Сценарій виховного заходу для учнів 7-11 класів на тему: "Танець крізь століття"

Про матеріал

Даний сценарій розширює кругозір учнів в області танцювального мистецтва, знайомить з історією розвитку танцю від сивої давнини, створює умови для виховання художнього смаку і любові до прекрасного.

Перегляд файлу

«Танець  крізь  століття»

Сценарій шоу-програми

 

Прісич Н.М., вчитель художньої культури, вчитель-методист



Мета: естетичне виховання дітей засобами хореографічного мистецтва.
Завдання:
1. Організація змістовного дозвілля дітей.
2. Розширення кругозору  учнів в області танцювального мистецтва.
3. Створення умов для виховання художнього смаку і любові до прекрасного.

Вчитель . Доброго вечора, шановні друзі, гості, шанувальники музичного мистецтва. Як ви думаєте, чому щороку на початку жовтня цілий тиждень весь світ присвячує музиці, а ми проводимо різні вечори: пізнавальні, розважальні? (Відповідь)

Звучить пісня Б.Окуджави «Музикант»

 

     Музика супроводжує людину протягом усього життя - від народження  й до поховання. Її люблять діти…

 

Звучить в запису спів малої дитини.

 

Люблять її навіть тварини…

 

Перегляд відео «Соло кота з оркестром»

 

Без музики не можуть жити театр, кіно, фонтани…

 

Перегляд відео «Співаючі фонтани».

 

     Без музики не могла б жити і хореографія.    

     Перед початком нашого вечора ми провели експрес-опитування і задали питання: "Що вам подобається в танцювальному мистецтві?". Відповіді були такі: "Це красиві рухи", "гарна музика", "грація, яскраві костюми", "танець викликає відчуття  насолоди", "приносить радість" і т.д. В кожній вашій відповіді є слово "краса!"
      А що значить доторкнутися до краси? Ось роздуми однієї людини з цього приводу: “Я зірвав квітку - і вона зів'яла. Я спіймав метелика, і він помер у мене на долоні. І тоді я зрозумів, що торкнутися краси можна тільки серцем".
Так, красу треба вміти не тільки бачити і відчувати. Красу треба ще й оберігати! Це найважче. Відобразити красу в душі, запам'ятати її, завжди носити в серці - це вищий прояв культури людини. Отже, сьогоднішній вечір ми присвячуємо красі, красі танцю - найбільш хвилюючому, найбільш піднесеному і прекрасному із всіх мистецтв, оскільки танець - не просто відображення життя, танець - це життя!
Звучить музика.


Ведуча.  Танець. Він прийшов до нас з сивої давнини ... Всім відомо, що праця сформувала людину, а я додам - ще й танець! Це потреба людини передавати іншим  свою радість або смуток, за допомогою рухів свого тіла.


Ведучий. Археологи в різних частинах світу виявили наскальні малюнки із зображенням танцюючих чоловічків. Майже всі важливі події в житті первісної людини відзначалися танцями: народження, смерть, війна, обрання нового вождя, зцілення хворого. Танцем виражалися моління про дощ, про сонячне світло, про родючість, про захист і прощення. Ми не можемо точно стверджувати, під який музичний супровід танцювали наші предки. Подальший розвиток танцювального мистецтва відбувався за двома напрямками: просте - для народу і витончене мистецтво для знаті.
 

Ведуча. Було й інше мистецтво. Давайте згадаємо, що танцювали при королівських дворах Європи у ХVI-XVII століттях. Хто знає?
(Учасники вечора називають полонез, ригодон, буре, павану, куранту, менует)

 
Ведучий. І все ж усі ці танці створив народ. А у вищому світі народна танцювальна манера змінювалася згідно з придворним етикетом. І в 1661 році у Франції з'явилася Королівська академія танцю. А король Франції Людовик XIV (портрет) наказав учителям танців регулярно збиратися й говорити про танці, міркувати, піклуватися про їх удосконалення.

 (Танцювальна пара виконує фрагмент менуету під музику композитора И.Дюссека).


Вчитель.  Танець - це культура, релігія, професія, виховання, розвага, історія... І ось тепер переходом від середньовіччя до нашого століття нам послужить фрагмент з кінофільму "Війна і мир" С.Бондарчука. Початок XIX століття. Це бал російського дворянства. Перший у житті бал Наташі Ростової!  Наташі виповнилося 16 років. Всі почуття юної графині - схвильованість, радість від усвідомлення того, що вона запрошена на танець, що всі дивляться на неї, молоду, прекрасну, струнку; і, може, ледь вловимий смуток, - все у звуках чаруючого вальсу. І ви зараз побачите, що танець дійсно є саме життя - стільки почуття вкладає в нього юна Наташа!

 
(На екрані фрагмент к/ф "Війна і мир")


Ведучий. Ось прийшло ХХ століття, змінилося життя - стало більш  швидкоплинним. Змінилися і танці, з'явилися нові.


Ведуча. У 20-х роках всіх підкорило аргентинське танго. Справжня батьківщина його - Іспанія.  А зараз сюрприз! У нас в гостях ансамбль бального танцю.

(Ансамбль виконує танго)


Ведучий.  А ще в ті часи танцювали фокстрот, чарльстон (демонстрація чарльстона та відео фокстроту). В 40-і роки ХХ століття з'явилися рок-н-рол, бугі-вугі, твіст, шейк. Кожен танець стрімко і агрессивно виходив на арену, він з'являвся і швидко поступався місцем іншому. Тільки один виявився непідвладний часу. Він з'явився набагато раніше і живе вже понад 200 років. При звуках цього танцю хочеться кружляти, літати ... Ви здогадалися про який танець йде мова?
(Гості вечора дружно відповідають: (Вальс.)

Натхненна тиша…

Раптом вальс лунає.

Мелодія його торкається душі -

Й миттєво серце завмирає.

У звуках - радість, щирі почуття…

О дивовижний вальс,

Ти - молодості гімн

І виклик до життя!   (Л.Комкова)

Звучить вальс А.И.Хачатуряна до драми Лермонтова "Маскарад". Поступово музика затихає).


Ведуча. Перші такти дивовижної музики захоплюють. І ось вже їх звучання захопило нас, принесло свій ритм і дихання, відбилося на обличчях. А молодість вальсу була бурхливою і гучною. Він пройшов через гоніння і нападки. Саме кружляння партнера з дамою, те, що він тримав жінку за талію, здавалося нечуваною вільністю. У приписах російської поліції при царі Павлі І та в Німеччині (до 1888 р.) значилося "заборона вживати танці, іменовані "вальсеном" взагалі. Ситуація змінилася тільки після того, як англійська принцеса Вікторія на день своєї коронації (28 червня 1838 р.) запросила оркестр Йогана Штрауса. Серед творів, що виконували музиканти, був і вальс «Вікторія», який композитор присвятив принцесі. Після того урочистого концерту вальс одержав перемогу! Ніхто з прихильників цього танцю тоді не знав, яка прекрасна доля його чекає! . Вальс витримав довгу боротьбу і його затанцював весь світ.

       Отже, ХVІІІ ст. стало часом народження нового танцю, назва якого - вальс. Характерними рисами його був певний тип мелодії та ритм супроводу у тридольному розмірі: бас -акорд-акорд.

 

На екрані слайд з репродукціями О. Ренуара «Танець в селі», «Танець в Буживалі», «Танець в місті»).

(Звучить вальс І.Штрауса "На прекрасному блакитному Дунаї". Танцювальна група виконує танець).

 

Ведучий. Й. Штрауса молодшого називали Королем вальсів, він створив їх понад 500. Серед них - всесвітньо відомі «На прекрасному блакитному Дунаї», «Казки Віденського лісу», «Весняні голоси», «Імператорський вальс та інші. Вальс ставав важливим жанром в його оперетах «Летюча миша», «Циганський барон», «Ніч у Венеції»…

 

(Портрет Й. Штрауса)

 

Ведуча.  А вальси із кінофільмів «Великий вальс», «Прощання з Петербургом»! Це чарівний світ образів, настроїв, почуттів!

(Фрагмент із кінофільму «Великий вальс»)


Вчитель.   Вальси бувають різні. Є вальси бальні, естрадні, симфонічні, вальси-пісні... "Офіцерський вальс" М.Фрадкіна дав початок цілій серії "професійних" вальсів: це "Матроський вальс" В.Сорокіна, відомі кілька "Солдатських вальсів", "Шахтарський вальс" І.Дунаєвського, "Шкільний вальс" І.Дунаєвського, є кілька "Студентських вальсів", "Колгоспний вальс" Майбороди.


Ведуча.  А є й інші: "Севастопольський вальс" К.Лістова, "Сибірський вальс" Г.Носова, "Казахський вальс" Халіді, "Київський вальс" Майбороди, "Мінський вальс" Шумиліна, "Вальс садового кільця" Птічкіна, "Бамівський вальс" Тулікова… У назві цих вальсів вся географія.

 

Ведучий. У кожному вальсі є трохи смутку: це і спогади, і глибокі почуття, пов'язані з переживанням щастя, радості, світлої надії.  Пісня-вальс «В лесу прифронтовом» М.Блантера на вірші М.Ісаковського створена у далекому воєнному 1943 році. Але мелодія її бентежить і зворушує нас, викликаючи співчуття до людей, на долю яких випала війна. Відпочинок між боями. Звучить вальс. Солдати в думках занурюються у світле недалеке минуле, де вони разом зі своїми рідними, коханими, дружинами; де щасливе життя, мир, любов, сімя.

(Відеозапис пісні «В лесу прифронтовом»)

Ведуча.  Такий вальс надихав людей на подвиги, давав сили для перемоги над ворогом  заради повернення мирного, творчого життя заради здійснення мрій.

 

Ведучий. На нашому концерті теж присутня  пісня-вальс композитора П.Майбороди на слова А.Малишка «Вчителько моя».

(Вокальний ансамбль виконує пісню-вальс)

Ведуча. Минає час. Змінюється мода, змінюються танці. Але вальс залишається поза часом. Бо сила почуттів, краса рухів, мелодійне розмаїття, притаманне цьому жанру, завжди знаходитимуть своїх прихильників і шанувальників.

 

 Звучить вальс Є. Доги з кінофільму "Мій ласкавий і ніжний звір".


Питання для вікторини.
1. Муза танцю в грецькій міфології? (Терпсихора.)
2. Назвіть найдавніший вид народного танцювального мистецтва. Виконується і сьогодні. (Хоровод.)
3. Як звали вчителя танців у казці Ю.Олеши "Три товстуни"? (Раздватрис.)
4. Вальс із хіта О.Розенбаума - ... (Бостон.)
5. Коли відзначається Міжнародний день танцю? (29 квітня)
6. В Аргентині 11 грудня танцюють всі. Адже цього дня спеціальним декретом уряду оголошено національним святом і називається він... (Свято танго. "Аргентинське танго" - відомий і улюблений у всьому світі танець.)
7. Танець з криками "Асса!" - ... (Лезгинка.)
8. Як називають партнера в танці?  (Кавалер)

  • Орденоносець.
  • Лауреат.
  • Кавалер.
  • Кавалерист.
    10. Найприємніший для артистів шум під час вистави - це ... (Оплески).
    11. Як називається час поїдання солодощів в театральному буфеті? (Антракт.)
    12. Сама балетна спідниця - це ... (Пачка.)
    13. Як називається "театральний" сорт  шоколадних цукерок?
  • "Перука".
  • "Маска".
  • "Грим".
  • "Роль".

14. Яка якість має бути у хорошої  балерини?

  • Виворотність.
  • Вертлявість.
  • Спритність.
  • Неповороткість.

                
15. На думку Ілзе Лієпи, «танець допомагає зробити красивою не тільки тіло, але і ...».             (Душу)

 

 

Вчитель.

Проходить час, немов одна година…

Народжена веселою була людина.

Мінялись моди і ритми тоже,

Та ми без танцю прожить не можем.


Ведуча.

Проходить час, немов  одна година.

Завжди в турботах жила людина.

Та у дні свята і дозвілля

Веселий танець заводив довкілля.

 

Ведучий.

Проходить час, за роком рік.

Нехай між нами розстране сніг.

І хай на нашій великій планеті

Танцюють люди мов птах у злеті.

 

Відеозапис «Вальс» (Джонатан Вілкінс та Катюша  Демідова)

 

 

Література

  1. Левченко А. Завжди юний і прекрасний вальс // Мистецтво та освіта, 2009/
  2. Луковников А.Е. Друзья-однополчане. - Москва: «Музыка», 1985.
  3. Сердюк Т. Хореографія у вихованні студентів //Мистецтво та освіта, 2009.
  4. Бібліотека «Шкільного світу». Позакласні заходи //Київ. «Шкільний світ», 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Boiko Lena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
10 грудня 2018
Переглядів
4987
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку