Сценарій заходу "Аптека на нашому столі"

Про матеріал
Класна година "Аптека на нашому столі" має на меті уточнення та розширення знань учнів про цілющі властивості овочів, формування бажання та вміння піклуватись про своє здоров'я. Розрахована на учнів 5-9 класів.
Перегляд файлу

Аптека на нашому столі

(Сценарій заходу)

Мета заходу: Розширити знання учнів про овочі та фрукти, формувати здоровʹязберегаючу компетентність, виховувати бажання та вміння піклуватися про своє здоров’я, відкрити секрети зміцнення власного здоров’я, вчити повазі та любові до природи.

Обладнання: На столі, застеленому скатертиною стоять кошики з овочами, зеленню, яблуками.

Презентація «Аптека на нашому столі».

На дошці малюнки овочів, фруктів . В центрі дошки напис: «Ми зрілі, яскраві, потрібні, корисні. Спробуй!».

Книжкова виставка про цілющі властивості овочів та фруктів.

Учитель: Коли  людина захворіє, вона хоче якомога швидше вилікуватися і йде до лікаря. Лікар призначає ліки, яких в аптеках величезна кількість. Але лихо в тому, що майже всі пігулки,лікуючи один орган, можуть боляче  «вдарити»  по іншому. Від прийому ліків страждають шлунок, нирки, печінка. Деякі пігулки взагалі заборонено вживати дітям.

А навколо нас в саду, на городі, в полі, в лісі безліч ліків, які не зашкодять здоровим органам. Звичайно, якщо ними правильно користуватися.

Академік Борис Васильович Болотов говорить: «Пацієнта не потрібно лікувати, а потрібно правильно годувати.»

Це не сугубо його знання. Ці знання йдуть корінням у сиву давнину.

 Ще  Гіпократ говорив так: «Нехай ваші ліки будуть їжею, а ваша їжа хай буде ліками».

Забруднення довкілля – ще один з чинників нашого нездоров’я. Йому треба протистояти. І дуже дієвим засобом нашого захисту є систематичне санітарне очищення організму, насамперед з допомогою продуктів харчування.

Корисні властивості рослинної  їжі здатні запобігти розвитку багатьох захворювань, а також і надати неоціненну допомогу в їх лікуванні. Знаючи про корисні властивості овочів і фруктів можна правильно скласти свій раціон і уникнути багатьох неприємностей. Пропонуємо Вам корисну інформацію про властивості дарів природи, які доступні кожному.

 

(Розповіді учнів про цілющі властивості овочів)

Цікавинки про капусту

Капуста була введена в їжу, мабуть, ще в доісторичні часи і в неї справді благородне  минуле; кращі  уми людства не соромилися висловлювати своє захоплення цим корисним овочем, а живописці не раз прикрашали свої полотна її зображенням.

 Колись у древньому Римі білокачанна капуста була на столі лише у багатіїв у якості десерту, а сьогодні цей овоч доступний абсолютно всім. В чому ж секрет цього багатопелюсткового дива?

В капусті міститься унікальний склад біологічно активних  речовин. Особливу цінність капуста представляє як джерело вітаміну С. Його вміст в капусті порівняний з цитрусовими. Капуста славиться вітаміном U, який має противиразкову дію. Багата капуста і вітаміном К. Окрім перерахованих, в капусті є вітаміни Е, В1, В2, В3, Р, РР,  каротин, провітаміни D. Вона зміцнює організм, надає йому стійкості проти різних захворювань, вгамовує головний біль, розвіює безсоння. З давніх-давен капусту застосовували при розладах травлення, хворобах печінки і селезінки, для лікування опіків, ран, екземи, виразок.

У будь-якій  національній кухні є страви, до складу яких входить капуста – це голубці, рулети, рагу, супи, запіканки, котлети, пироги.

В холодну пору року чудовим джерелом вітаміну С буде квашена капуста. Квашена капуста,  за цілющими  властивостями, в кілька разів перевершує капусту свіжу, так як при квашенні в капусті відбувається особливе молочно кисле бродіння, і утворюється вітамін  В12. Квашену капусту навіть називають коктейлем бадьорості і здоров'я - з огляду на унікальне поєднання вітамінів, калію, заліза, магнію та цинку. Її клітковина сприяє травленню і покращує мікрофлору  кишкового тракту.

