Сценарій виховного заходу "Японія - країна вранішнього сонця".

Про матеріал

Виховний захід спрямований на ознайомлення студентів з традиціями та культурною спадщиною Японії, а також на розвиток інтересу до пізнання та формування моральних цінностей; естетичного ставлення до краси народних культур, націй. Позакласний захід заохочує студента розширювати свій кругозір та виховує повагу до прекрасного.

Перегляд файлу

 

        МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
          СМІЛЯНСЬКИЙ КОЛЕДЖ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Заступник директора
з  навчально - виховної роботи
________Кикоть О.В.

ВІДКРИТИЙ ЗАХІД :  «Японія – країна вранішнього сонця »

Учасники заходу– студенти коледжу

Підготувала викладач : Стеблина Ольга Володимирівна

Кваліфікаційна категорія: спеціаліст

 

Інтегрований позакласний захід.

 

 

 

Розглянуто на засіданні                                    Схвалено на засіданні  

Предметної  комісії                                           методичної ради СКХТ     

суспільних  дисциплін                                      НУХТ                                   

Протокол №___                                                 Протокол №___   

від  “___”  _________2017р.                             від  “___”  _________2017р. 

____________________                                     _______________________

 

Реєстраційний номер

__________________

 

 

 

 

 

            Тема : Японія - країна вранішнього сонця

Мета: ознайомити студентів  з національними традиціями та

            культурною спадщиною Японії;

            розвивати  інтерес до пізнання, формувати моральні цінності

            та естетичне ставлення до краси народних культур, 

            розширювати кругозір;

            виховувати повагу до прекрасного.

    Обладнання: ілюстрації з  краєвидами країни, комп’ютер,

                             мультимедійний проектор, презентації, журнальний

                             столик, квіти з паперу, ваза з сухими гілками , екібани,

                             орігамі,  приладдя для чайної церемонії.

    Тип заходу: інтегрований позакласний захід.

Перебіг заходу

( Фон  Початковий . Презентація)

Ведучий 1. Барвиста, різноманітна наша планета Земля. В одному її куточку є маленька, але незвичайна країна - Японія. Давня назва Японії – Ніппон, що означає «джерело Сонця».

Ведучий 2. Японія - це "країна, де сходить сонце", єдина в світі держава, де офіційно головою держави є імператор. Це країна орігамі, танка та бонсай. Країна роботів та самураїв, Японія є прикладом для усього людства як із злиденної, бідної на природні ресурси військової диктатури можна перетворитися на високорозвинуту державу з економікою знань та інновацій. Сьогодні ми познайомимося з дивовижами цієї країни.

(Звучить японська мелодія)

 Ведучий1. Японія - країна, яка не має вдосталь ні корисних копалин, ні землі, але досягла таких економічних висот, що можна тільки позаздрити. А в чому ж секрет? Може, у тому, що кожен житель цієї країни сильно любить її, любить людей, що живуть із ним поруч? А може, войовничий дух бусідо веде націю вперед? Не здаватись, не відступати, не бути переможеним! А може, це любов до всього прекрасного, що дала природа.

Ведучий 2.Сьогодні ми здійснемо  подорож   країною ранкового Сонця, країною винятковою  та екзотичною.

Ведучий  1. Є приказка: «Японія стала провідною державою світу, маючи лише один вид ресурсів, – трудові».

Ведучий 2. Це  найпрацьовитіша нація на Землі, японці працюють понад

10-11 годин на добу.

(Презентація. Звучить мелодія « Сакура»)

Ведучий 2. Японія вирізняється не тільки високим економічним розвитком, а й своєрідною, самобутньою культурою, незвичною для пересічного європейця. Японія – це країна орігамі (мистецтво складання фігурок з аркушів паперу); ікебани (створення букетів та гілок); мистецтва бонсай (вирощування карликових дерев у горщиках, які обмежують їх ріст); чайної церемонії (мистецтво приготування та вживання чайного напою в присутності гостей. Сучасні японці з великою пошаною ставляться до своїх традицій. Наприклад, на роботу вони вдягають європейські костюми, але вдома та  на  свята - національний одяг – кімоно.

Ведучий 2. Цікавий факти:( Відео ) для того, щоб вступити до вищого навчального закладу  в Японії потрібно знати 200 народних пісень і 200 легенд. Тож до вашої уваги одна з них.

Голос за кадром.  Легенда «Меч самурая». Театралізація.

 Легенда  - «Меч самурая». Театралізація.

(Поки голос  говорить) кожен актор виконує свої обов’язки

Голос за кадром. На мешканців поселення Гокаями напали невідомі. Вони вбили частину населення і викрали воду з усіх колодязів. У цей час повз поселення проїжджала таємнича мандрівниця. Побачивши, таке лихо вона вирішила просити допомоги у чаклуна.

Сцена 1

Мандрівниця стоїть на колінах лицем до сцени. Позаду неї вибігає  чаклун.

Мандрівниця. Ваші піддані викрали  воду з усіх колодязів. Скоро жителі Гокаями почнуть страждати від спраги, а всі їхні посіви загинуть.

Чаклун. Яке нещасне село. Скоро вся країна пізнає це горе. Дай мені трохи часу і я заберу воду всієї Землі. Спочатку я висушу всі колодязі, потім зіллю воду з усіх ставків і озер, потім приберу джерела.Після цього вкраду всі моря і океани, і тоді ви, люди, зрозумієте, хто справжній правитель Землі. Всі однаково будуть страждати від спраги, від спраги. І благатимуть  мене: «О, високоповажний Мецударого, дай нам, будь ласка, водички.

 (Звучить злісний сміх). Так просто отримати владу над усім світом тоді, коли забираєш у людей те, що вони абсолютно не цінують -  просту воду. Вам здається, що води багато, що вона всюди, вам здається вона ніколи не скінчиться. Так я подивлюся, що ви будете робити, коли зрозумієте що її немає.»

Сцена 2

Мандрівниця оголошує промову перед мешканцями Гокаями

Мандрівниця. Тепер в його руках влада всієї води що є на Землі, він вважає себе імператором, владикою світу. Але чаклун сказав мені, що, якщо хто-небудь з цього поселення виростить сакуру  такої краси, якої ніхто ніколи не бачив, приготує чай, який ніхто ніколи не пробував, і станцює йому найпрекрасніший танець, тоді він поверне воду людям, і я повернуся додому.

Сцена 3

Голос за кадром. Тож  для початку подивімося, як готується справжній чай у Японїї.

Презентація.  Чайна церемонія .  2 студенти.

 Студент 1. Для чайної церемонії я взяв керамічні предмети. Вони дуже красиві. І довше зберігають тепло напою. У японських родинах предмети для чайної церемонії   передаються з покоління в покоління. Іноді керамічним чашкам  200-300 років.

Чай – напій, приємний на смак що добре вгамовує спрагу. Крім того, він має тонізуючі властивості, підтримує енергію людини, освіжаюче  діє при втомі. Щоб отримати смачний, ароматний чай, потрібно вміло його заварити.  Фарфоровий чайник треба ополоснути  окропом, потім витерти чистим рушником, щоб чайник був сухим. Окріп  наливають спочатку на 2/3 об’єму, а потім через 5 хвилин доливають. Щоб аромат чаю не вивітрювався, носик чайника закривають тампоном, накривають чайник рушником.  Поки чай заварюється, скажу, що чайний обряд має чотири правила.

 Перше  - «Гармонія і краса». Гармонія у відносинах між людьми, гармонія людини і природи, гармонія чайного посуду та манери її використання.

 Друге - «Повага» : до всіх і кожного, подяка за саме існування.

 Третє - «Чистота» : фізична і духовна.

    Четверте - «Спокій». - душевний Спокій, який приходить з розуміння перших трьох принципів, заради якого чай і заварюється. А тепер пропоную скуштувати чай.

Голос за кадром. Отже перша умова виконана. Люди, допоможіть виростити сакуру, бо води не буде ніколи. Але для того, щоб посадити сакуру,  нам потрібна допомога.

(На сцену виносять журнальний столик .Створення сакури, квіточок. Студентка (ведуча) та всі охочі  роблять квіточки  для дерева ).

Сакура. Японці-найкращі квіткарі у світі. Це ми придумали складання композицій із квітів - ікебану. Слово «ікебана»  не перекладається з японської. Ікебану японці не продають і не дарують, її виготовляють для себе, щоб прикрасити своє житло. Для виготовлення ікебани використовують гілочки сосни, сливи, сакури, різні квіти. Ікебана повинна мати три лінії.  Найвища - небо, найнижча - земля, середня – людина. Моя ікебана називається «Життя».

Найнижча лінія - це квітка - біла лілея. Вона символізує початок життя - юність. Білий колір - чистота почуттів. Гілочка з густим яскравим зеленим  листям - це середина життя, коли людина сповнена життєвої енергії. Найвища лінія – це гола гілочка, яка сягає неба. Це старість. Вона непоказна, але старість – це й мудрість, тому ця гілочка найвища.

Голос за кадром. І друга умова виконана. 

До вашої уваги - третє випробовування: танець з віялами.

(Танець з віялами.)

Голос за кадром. Але й цього йому було замало.

Чаклун. Віддайте мені вашого Шефу, чи Сенсея  для вічного служіння злу!

( Презентація .бойові мистецтва).

 Студент. Багато японських традицій пов’язані із середньовічними правилами честі рицарів – бусідо. Цей кодекс правил вимагає сурового аскетизму, зневаги до мук і смерті, вірність обов’язку за будь – яких  обставин, а у випадку невдачі – готовність до самовбивства – харакірі. Із рицарських військових вправ з’явилися карате, боротьба дзюдо, фехтування кендо, стріляння із лука, боротьба сумо.

Військові мистецтва Японії – дзюдо, карате, кендо – вони ґрунтуються на точності рухів, пластичності бійців і обов’язково пов’язані з певним  образом.

   Кендо – сучасне бойове мистецтво японського фехтування на бамбукових мечах.

   Дзюдо є олімпійським видом спорту. Сутички дзюдоїстів проходять на квадратному килимі (татамі) розміром 8х8 або 10х10 метрів.

   Карате  є бойовим мистецтвом, що розвинулося з рукопашних китайських бойових мистецтв. Удари наносяться як руками (кулаками, ребром долоні, відкритою рукою, ліктями), так і ногами (стопами, колінами).

 (Показові виступи айкідо, кудо, карате,).

Чаклун. Ви славно потрудилися, але  ви довірливі і наївні! (Лунає злорадісний сміх). Я обманув вас. Порятунку не буде. Ви зможете повернути воду тільки тоді, коли переможете мене в бою. Але, на жаль, ви не можете цього зробити.  (Витягає пергамент і починає промовляти заклинання.

На фоні цього починається битва самураїв. Показ захватів айкідо.

У цей момент самурай вбиває чаклуна).

Голос за сценою. Вода заповнила все підземелля і винесла назовні полонених, а чаклун залишився там і перетворився на рибу. Він хотів багато води, ось його бажання і здійснилося.

Жителі села переосмислили свої цінності і почали жити в мирі та злагоді, шануючи традиції.

Ведучий 2. Наше японське свято закінчується. Ми переносимося в наш час і в нашу країну, де сьогодні 19 грудня –  День Святого Миколая.

(Фон. Святкова музика. Виходить Миколай. Привітання  Святого Миколая).

 


Святий Миколай.

Мир цьому дому й усім, хто в ньому.

Мир і щастя вашій хаті,
Щоб були ви всі багаті,
Щоб біда вас обминала,
Тільки радість звеселяла.

Вітаю вас студенти!

Нині свято в вашім домі
І я вас вітаю,
Гараздів, здоров'я і доброї долі
Щиро вам бажаю.
Колись у цім домі  я вже бував,
Дарунки студентам я  роздавав,
До праці всіх вас закликав,
Наказував вам чесно жити,
Від зла тікати, а добро творити.

 

*** Пісні привітальні.

От настав прощатись час,

Залишаю вже я вас.

Будьте добрі й завжди щирі,

Живіть в злагоді і мирі.

Мамі й татку помагайте,

Менших себе не чіпайте.

Вчителям у поміч будьте,

І мене ви не забудьте.

Швидко мчиться часу лік,

Знов прийду я через рік

На велике, світле свято.

З Миколаєм вас, малята!

 

Для всіх присутніх святковим подарунком стане святкова дискотека.

Ведучі: Дякуємо за увагу. До побачення!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
30 серпня 2018
Переглядів
1612
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку