Сценарій виховної години "День Святої Великомучениці Варвари"

Про матеріал
В даній розробци "День Святої Великомучениці Варвари" розкрито історію та традиції свята.
Перегляд файлу

Виховна година

«День Святої Великомучениці Варвари»

 

Ведучий: Шановні викладачі, студенти, гості, ми раді вітати вас на нашій виховній годині з нагоди вшанування постаті Святої Великомучениці Варвари, яка є покровителькою кравецького ремесла.

 

Щорічно 17 грудня православні християни вшановують великомученицю Варвару. Святу згадують, вважають захисницею жінок і військових, а також вважають покровителькою дітей, любові і шлюбу. Цього дня у храмах відбуваються святкові богослужіння, а віряни просять у великомучениці Варвари допомоги.

Легенди розповідають , що Свята Варвара Великомучениця була надзвичайно вродливою красунею , була такою вправною до вишивання та шиття, що вишила ризи самому Ісусові Христові.

 

https://youtu.be/pJNOS8E-wZ8?t=49 

пісня «Варвара»

 

Свята Варвара

 

Грудень - місяць незвичайний,

Свят багато надзвичайних,

А сьогодні - день Варвари,                                      

Ранок гарний, навіть хмари 

Зникли десь вони з вітрами,

Ну,а ми йдемо до храму.


Святість її світла, гідна!

Господу по духу рідна!

Всюди з нами: повсякчасно,                                   

На шляхах життєвих вчасно

Поміч надає завчасно!

Знову Вона на дорозі,

Бо потрібна поміч божа.


І заступниця Варвара 

Чоловіка врятувала.

Підняла з такого болю –

Так прийшла й до мене доля!                                  

 Ангел наш, свята Варвара,

Міцно, впевнено з’єднала

І сім'є ю нас назвала.

 

Ти хрещена наша мати,

Поклик твій, щоб захищати!

Дякуємо так безмірно,

І чекаємо покірно.                                                  

Серце б’ється, калатає ,

Благодаттю обгортає, 

Знову впевненість зростає.


Для дітей просімо долі,

Щоб були завжди здорові,

Впевненні, щасливі, сильні

І в усьому перспективні,                                           

Щоби зникли дні тривожні,

Сім’ї мали щоб заможні,

На добро були спроможні!


Щоб любили, поважали,

Внуків нам подарували.

Наша агниця Варваро,

Віджени від нас всі чвари,

Біль, хвороби та страждання                                   

Зникнуть, тільки лиш кохання

Злічить всі поневіряння,

Стануть дійсними бажання!

 

Ангел наш,свята Варвара!

Богом послані їй чари!

 

Ведучий: Свята Варвара жила в ІІІ ст. у фінікійському місті Іліополі. Після смерті матері її виховував батько Діоскор, який був багатим і шляхетним міщанином, переконаним язичником. Познайомившись з християнами, Варвара згодом прийняла святе хрещення від олександрійського священика. Не зламали Св. Варвару ні погрози батька, ні увіщування та тортури управителя Мартіана.

Зважаючи на непохитність та те, що й інші почали наслідувати її християнську дорогу Варвару вирішили стратити. У 306 році Св. Варварі та її послідовниці дівчині Юліанії було відсічено голови, а Діоскор та Мартіан, як оповідали, загинули того ж дня від блискавки й громовиць.

Після смерті Великомучениці її тіло з побожністю було перенесено до Константинополя, де перебувало до ХІ ст., а згодом мощі Св. Варвари були перевезені до м. Києва й покладені в Михайлівському Золотоверхому монастирі.

За переказами, це сталося тоді, коли дочка візантійського імператора Олексія І Комнина (1081—1118), звана Варварою-Іриною виходила заміж за великого князя київського Святополка Ізяславича (1093—1113). Саме вона ублагала батька — імператора та патріарха Царгородського про перевезення мощей своєї святої патронеси із собою до Києва, де вони зберігаються і  донині.

 

https://youtu.be/CHdizw8WHUg  

 

коляда «Свята Варвара й по світу ходила»

 

Ведучий: Від давніх давен і дотепер святу Варвару шанують не лише в Україні, але й в інших країнах Європи. Представники важких і ризикованих професій завжди намагаються вшанувати великомученицю. Пілоти, водії, вояки, перш ніж вирушити в подорож, обов’язково беруть із собою іконку святої Варвари.

Святу Варвару (або Барбару) також вважають покровителькою гірників всього світу. Ця свята в очах гірників є прикладом мужності, нескореності та твердості у вірі. Ці якості, які властиві і самим гірникам, зробили Варвару їхньою покровителькою і захисницею.

Її художні і скульптурні зображення можна зустріти не тільки в численних храмах, але й в шахтах (рудниках) багатьох європейських країн, а також серед культурної спадщини предметів гірничого мистецтва.

 

Вважається, що свята Варвара допомагає вийти заміж. Перед її іконою просять про жіноче щастя, про вдале і швидке заміжжя, про вагітність, про захист від раптової смерті без покаяння, про зцілення від хвороб, про здоров'я дитини.

Молитву Варварі читають під час страшних гроз і блискавок.

У цей день всі жінки традиційно моляться святій Варварі про послання здоров'я дітям і захист від несправедливості з боку чоловіків і свекрух.

Жінки багато в'язали і вишивали на Варвару. Вважалося, що у виріб, виконаний у цей день, впліталися частинки самого Господа. Беручись до вишивання, дівчата хрестилися і шепотіли: "Свята Варвара золотими нитками Ісусові ризи шила і нас навчила".

 

Що ж стосується їжі, то в цей день потрібно приготувати особливу кашу. Наші предки вірили: якщо 17 грудня в ополонці набрати воду і розмовляти з нею, просити про благополуччя для всієї родини, то приготовлена на такій воді страва стане справді чарівною. І якщо кожен член сім'ї з'їсть хоча б ложку такої каші, здоров'я і удача неодмінно будуть з ним в наступному році. Звичайно, в сучасних умовах досить складно вирішити питання і з ополонкою, і з розмовами з водою, але досить буде і того, якщо мама просто приготує смачні страви без метушні та з добрими думками і побажаннями.

На день Святої Варвари віруючі пекли пироги з маком. Часто пригощали пирогами худобу – вважалось, що вона буде краще плодитися. В Україні на Святої Варвари, крім того, варили кутю, узвар або компот.

 

Також в день святої Варвари наші предки ліпили вареники для ворожіння. І начиняли їх маком чи капустою, а один - борошном і називався він «пірхун». І пригощаючи рідних і друзів стежили, кому ж він попадеться. Вважалося, що такий «сюрприз» не принесе успіху, бо того, хто з'їсть такий вареник, ще довго будуть називати «пірхуном».

 

https://youtu.be/QtFo1hbYcRo

Вечорниці на Варвари

 

Ведучий: Щорічно відзначається День святої Варвари 17 грудня. Це свято не тільки релігійне, але і народне. Тому не дивно, що з ним пов'язана величезна кількість старовинних прикмет і традицій. Але День святої Варвари цікавий не тільки цим. Так само 17 грудня в народі було прийнято ворожити. Вважалося, що Варвара – покровителька щасливого шлюбу, і захисниця дівчат. Тому вони дуже часто у цей день намагалися дізнатися свою долю і судженого. Тому ми вирішили розповісти вам, як ворожити в День святої Варвари.

 

Найпоширеніше ворожіння в День святої Варвари це, мабуть, за допомогою вишні, або іншого фруктового дерева. Все було досить просто, дівчата просто зрізали гілку з дерева і ставили у воду. Якщо до Різдва на ній розпустяться квіти, то все задумане збудеться і успіх прийде до всіх мешканців будинку. А крім цього, дерево могло вказати на майбутній шлюб дівчини. Принцип такий же: зацвіло – швидкий і щасливий шлюб, ні – все навпаки. А за кількістю квіток, які з'являлися на гілці, могли визначити, яким буде урожай в новому році.

Ще один спосіб дізнатися долю – в ніч свята Святої Варвари покласти під подушку листочки з написаними на них трьома іменами: Мисаїл, Ананій і Азалій. Якщо це зробити, то вночі у вас обов'язково відвідає ваша доля.

А якщо ви хочете дізнатися, як буде складатися ваша фінансова ситуація в наступному році, то треба було зробити наступне. Взяти в рівній кількості пшоно, гречку і борошно. Далі потрібно на підлозі покласти чистий аркуш паперу і насипати купками підготовлені крупи і борошно. З ранку необхідно подивитися на це. Якщо все залишилося як і було, значить в житті буде так само, якщо гречка розсипалася, очікує невеликий прибуток, а якщо борошно – то вас чекають величезні гроші.

Наступне ворожіння на заміжжя вимагає терпіння і посидючості. Потрібно правою рукою зачерпнути жменю зерен, висипати їх на підлогу і перерахувати. Якщо парна кількість зерен – дівчині пощастить вийти заміж у наступному році, а якщо непарна – найближчим часом весіллю не відбутися.

Ворожили на вишневих гілочках і хлопці. Якщо гілочка не розквітала у будинку хлопця - дружина буде ледачою і не ласкавою, а якщо розквітала - бути дружині лагідною красунею. За вишневою гілочкою ворожили не тільки на коханих, але і на бажання. Перш ніж поставити гілочку у воду, молоді люди молилися і загадували бажання. Якщо гілочка розквітала до зазначеного вище часу, бажання повинно було збутися найближчим часом.

Тепер ви знаєте, як ворожити в День святої Варвари і, можливо, дізнаєтеся свою долю.

 

https://youtu.be/5sGvqwZ3IrE?t=20 

ворожіння на Варвари

 

Тим, хто вже перебуває у шлюбі, треба просто простежити за погодою та прикметами.

Адже вважається, яка погода буде 17 грудня, таку варто чекати і на Різдво.

  • Якщо на день святої Варвари тепло, то можна очікувати хорошого урожаю льону.
  • Якщо захід яскравий і насичений, то погода буде сонячна і ясна.
  • Варвара ночі вкрала, дні приточала.
  • До Варвари зима дороги заварить.
  • Якщо горобці збираються купками на деревах і цвірінькають, то буде тепла зима.
  • Дерева в інеї — урожай на фрукти.
  • Якщо до цього дня сніг не випав — зима буде теплою, а як з’явиться — довгою і холодною.
  • Ясна Варвара – до морозу.
  • Якщо на Варвару вкрадеш і не попадешся, то весь рік будеш красти і не попадешся.

 

 

А, взагалі, Варварин день - це день жіночого відпочинку та молитов про дітей. Тому нехай він у вас пройде легко і спокійно. І ніщо не зіпсує передноворічного настрою.

 

 

 

Тож прийміть від нас вітання  Варі та Варвари

 

Ангел вдoма в тебе був,

Тoж мoлитву твoю чув,

І на твoї іменини,

Вже дарує щoхвилини

Пуд здoрoв’я і пуд віри,

Кілограмів стo надії,

Фунтів мільйон любoві,                                      

І кoхання не на слoві,

А каратів так відерце,

Радoсті у ваше серце,

Ну і ще букет удачі,

І дoбра у вашу вдачу!

 

В день святковий гріють душу,

Теплі побажання,

Настрій свята в серці творять,

Щирі привітання!                                              

В іменини ми бажаєм,

І щодня й щомиті,

Хай тобі допомагає,

Ангел покровитель!

 

Хай Ангел на іменини

Здійснить всі бажання,

Несе щастя щохвилини,

Успіх й процвітання.

Радістю життя вквітчає                                       

І додасть здоров’я,

Мудрістю благословляє,

Добром і любов’ю!

 

Щоб ваше здоров’я, як кремінь було,

Щоб щастя сімейне його берегло,

Щоб радість завжди була на порозі,

А лихо в далекій і вічній дорозі.                                 

Хай поруч з вами Ангел ваш летить,

Убереже вас від біди повсюди,

Нехай несе вам радість кожна мить,

І благодать Господня з вами буде.

 

Твоє ім’я – найкраще із імен,

Яким тебе благословила мати,

І ангел взяв тебе під свій покров,

Щоб до кінця життя оберігати!                                     

Хай він з тобою разом довгий шлях пройде,

З тобою разом хай сумує і радіє,

Ти вір йому, бо він не підведе,

На нього завжди буде й є надія!

https://youtu.be/Zy35vFpwBFU?t=32

Привітання з днем ангела Варвари

docx
Додано
16 грудня 2020
Переглядів
901
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку