Тема програми: «Приготування страв з круп бобових та макаронних виробів»Тема уроку: «Приготування страв з макаронних виробів»Майстер в/н Зленко В. С.
Номер слайду 2
План Історія виникнення макаронних виробів. Характеристика макаронних виробів. Приготування макаронів зливним способом. Приготування макаронів незливним способом
Номер слайду 3
Макарони на вуха, або трохи про історію відомого всім продукту. Міфи та цілком достовірні факти про історію макаронних виробів. Сьогодні без макаронних виробів важко уявити меню людства. Їх їдять всі – починаючи від студентів, і закінчуючи фінансовими магнатами. Наприклад, кожен італієць з'їдає в середньому 26-28 кілограмів пасти на рік. Однак мало хто знає, що у цього буденного для нас продукту досить цікава і незвична історія походження. Макарони винайшли настільки давно, що встановити точний час і місце зараз неможливо. Можна з упевненістю говорити, що вони були відомі ще в IV тисячолітті до нашої ери. У єгипетських гробницях знаходили зображення людей, які займалися виготовленням локшини. Її залишки, покладені для довгої дороги в Царство мертвих, віднайшли у саркофагах археологи.
Номер слайду 4
Виготовлення макаронних виробів до нашого часу
Номер слайду 5
Пригадайте…Яка підготовка макаронних виробів до варіння?Назвіть способи варіння макаронних виробів ?Як відварити макарони зливним способом ?Як відварити макарони незливним способом?Чому макарони рекомендують засипати в киплячу воду?На вашу думку, чи можна зварені макарони залишати у воді?
Номер слайду 6
Різновиди макаронних виробів
Номер слайду 7
Характеристика макаронних виробів
Номер слайду 8
Характеристика макаронних виробів
Номер слайду 9
Характеристика макаронних виробів
Номер слайду 10
Характеристика макаронних виробів
Номер слайду 11
Приготування макаронних виробів (зливний спосіб)І спосіб (зливний). Макарони, локшину, вермішель кладуть у киплячу підсолену воду (на 1 кг макаронних виробів 5–6 л води і 50 г солі), варять, періодично помішуючи, до готовності. Що більше співвідношення води і макаронних виробів, то швидше закипає вода після засипання макаронів і вищою буде якість готового виробу. Тривалість варіння макаронних виробів залежить від їхнього виду. Макарони варять 20–30 хв, локшину – 20–25 хв, вермішель – 12–15 хв. Відварні макаронні вироби відкидають на сито або друшляк і промивають гарячою кип’яченою водою, перекладають у посуд, заправляють розтопленим жиром (для поливання страви перед подаванням), перемішують дерев’яною мішалкою, щоб вони не склеїлись і не утворились грудочки. Під час варіння макаронні вироби збільшуються в об’ємі в 2–3 рази за рахунок поглинання води, що клейстеризується. Таке збільшення називається приварком і становить 150%. Відвари з макаронних виробів використовують для приготування перших страв і соусів.
Номер слайду 12
Приготування макаронних виробів (незливний спосіб)ІІ спосіб (незливний). У киплячу підсолену воду (на 1 кг – 2,2–3 л води і 30 г солі) засипають макаронні вироби і варять до загусання, помішуючи. Наприкінці варіння додають жир, закривають кришкою, доварюють на слабкому вогні так само, як каші. Приварок становить 200–300%. Таким способом варять макаронні вироби, які потім використовують для приготування запечених страв.
Номер слайду 13
Технологічна картка. Макарони відварні з жиром та сметаною{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Найменування сировини. Брутто. Нетто. Технологічні вимоги до якості сировини1 порцію. Маса макароних виробів7070 Сировина відповідає вимогам діючих стандартів або технічних умов. Маса відварених макаронів-200 Маргарин столовий 1515або масло вершкове тасметана 530530 Вихід: з жиром з сметаною--215235 Збірник рецептур 2005 р. стор.179 № 414 Т
Номер слайду 14
Технологія приготування Підготувати макаронні вироби. Закласти у киплячу підсолену воду (на 1 кг макаронних виробів 5-6 л води і 50 г солі). Варити, періодично помішуючи, до готовності (тривалість варіння макаронних виробів залежить від їхнього виду: макарони варять 20-30 хв., локшину 20-25 хв., вермішель 12-15 хв.). Відварені макаронні вироби відкинути на сито або друшляк і промити гарячою водою. Полити розтопленим жиром або жиром та сметаною
Номер слайду 15
Технологічна картка. Макаронник з м'ясом{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Сировина. Брутто. Нетто. Технологічні вимоги до якості сировини1 порція. Яловичина (котлетне маса)162119 Маргарин столовий-6 Сировина відповідає вимогам діючих стандартів або технічних умов. Цибуля ріпчаста2924 Олія-4 Макарони-72 Яйця-10 Олія-5 Сухарі мелені-6 Маса запеченої страви-265 Масло вершкове-10 Вихід-275
Номер слайду 16
Технологія приготування. Макарони варять не зливним способом, у киплячу підсолену воду (на 1 кг – 2,2–3 л води і 30 г солі) засипають макаронні вироби і варять до загусання, помішуючи. Наприкінці варіння додають жир, закривають кришкою, доварюють на слабкому вогні так само, як каші. Приварок становить 200–300%. Таким способом варять макаронні вироби, які потім використовують для приготування запечених страв. Охолоджують до 60 С, додають сирі яйця і перемішують. М'ясо обсмажують і тушкують, а потім пропускають через м’ясорубку, додають пасеровану цибулю і перець. На лист, змащений жиром, кладуть рівним шаром половину макаронів, на них – шар мясної начинки, а зверху – другу половину макаронів. Поверхню вирівнюють, збризкують маслом і запікають.
Номер слайду 17
Типові помилки. Макаронні вироби переварені - не дотримались тривалості варіння - Тривалість варіння макаронних виробів залежить від їхнього виду. Макарони слід варити 20-30 хв., локшину – 20-25 хв., вермішель – 12-15 хв. Макаронні вироби злипаються - своєчасно не відкинули на друшляк - Після відведеного часу приготування, необхідно відразу відкинути макаронні вироби на друшляк, промити гарячою водою і заправити жиром. Макаронні вироби мають розкислий вид -залишили після варіння у воді - не залишати відварені макарони у воді
Номер слайду 18
Картка – завдання 1 Тема: «Приготування страв із макаронних виробів»Дотримуватися правила охорони праці, санітарії та особистої гігієни під час роботи. Організувати робоче місце: підібрати інструмент, інвентар, посуд для виконання завдання. Підготувати макаронні вироби до варіння. Приготувати макарони відварні з жиром і сметаною, дотримуючись технологічного процесу. Підібрати столовий посуд та подати страву. Доповідь учнів по виконанню завдання. Прибрати робоче місце
Номер слайду 19
Картка – завдання 2 Тема: «Приготування страв із макаронних виробів»Дотримуватися правила охорони праці, санітарії та особистої гігієни під час роботи. Організувати робоче місце: підібрати інструмент, інвентар, посуд для виконання завдання. Підготувати макаронні вироби до варіння. Приготувати макаронник з мясом дотримуючись технологічного процесу. Підібрати столовий посуд та подати страву. Доповідь учнів по виконанню завдання. Прибрати робоче місце