Традиційно квашена капуста використовується для підвищення імунітету, для подолання  інфекцій,покращення обміну речовин.

Колись корабель не йшов у плавання, якщо на борту не було кілька діжок квашеної капусти.  Капітан знав: є капуста - команда буде здоровою впродовж всієї подорожі.

Збагачуйте свій стіл вітамінами з грядки.

 

 

Помідори

Помідор є найпопулярнішим овочем у світі і щорічно його вирощують понад 170 млн. тонн.

Медики запевняють, що регулярне вживання томатів може скоротити ризик багатьох захворювань. Помідори містять багато калію, який зміцнює серцево-судинну систему. Унікальна за складом клітковина помідора стимулює роботу жовчовивідних шляхів, перистальтику кишківика, налагоджує травлення, виводить холестерин, а отже, є профілактикою склерозу, нормалізує обмін речовин в організмі, запобігає ожирінню.

Помідор підвищує вміст  гемоглобіну в крові. У “помідорний” сезон чимало людей, які відчували слабкість, запаморочення — позбуваються  цих неприємних симптомів.

 Помідор містить гормон щастя - сератонін. Тому він здатен покращити настрій навіть у сумний та похмурий день.

Червоні помідори,містять пігмент, який захищає шкіру від сонячних опіків.

Чи знаєте  ви де в Україні встановлено пам’ятник помідору?

Це зовсім поруч . У місті Кам’янка Дніпровська, що в Запорізькій області.

Основний дохід місцеві жителі мають, вирощуючи овочі . І помідор називають своїм годувальником.

Буряк

Буряк. Цей диво-овоч росте у багатьох господинь на городі. Про його корисні  властивості можна розповідати дуже  багато.

Буряк містить в собі практично всі відомі елементи з таблиці Мендєлєєва. Тобто його склад є настільки унікальним, що вживання цього овоча  дає людині практично всю необхідну «дозу» вітамінів і мінералів.

Для лікувальних цілей використовують як листя, так і коренеплоди цієї рослини.

Коренеплоди буряка містять цукор, органічні кислоти, білок, пектини, каротин, вітаміни С,В1,В2,РР, мінеральні солі калію, магнію,заліза  і не тільки. За вмістом йоду буряк є лідером серед овочів, тому застосовується для лікування щитовидної залози.

Буряк позитивно діє на роботу нирок і печінки, нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту, завдяки вітаміну U буряк допомагає при виразкових хворобах шлунку і 12 палої кишки. Діабетики цінують буряк за високий вміст цинку, який продовжує тривалість дії інсуліну.

Цей овоч також покращує пам’ять , використовується для лікування неврозів, безсоння,анемії та гіпертонії, виводить з організму токсини та важкі метали.

На відміну від інших овочів, буряк і в вареному вигляді зберігає свої корисні властивості.

Дуже корисно пити сік із свіжого буряка. Він очищає організм від шкідливих речовин і токсинів. Такий сік покращує пам’ять і роботу кровоносних судин.

При застуді та підвищеному артеріальному тиску допоможе сік червоного буряка змішаний з медом. Від недокрів’я також рятує буряк.

На сьогодні відомо дуже багато страв до яких входить червоний  буряк. Однією з найулюбленіших є звісно наш український борщ. В цій страві смак і користь насправді збалансовані.

Вживайте буряк. Це смачно та корисно.

Гарбуз

  Цей овоч є лідером в плані корисних властивостей. Його універсальність дійсно дивує: при хворобах серця корисний, для хорошої роботи нирок необхідний, і проблеми із ожирінням, гіпертонією, та холециститом попередить. Окрім того, вживання гарбуза може запобігти появі зморшок і плям старіння. Каротин разом з вітаміном Е запобігають зношенню клітин і захворюванню на рак. Він також підтримує роботу слизової сітківки ока, запобігає застуді, підсилює імунітет, захищаючи від вірусів. Вченими доведено, що вживання гарбуза призупиняє розвиток карієсу і ,навіть, зупиняє розвиток бактерій туберкульозу.

Гарбуз з’явився на землі близько 5 тисяч років тому і на цей момент в світі налічується близько 800 різних сортів гарбуза, проте тільки   200 з них їстівні.

Батьківщиною гарбуза вчені вважають Мексику,де він росте з 3 тисячоліття до нашої ери.

Гарбуз вкрай невибагливий до умов, в яких йому належить рости. Цю культуру успішно вирощують по всій земній кулі ,за винятком Антарктиди.

Гарбуз  - справжня комора мінеральних речовин. Він багатий на кальцій, калій, фосфор, мідь, фтор, цинк. Серед усіх овочів у гарбуза міститься найбільша кількість заліза. З цієї причини, його радять вживати людям ,які страждають  анемією. В гарбузі в 5 разів більше бета каротину, ніж у моркві.

Клітковина гарбуза легко засвоюється ,і тому страви з нього широко використовуються у дитячому та дієтичному харчуванні: супи , гарніри, варення,сік.

Гарбузовий сік є натуральним снодійним засобом.

Корисне  і гарбузове насіння яке здавна використовувалось у народній медицині . Воно містить цинк. Сире насіння вживають (жують) при запаленні ясен та наявності глистів .

Використовують насіння  і для виготовлення такої цінної  гарбузової олії.

А знаєте ви, скільки гарбузів треба для приготування 1 літра олії ?Аж 35.

Гарбуз підвищує настрій – і не лише своїм позитивним оранжевим кольором.

То ж включайте  гарбуз  до свого щоденного раціону – і забудете про депресію та поганий настрій.

                                          Картопля

Історичною батьківщиною картоплі є Американський континент. Індійці гірських районів Південної Америки почали вирощувати її кілька тисячоліть тому. Для аборигенів ця рослина стала основним джерелом харчування.

Європейцям картопля стала  відомою з XVI ст. Однак не скрізь її зустріли з радістю.

Проте вже з перших років запровадження нової городньої культури в Європі її стали використовувати в боротьбі із цингою, яка була подолана на всьому континенті. Цей лікувальний ефект став несподіваним та пояснювався тим, що в раціоні європейців помітно зріс вміст вітаміну С, який є в картоплі. Адже картопля – це справжня вітамінна комора, в якій крім вітаміну С міститься великий резерв В1, В2, В6, В9, РР, Д, К, Е, фолієвакислота.

У народі картоплю називають другим хлібом. Вона є основним джерелом калію, який так потрібен для підтримки водного обміну та роботи серця.

В народній медицині картопля є цілющою рослиною. Варені бульби мають сечогінні й ніжні послаблюючі властивості. Вичавлений сік може знижувати високу кислотність шлунку й поліпшувати роботу кишківника. Його вживають для тамування болю в шлунку та кишечнику, з протизапальною метою та для швидкого загоювання ран у тих, хто має виразкову хворобу шлунка й дванадцятипалої кишки. Картопляний сік радять пити під час головного болю.

В медицині широко використовують крохмаль як протизапальну речовину від шлунково-кишкових захворювань, а також для присипок та в ролі наповнювача порошків та пігулок.

Завдяки унікальній сумісності з іншими продуктами можна приготувати більше двох тисяч перших, других страв і навіть десертів.

При запіканні картопля зберігає майже всі свої корисні речовини, у вареній-вміст калію зменшується вдвічі , а  у такій смачній смаженій картоплі, яку ми полюбляємо найбільше,корисних речовин майже немає.

До речі, картопля встигла підкорити навіть космос. Вона стала першим овочем, який виростили за межами планети. Це зробили американці на борту космічного корабля  «Колумбія».

А чи відомо вам, де знаходиться найвідоміший у світі пам’ятник картоплі? У Мінську, в Білорусії.

А в нашому районі пам’ятник картоплі встановлено в селі Гусарка. Там проживають етнічні білоруси.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ КАВУНА ТА ДИНІ

  Вся друга половина літа і початок вересня проходять під знаком кавунів і динь . У липні вони з’являються, у серпні ними вже насолоджуються щосили. До речі, якщо про азіатське походження дині  здогадуються, мало хто знає, що кавун родом з Південної Африки. Незважаючи на різне походження, є і те, що об’єднує кавун і диню, – вони є не просто ласощами, а справжнісінькими лікарськими засобами.

Вітамінів у кавуні порівняно небагато, за винятком одного – фолієвої кислоти. Вона бере участь у кровотворенні, перешкоджає жировій інфільтрації печінки, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров’яних тілець – лейкоцитів.

Кавун виганяє пісок з нирок і сприяє звільненню застійної жовчі. Таким чином, покращує травлення і колір обличчя.

Кавун багатий клітковиною, яка сприяє виведенню зайвого холестерину, одного з головних винуватців так званої  хвороби старості -атеросклерозу.

 У дині вітамінів більше, ніж у кавуні. А найбільше – все тієї ж фолієвої кислоти . Крім того в дині є помірна кількість вітамінів Е, С, В2, В6. У комплексі вони надають загальнозміцнюючу дію, покращують структуру шкіри, волосся і нігтів. Вітаміни С і Е мають антиоксидантну дію, тобто перешкоджають утворенню в організмі  речовин, що викликають загибель клітин. Отже диня ще і продовжує молодість. Ну і не забуваємо, що вітамін С сприяє зміцненню імунітету і судин, тому диня особливо корисна тим, хто часто хворіє, і тим, у кого є схильність до появи синців.

Як і кавун, диня володіє сечогінною і жовчогінною дією. Постійне вживання динь поліпшує стан хворих подагрою.

У дині багато пектинів – харчових волокон, які мають властивість вичищати з найзатишніших куточків кишківника застійні шлаки.

У м’якоті баштанної цариці дині є речовини, що допомагають виробленню серотоніну – “гормону щастя”, тому вона корисна тим, у кого часто буває поганий настрій . Диня підвищує настрій.

Вживайте кавуни та дині. Це і смачно, і корисно.

Морква

Один з найбільш корисних овочів, що володіють масою вітамінів, мінералів і мікроелементів, часто ігнорується людьми. І мова йде про моркву. Її, можна сказати, цілющі властивості даремно недооцінюють. Чого тільки вартий каротин, який в організмі людини перетворюється на вітамін А. Він необхідний для зросту та здатний поліпшити зір без будь-яких лікарських препаратів і процедур, а також позитивно впливати на шкіру і слизові оболонки організму, завдяки чому вони стають еластичними і міцними.

На відміну від інших овочів морква не втрачає свої якості при термічній обробці. Тому її можна і запікати і відварювати.

Морква та сік підвищують імунітет при ГРВІ, тонзилітах. Завдяки фітонцидам корисно жувати моркву при запаленнях ясен. Отже жуйте та не лінуйтесь.

Моркву вживають при серцево-судинних захворюваннях  і ,навіть, при цукровому діабеті, хоча обмежують до однієї морквини на день.

Морква допомагає при запальних процесах у шлунку з низькою кислотністю, підвищує апетит, знижує ризик розвитку закрепів. Завдяки сечогінній дії сік моркви використовують при захворюванні нирок. А завдяки легкій жовчогінній дії сік моркви можна використовувати при патології печінки та жовчного міхура.

Вживання моркви поліпшує обмін речовин та покращує самопочуття. Будьте здорові.

Цибуля

Лікарська користь цибулі досить різноманітна. Тому ця овочева культура вирощується людиною не одне тисячоліття.

Так у чому ж її користь?

 Цибуля корисна при всіх простудних захворюваннях, зміцнює імунітет, також цибуля корисна для зміцнення шлунку.  Вона твердо утримує перше місце за вмістом цинку, який зміцнює наші волосся і нігті. У цибулі містяться вітаміни В, С, РР, ефірні масла з фітонцидами.. Фітонциди поборюють віруси ангіни і укріпляють верхні дихальні шляхи.

Якщо ми застудилися, що вживаємо? Цибулю.

Калій та залізо, що містяться в цибулі, благотворно впливають на серцево-судинну систему.

У перах зеленої цибулі міститься більше вітамінів, ніж у самій цибулині. Зелена цибуля – прекрасний засіб для поповнення запасу вітамінів, особливо в період весняного авітамінозу. Цибулеве перо,крім того,містить хлорофіл, що корисно для процесу кровотворення. Свіжа зелень цибулі чудово збуджує апетит, надаючи привабливість будь-якій страві.

Так що, використовуйте всю користь цибулі, сміливо додавайте цибулю в салати.

Часник

Яскравий представник прянощів, природний антибіотик, елемент українського оберегу  – це часник.

В хімічному складі часнику більше 400 корисних елементів. За вмістом вуглеводів він перевершує картоплю, а за кількістю вітамінів групи В та РР навіть моркву.

У Центральній  Європі часник був відомий ще 5 тисяч років тому. Дикі форми часнику зустрічаються по всьому світу. Часник, як лікувальний засіб, застосовували давні лікарі. Ще в сиву давнину вважали, що часник «чистить артерії», лікує запалення легень, допомагає проти згортання крові. Смак і запах часнику обумовлені наявністю ефірної олії(фітонциди), що мають  антимікробну дію.

 Під час другої світової війни часник був необхідною рослиною, яка лікувала гнійні рани. Він знищував збудників стафілококу, стрептококу, туберкульозу, холери, черевного тифу. Часником та його летючими речовинами добре лікувати різні простудні  хвороби. У старовинних описах часник прославив себе завдяки лікувальній дії  при хворобах серця.

Часник підсилює апетит, стимулює виділення травного соку, сприяє виділенню жовчі.

Він знижує рівень цукру в крові .

Підводячи підсумок про значення часнику, ми бачимо, який він незамінний, багатий на вітаміни та інші корисні речовини. Його захисні фітонцидні функції зберегли життя багатьом людям. Його сила велика, і він із честю носить свою корону першості серед усіх овочів.

 

 

Огірки

Огірок – одна з найдавніших рослин серед овочів, йому понад 6 тисяч років!Але й досі не визначено батьківщини дивовижного плоду наших грядок. Існує версія, що батьківщиною огірків є Північно-Західна Індія. Там ще й нині чимало диких зарослей цієї рослини. Вона, мов ліана, обвиває двадцятиметрові дерева і часом утворює непролазні хащі. В Непалі огудина огірка сягає 8 метрів, листя майже півметра в перетині, а маса їстівного плоду становить близько 9 кг.

  До слов’ян огірок потрапив на межі 6-7 століть.

Ще й досі побутує думка: огірок як харчовий продукт – ніщо. Але ж не завжди цінність рослини визначають калорійністю. Тут користь в іншому. Вітаміни, мікроелементи і мінімальна кількість калорій.             

Огірки мають безліч бонусів для організму та здоров’я в цілому, якщо їсти їх регулярно. Огірки у лідерах за вмістом води. Дієтологи наполягають: 20-30% води організм має отримувати від продуктів. Тому огірки є найкращим вибором. Вдосталь у огірках і вітаміну К важливого для здорових і міцних кісток. Найкраще це працює у поєднанні з вітаміном Д. Огірки багаті на особливі антиоксиданти. Дослідженнями встановлено, огіркові антиоксиданти, швидко запускають в організмі процеси відновлення. А салат із огірків покращить стан внутрішніх органів. Також  в огірках вдосталь клітковини, а це найкраща речовина для нормального травлення.

Цікаво, що людям з очевидними проблемами травлення експерти радять солоні огірки, а все через вміст у них пробіотиків, що культивують корисні бактерії у кишечнику.

І, нарешті, огірки корисні для пам’яті. І все завдяки речовині фізотин, яка за новими дослідженнями , якнайкраще сприяє роботі мозку і попереджає хворобу Альцгеймера.

Дозвольте  огірку зайняти  почесне місце у  вашому раціоні харчування і позитивна дія не змусить себе чекати.

Перець

Завдяки Христофору Колумбу та селекціонерам Болгарії у нас на столі з’явився болгарський перець з різноманітними корисними властивостями.

Зверніть увагу, що це низькокалорійний продукт. Він містить велику кількість вітаміну С, бета каротину та кальцію.

Болгарський перець  – улюблений продукт вегетаріанців. Хоча перець і називається солодким, але цукру містить мало і відноситься до дієтичних продуктів харчування. Саме у перцю червоного кольору міститься рекордна кількість лікопину, бета каротину, вітаміну С та цинку.

Вживання болгарського перцю активізує обмін речовин, покращує стан шкіри, кровообігу і це чудовий антидепресант.

А без  гострого перцю  неможливо уявити кухню більшості країн світу. Його навіть до солодощів додають .

Унікальний склад перцю обумовлює як смакові, так і лікувальні властивості, особливо за рахунок речовини капсоцину, природного антибіотика.

 Вживання гострого перцю  прискорює відчуття ситості та сприяє схудненню, зменшує рівень холестерину у крові, прискорює на 25% обмін речовин, спричинює розсмоктування тромбів, очищує дихальні шляхи,стимулює вироблення гормонів щастя.

 

На апетит гострий перець діє двояко: у великій кількості він його пригнічує, а у невеличкій – збуджує.

 Настоянку гіркого перцю використовують при застуді (звичайно у невеликій кількості) та для розтирання при радикуліті. Ця пікантна приправа врятує від депресії. Достатньо додати її до овочевого соку чи смузі і настрій повернеться.

Вживання перцю урізноманітнить ваше меню та неодмінно покращить здоров’я.

А щодо гіркого перцю, то пам’ятайте: корисно те, що в міру.

 Будьте здорові!

Учитель: Отже свіжі овочі та фрукти  - джерело вітамінів та мінералів. З їх допомогою можна вилікувати практично будь-яку хворобу. Головне – знати, який овоч при якій хворобі допомагає.

На сьогоднішньому заході ми вели мову про цілющі властивості овочів. То ж для чого їх варто включати в ваш щоденний раціон?

Учні своїми відповідями заповнюють на дошці скриньку під назвою «АПТЕКА» 

  • Зміцнюють імунітет;
  • Сприяють покращенню зору;
  • Покращують роботу серцево–судинної системи;
  • Підвищують рівень гемоглобіну в крові;
  • Рятують від інфаркту та інсульту;
  • Нормалізують роботу травної системи;
  • Допомагають зберегти міцними зуби та кістки;
  • Допомагають схуднути;
  • Збільшують стресостійкість;
  • Забезпечують хороший настрій;
  • Допомагають знизити ризики розвитку онкозахворювань;
  •  Запорука молодості та довголіття.

Народ скаже, як зав'яже

Учням пропонується пригадати прислів’я та приказки про овочі.

  • Кожному овочеві свій час.
  • Яке насіння, таке й коріння.
  • Добрий борщик, та малий горщик.
  • Їмо бараболі і не клянемо долі.
  • Хрін від редьки не солодший.
  • Горох, капуста – хата не пуста.
  • Солодка морква, та в сусідньому городі.
  • Як горохом сипле.
  • Говорити – не горох молотити.
  • Живу, як горох при дорозі: хто йде, той і скубне.
  • Голова , як гарбуз, а розуму – ані ложки.
  • Кожна капуста має свою голову.
  • Хоч горохом об стіну.
  • Пнеться, як горох на тичку.

 

Вікторина «Рослини – мандрівники»

Що  означає назва помідор?

                                (золоте яблуко)

Назвіть батьківщину помідора.

                                (Перу)

Хто першим у Європі оцінив чудовий смак помідора  і почав вживати його в їжу?

                                (Італійці)

Перший овоч,який вдалося виростити у космосі.

                                (Картопля)

Що означає назва “картопля”?

                                (Земляні яблука)

Назвіть батьківщину цієї рослини.

                                (Північна Америка)

Як називають картоплю в Україні?

                                (Другий хліб)

Який овоч, відомий людині, найдавніший?

                                (Буряк)

Символом чого був буряк у давніх римлян?

                                (Символом сварок і пліток)

Які види буряків вирощують в Україні?

                                (Цукровий, кормовий, столовий)

В яких стравах використовують буряк?

                                (Борщ, вінегрет, окрошка,»шуба», квас)

Що означає слово “капуста”?

                                (Голова)

З якої країни розповсюдилась?

                                (Італії)

Символом чого була капуста у греків?

                                (Символом твердості)

Які види капусти ви знаєте?

 (Білокачанна, цвітна, брюссельська, броколі,

савойська, морська)

Звідки прийшла до нас морква?

                                (З Північної Африки)

Ранній сорт їстівної моркви.

                                (Каротель)

З якої країни поширилась цибуля?

                                (З Єгипту)

В якій країні цибуля вважалась священною?

                                (В Стародавній Греції)

Назвіть родича цибулі.

                                (Часник)

Яка користь від цибулі і часнику?

                              (Використовують як приправу, мають бактерицидну дію)

Як називають поле, де вирощують дині та кавуни?

                                (Баштан)

Конкурс «У стравах та приправах»

Діти діляться на дві команди і називають страви у яких використовується запропонований овоч. За якою командою останнє слово,та перемагає.

 

Конкурс «Кухарчата»

З кошика  діти по черзі відбирають овочі за призначенням: на борщ, на вінегрет, на салат. Розповідають послідовність приготування страви.

 

По закінченню заходу учні дарують гостям яблука із побажаннями бути здоровими. В цей час звучить весела пісенька  «Завітала на город …» за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=QEj1tHA13Yg .

 

docx
Додано
16 січня 2021
Переглядів
1289
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку