверсій». Нелегко тоді доводилося і юнакам, які хотіли носити зачіски «під бітлз», і дівчатам, які робили пишні «начіси». Такі зачіски висміювалися в газетах і журналах, малювалися карикатури на тих, хто їх носить, з модною зачіскою могли не пустити до школи або в училище... Але хіба це молодих людей зупинить, якщо вони хочуть виглядати сучасно?

Хто ж допоможе досягти досконалості, вибрати це неповторне поєднання, скориставшись усіма досягненнями сучасної «індустрії краси»? Зрозуміло, «останній штрих» завдасть майстер-перукар, який працює в салоні краси або просто в перукарні!

ВЕДУЧИЙ:

Психологи стверджують, що при зустрічі люди насамперед звертають увагу на стан взуття та зачіску: саме цими двома критеріями ми підсвідомо керуємося в оцінці чиєїсь зовнішності. Перукар - проста, на перший погляд, професія. Але чи така вона проста насправді?

 

ПЕРЕХОДИТЬ У ЗОНУ «МАЙСТЕРІВ» - 4 особи (2 майстри+2 моделі)

БЕРЕ ІНТЕРВ'Ю МАЙСТРА 1:

Питання 1. Скажіть будь ласка, коли ви визначилися у виборі професії?

7-а: Відповідь 1. - ………………..

 

Питання 2.- Вимоги та посадові обов'язки перукаря.

7-а: Відповідь 2. Перукар асоціюється із психологом. І не випадково, адже основні вимоги до перукаря ґрунтуються саме на тому, що йому доведеться щодня спілкуватися з десятками клієнтів, кожен із яких – індивідуальність. Мабуть, у цій професії товариськість за своїм значенням перевершує професіоналізм та стаж спеціаліста.

Те, що потрібно знати перукарю, досить легко засвоюється представниками цієї професії на різних курсах та тренінгах. Насамперед, це вміння поводитися з різноманітною хімією для волосся, а також користуватися різними техніками стрижки, завивки та укладання. Особливе місце відведено навичкам створення зачісок, адже перукар є професією творчого характеру.

Питання 3. - А яка у перукаря зарплатня?

 

8-а: Відповідь 3. – Скільки отримує перукар? Таке питання хвилює багатьох тих, хто хоче пов'язати своє життя з модою. Середня зарплата перукаря на місяць становить _____________________. Робота перукарем без досвіду оплачується трохи менше.

Зрештою, скільки заробляє перукар в Україні та регіонах? Заробітна плата перукаря в Одесі – на місяць від _______________, у регіонах трохи менше – _____________. Перукар-початківець отримує в середньому ______________ в Одесі і _____________ – в провінції.

 

Питання 4. Як стати перукарем?

8-а: Відповідь 4. -

З урахуванням всіх цих умінь, перукар без досвіду не буде затребуваним у солідному салоні краси. На щастя, є училища та курси, де вчитися на перукаря може кожен, а також можливе підвищення кваліфікації перукарів. Що кваліфікація, то краще, оскільки як з'являється можливість кар'єрного зростання, а й збільшуються шанси підвищення заробітної плати.

Спеціальність перукар потребує системного навчання, тому підготовка перукарів здійснюється на стаціонарі. На курси перукарів може ходити будь-хто, крім того, створені спеціальні навчальні центри перукарів. Взагалі навчання цієї затребуваної професії проводиться повсюдно, тому проблем з її освоєнням не виникне.

ПЕРЕХОДИТЬ У ЗОНУ «ПРОФОРІЄНТАЦІЇ»

-У ДОШКИ, НА ЯКІЙ НАПИСАНО СЛОВО «ПРОФОРІЄНТАЦІЯ» -6 осіб

 

Виходять 3 особи.

9-а: Доброго дня, наші дорогі гості!

Найважливіший крок у житті, вибір професії. Заняття улюбленою справою приносить радість. А ціль у житті, дає відчуття її наповненості.

 

10-а: Вибір навчального закладу впливає на все майбутнє життя. До цього треба ставитись серйозно, не поспішаючи, не покладаючись на випадковість.

11-а: Для нас ОДЕСЬКИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНО_ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ став 2-м будинком. Нам тут затишно, але найголовніше цікаво.

ВСЕ РАЗОМ: наша професія «ПЕРУКАРНЯ МОДЕЛЬЄР»

 

9-а: Ми, перукарі, німецьким словом називаємось

З німецькою акуратністю працювати ми маємо

Гарними ми зробити вас намагаємось

У роботі помилки нам не потрібні.

 

10-а: Ми вивчаємо стрижки та зачіски

Ми можемо вас пофарбувати та завивати

Використовуємо ми всі від фена до гребінця

І просимо вас наш салон відвідати.

 

11-а: Але якщо раптом не виходитиме

Ми вчимося ще й ви повинні пробачити

Не треба дуже засмучуватися

Адже волосся не зуби можна знову відростити

ВСЕ РАЗОМ: АЛЕ ОБІЦЯЄМО, БУДЕМО МИ СТАРАТИСЯ!

ВИХОДЯТЬ ЩЕ 3 ЛЮДИНИ (ВСТАЮТЬ НАПІВТРУГОМ)

12-я: найміцніша опора.

ВСЕ (піднімають праву руку в лікті) - ЗНАННЯ!

 

13-та: Найзначніша справа, яка ти….

ВСЕ (показують вказівним пальцем у зал) САМ СЕБЕ ВИБРАВ!

 

14-та: Найвірніша дорога, дорога...

ВСЕ: ЧЕСНОГО ПРАЦІ!!!

 

9-а: найкращий навчальний заклад.

ВСЕ: ДНЗ ОЦ ПТО

 

ПІДНІМАЮТЬ ТАБЛИЧКИ

10-а: ОДЕСЬКА

11-а: ЦЕНТР

12-а: ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОГО

13-а: ОСВІТИ

14-та: І якщо вас долають сумніви, ми їх розвіємо в той же час.

9-а: Зараз ми представимо візитну картку нашої професії.

 

ПІДНИМАЄТЬСЯ ЕМБЛЕМ ПРОФЕСІЇ

 

ВСІ: «професія ПЕРУКАРЯ-модельєра» - ПРИДУМАТИ ЕМБЛЕМУ

 ВЕДУЧИЙ: (Дівчата дефелюють с зачісками)

Зачіска є важливою складовою іміджу жінки. Для створення стильних

літо не знадобиться багато часу, адже в моді – природність та простота.

 

  Актуальні як гладкі зачіски у стилі «хороша дівчинка», так і варіанти з ефектами романтичної розпатланості. А тепер подивимося докладніше, якими будуть модні стильні зачіски.

Стильні зачіски весна-літо - фото: 1-2 - коса навколо голови Emerson, 3 - із джгутів Bibhu Mohapatra, 4 - зачіска з косою Scott, 5 - високий та недбалий пучок Siriano, 6 - дві коси Tory Burch

 

15-а: Варіанти стильних зачісок «кінський хвіст»

Універсальна зачіска «кінський хвіст» не втрачає популярності в новому сезоні: дизайнери знаходять нові способи її вирішення. Неймовірно романтично виглядає хвіст, розташований асиметрично, у зачісці бренду Kuning. Оригінальна та елегантна зачіска вийшла в результаті доповнення хвоста кісками, представлена ​​брендом Marchesa. Романтично і дуже по-літньому виглядає зачіска у вигляді розпатланого хвоста бренду Roсhas. Акуратні або розпатлані, доповнені начосом і без нього, кінські хвости створюють стильний образ у весняно-літньому сезоні.

 

16-та: Модні стильні зачіски весна-літо : пучок

Проста зачіска у вигляді пучка не залишає моди : дизайнери пропонують і низькі, елегантні варіанти зачісок, і неакуратні, розпатлані пучки, як у Marni та Siriano. Надзвичайно вишукано виглядає зачіска у вигляді пучка зі джгутів, пропонована брендом Bibhu Mohapatra.

 

 

17-а: Стильні короткі стрижки весна-літо

Короткі стрижки не вимагають складних укладок, зручні та практичні, тому популярні у жінок усіх вікових груп. У моді весна-літо актуальні стрижки боб та каре з чубчиками різного виду. Модні короткі чубчики, довгі прямі, косі або об'ємні, покладені над чолом у стилі рокабілі.

 

18-а: Модні стильні зачіски з середнього та довгого волосся

Для створення стильних зачісок для середнього та довгого волосся використовуються стрижки каре та каскад, що дозволяють візуально збільшити обсяг волосся. Пишне, розпущене, розчесане на прямий пробір волосся, як пропонує бренд Versace – найкращий варіант стильної зачіски для весняно-літнього сезону .

 

Гладке довге волосся модно також зачісувати назад або з бічним проділом, причому бажано відкривати при цьому вуха.

 

Романтичні кучері та локони для середнього та довгого волосся – у фаворі моди, як у Юлії Савічової.

 

Модні стильні зачіски весна-літо - фото: 1 - розпатлана коса Balmain, 2 - низький пучок з перлиною Chanel, 3 - зачіска з кісками Marchesa, 4 - бічний проділ і волосся за вухами Diesel, 5 - ніби з пляжуTheyskens 6 - локони Юлія Савічева

 

19-а: Стильні вінтажні чубчики весна-літо

Неймовірно популярними у весняно-літньому сезоні  будуть вінтажні чубчики, покладені хвилею у лобовій частині зачіски. Такими чубчиками можуть бути доповнені зачіски з довгого, розпущеного волосся, хвости, пучки та стрижки.

 

15-та: Стильні зачіски в стилі Beachy Waves весна-літо

Ефект "мокрого волосся" дозволяє отримати масу варіантів зачісок, що об'єднуються назвою "Beachy Waves", що в перекладі означає "ніби з пляжу". Дуже актуально для літа!

 

16-та: Стильні коси весна-літо

Коси не залишають подіум моди : вони, як і раніше, в тренді! Зустрічаються акуратні коси, але більш актуальні розпатлані, романтичні плетиви, у тому числі – «рибий хвіст»

 

17-а: Модні стильні весна-літо : високі зачіски

У моді - нескладні високі зачіски з начосом, злегка розпатлані. Їх створити нескладно у домашніх умовах. Дизайнери пропонують прикрашати зачіски кольоровими пасмами: не новинка, але цікаво!

 

Стильні зачіски весна-літо  радують простотою виконання при неординарності рішень: красиво та практично!

Загадки до Дня перукаря:

 

Миє чисто, само запашно. (Мило)

Два вістря, два кільця, у середині - гвоздик. (ножиці)

Яку копицю не перенесеш? (Кіпну волосся)

Овечки втекли, кільця розкидали. (Бігуді)

Назвіть найвідоміших БОРОДАТИХ КАЗКОВИХ ПЕРСОНАЖІВ!!!

Мужність є!

Приклад


1. ДІД МОРОЗ

2.Синя борода

 3.ТРИ БОГАТИРЯ

4.КАРАБАС -БАРАБАС

5 Старий ХОТАБИЧ

6.ЛІШИЙ

7.НЕПТУН

8.ГНОМ

9. Чорномор


Я починаю приказку, а ви продовжить її.

1. Дівчина з косою,…………………………(як трава з росою)…

2. Нема коси,………………………(нема краси).……………… .

3. Дівка без коси, …………………(що кінь без гриви.)…………

4. У неї в косах сорока……………(гніздилась).…………….

5. Подивися на косу –подумай про (господиню)………………

6. Увесь той розум,………………(що коса)………….

7. Коса -………………………(дівоча краса).……..

8. Довга коса -……………(довгий розум)……….

9. Яка коса -……………(така й краса).……………

10. Не треба на людях заплітатися, бо (не прийдуть свати у хату)…

 

 

 

 

 

Профі-вікторина

Запитання

-У селі два перукарі — один із них пострижень абияк, а інший акуратний. До кого треба звернутись? (до того, що підстрижений абияк, тому що він стрижеться у кращого)

-Ким за фахом був герой кінострічки «Біле сонце пустелі» Верещагін, який виконав у фільмі пісню «Ваше благородіє...»? (Митником.)

- Як називається веселий фільм Володимира Грамматікова про незвичайного працівника дитячого садка? («Вусатий нянь».)

- Яку професію і яку змінив Іван Васильович у відомому радянському кінофільмі «Іван Васильович змінює професію»? (Домуправа, або управдома, на царя.)

- Ким були за професією герої мультфільму Чіп та Дейл? (Рятувальниками.)

-Хто на роботі грає і отримує за це не осуд, а заробітну плату? (Актори, музиканти.)

– Перед ким усі люди знімають шапки? (Перед перукарем.)

 

 

 

 

 

D:\Декада\Декада2018)\46118448_317424642181221_4465362298038386688_n.jpg

D:\Декада\Декада2018)\46069898_317426695514349_8203752667709702144_n.jpg

D:\Декада\заключительный концерт\mfh0i0DxUbc.jpgD:\Декада\заключительный концерт\Zs1psGi2OR8.jpg

 

 

 

 

docx
Додано
27 грудня 2023
Переглядів
169
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку