Сценарій виховного заходу "Фольклорний майданчик української пісні" для старших класів

Про матеріал
Сценарій свята містить пізнавальний матеріал про різноманітність та багатство українських пісень, походження деяких жанрів пісень та запропоновані варіанти виконання українських народних пісень.
Перегляд файлу

Звучить народна музика

Слайд 1 ( співаючи українці)

З давніх давен пісня була невід’ємною частиною життя і побуту українського народу. Її мудрістю ми користуємося і дотепер. Вітаю Вас, дорогі друзі!

Ми –українці, стародавній народ і мова наша всеосяжна і найбагатіша, мелозвучна і співуча, а пісні народжені Україною не можна не любити! Саме такі пісні сьогодні Ви почуєте у нашому колі друзів, фольк-майданчику.

«Пісня мого народу»

То ж розпочинаємо!

Одного разу Бог роздавав дітям подарунки. Коли закінчив, прибігла маленька дівчинка, стала під дверима тай заплакала. Почув Бог, відкрив двері тай питає:

- Чого ти плачеш, дитинко?

- Бо мені жодного подарунка не залишилося.

І тоді Бог відказує:

- Не плач, не плач. Дам я тобі подарунок, який залишив для самого себе.

І дав їй пісню. А тією дівчинкою була Україна.

 

Пісня – це серце народу, його душа, його крила!

Україна здавна славиться своєю співучістю. І це не просто слова, а підтверджені факти. Так, етнографи нарахували близько 200 тисяч українських народних пісень, а це більше, ніж у всіх інших націй! Найкращі фольклорні твори передаються з покоління в покоління, від матері до дітей бережно, як найцінніші реліквії, залишаючись повсякчас актуальними. Їх виконують як під час застіль, так під час Революцій. Пісні розкривали духовний світ народу, його прагнення і сподівання, горе і радощі, давали сили в труді і боротьбі за визволення.

Фольклористи підрахували, що досі було записано понад півмільйона українських народних пісень. З них опубліковано лише неповних десять відсотків, найбільше у п'ятдесятитомнику «Українська народна творчість» та десятитомному корпусі «Українські народні мелодії», який охоплює 11 447 записів. Жодна нація за всю історію не має такої кількості пісень, які самостійно створив український народ.

В ЮНЕСКО зібрана фонотека народних пісень країн усього світу. У фонді України знаходиться 15,5 тисяч пісень. На другому місці перебуває Італія з кількістю 6 тисяч народних пісень.

Пропоную всім Вам, діти,   шановні гості  разом організувати  коло друзів, наш фольк-майданчик, долучитися до гарного настрою і любо заспівати, згадати свої рідні українські пісні.

(Створюється коло. Діти сідають в коло, гості за бажанням)

 

Як виникає справжня народна українська пісня? Спочатку слова й музика ллються з серця одного автора, потім їх підхоплюють десятки, сотні вуст. Є десятки видів українських народних пісень, найпоширеніші серед них.

  • За періодом в історії: кріпацькі, чумацькі, козацькі, рекрутські, емігрантські, стрілецькі, тощо.
  • Обрядові: на заручини, весільні, до жнив, веснянки. Сюди ж відносяться купальські пісні, щедрівки та колядки.
  • Побутові: важке життя селян, панщину, кумів, сватів, жартівливі, колискові.
  • Ліричні, щасливе й нещасне кохання.
  • Героїчні подвиги народних улюбленців: гетьманів, керівників повстань, опришків.
  • За географічним виникненням: популярні лемківські, наддніпрянські, галицькі, бойківські, поліські та інші.

 

 

Слайд 2

 

Різновиди українських народних пісень

 

До вашої уваги книжкове зібрання літератури на тему «Різновиди українських народних пісень». Це книги нашої бібліотеки ліцею. Раджу всім  їх почитати.

 

 Слайд 3. Історичні пісні

Народна пісня – це насамперед історія України та невмирущість душі народної, це світ життя і боротьби, надій і сподівань, які не покидають людину і в найтяжчі часи. Українську пісню багато разів намагалися знищити, за виконання деяких відправляли у заслання, саджали у тюрми..Наприклад: пісня «Розпрягайте, хлопці, коні»

Автором цієї пісні, яка вже давно стала народною, вважають Івана Негребецького з Полтавщини. "Розпрягайте, хлопці, коні" була маршем загонів Нестора Махна, тому автор отримав за свою неї 25 років заслання в магадан.

Їхав козак за Дунай

Автором цієї пісні вважають козака Харківського полку, філософа та поета Семена Климовського. Можливо, він написав її після невдалих турецьких походів Петра I. Пісня набула популярності ще в середині XVIII століття, та з часом її привласнили російські поети та композитори, створивши купу власних варіацій. Ні російською, ні французькою "Їхав козак за Дунай" не звучить так автентично та щиро, як українською. Дуже прониклива пісня про війну та розлуку.Слухаємо!

 У виконанні дітей звучить пісня « Їхав козак за Дунай»

 

Слайд 4. Тема кохання

Пісенна скарбниця українського народу сповнена ліричними мотивами, які описують кохання з різних боків. Такі пісні міг створити народ з високими морально-етичними нормами. У народних піснях про кохання оспівується вірність, щирість почуттів, здатність заради кохання на самопожертву, краса та висока моральність. Ці наснажені глибокою емоційністю та художньою красою твори фольклору примушують слухачів співпереживати, співчувати ліричним героям пісень або радіти разом з ними.

Пропоную послухати пісню «Чом ти не прийшов»- українська пісня, яку, зазвичай, музичні джерела трактують як українську народну лемківську пісню. В естрадному виконанні композиція набула популярності після того, як наприкінці 1970-х - 1980-х роках її взяв до свого репертуару вокально-інструментальний ансамбль «Тріо Маренич».

Слайд 5. Гумор

Здавна мандрівники й дослідники, письменники та громадські діячі сусідніх народів відзначали як одну з типових рис характеру українців їх невичерпний гумор. Значний внесок у жартівливу пісенність українського народу зробили народні професіональні співаки-кобзарі. Протягом XVІ-XІX ст. вони створили чимало нових жартівливих пісень, що виблискують дотепом та справжньою народною веселістю.  Український народний гумор і зараз продовжує викликати захоплення та визнання, здобуваючи все більшу славу.

Ти ж мене підманула Ще одна пісня каждого, каждого застілля! За даними істориків, вперше вона згадується у 1897 році. Тоді "Ти ж мене підманула" належала до роду "триндичок", тобто жартівливих молодіжних пісень. Натомість зараз в народі популярна не лише її класична версія, але й кілька удосконалених. Від "копиці" до "Тьоща дай на машину" ;)

 

 

 

Слайд 6. Мамина сорочка

Українська вишивка, як і українська пісня, є знаковими для нашої  традиційної культури. Без любові до української пісні, без розуміння символіки української вишивки не станеш справжнім українцем. І навіть не зрозумієш українську душу.  Споконвіку українці свято шанували одяг, а особливо вишиту сорочку. Наші пращури вірили, що вона захищає людину не лише від негоди, а й від ворожих сил. Вважалося, що сорочка, яка прилягає до тіла, є провідником прихованої у людини магічної сили, і водночас – це і оберіг.

Першим одягом дитини була сорочка, яку обов’язково коло пазушки вишивали синім шовком: кілька хрестиків на чисте, щасливе життя, присвячене Богу. Перша сорочка, яку мати вишивала дитині, зберігалася аж до появи онука, якому теж вишивали сорочечку подібним узором. Це мало принести йому щастя, а роду продовження.  Дивну силу має вишиванка, виготовлена маминими руками. Стібок за стібком, хрестик за хрестиком лягають на полотно… Чародіє мама, прикликаючи до дитини втіху, радість, мудрість, силу, здоров’я, щастя, злагоди. Збираючись у далекі краї, покидаючи рідну домівку, брали і беруть із собою сорочку.

 

 Звучить пісня Наталії Май  «Мамина сорочка»

 

А хто з Вас може мені назвати призвища  виконавців народних українських  пісень?

Сучасні виконавці народної пісні:

Дмитро Гнатюк

Квітка Цісик

Ніна Матвієнко

Анатолій Солов’яненко

Раїса Кириченко

Оксана Білозір

Марійка Бурмака

Андрій Кондратюк

Тріо Маренич

Олександр Пономарьов

Гурт  Піккардійська Терція

 

Слайд 6. Портрет Ніни Матвієнко

8-го жовтня у віці 75 років померла народна артистка України Ніна Матвієнко. Герой України, акторка та співачка Ніна Матвієнко народилася у Неділищі Житомирської області. Вона була одинадцятою дитиною в сім’ї. Дитинство її було важке.  У 11 років разом із сестрою вона потрапила до інтернату. Саме там її підштовхнули пов’язати життя з музикою.  У 1966 році за порадою вчительки Матвієнко записалася до вокальної студії хору імені Верьовки, а вже у 1968-му – стала його солісткою. Вона виступала в Україні, Канаді, Польщі, Франції та багатьох інших країнах. У репертуарі співачки переважали українські народні пісні: календарно-обрядові, побутові, ліричні гумористичні, пісні-балади, українські пісні XVII-XVIII сторіччя. 

Співачка працювала з ансамблями "Мрія", "Березень", "Кобза", хорами "Дударик" та "Хрещатик", капелою ім. А. Ревуцького

Найвідомішими у її виконанні стали "Колискова", "Квітка-душа", "Сміються плачуть солов’ї", "Сіла птаха", "Що то за предиво", "Ой Летіли дикі гуси", тощо. 

Ніна Матвієнко має безліч нагород. Герой України, Жінка України, відзнака орденом княгині Ольги ІІІ ступеня – лише невелика частина почестей, які співачка отримала за життя.

Дуже світла, життєрадісна і щира людина, справжня душа української пісні.

Світла пам'ять Ніні Митрофанівні, Людині-легенді, Берегині української пісні…  Давайте пом’янемо її хвилиною мовчання.

 А тепер у виконанні нашого вчителя Копач Наталії Василівни послухайте пісню з репертуару Ніни Матвієнко….Ой у вишневому саду (О милий мій)

Ми не знаємо, хто і коли склав цю пісню про кохання, але без "Ой у вишневому саду" й досі не обходиться жодна забава.

 


 

 

 

 

 

Минають століття,

змінюються суспільні устрої, потрясають світ війни і голодомори, на зміну одним поколінням приходять інші зі своїми смаками й уподобаннями. А народна пісня залишається, даруючи свою красу та неповторність.

 

Народна пісня зоряно, незгасно
Горить в моєму серці повсякчас,
Вона мене виводить на дорогу.
Вона мені просвітлює віки,
Де радість і печаль мого народу
Врослися в древа вічного гілки.

Отож шануймо і співаймо українську пісню, несімо її поміж люди!

Слайд 7( Одна родина)

Звучить пісня Руслана «Одна калина»

 

Слайд 8

Дякую всім за увагу!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Сценарії
Додано
15 листопада 2023
Переглядів
119
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку