Сценарій виступу екологічного театру (шоу) "Раціональне природокористування"

Про матеріал

Виховний захід сприяє формуванню екологічної свідомості школярів, що є запорукою раціонального природокористування, сприяє становленню гармонійних стосунків між людиною і природою. За основу заходу взято телевізійну програму на Інтері "Стосується кожного"

Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Решетилівський міський будинок дитячої та юнацької творчості

Першолиманський навчально-виховний комплекс

«Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дитячий садок»

Решетилівської міської ради Полтавської області

 

 

 

 

 

 

Сценарій виступу екологічної агітбригади «Хто, як не ми?»

«Раціональне природокористування»

 

 

 

 

 

Керівник Шуть Т.В., вчитель біології

ІІ кваліфікаційної категорії

 

 

 

 

 

Лиман Перший

2018

Дійові особи:

Ведучий – Соляник Арсен

Природа – Мушка Маргарита

Вчитель – Михайленко Дарія

Підприємець – Радченко Анатолій

Флора Фаунівна – Залубневська Валерія

Ґрунт Клінович – Шеметюк Олександр

Вода Джерелівна – Тремба Ірина

Айра Свіживна – Єфімова Наталія

Ведучий Здраствуйте! Це ток-шоу «Стосується кожного» на сцені міського будинку культури. Ток-шоу, яке змінює ставлення людей до природи. Увага на сцену.

Танець (Альоша «Sweet People»)

Ведучий Сьогодні ми зібралися з вами, щоб обговорити одну з актуальних тем сучасності - збереження навколишнього середовища. Сучасні технології стали потужним інструментом, за допомогою якого людина споживає значно більше, ніж природа може продукувати, а також викидає в довкілля таку кількість відходів, яку природа не в змозі знешкодити. А, отже, і говоримо ми сьогодні про раціональне природокористування. Або ми мобілізуємо всі досягнення сучасної науки й техніки, стимулюємо екологічну свідомість людей,щоб з їхньою допомогою швидко розв'язати всі проблеми нашого часу, або деградацію біосфери зупинити вже буде неможливо. До студії я запрошую Природу.

Природа Раціональне природокористування – це високоефективне, розумне господарювання, яке не призводить до різких змін природно-ресурсного потенціалу і підтримує та підвищує продуктивність природних комплексів або окремих об‘єктів, їх красу. Я вважаю, що саме таке господарювання дасть змогу відновити гармонію у стосунках між людиною і природою  і уникнути трагічних наслідків. Бо, коли людина завдає шкоди природі, вона, перш за все, шкодить сама собі. У вас є ще небагато часу, щоб врятувати землю і самих себе. Я вірю в ваші сили, в ваш розум і добрі серця.

Ведучий  А як же Закон «Про охорону навколишнього природного середовища» де записано, що громадяни України зобов’язані берегти природу і кожен має право на безпечне для його життя і здоров'я навколишнє природне середовище, невже він не ефективний?

Природа  Так, закон існує, та на шляху його реалізації існує чимало перешкод, що пов’язані з дуже низькою екологічною культурою багатьох людей.

Ведучий  Для вирішення цього питання ми запрошуємо до студії вчителя Першолиманського НВК Веселкову Дарію Романівну.

Вчитель Доброго дня всім присутнім. В наш час особливого значення набувають екологічне виховання й освіта людей, стрімко зростає інтерес до питань вирішення екологічних проблем у країні. Навчальні заклади, зокрема і наш, сприяють засвоєнню певного обсягу екологічних знань, під час виховних заходів, годин спілкування, проведення різноманітних акцій, організації виставки малюнків молодших школярів, створення стіннівок учнями основної ланки, участі у конкурсах,  що сприяють правильному розумінню процесу й закономірностей відносин людини і природи, вибору оптимальних способів збереження та примноження біорізноманіття, очищення повітря, води, ґрунту.

У молодого покоління слід виховувати почуття спільної відповідальності за своє майбутнє, оскільки всі ми є частиною загального живого організму під назвою Земля. І страшно подумати, що через певний проміжок часу цей організм може виснажитися і не витримати того навантаження, якого ми всі йому завдаємо.

Отже, хочеться згадати слова Великого Кобзаря: «Схаменіться, будьте люди, бо лихо вам буде», адже наше майбутнє – в наших руках.

Ведучий   На вашу думку,  активна участь у громадському природоохоронному русі дорослих і малих, багатих і бідних, депутатів і виборців є запорукою благополуччя нашої Землі, кожного з нас і майбутніх поколінь, є значним кроком на шляху до раціонального природокористування?

Вчитель Так. Необхідно активніше пропагувати благородну справу охорони природи, зробивши її домінантною загальноосвітнього, духовного і культурного виховання. До студії я прийшла не з порожніми руками, разом з дітьми ми виготовили маленькі сердечка, на яких написані прості поради, дотримання яких допоможуть висловити свою любов до природи.

Природа Мені б хотілося згадати про ще один важливий момент, що негативно позначився  на екологічній ситуації, що склалася.  Тривалий час у нашій країні природокористування було безкоштовним, тобто підприємства та організації використовували природні ресурси і водночас забруднювали довкілля, але за це не платили. На якому етапі вирішення цієї проблеми?

Ведучий Цю ситуацію нам спробує пояснити власник підприємства машинобудування, що знаходиться з нами на прямому телефонному зв’язку. Доброго дня, Костянтине.

Підприємець Доброго дня, студія. В Україні на сьогодні практично не діє механізм екологічного регулювання, унаслідок чого не функціонують кредитування природоохоронних заходів, пільгового оподаткування та цінового заохочення екологічної діяльності. Водночас потребують удосконалення механізми надання субсидій організаціям і підприємствам для створення екологічної інфраструктури та національного ринку екологічних послуг. Нині суспільство наполегливо вимагає від суб’єктів підприємницької діяльності не забруднювати довкілля, будувати очисні споруди та устаткування для переробки відходів виробництва. Однак такі заходи приводять до збільшення витрат, які потім відображаються на зростанні вартості продукції, внаслідок чого знижується її конкурентоспроможність.

Ведучий Що б Ви могли порадити для розв’язання даної проблеми?

Підприємець З огляду на досвід європейських країн у цьому напрямку, в Україні можна використати низку методів еколого-економічного регулювання :

– встановити економічні обмеження на виробничу діяльність підприємств, які забруднюють довкілля;

– створити систему екологічної сертифікації продукції та послуг підприємств;

– упровадити в практику надання підприємствам сертифіката про вплив їхньої діяльності на довкілля;

 – ліцензувати виробничу діяльність підприємств щодо екологічної безпеки;

– проводити комплексну еколого-економічну експертизу діяльності підприємств;

– створити екологічний ринок, на якому продукція з найгіршими екологічними показниками знімається з реалізації;

– змінити податкову політику щодо раціонального використання природних ресурсів і охорони довкілля.

Ефективним є застосування матеріального стимулювання природоохоронної діяльності, встановлення податкових пільг, звільнення від податків екологічних фондів; застосування пільгових цін та надбавок на екологічно чисту продукцію, надання пільгових кредитів.

Ведучий Дякуємо, Костянтине. Сподіваємося, що Ваші поради будуть почутими і втіленими у реальність найближчим часом, адже зволікати вже далі не можна. А ми продовжуємо, і мені б хотілося звернутися до наших експертів аби з’ясувати, яка ситуація на даний час з компонентами природи. Запрошуємо до слова Флору Фаунівну – керівника відділу збереження біорізноманіття .

Флора Фаунівна Відродження і розквіт України починається з природи. Україна є однією з найкрасивіших країн світу. Вона має унікальну природу, багатий природно ресурсний потенціал. І її невід’ємним компонентом є саме рослинність і тваринний світ, який потребує захисту. Актуальною проблемою було і залишається знищення промислових видів рослин і тварин. У зв’язку з підйомом цін на природний газ все більше і більше людей переходять на тверде паливо, вирубуючи лісопосадки, лісосмуги.

Ведучий Що Ви порадите?

Флора Фаунівна  Як це не банально буде звучати – зменшити апетити людей. Вчені світу підрахували, що для того, аби забезпечити потреби населення на даному етапі розвитку потрібна не одна, а три планети. Як говорила Дарія Романівна з самого малечку привчати діточок берегти природу, її компоненти. Замість того, щоб зірвати квітку, сфотографувати її, не руйнувати мурашник, а обгородити підручними засобами,  зрубали дерево – посадіть два, перед тим як нищити природу, уявити себе на її місці і задати собі питання: «Чи хотіли б ви, щоб хтось так безжально позбавив вас найдорожчого  - життя чи завдав непоправної шкоди». Люди повинні усвідомити, що вони не господарі природи, а лише її частинка. Як писали древні індіанці племені крі «Тільки тоді, коли буде зрубане останнє дерево, тільки тоді, коли буде отруєна остання річка, тільки тоді, коли буде спіймана остання риба, тільки тоді люди зрозуміють, що гроші не можна їсти»

Ведучий Дякуємо Вам, Флора Фаунівна за поради, геніальність яких полягає в їх простоті. А до слова я запрошую Ґрунта Кліновича – голову громадського об’єднання «Якісний ґрунт – якісні продукти харчування».

Ґрунт Клінович Негативні екологічні явища ХХІ століття, все рідші приклади доброти і все частіші прояви бездуховності продовжують наближати нас до глибокої екологічної кризи. Найбільше ґрунти страждають від діяльності недобросовісних сільгоспвиробників, яким невідомі такі поняття як сівозміна, пар, інтенсивний шлях ведення господарства за рахунок якісних перетворень, а не кількісних змін, що збільшують і так немалий показник розорювання земель.  Кажуть, що земля – годувальниця, ось чому необхідно берегти ґрунт: 1 см ґрунту створюється за 250-300 років! А для нормального росту рослин потрібен шар ґрунту завтовшки хоча б 50 см.

Ведучий Отже, без спеціальної освіти та висококваліфікованих трудових кадрів у сільському господарстві робити нічого?

Ґрунт Клінович  Якщо ми бажаємо врятувати природу, розумно користуватися її багатствами, не завдаючи при цьому шкоди, то так. Кожен повинен займатися своєю справою. Ось ви пішли б до лікаря, який не має медичної освіти? Я більш ніж впевнений, що ні. А у сільському господарстві кожен, хто має частку землі, відповідну техніку, кошти на придбання паливно-мастильних матеріалів, насіння, добрив, вважає сільське господарство – справою всього свого життя, а себе найменшою мірою – магістром у цій справі. І довести такому горе-господарю, що спалювання стерні завдає непоправну шкоду ґрунту, з наслідками якої він самостійно зможе впоратися лише через три роки, з області фантастики.

Ведучий Ми будемо сподіватися, що у нашій країні на землі будуть господарювати вправні, освічені люди. А зараз,  Вода Джерелівна -  автор праці «Просто додай води», пояснить ситуацію із водними ресурсами.

Вода Джерелівна  Вода - безцінне багатство, без неї неможливе життя на планеті. За 70 років свого існування одна людина, щоб забезпечити власні фізіологічні потреби, витрачає 50 т води. Крім того, воду у великих кількостях споживають промислові підприємства, а також сільське господарство для зрошування. Дуже забруднені річки України. Найбільшими забруднювачами води є неочищені стоки металургійних, гірничодобувних, нафтопереробних та машинобудівних підприємств, які викидають у водойми сполуки цинку, марганцю, азоту, міді. На морські води негативно впливає портове господарство. Тут відбуваються викиди паливно-мастильних матеріалів, сміття, мінеральних речовин. Потрапляння мінеральних добрив у моря призводить до посиленого росту синьо-зелених водоростей, що зумовлює процес «цвітіння моря», порушення його температурного режиму та зміни органічного світу. Внаслідок господарської діяльності зменшуються запаси й погіршується якість підземних вод. Понад тисячу сіл України нині втратили власні джерела питної води.

Ведучий Що слід  зробити, аби вийти із ситуації, що склалася?

Вода Джерелівна  Рішення проблеми  забруднення води вже  лунало сьогодні в студії – це будівництво очисних споруд та устаткування для переробки відходів виробництва, а її раціональне використання залежить від кожного з нас. Чим швидше людям вдасться збагнути всю серйозність ситуації, тим швидше ми подолаємо проблему нестачі води, економніше будемо її використовувати.

Ведучий Дякуємо, сподіваємося, що так і буде.  А до слова запрошується Айра Свіживна – розробник очисних фільтрів для підприємств «Ковток свіжого повітря».

Айра Свіживна Ні для кого не секрет, що найбільшими забруднювачами атмосферного повітря є транспорт, теплові електростанції та промислові підприємства. Речовини, що надходять в повітря в результаті діяльності цих, так званих «трьох китів», викликають різноманітні захворювання дихальної системи, серцево-судиної, провокують появу алергічних реакцій та розвиток ракових пухлин.

Ведучий Все настільки серйозно?

Айра Свіживна Важко навіть уявити наскільки.

Ведучий З чого ж почати, щоб покращити ситуацію?

Айра Свіживна Все починається з малого! Потрібно лише вирішити, з чого нам починати!А починати треба із себе. Загальновідомий факт «попит породжує пропозицію». Чим більше люди будуть споживати електроенергію – тим більше її вироблятимуть на електростанціях, забруднюючи при цьому навколишнє середовище. А якщо кожен з нас хоча б на годину щодня вимкне всі електроприлади та буде насолоджуватися живим спілкуванням у колі сім’ї, граючи у міста або імена, або романтичною вечерею при свічках, споживання електроенергії зменшиться у рази, а значить зменшиться її виробництво та негативний вплив на атмосферне повітря.  Ще намагайтеся частіше ходити пішки, їздити на велосипеді, готувати лише стільки, скільки зможете з’їсти, ремонтувати прилади і речі, а не купувати нові.

 

Природа Мені приємно залучитися підтримкою таких фахівців, та й для звичайних людей дотримання порад, які звучали в студії не викличе труднощів. Хочеться сподіватися, що нам вдалося достукатися до ваших сердець і наша зустріч була не марною. Підсумовуючи сказане, можна зробити висновок. Перш за все необхідно зменшити обсяги використання природних ресурсів. Для цього слід зробити переорієнтацію на енергозберігаючі технології, використовувати альтернативні джерела енергії: сонячну енергію, енергію води, вітру.

 Створювати безвідходні виробництва, утилізацію сміття, твердих відходів: паперу, картону, гуми, шкіри, деревини, металу, пластмаси, поліетилену, пам’ятаючи про те, що період розкладу в грунті: паперу - до 10 р., консервних бляшанок-100 р., поліетилену – 200 р., пластмаси – 500 р.,  скла-1000 років.

Велике значення для подолання екологічної кризи має економічна освіта населення, його екологічна грамотність та культура.

Кожен має почати з себе, розвивати екологічне мислення, екологічну свідомість.

Ведучий Берегти природу, передавати її із покоління в покоління охайною і доглянутою – головне завдання і найперша заповідь людини, основа генетичної пам’яті і життєвих сил народу.   Це важливо і це стосується кожного!

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Сценарії
До підручника
Біологія 9 клас (Задорожний К. М.)
Додано
6 квітня 2018
Переглядів
1471
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку