Сценарій «Як зустрічають Новий рік в різних країнах» Подорож-гра

Про матеріал

Ознайомити учнів з традиціями святкування Нового року у різних країнах, з історією святкування; розвивати інтерес та бажання познайомитися з традиціями свого народу; прищеплювати їм повагу до національних традицій різних народів світу

Перегляд файлу

 

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ПОЗАШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«ЦЕНТР ТУРИЗМУ, КРАЄЗНАВСТВА ТА ЕКСКУРСІЙ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ «ГОРИЦВІТ» КАМʼЯНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 

 

 

СЦЕНАРІЙ

«ЯК ЗУСТРІЧАЮТЬ  НОВИЙ РІК В РІЗНИХ КРАЇНАХ»

ПОДОРОЖ-ГРА

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор роботи:                                                                         керівник гуртка «Загальна                                                                    фізична  підготовка», звання                                                                    «керівник гуртка – методист»                   Лесечко Світлана Олександрівна

 

 

 

 

 

 

м. Камʼянське

2018

 

 

Сценарій «ЯК ЗУСТРІЧАЮТЬ  НОВИЙ РІК В РІЗНИХ КРАЇНАХ»

ПОДОРОЖ-ГРА

У цікавій формі подається матеріал про святкування Нового року в різних країнах світу.

Мета: ознайомити учнів з традиціями святкування Нового року у різних країнах, з історією святкування; розвивати інтерес та бажання познайомитися з традиціями свого народу; прищеплювати їм повагу до національних традицій різних народів світу

Дійові особи: Дід Мороз, Снігуронька, капітан, боцман, юнга, Посейдон, акробати, танцювальний колектив «Барвінок», учні закладу.
Обладнання: акустична система, мікрофони, магнітофон
Декорації: сніжинки, ялинкові гірлянди, плакати.
 

Хід свята

Святково оформлена зала /у формі корабля/. Звучить музика. На палубу виходить  ведучий, він же  Боцман та його помічник Юнга.

БОЦМАН: 

Добрий день! Вітання всім:

І дорослим, і малим!

Сьогодні весело у нас –

Ми Новий рік стрічаємо.

Усіх, хто на борту в цей час,

Ми гаряче вітаємо!

 ЮНГА:

 Добрий день! Адмірали й адміральші! Плавці і плавчихи! Моряки і морячки! Юнги і корабельні прачки!

БОЦМАН:

 Добрий день, дорогі друзі! Ми раді вітати Вас на борту нашого лайнера «Щасливий порятунок». Насамперед, дозвольте представитись – я Боцман цього чудового судна. Можна сказати, його душа і воля, його мужність і порятунок, його думки і його совість! Всі мене поважають за мій веселий  і добрий характер.

(Звучить фонограма аплодисментів і овацій).  Боцман починає кланятись гостям. Йому дуже подобається бути в центрі уваги.

БОЦМАН:

Дякую, дякую,…

 

 

ЮНГА:

Поїхали!

БОЦМАН:

 (побачивши юнгу): Ой, пробачте, не представив Вам свого помічника – Юнга! Поки що не досвідчений, але добрий малий! І сьогодні ми запрошуємо Вас, дорогі друзі, відправитись разом з нами у кругосвітню подорож.

 ЮНГА:

Сьогодні відкиньте усі свої турботи і відпочиньте разом з нами!

Отже, друзі, вперед! У круїз! Віддати швартові!

Шановні діти! Давайте зараз познайомимося з командою судна – відважними та рішучими моряками. Вас вітає танцювальний колектив «Лагуна» і дарує Вам танок «Яблучко»

Звучить фонограма. На палубу выходить капітан разом з моряками і виконують танок.

КАПІТАН:

Добрий день, дорогі діти! Я вітаю вас з Новим роком і хочу запитати чи знаєте ви історію святкування Нового року в Україні?

УЧЕНЬ1:

До XV століття на Русі Новий рік починався не з січня, як в даний час, а з 1 березня (як в Стародавньому Римі), або з 1 вересня як у Візантії, за юліанським календарем.

УЧЕНЬ2:

З 1492 року офіційною датою для Нового року стає 1 вересня, відповідно до церковного календаря.

З 1700 року за указом Петра I Новий рік в Росії і на деяких територіях України стали святкувати, як і в інших країнах Європи 1 січня (але, на відміну від європейських країн, за юліанським календарем).

Починаючи з 1919 року новорічне свято в СРСР стали відзначати відповідно до григоріанського календаря.

Відзначимо, що українці святкували Новий рік навесні, а потім восени. Вважалося, що це свято врожаю. А ось святкування Нового року, коли землі України увійшли до складу Російської імперії, великого поширення не отримали. Справа в тому, що українці святкували Святвечір і Різдво, а Новому року майже не приділялася уваги, так як в цей час наші предки дотримувалися Різдвяного поста.

КАПІТАН:

А чи знаєте ви про традиції українців під час свят?

УЧЕНИЦЯ1:

Українці святкують Новий рік в ніч з 31 грудня на 1 січня, з радянських часів в оселях прийнято ставити ялинку (штучну або живу), накривати святковий стіл і збиратись разом із родичами та друзями.

 

Вважалося, що до початку Нового року слід попросити вибачення у рідних, близьких і сусідів, щоб рік почати в злагоді.

У перший день Нового року найбільш поширеним був обряд посівання. Цей обряд пов'язаний з надіями на добрий урожай. Посівали здебільше діти, щедріше обдаровували тих, хто прийшов в будинок першим. Згодом цей обряд став частиною святкування Різдва.

БОЦМАН:

Що це? Немов гори, здіймаються морські хвилі, і бушує люта буря! Невже, це сам повелитель морей завітав до нас на свято? Яка честь, діти! Могутній Посейдон мчиться до нас по морю на своїй колісниці! Зустрічайте!

Звучать фанфари.

На палубу виходить Посейдон.

ПОСЕЙДОН:

Море неповторне, незбагненне і нескінченне. Вдихнути солоне морське повітря; дізнатися щось нове про святкування Нового року та поділитися своїми враженнями і знаннями про те, як відзначають це чудове свято в інших країнах світу. Тому, що кожна країна має свої традиції та навіть дата святкування може бути різна. І сьогодні, рибки мої золоті, я бажаю Вам отримати масу задоволення і позитивних емоцій, бо Новий рік одне із найочікуваніших свят у році. А зараз, я покажу картинки, а ви мені відповісте, що це за країни і як там проходить свято?

Картинка 1. Діти відповідають

C:\Users\Asus\Desktop\1518773776-5094.jpg

Учень1:

Новий Рік в Китаї називається Святом Весни і відзначається в період між 21 січня і 21 лютого, тоді коли місяць завершує свій повний цикл, і настає молодик. Урочистості тут тривають 15 днів і закінчуються Святом ліхтарів. У заходах беруть участь і дорослі, і діти. З самого ранку люди прибираються в будинку, оскільки вважають, що чистота це не місце для злих духів. На вулицях в цей час рябить в очах від яскравих святкових вогнів. 

Ввечері люди збираються в тісному сімейному колі на вечерю, де дарують здебільшого не подарунки, а червоні конвертики з грошима. Навіть дітям і колегам по роботі прийнято підносити такі презенти. Коли стемніє, люди виходять на вулицю, щоб запускати святкові феєрверки. Жителі цієї країни вірять в древню легенду про страшне чудовисько Нянь, яке приходило під Новий рік, щоб з'їсти у людей всю худобу, припаси і зерно, а іноді і дітей. Одного разу люди побачили, як Нянь злякався дитини, одягненої в червоний одяг. І відтоді в це свято прийнято одягати червоне святкове вбрання та розвішувати біля своїх осель червоні ліхтарики, щоб злякати звіра.

Звучить фонограма. Діти виконують танок у карнавальних костюмах

Картинка 2. Діти відповідають

Учень 2:

В Індії дане свято називається Дівалі, або Фестиваль Вогнів. Відзначають його в кінці жовтня або початку листопада. В цей день на вулицях індійських міст всі будинки і статуї богів і тварин прикрашені яскравими квітами, вогнями, ліхтариками та запаленими свічками.

У цей день тут прийнято дарувати всім цікаві подарунки. Гостинці для дітей кладуть на особливий, призначений для цього, піднос, а потім підводять їх до нього із закритими очима. Увечері, коли стемніє, люди виходять на вулицю, щоб запускати святкові феєрверки та петарди.

Картинка 3. Діти відповідають

Учениця1:

В Японії існує традиція збиратися всім разом і грати в ігри: ханецукі, настільна гра з фішками сугороку, УТА-Гарут та інші. На вулицях у свято багатолюдно. У крамницях повно новорічних сувенірів: Хама (стріли, що відганяють від будинку злих духів), кумаде (бамбукові граблі на зразок ведмежої лапи), такарабуне (кораблики з рисом для удачі).

Як правило, в свято дітям тут, також як і в Китаї, дарують не гостинці, а гроші, покладені в спеціальний конвертик, званий потібукуро

Картинка 4. Діти відповідають

 

Учениця 2:

У Франції до дітей приходить не Дід Мороз, а дідок Пер Ноель в шубі, червоному ковпаку і дерев'яних черевиках. Пересувається він на ослику. Діти вірять, що Пер Ноель забирається в димохід і кладе їм гостинці в спеціально приготовлене для цього взуття перед каміном.

Дорослі в цей день танцюють у червоних ковпаках, дуріють, веселяться, жартують, обсипають один одного конфетті.

Картинка 5. Діти відповідають

Учень 3:

Новий Рік в Італії починається 6 січня. Напередодні свята дітлахи підвішують панчохи біля каміна. Вони сподіваються отримати багато смачних і чудових гостинців. Тільки дарує їх тут не Дід Мороз, а добра і лагідна фея на ім'я Бефана. Діти вірять, що вона прилітає на мітлі вночі, відкриває всі двері в будинку особливим золотим ключиком і наповнює їх панчохи всілякими подарунками. Бефана любить слухняних і вихованих діточок. Той, хто цілий рік лише пустував і пустував, отримає в нагороду тільки чорний вуглик і жменьку попелу.

Італійці під бій годинника викидають з дому старі і непотрібні речі, позбавляючись, таким чином, від проблем старого року. Вони вірять, що нові предмети, придбані натомість викинутих, принесуть їм успіх і щастя. Тут, як і в багатьох країнах, напередодні свята люди дарують один одному подарунки. На столі в цей день у кожній родині обов'язково присутні сочевиця, горіхи і виноград. Для того щоб удача супроводжувала у всіх справах цілий рік, потрібно обов'язково їх з'їсти.

Картинка 6. Діти відповідають

 

 

 

Учень 4:

В Англії у свято Нового Року будинки прикрашають не тільки ялинками, але і гілочками омели. Їх розвішують всюди, навіть на лампи і люстри. Вінком з омели прикрашають і вхідні двері. Вважається, що ця рослина приносить у дім щастя і охороняє його мешканців від хвороб. 

Картинка 7.Діти відповідають

Учень 5:

На Кубі в цей день прикрашають хвойне дерево араукарію або навіть просто пальму. Замість шампанського люди п'ють ром, розбавляючи його соком апельсина, лікером і додаючи лід. На Кубі існує цікава традиція напередодні святкування наповнювати водою всі відра, глечики та тази в

будинку. Опівночі цю воду виливають з вікон. Вважається, що таким чином люди захищають свій будинок від негараздів і нещасть. Поки годинник не встиг пробити 12, кожен повинен обов'язково встигнути з'їсти дванадцять виноградин і загадати бажання. Тоді можна бути впевненим у тому, що весь рік будуть супроводжувати удача, мир та процвітання. Свій Дід Мороз тут теж є. Тільки він не один. Їх на Кубі цілих три: Вальтасар, Гаспар і Мельхіор.

Посейдон дякує дітям за цікаві розповіді. Виходить Боцман

БОЦМАН:

А зараз, дорогі діти, давайте всі дружно погукаємо Діда Мороза. Один, два, три Дід Мороз прийди!

Заходить Дід Мороз разом зі Снігуронькою.

ДІД МОРОЗ:

Ось і я! Здрастуйте, здрастуйте!
Я цілий світ цей обійшов
Де лиш сягнути можна оком,
І ось тепер до Вас прийшов
Щоб привітати з Новим роком !
А тепер одну хвилинку покружляємо,
Біля ялинки!
Гей музико, грай гучніше!
Нехай буде веселіше.

 

СНІГУРОЧКА:

З Новим роком я вітаю,
Всім бажаю щастя, долі.
Нових успіхів у школі!
Щоб були ми всі красиві
І здорові і щасливі.

 

ДІД МОРОЗ:

А зараз танцювальний конкурс. Кожен із нас хоче, щоб зірка, під якою він народився, принесла йому удачу. В нас є така можливість перевірити хто народився під щасливою зіркою. Ви всі будете танцювати, як тільки закінчиться музика всі залишаються на своїх місцях. Та пара, яка буде під щасливою зіркою, одержить приз від Діда Мороза.

Діти отримують призи

СНІГУРОЧКА:

 

Діти ви кмітливі, а чи зможете розгадати загадки? Хто скоріше дасть відповідь, одержить подарунок від Снігурочки:

 

  • Колючі голочки біля новорічної…( відповідь: ялинки).
  • Дітки ліплять з допомогою сніжка у дворі… (відповідь: сніговика).
  • Вгадай, хто така: вся холодна, сива; трусне свої перинки – посипляться холодні пушинки (відповідь: зима).
  • На дерева, будинки і мости з неба падають білі квіти. Вони холодні і пухнасті, але не запашні (відповідь: сніг).
  • Росте вона холодною зимою і завжди вниз головою тонкою, прозорою, біло-голубою (відповідь: бурулька).
  • Чому Дід Мороз завжди з червоним носом? (відповідь: тому, що він тільки що парився в лазні).
  • Без цієї речі Дідусь Мороз подарунків діткам б не приніс. (відповідь: мішок).
  • Він вночі під зоряним покривом був старим і перетворився в новий. (відповідь: Новий рік).
  • Вони висять на ялинці, але не схожі ні на шишки, ні на голки. (Відповідь: іграшки для ялинки).
  • В цей час народ сміливо по воді йде. (Відповідь: зима).
  • Які чари на Новий рік і Різдво перетворюють дітей у ведмедів, вовків і мишок? (Відповідь: новорічний костюм).
  • Він сховався під ялинкою скромно, і мовчання зберігає наполегливо. Що в ньому – скаже Дід Мороз, він у мішку його приніс. (Відповідь: подарунок).

Діти отримують подарунки

ЮНГА:

А зараз конкурс на краще виконання пісні. У конкурсі беруть участь 5 команд (в кожній по 3 чоловіка). Треба заспівати пісню «В лесу родилась елочка» в різних стилях музики.

Діти під фонограму співають пісню та отримують подарунки

 

БОЦМАН:

Конкурс «Доріжка щастя». Учасники за командою повинні зняти з себе предмети одягу, покласти один за одним. Яка команда швидше виконає завдання і у якої команди буде довша «Доріжка щастя» та і перемогла.

Діти отримують подарунки

ЮНГА:

А ми переходимо до наступного конкурсу «Я вас вітаю». 
За 5 хв. учасники повинні скласти привітання з Новим роком. 

Оцінюється зміст привітання, оригінальність, артистичність виконання. 
Учасники готують привітання. 

БОЦМАН:

Дорогі діти! Ми вирушаємо далі. Зовсім недалеко від Мису Доброї Надії, укрита від усіх вітрів знаходитися Бухта успіху. Давайте, повернемо туди.

Виступ акробатів

БОЦМАН:

Дорогі друзі! А наша подорож триває і ми наближаємось до Мексики. Що може бути більш незвичним, ніж провести свято в цій чудовій країні. Виїхати з крижаної зими в спекотне літо, під палюче сонце.
Свято нового року в Мексиці відзначають з великим розмахом. Але багато традицій і звичаїв істотно відрізняються від поширених в світі. Важко повірити, але замість такої звичної і улюбленої ялинки, головною особливістю є піньята своєрідна паперова лялька, всередині якої розміщуються різноманітні подарунки. Людині зав'язують очі і просять

розбити пиньяту, і якщо йому це вдається, то за повір'ям весь наступний рік удача буде крокувати поруч. Це улюблене розвага мексиканських дітей, для них роблять спеціальну солодку пиньяту.

Свята тут прийнято відзначати на повну котушку, з танцями до ранку, різнокольоровими салютами і пострілами з ракетниць.

Діти виконують танок «Мехіко» та отримують подарунки

Дзвін ринди

БОЦМАН:

Ну ось, дзвін корабельного дзвону свідчить про те, що наш круїз наближається до кінця. Наша подорож закінчується і лайнер бере зворотній курс!

СНІГУРОЧКА:

Новий рік ступає на поріг. 
Чарівні свята усі стрічають. 
Чудеса в цей час завжди бувають. 
Всі бажання щирі загадають, 
Бо збувається усе під Новий рік! 

ДІД МОРОЗ І СНІГУРОЧКА:

Зоставайтеся здорові,
Далі нам рушати час,
Через рік обов’язково
В гості прийдемо до вас.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Коваленко Володимир Миколайович
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дилай Мария
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
10 грудня 2018
Переглядів
7670
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку