Сценарій "William Shakespeare is a great person"

Про матеріал
ознайомлення з життям і творчістю В.Шекспіра,розвивати аудитивні навички та навички монологічного мовлення,уміння читати поезію,розвивати інтерес до художнього слова,почуття захоплення особистістю драматурга
Перегляд файлу

1

William Shakespeare is a great person

 

Мета:  ознайомити ліцеїстів з життям і творчістю В.Шекспіра,розвивати аудитивні навички та навички монологічного мовлення,уміння читати поезію,розвивати інтерес до художнього слова,почуття захоплення особистістю драматурга

Обладнання: портрет драматурга,книги, презентація, відео та аудіоматеріали

 

Хід проведення

 

Ведучий 1 (Slide– Shakespeare’s portrait)

Good afternoon, dear guests! We are glad to see you.

Ведучий 2

Шановні гості ! Ми раді вас вітати Вас. Сьогодні нам випала чудова нагода познайомитися з його життям та творчістю.

Ведучий 1

Three centuries have passed, filled with great events; generation of men have come and gone, but Shakespeare still lives on as a superb playwright and poet. Even today he is the most imitated and quoted author in the world.His words have inspired and moved people from around the globe for centuries.

Every year Millions of enthusiasts from all over the world  come to Stratford to discover the place where Shakespeare was born and grew up, follow in his steps and  explore the atmosphere that shaped the man.

Ведучий  2

 Шекспір хвилює свідомість людства і в 21 столітті. Дотепер за його творами сценаристи та режисери пишуть сценарії та знімають фільми, письменники створюють про нього книжки,літературознавці досліджують його творчість,у відомих театрах світу ставлять спектаклі за його п’єсами.

Маленький Стретфорд щороку відвідують десятки тисяч туристів. Вони приїздять сюди,щоб мить побути з Шекспіром,подихати повітрям,яким дихав він,відвідати скромний будиночок,де він народився,посидіти на березі тихої,задумливої річки Ейвон, де колись сидів великий поет.

(1 Video -Shakespeare’s biography)

Ведучий 1

When Shakespeare  was 23  he left Stratford and his family and went to London to start his acting career. In London Shakespeare began to act and  write plays and soon became an important member of a well-known acting company. But his friends and he did not have their own theatre that is why they built a theatre and called it the “Globe”. The original Globe Theatre opened in 1599 and was one of the most important theatres in London.

Ведучий 2

У кожної людини є своє покликання. У Шекспіра цим покликанням був театр. Коли Вільяму виповнилося 23 роки він залишив дружину і дітей ,доручивши своїм батькам опіку над ними та й відправився  до Лондона, де і приєднався до групи акторів. Спочатку він їм лише допомагав,але згодом сам почав писати для них п’єси. З 1593 року працював у театрі як актор, режисер і драматург. В 1599 році брав участь у побудові лондонського театру «Глобус» .

Ведучий 1

A fire in 1613 destroyed the theatre, but the owners rebuilt it. However, in 1642, the new government  closed all the theatres in London. They destroyed the Globe and built houses there instead.

Ведучий 2

У 1613 році під час вистави у театрі сталася пожежа-іскра від сценічного гарматного пострілу  потрапила у солом’яну стріху. Обійшлося без жертв,але будівля згоріла дотла. Через рік  відновлений театр відкрив свої двері для публіки. У 1642 новий парламент видав наказ про закриття всіх театрів. Історія театру перервалася на 3 століття.

Ведучий 1

(2 Video Globe)

Modern Shakespeare’s Globe Theatre is in the centre  of London on the south side of the River Thames. It opened  in 1997 and has performances from May to October. (There isn’t a roof, so there are no performances in winter).The new theatre is safer than the original theatre, because it has to follow modern safety rules. But in all other ways  it is exactly the same as the original Globe Theatre. Visitors can find out what it was like to go to the theatre in the 17th century London.

Ведучий 2

Ідея реконструкції втраченого театру Глобус  виникла тільки у 20 столітті. Новий театр було відкрито у 1997 під назвою Шекспірівський Театр Глобус. При відтворенні будівлі театру прагнули отримати максимально наближену до оригіналу копію. Новий театр «Шекспірівський Глобус», як і історичний, має солом'яний дах. Під дахом знаходяться тільки сцена і сидячі місця, тоді як стоячі розташовані просто неба. Якщо йде дощ, то вам дадуть капелюх, щоб не промокнути.

Спектаклі даються лише у теплу пору року (з травня по жовтень). Влітку ви можете побачити п’єсу такою, якою вона була за часів Шекспіра— без декорацій, спеціального освітлення або мікрофонів і без антрактів.

І навіть, як за часів Шекспіра, люди можуть щось викрикувати акторам або підніматися на сцену під час виставии.

 

 

Ведучий 1

Hamlet has become the best known of all Shakespeare’s plays. The main character faces  a familiar series of problems , many of them are  questions which every individual in the modern world will face at some time or another, as he learns to live in the world.

Ведучий 2

Гамлет став одним з найулюбленіших героїв світової літератури. Це борець зі світом зла,несправедливості та лицемірства . Нами він сприймається як жива людина,майже історична постать.

 (3 video-cartoon

  4.VideoHamlets monologue)

Ведучий 2

 Твори Шекспіра написані англійською,але завдяки перекладачам їх читають різними мовами. Інтерес до творчості великого англійського драматурга виник в Україні ще на початку 19 століття .Могутня сила Шекспірівського слова захоплювала Тараса Шевченка,який і на засланні не розлучався з його творами. Їх чудово знали класики української літератури Панас Мирний,Леся Українка,Іван Франко,Максим Рильський. У 1882 році видали свій переклад  першої дії Гамлета М.Старицький У Києві та П.Куліш у Львові.

 Монолог Гамлета укр. Мовою

Чи бути, чи не бути, от питання! 
Що благородніше в душі: терпіти
Пращі і стріли злющої фортуни,
Чи збунтуватися против моря туч
І бунтуванням їм кінець зробити?
Умерти, се заснути, більш нічого,
І сном своїм сказати: ми кінчаєм
Всі муки серця й тисячу природніх
Тортур, що ми внаслідували тілом.
Сього кінця жадати нам – побожно.
Умерти, се заснуть; заснуть! А може,
Сни бачити?.. Отут-то й є перепин. 
У сні чи в смерті що то буде снитись,
Як струснемо земні тривоги з себе?
От що нас зупиняє. От увага,
Що робить довгими нещастя жизні.
Бо хто б схотів весь вік терпіти муки
І насміхи, гніт сильних і знущання
Гордині, біль одіпхнутого серця,
Загарливість закону, підлість суддів
І ту зневагу, що заслуга мовчки
Приймає від нікчемних, 
Коли б міг сам, одним штихом кинджала
Від усього цього спастися? Хто би
Ніс той тягар, стогнав і прів під тиском
Життя, якби не страх чогось по смерті?
Якби не той нещасний край, з котрого
Ще не вертав ніхто, мутив нам волю?
То й радше зносим біди ті, що маєм,
Аніж тікать до інших, нам незнаних.
От так-то совість трусами нас робить,
І так природний рум’янець відваги
Вкриваєсь блідним покостом задуми,
І замисли могутні та важкі
Від погляду сего звертають набік
І тратять назву діл. То гаді! Бач,
Офелія вродлива! Німфо, пом’яни
В твоїх молитвах всі гріхи мої.

Переклав П. Куліш

 

Ведучий 1

By 1610 being in London Shakespeare had written most of his 37 plays and poetry.

He wrote tragedies, comedies and historу  plays. You know them well.

Ведучий 2 (slide  -a manuscript, a book cover)

Шекспір був діяльною людино. Він писав швидко і багато для театру. І тому жодна з п’єс Шекспіра за його життя друком не виходила. До 1610 року він написав 37 пєс, дві поеми, цикл сонетів. У Лондоні на той час  він був найбільш відомим драматургом. Ніщо не могло конкурувати з такими п’єсами, як

Comedies:

“ The Comedy of Errors” – «Комедіяпомилок»

AllsWellthatEndsWell” – «Все добре, що добре закінчується»

”A Midsummer Night’s Dream” – «Сонлітньоїночі»

”Much Ado about Nothing” – «Багато галасу даремно»

 TwelfthNight” – «Дванадцята ніч»

Tragedies:

Hamlet” – «Гамлет »

Othello” – «Отелло»

KingLear” – «Король Лір»

Macbeth” – «Макбет»

RomeoandJuliet” – «Ромео і Джульєта»

JuliusCaesar” – «Юлій Цезарь»

AntonyandCleopatra” – «Антоній і Клеопатра»

п’єси на історичну тематику

History plays

  “Henry VI “     : “Генріх VI

  “Richard  III    :“  Річард III

Ведучий 1

Shakespeare ‘s sonnets are dedicated to a friend and his “dark lady”. They are very popular and translated into different languages, and into Ukrainian too.

Ведучий 2

Геніальний дар Шекспіра, як поета у всій своїй яскравості знайшов вираз у 154 сонетах. Герої його коротких віршів-білявий юнак та смуглява дама. У своїх сонетах поет оспівує чудові людські почуття - дружбу та любов.

Ведучий 1

(5 video-song)

My love is warmer  than the warmest sunshine,

Softer than a sign.

My love is deeper than the deepest ocean,

Wider than the sky.

My love is brighter than the brightest star,

That shines every night above.

And there is nothing in this world that can ever change my love.

Ведучий 2

Кохання Шекспіра – це шлях до щастя та гармонії у житті, причому у земному житті, адже через кохання продовжується рід людський, повторюється краса.

Образ коханої в сонетах Шекспіра– цезвичайнажінка, зовсім не ангельськоїзовнішності. Але вона для поетанайкраща, вона викликає в ньогопочуттяпалкі та пристрасні. Право на щастя, право кохати і бути коханимимаютьзвичайні люди, а не тількіобрані. Шекспір описує в сонетах цілком земне кохання, з мріями, з ревнощами, з образами за зради, зі стражданнями від довгої розлуки, з насолодою від близкісті з коханою людиною. Навіть у скрутні для коханняхвилини, вонолишається для поетасвітлим.

 

Сонети Шекспіра можна не тільки читати а ще і співати. Послухайте пісню на слова сонета № 18.

(6 video – a song)

 

 

 

 

Ведучий 1

The English playwright and poet lives on not only through his writings but through words and sayings he introduced in his works. He created new vocabulary and phrases that have enriched the English language making it more colourful and expressive.

Many of Shakespeare’s original phrases are still used in conversations and language today.

To be or not to be.

All that glitters is not gold.

All is well that ends well.

Brevity is the soul of wit.

Much ado about nothing.

Ведучий 2

Вільям Шекспір є не тільки найбільшим драматургом, мислителем, поетом, він -неперевершений майстер слова. СамеШекспіром в англійську літературну мову безліч слів було введено вперше. Великий драматург широко розчинив двері перед живою мовою своєї епохи.   Деякі вирази з його творів стали крилатими:

Бути чи не бути- ось питання.

Не все те золото,що блищить.

Усе добре,що добре закінчується.

Багато галасу даремно.

Шекспір  сам створювавнові слова.

 

Ведучий 1

Shakespeare is still generally considered to be the greatest writer in the English language . Many of the issues and problems which Shakespeare put in his plays are still relevant today: beauty, truth, love, jealousy, revenge, perfection and harmony in the universe. Shakespeare’s wonderful plays let us hear and understand people’s strengths and weaknesses, fears and joys. The plays pose questions about humanity and morality. The words have the music that touches our senses.

 

Ведучий 2

Творчість Шекспіра не лише надбання минулого,вона не вкривається пилом сторіч,не втрачає своєї живої краси і сили впливу й донині. Шекспір ставив у своїх творах такі великі і важливі проблеми і питання ,що виходили за межі його часу й переходили до наступних поколінь. Він зазирнув у внутрішній світ людини, оспівав велич її розуму,відтворив її страждання й вади.

А ще він писав про красу,правду й доброту,про місце людини в світі.

Щороку десятки тисяч  туристів приходять до скромної  могили поета,щоб вкрити її вінками і букетами квітів та вшанувати пам’ять англійського майстра слова.

Ведучий 1

О Шекспіре! Як мило й любо чути,

Що твої талант і велич вічні,

Нам, Шекспір, ніколи не забути

Зміст твоїх трагедій таємничий.

0 Шекспіре! Твої герої й нині
Величчю душі чарують знов,

І надихає наше покоління
їхня віра в щастя і любов.

 

Ведучий2

Ось і закінчилася наша зустріч з видатним англійським  письменником –Вільямом  Шекспіром. Але попереду ще безліч таких зустрічей — про нього повсяк­час нагадуватимуть вам з кіно — і телеекранів, з теат­ральної сцени його давні й сучасні для кожного покоління герої.

 

 

doc
Пов’язані теми
Англійська мова, 3 клас, Сценарії
НУШ
До підручника
Англійська мова для загальноосвітніх навчальних закладів 3 клас (Карпюк О. Д.)
Додано
29 січня 2019
Переглядів
745
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку