Сценарій "Вікторина "Європейські цінності в Україні""

Про матеріал
Матеріал можуть використати класні керівники для проведення години спілкування.
Перегляд файлу

1

 

ЄВРОПЕЙСЬКІ ЦІННОСТІ В УКРАЇНІ.

Урок – вікторина для учнів 8 класу

Епіграф

«Нині важливо, щоб українці показали,

що вони хочуть стати

справжніми європейцями»

 британський політолог

І. Вступне слово вчителя

Основні цінності європейської цивілізації – це громадянське суспільство, демократія, права людини. Україна –  європейька держава, невід'ємна складова європейської цивілізації. В Європі її думки. В Європі її серце. В Європі її місце. 1. Завдання

Короткі запитання. Презентація.

(Вчитель пропонує учням відповісти на короткі запитання. Потім правильні відповіді  демонструються на слайдах)

 

  • -Найвища гора в Європі — Монблан (у перекладі “Біла гора”) у Французьких Альпах , її висота 4 807 метрів.
  • -Найвищий діючий вулкан в Європі — Етна (3 340 метрів). Він знаходиться на острові Сицилія (Італія); останнє виверження відбулося в 1960 році.
  • -Єдиний в Європі стародавній згаслий вулкан і один з найстаріших вулканів світу - Карадаг (Кара-Даґ) знаходиться в Криму на території між Феодосією, Коктебелем і Щебетовкою з одного боку і Чорним морем з іншого.
  • -Найбільший півострів Європи — Скандинавський, має 1,850 км довжини, а також приблизно 370-805 км ширини.
  • -Найбільш густонаселена країна Європи — Монако, 15 321 мешканців на 1 кв.км.
  • -Найменша Європейська країна – Ватикан, площа 0,44 км².
  • -Найбільша за площею Європейська країна — Україна, площа 603 628 км².
  • -Найбільше море, що омиває Європу — Середземне.
  • -Наймілкіше море Європи і світу — Азовське.
  • -Найглибша станція метро в Європі — «Арсенальна» у Києві. Вона знаходиться під землею на глибині 105 м.
  • -Найкоротша головна вулиця Європейської столиці — Хрещатик у Києві, її довжина всього 1225 м.
  • -Найвищий водоспад Європи в країні водоспадів — Бельбек (висота 866 метрів) в Норвегії.
  • -Унікальний природний заповідник, розташований на вододілі Західного Бугу, --Німану і Прип’яті — Біловезька Пуща.
  • -Країна гейзерів та вулканів — Ісландія.
  • -Гімн Ради Європи — «Ода радості» з 9-ї симфонії Л. Бетховена.
  • -Прапор Ради Європи — яскраво-синє полотнище із зображенням у центрі круга із дванадцяти золотих зірок.
  • -Девіз Ради Європи - Єдність у багатоманітності.

 

2. Завдання

Їх знає весь світ – а ти?

(Учні об’єднуються у дві групи, одна група отримує роздруковані прізвища відомих українців, друга − визначення їхньої діяльності. Учні повинні поєднати прізвища українців та визначення їхньої діяльності).

Володимир Хавкін — видатний мікробіолог, який першим винайшов вакцину від холери та чуми. Вихідець з Бердянська, найдовше жив бактеріолог в Індії – 22 роки, рятував країну від епідемії. За 40 років більше 35 мільйонів осіб вбереглось від страшної хвороби. В Індії його почали сприймати як божество, преса нарекла “благодійником людства”.

Микола Амосов — один з найвідоміших у світі кардіохірургів, який завдяки невтомній праці і таланту став легендою української і світової медицини.

Юрій Дрогобич (Юрій Михайлович Котермак) — перший український автор друкованого твору на латині, син простого солевара, який став першим українським доктором медицини і ректором Болонського університету, філософ, астролог, астроном.

Мі́лла Йо́вович — американська акторка, музикантка, модель, модельєр родом з України.

Мі́ла Ку́ніс (Міле́на Ма́рківна Ку́ніс) — американська акторка з Чернівців.

Казими́р Севери́нович Мале́вич — український художник-авангардист, визначний діяч українського авангарду, засновник супрематизму, один з фундаторів кубофутуризму; педагог, теоретик мистецтва, автор «Чорного квадрату».

Серж Лифа́р — український балетний танцівник та хореограф, відомий як один із найвидатніших танцівників XX століття. Був засновником Академії танцю при «Гранд-Опера», ректором Інституту хореографії та Університету танцю Парижа, почесним президентом Всесвітньої ради танцю ЮНЕСКО.

Анна Ярославна (Анна Київська) — дочка великого князя київського Ярослава Мудрого, онука святого київського князя Володимира Святославича, королева Франції.

Іван Фірцак — український самородок, про якого європейці складали легенди. У народі його називали Іваном Силою, а весь світ запам’ятав його циркове прізвисько — Кротон.

Микола Леонтович — видатний музичний діяч, один із засновників української національної композиторської школи і автор найпопулярнішої обробки «Щедрика», відомої на весь світ як «Choral of Bells».

Квітка Цісик — відома блюзова і оперна співачка українського походження, голос якої зачаровував весь світ, виконавиця українських народних і популярних пісень.

Агатангел Кримський — сходознавець, історик, мовознавець, літературознавець, фольклорист, етнограф, письменник, перекладач, академік АН України. Один із організаторів Академії наук України, директор Інституту української наукової мови. Вільно володів майже 60 мовами Сходу, Середньої Азії, Кавказу, Західної Європи. Завдяки йому український читач уперше ознайомився з поезіями Гафіза, Омара Хайяма, Рудакі, Сааді, текстами «Корану», «1001 ночі», «Хамаси».

Валерій Лобановський — видатний футбольний тренер, відомий по роботі з Динамо (Київ). Входить у перші десятки практично всіх рейтингів найкращих тренерів в історії світового футболу.

Іван Марчук — талановитий український художник, засновник нового стилю у мистецтві «Пльонтанізм». Британія внесла українського художника до списку “100 геніїв сучасності”.

Катерина Білокур — українська художниця, майстриня народного декоративного живопису, представниця «наївного мистецтва».

Входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України

 «Якби у Франції була така жінка, ми б змусили весь світ говорити про неї», — захоплено сказав всесвітньо відомий художник Пікассо про українську селянку.

Ліна Костенко — це душа української поезії, голос українського народу, який ні разу не зламався, не сфальшивив, не зрадив. Її доля – це доля України.

Безкомпромісність та неповторність — ознаки волелюбної музи Ліни Костенко. 

Ліна Костенко – одна з тих митців, хто не втратив людської гідності в часи переслідувань, не йшов на компроміс з владою, бо свою позицію поетеса завжди виражала прямо і відкрито.

В її творах закодовано глибинний смисл, який намагаємось прочитати сьогодні, його прочитуватимуть і в майбутньому. Це барометр на актуальність. Бути актуальним і популярним упродовж півстоліття рідко кому вдається.

Народилася  Ліна Костенко 19 березня 1930р. в м. Ржищеві під Києвом в учительській родині. Батька переслідували КДБ та перед війною кинули в табір. У 1936р. родина перебралася до Києва. Ще школяркою почала відвідувати літературну студію при журналі «Дніпро». У 1946р. були опубліковані її перші вірші. Провчившись деякий час у Київському педагогічному інституті, у 1952р. стає студенткою Московського літературного інституту. Незабаром виходять перші збірки. Стала однією з найактивніших учасниць руху шестидесятників. Збірку «Зоряний інтеграл» заборонили цензурою. Однак письменницю не арештували. Вона продовжувала писати і згодом, у 1977 році знову друкувалися її твори. Отримала Державну премію України ім. Шевченка, премію фундації Антоновичів, премію Франчески Петрарки та медаль Святого Володимира. Стала лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Теліги, професором Києво-Могилянська академії. У 90-х роках перестала брати участь у громадському житті, відмовилася від звання Героя України. Лише в період «помаранчевої революції» у 2004р. повернулась до громадського життя.

 

ІІ. Підведення підсумків

Заключне слово

Україна – незалежна суверенна держава, і вона має право називатися європейською. Про це свідчить її багатовікова історія, що бере початок від найдавніших часів до сьогодення, діяльність її видатних людей, які своєю наполегливою працею прославляють рідну батьківщину у всьому світі. Сучасна незалежна Україна є спадкоємицею багатовікового державотворчого досвіду на українській землі, який невід’ємно пов'язаний з розвитком Європейських країн. Сучасний світ - багатомірний, динамічний і суперечливий. Жити нині ізольовано від світового співтовариства практично не можливо жодній країні.

Україна намагається стати частиною великого Європейського світу.


Запитайте в учнів, яку з цих країн вони хотіли б відвідати (або бували вже) та запропонуйте кожному учню презентувати по черзі 1 країну. Чітко визначте час на презентацію і основне завдання виступаючого: зацікавити слухачів та виділити 1-2 риси національного характеру, або цінності жителів країни, які шанують в Україні.

Підсумок уроку

 

Звернемось до вислову Ліни Костенко:

«А ви думали, що Україна так просто. Україна – це супер. Україна – це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни».

Ліна Костенко

 

 

 

 

 

docx
Додано
24 січня 2022
Переглядів
461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку