Сценарій виховного заходу та презентація на тему "Вічне сонячне сяйво музики" для учнів середніх та старших класів

Про матеріал

У сценарії підібраний цікавий матеріал про життя і творчість композитора В.А. Моцарта. До сценарію додається презентація та відео матеріал. Скачуйте та проводьте з учнями, адже музика Моцарта світла, життєрадісна, вона позитивно впливає на здоров'я людини!

Перегляд файлу

 

Прісич Н.М.,

учитель художньої культури,

учитель-методист

Шевченківської спеціалізованої

школи-інтернат з поглибленим

вивченням предметів гуманітарно-естетичного профілю

Черкаської обласної ради

 

Вічне сонячне світло музики

(Виховний захід)

 

Мета:

  • познайомити учнів з біографією та творчістю В.А. Моцарта;
  • розвивати музичний кругозір учнів  та духовно-естетичні  якості учнів: емоційну  схвильованість, творчу уяву, здатність до співпереживання, естетичної насолоди;
  • формувати вміння порівнювати, аналізувати, оцінювати твори і творчість композиторів;
  • виховувати духовно збагачену, культурну людину;прищеплювати інтерес до класичної музики; виховувати художній смак і культуру сприйняття музики.


Обладнання: портрет  В.А. Моцарта, стіл, папір, підсвічник, перо, віяла, наказ Папи Римського, скринька, мішечок з грошима; музичний матеріал: опера «Весілля Фігаро», 40 симфонія, менует Моцарта.



                                            Хід заходу

                                                                   "Моцарт - есть высшая точка красоты

                                                                     в музыке".                 

                                                                                            П.Чайковський

 

(Слайди № 1, 2)

Звучить музика "Маленька серенада" (І ч.)

 

Ведуча 1: Я слухаю музику і уявляю собі старовинний Зальцбург - батьківщину Моцарта.

Північ. Тихими вузенькими вуличками йде нічна сторожа. Дзвін її бутафоричної зброї лякає запізнілих перехожих. В темних садах пахне нічними фіалками... Музика... напевно, вона колись злетіла із стрільчатих вікон, заблукала у вечірньому садку і назавжди залишилась там.

 

Ведуча 2: Я слухаю цю старовинну музику, і, як наяву, встає перед моїми очима і маленький старий будинок, і сам маестрино - веселий хлопчик з тоненькою шийкою, у сріблястій перуці, схожий на вербову гілочку. Прекрасне видіння...

Дивовижна, божественна музика! Це творіння великого Моцарта. І сьогодні в нашій музичній вітальні ми будемо говорити про Вольфганга Амадея Моцарта, великого австрійського композитора - його життя, творчість, особистість. І якщо хто-небудь скаже, що в наших розповідях більше вигадки, ніж правди, я відповім: "Що ж, а музика Моцарта, хіба вона не казкове диво?"

 

Ведуча1: (Слайди № 3, 4) Зальцбург на той час був столицею маленького церковного князівства. Але тут починалися величаві Альпи - найкрасивіші гори Європи. Кожного ранку сонце, неначе величний маршал, обходило стрункі ряди гір і поправляло золотими промінцями їх білосніжні шапки.

Ведуча 2: Ще це місто славилось  своїми церквами і соборами. І все ж не соборами та церквами прославився Зальцбург. У самій Австрії говорили: "Хіба це місто? Це справжня музична скрипка!" І дійсно. Як це не казково, але у власному Зальцбурзі кожен другий житель танцював, кожен третій - співав, а кожен четвертий - обов'язково грав на якомусь інструменті. (Слайд № 5)

 

Ведуча1: І ось  в один із таких танцювальних днів  і народився Вольфганг Амадей Моцарт. Доля, що гортала сторінки життя Зальцбурга, раптом зупинилась і, промовивши "ах"", ніжно торкнулась рукою колиски новонародженого: "Знамените музичне містечко буде мати свого знаменитого композитора!"

Ну, звичайно, маленький Моцарт став музикантом!

 

Ведуча 2: (Слайд № 6) 27 січня 1756 року в родині придворного органіста і капельмейстера міста Зальцбург в Австрії, Леопольда Моцарта народилася сьома дитина. (Слайд №7) Батько Моцарта був освіченою людиною, серйозним музикантом. Він служив при дворі князя, правителя Зальцбурга, грав на скрипці, органі; керував оркестром, церковним хором, писав музику. Крім того, він був прекрасним педагогом. Виявивши талант у сина, батько відразу ж став займатися з ним. З цього і починається дивне, схоже на казку дитинство Моцарта .

(вихід батька Моцарта під руку з приятелем під музику )

 

Сценка батька Моцарта з одним приятелем

Батько: Ви, знаєте, друже, я не перестаю дивуватися талантам мого сина. Коли йому було близько 3 років, для нього не було більшої радості, ніж шукати на клавесині терції, а в 4 роки, я жартома дав розучити йому невеликий менует, так йому знадобилося всього півгодини, і після цього він зіграв його надзвичайно чисто! (помічає сина, який щось пише)

Батько: Що це ти робиш, друже?

Вольфганг: Пишу концерт для клавесина.

Батько: А ну, покажи!

Вольфганг: Не можу, вибачте: я ще не закінчив.

Батько все ж бере папір і показує своєму приятелеві. Обидва вони сміються.

Раптом, Батько вимовляє: Погляньте, мій друг, як все тут правильно написано; шкода, що цю п'єсу не можна пустити в хід: вона занадто важка, і ніхто не зможе її зіграти. Яке це диво! Моєму хлопчику лише 5 років, а він вже складає музичні п'єси! Нехай Вольфганг трохи підросте і моїм геніальним сином, буде захоплюватися вся Європа!(Слайд № 8)

 

Ведуча 2: І ось, коли Вольфгангу виповнилося 6 років, - вся родина Моцартів, батько, мати, старша дочка і син, вирушила до Відня (Слайд №9), а потім до Парижа, Мюнхена, Лондона.

 

Сценка придворних дам

 

Ведуча 2:  Пані, ми чули, що під час концерту при королівському дворі вас чекав сюрприз?

1-а Дама: О, так! Ці маленькі музиканти!

2-а Дама: Пан Моцарт влаштував для нас небувале звеселяння!

1-а Дама: Концерти дітей Моцартів викликали захоплення. Особливо виконання маленького Моцарта – Вольфганга.

2-а Дама: Він грав на клавесині, скрипці та флейті. Він придумував музичні твори на літу, без репетиції грав незнайомі. Це справжній вундеркінд, тобто «диво-дитина»!

1-а Дама: Хлопчик був одягнений у придворний костюм, на голові була велика перука.

2-а Дама: Концерти тривали 4-5 годин. А гості слухали і слухали, змушуючи Вольфганга грати з зав'язаними очима або виконувати важкі пасажі одним пальцем.

1-а Дама: І ось маленький Моцарт, стомлений довгим виступом, вийшов з-за клавесина і впав. На допомогу йому поспішила одна придворна дама...

2-а Дама: Так-так, я пригадую. Вона допомогла йому піднятися. А дитина ввічливо подякувала  і сказала: «Коли я виросту великий, то одружуся на вас!»

 

Звучить «Менует» Моцарта (танець)

Дами сміються і йдуть.

Виходять ведучі зі скринькою в руках.

 

Ведуча 1:  Через кілька років після турне по Європі Моцарти здійснюють поїздку в Італію (Слайд №10).

Ведуча 2:  Що у тебе в руках?

Ведуча 1:  У подібній скриньці в одній із церков Риму (столиці Італії) ховали ноти прекрасної музики. Вона вважалася власністю церкви і виконувалася всього два рази в рік. Виносити ноти з церкви або переписувати їх заборонялося під страхом тяжкої кари. День і ніч стояли на сторожі два гвардійці, оберігаючи її. Одного разу Моцарт прийшов, послухав музику під час церковної служби і пішов. На інший день у палаці був переполох, всі кричали, метушилися (придворні: «Музика! Зникла музика! Прекрасну музику викрали!») Винуватцем переполоху був маленький Моцарт. Він запам'ятав всю музику від початку до кінця! Вольфганг повернувся в готель і записав всі 9 голосів цього твору. Тепер його виспівував весь Рим! Римський Папа віддав наказ (зачитує один з гвардійців): «Заарештувати вуха Моцарта!» Але все  місто стало сміятися. Римський Папа думав день, думав два, а на третій день вирішив: краще бути добрим, ніж смішним!

І маленького Моцарта не тільки пробачили, а нагородили орденом «Золота шпора». А Моцарту тільки-тільки виповнилося 14 років.

 

 (Слайд №11)

 

Звучить уривок з опери «Весілля Фігаро»  (Слайд №12 відео)

 

 2 дами, обмахуючись віялами, розмовляють

 

1-а Дама: Чули новину? Коли Моцарт грав у Неаполі концерт, слухачі уявили, що така гра неможлива без чарівництва і зажадали зняти з пальця перстень, стверджуючи, що він чарівний. Але і без перстня хлопчик продовжував грати так само чудово.

2-а Дама: А в Болоньї маленький геній був обраний магістром Академії. За традицією його замкнули одного, і через якихось півгодини він написав важкий багатоголосний твір.

 

(Відео №13)

Ведуча 2:  Вольфгангу 17 років... Це невисокий, худор­лявий юнак із витонченими рисами облич­чя... Великі сірі очі дивляться серйозно й помірковано. Моцарт написав колискову пісню-втілення любові і ніжності. В ній були радість і смуток, печаль і надія.

 

Звучить «Колискова»  В. А. Моцарта  (сопілка)

 

         Ведуча 1: Свої відчуття дитинства, радощів, весни, пробудження природи молодий композитор передав у пісні "Туга по весні".

Уявімо. Весна. Вузенькою вуличкою йде людина невисокого зросту в каптані та перу­ці. Це Моцарт. Він радісно посміхається світлу, сонячному промінню, що ласкаво торкається його чола...

 Давайте послухаємо прекрасну музику Моцарта.

 

 Пісня «Туга за весною» (Ансамбль "Перлинки")

 

     Ведуча 2: Осяяне блискучим успіхом життя Моцарта було схоже на казку. Але

дитинство скінчилось. Казковий принц подорослішав, казка теж скінчилась.

З блискучого світу концертних залів і сяючих апартаментів вельмож він відразу

потрапив в лакейську. Так вчинив з ним його господар-архієпископ Зальцбурга.

Інакше бути і не могло. Доки Моцарт був маленьким дивом, цікавою іграшкою

знатних вельмож, його любили. Але дорослий він не міг переступити порогу

аристократичного салону. Там цінували не талант, а титул.

Щоразу пихатий мажордом, стукаючи в підлогу жезлом, урочисто проголошував:

 «Його величність граф!». А що він міг сказати про Моцарта? Внук палітурника,

 бідняк із Зальцбурга. Та хто ж буде йому вклонятися? Хто стане поважати?

Правда, обурений юнак писав пізніше, що честі і гідності в ньому набагато більше,

ніж у будь-якого графа.

Але яка користь у цих високих словах?

 

Ведуча 1: За своє творче життя В.А. Моцарт створив близько 50 симфоній,   21 концерт для клавіра з оркестром, фантазії, варіації, рондо, менуети, струнні квартети і квінтети, сонати. Зараз ви почуєте уривок з фіналу сонати Ля мажор, який відомий як «Турецький марш».

 

Звучить  «Турецький  марш»

 

Ведуча 1: Музика  інколи може замінити ліки. Від кожної хворо­би — свій «музичний рецепт». Найкращим звуковим «лікарем» визначено музику Моцарта. Вона нала­штовує організм на здорову хвилю, позбав­ляє втоми, заспокоює.

Відео із кф-му "Реквієм для свідка"  (Слайд №14)

 

Минула безтурботна юність, прийшла зрілість. І Моцарт зрозумів, що життя — складна, нелегка боротьба людини за свої ідеали.

 Про гірку правду життя, про жорстоку боротьбу з життєвими незгодами і тривогами розповідає знаменита Симфонія соль мінор (№40).

 

Звучить фрагмент симфонії соль-мінор №40  (Слайд №15)

 

    Геніальний австрійський композитор створив 17 опер! Остання опера композито­ра — «Чарівна флейта» — яскрава музична казка про мудрість, добро і справедливість.

Звучить   "Пісня Ночі" із опери "Чарівна флейта" (Слайд №16, 17)

 

Ведуча 2: У 1781році Моцарт оселився у Відні, де прожив до кінця своїх днів (Слайд №18, 19, 20), Відео (№21).

Яскраве, цікаве, повне творчих здобутків життя композитора мало й іншу сторону. Це матеріальна незабезпеченість, нужда. Моцарт при дворі імператора значився як автор танцювальної музики, за що отримував мізерну плату.

В останні роки життя Моцарта його здоров'я, яке завжди було слабким, стало ще швидше слабшати. Досить незвичайний випадок прискорив неминучу розв'язку.

 

Ведучий 2: На вулиці похмурий холодний вечір, ні душі. У будинку Моцарта грають діти. Вольфганг Амадей тяжко хворий. Стук у двері. У коридорі з'являється людина в чорному, передає в темно-сірому мішечку гроші і замовляє реквієм. Горить свічка. Моцарт творить. Створювана ним музика примушує забути про незгоди і убогість, про гірке передчуття швидкої смерті. Композиторові здавалося, що він створює траурну музику для самого себе, що це його лебедина пісня.

(Слайди № 22,23).

Вслухаймося у звучання трагічної та невимовно прекрасної мелодії сьомої частини «Реквієму» - « Лакрімоза»- у супроводі коротких, лише з двох звуків, інтонацій оркестру, що схожі на плач чи стогін. «Цей день буде днем сліз» - такі у перекладі з латини перші слова цієї частини.


Звучить "Реквієм" В.Моцарта (Слайд №24)

 

Ведуча 1: Знаменитий Реквієм — останній твір В. А. Моцарта — став вершиною творчо­сті композитора, найяскравішим утіленням його чутливої, тремтливої, але мужньої душі. (Слайд №25) Реквієм став духовним заповітом славетного музиканта. У ньому — сердечна молитва, глибокі душевні страждання і гіркий біль прощання з рідними, світом, життям...


Ведуча 2: Музика реквієма  звучала, як повість про мужність людини, що страждає, як твердження не смерті, а безсмертя людського генія. Реквієм так і не був закінчений. Моцарт прожив 35 років. Окремої могили для Моцарта так і не при­готували. Сьомого грудня тіло майстра було поховано в загальній могилі, де ховали бід­них, жебраків і злочинців, хоча він подарував людству безцінну музичну скарбницю ...

 

Відео (Слайд №26, 27 -вірш, 28)


Ведуча 1:  Але смерть композитора стала початком його великого безсмертя. Якщо живе музика Моцарта, то живий і він. І пробуджується серце, що летить назустріч щастю... Лунає музика Моцарта... І благословляється наш світ.

 

(Слайди № 29, 30,31, 32, 33, 34, 35, 36, 37)

  
Нові покоління спілкуються з музикою Моцарта, несуть  радість, світло і добро (Слайд №38).

Мало кому відомо, що син Вольфганга Моцарта — Франц Ксавер Моцарт — майже тридцять років прожив у Львові. Він організував у місті хорове товариство, навчав дітей грі на фортепіано, сам виступав з концертами і диригував оркестром. У Львові він написав п'єси для фортепіано на мотиви українських народних пісень. І донині у Львівській консерваторії імені М. Лисенко звучить музика, створена сином Вольфганга Моцарта.

 

Яка глибина!

Яка сміливість і яка стрункість!

Ти, Моцарт, Бог, і сам того не знаєш;

Я знаю, я.

Вічне, сонячне світло в музиці - ім'я тобі Моцарт".

                                                                             О.С. Пушкін

Ведуча 2: Закінчилася наша подорож у складний, але надзвичайно захоплюючий і цікавий світ класичної музики. А так як Вольфганг  Моцарт був дуже життєлюбною, веселою людиною, то ми не хотіли б на такій сумній ноті завершувати нашу зустріч і тому пропонуємо вам переглянути веселий музичний номер із "Новорічного вогника" (Відео №40).

 

Ведучий 1: До нових зустрічей!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Моцарт на старенькой скрипке играет,

Моцарт играет, а скрипка поет, -*   -

        Моцарт отечества не вьібирает—

        Просто играет всю жизнь напролет.

 

docx
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Сценарії
Додано
11 лютого 2018
Переглядів
2022
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку