Сценарій заходу "Світанок колядує"

Про матеріал
Сценарій проведення заходу «Світанок колядує». Захід сплановано та проведено у Стрільській ЗОШ I-III ст. Сарненського району, Рівненської області. В сценарії використано автентичні висловлювання та діалекти жителів села Стрільськ.
Перегляд файлу

Сценарій проведення заходу «Світанок колядує». Захід сплановано та проведено у Стрільській ЗОШ I-III ст. Сарненського району, Рівненської області. В сценарії використано автентичні висловлювання та діалекти жителів села Стрільськ.

(Зала прикрашена за тематикою свята. На сцені присутні всі учасники вокального ансамблю «Світанок.»)

   Учень 1.    Етнографічні джерела стверджують, що наші предки починали колядувати  з 25 грудня. Звичай колядування має свою давню історію, коріння якої сягає ще арійських часів. Колядки пов’язані з днем зимового сонцестояння, яке наші предки називали святом Коляди. Вважалося, що в цей день Сонце з’їдає змій Коротун. Всесильна богиня Коляда в Дніпровських водах народжувала новес сонце – маленького Божича. Язичники намагалися захистити новонародженого: вони проганяли Коротуна, який намагався з’їсти нове Сонце, а потім ходили від хати до хати, щоб сповістити людей  про народження нового Сонця, і зображення цього сонця носили з собою. Як тільки на небі сходила зоря  колядники заходили у двір, кликали господаря і співали його родині величальних пісень про сонце, місяць, зорі. Ці пісні й стали називатися колядами або колядками.

   Учень  2.    Згодом, з появою християнської релігії, обряд колядування був приурочений до Різдва Христового і в колядках з’явилися біблійні і світські мотиви. Різдво стало одним з небагатьох свят, де тісно переплелися народні і церковні традиції. Святкування настає зі сходом вечірньої зорі, що за легендою, сповіщає світу про народження Сина Божого. Тоді за столом збирається вся родина на традиційний Святвечір. На столі дванадцять пісних страв.

Учень  3.        Традиція колядування збереглася й до сьогодні. Готуються до колядування заздалегідь - виготовляють колядницькі обладунки: восьмикутну зірку, маски Кози, Кота, Доктора (для щедрування), обирають у гурті колядників старшого, котрий би вирізнявся спритністю, дотепністю, крім того, щоб умів гарно заспівувати. Готують традиційний одяг для колядницьких ватаг – білі та коричневі кожушки, свитки, яскраві великі хустки, а під них -  віночки для дівчат.

   Учень   4.   Свято Різдва – найзначиміше зимове свято і  відзначається 7-го січня за новим стилем. Це свято приходить до людей морозної ночі в годину опівнічної храмової служби в сяйві свічок, у світлі зірок, співі хорів. Небо і земля славлять Різдво Христове. На землі запановує мир,  серця людей наповнюються доброю волею, а душа людська звільняється від земного, очищається і поринає в осягнення дива народженого Бога.

    Учень   5.  Колядувати починають у всіх місцевостях України неодночасно. На Покутті діти ідуть колядувати вже на Святий вечір, на західному Поділлі -  вранці на другий день свят. Колядують діти, дорослі, парубки та дівчата. Але по всій Україні -  першими колядують діти. В нашому регіоні колядуютьна Свят-вечір та на перший день Різдва  після святкового богослужіння в храмі.

Учень 6. Із Різдва до Водохреща продовжуються зимові святки – святі дні і вечори. Проте кульмінацією є свято Старого Нового року (1 січня – за ст. Стилем, 14 – за новим). Старий Новий рік – фраза, не позбавлена певної абсурдності у самій своїй суті: як же так – і старий, і новий водночас? Але саме так воно і є. Кажуть, що саме у цей вечір Новий рік зустрічається зі Старим, що приходить тихо і нагадує нам, хто ми є.

    Учень 7.     У надвечір’я, 13 січня, у церквах відбуваються урочисті Богослужіння на закінчення Старого року, щоб подякувати Богові за вже отримані ласки і попросити нових на наступний рік. Як і на Свят-вечір, цього дня готують  вечерю, яку в народі величають Багатою, тому, що страви цього вечора не є пісними: на столі і кутя, і ковбаси, й холодець, й шинка...

   Учень    8. Саме у цей чарівний вечір у кожній домівці українців чекають на щедрувальників. Щедрий вечір – це залишок стародавнього дохристиянського звичаю. За християнським календарем – це день преподобної Меланії. У народній традиції обидва свята об’єднались, і тепер маємо Щедрий вечір, або свято Меланки.

Учень 9. Ось так готуються зустрічати Різдво в Україні. Головним тут є Рай-Дідух, який в’яжуть з дванадцяти сніпочків пшениці, жита, вівса, ячменю, льону та лікарського зілля. Обв’язують його кольоровими стрічками, бубликами, щоб був добробут і щастя в родині і на Землі. І книш для добрих духів, та святковий коровай-плетінка на столі, щоб щастя і достаток спліталося і було завжди з людьми.

Учень 10. Перед вечерею усі вдягалися у святковий одяг. А з першою зірочкою мати всіх кликала до столу. Першим сідав господар, а за ним по старшинству інші члени родини, акуратно подмухуючи на лавки, щоб на духа не сісти. На столі стояло 12 пісних страв — це кутя, узвар, горох, капусняк, риба, гриби, голубці, вареники, млинці…. Господар вставав, набирав кутю і молився… Вечеря була довгою, за столом говорили тихо, вставали після господаря. А після вечері співали колядки про створення Світу, про Сонце і Добро.

 

Учень 11 А чи знаєте ви,  як святкують різдво у інших країнах?

 (Виходить з чеським прапорцем і ставить на стіл). А тепер помандруємо на Різдво до Чехії. Бо там теж на нас чекає просто чарівна ялинка, а на чеських дітей під ялинкою — веселі подарунки від маленького Ісусика (Ежішка). На кожній площі, в кожному костелі і в кожному будинку встановлені ясла з маленьким Ісусом. І це дуже радує всіх і піднімає настрій. Усі живуть в передчутті свята.

 

Учень  12.  А з приходом першої зірочки на небі у родинах малим дітям роздають подарунки з-під ялинки і всі сідають за стіл. А от головною стравою на святковому столі у чехів — є короп, обов’язково! А під кожну тарілочку кладуть лусочку коропа, а ще монетку. Це треба носити в гаманці цілий рік на щастя. А страв на їхньому столі має бути тільки дев’ять. Дуже багато різного солодкого і смачного печива, щоб було і собі, і сусідам. Печиво має бути малесеньким і смачним, щоб аж тануло в роті.

 

Учень  13.  Різдво — це сімейне свято, як і всюди, і ніхто не повинен лишитися один, тому всі стараються запросити до себе одиноких людей.

І ще є цікава традиція у чехів. Вони після вечері починають ворожити на всьому. На воді, на зернах і навіть на яблуках.

 

Учень  14.  А як це?

 Дуже цікаво. Господар бере велике і гарне яблуко і розрізає його навпіл упоперек. Якщо виходить правильна зірочка, то наступний рік буде дуже хорошим і вдалим

А після вечері всі теж співають і вітають одне одного. І вранці теж ідуть колядувати Цікаво проходить Різдво у кожній країні. А як у Німеччині його святкують?

 

Учень  15.   О! Теж дуже цікаво, особливо для дітей — це казкове свято. Його святкують у Святу ніч з 24 на 25 грудня. А потім мають ще два дні вихідних 25 і 26 грудня. Всі родини 24 грудня сідають за великий стіл і чекають Санту Клауса з подарунками. А з 1 по 24 грудня всі готуються до свята. І щоб легше було його чекати, то дітям дарують календарі із зворотнім відліком з дверима або віконцями на кожен день. Діти повинні щодня відчиняти лише одне віконце і виймати сюрприз — це сувенір, цукерка, іграшка…

 

Учень  16.   От цікаво! Цей період називається Адвента. І в перший тиждень виготовляють віночки з ялинових чи соснових гілочок, прикрашають їх традиційними стрічками темно-червоного і зеленого кольору та іграшками, шишками … На чотири боки ставлять по свічці, на кожен тиждень одну. Раз на тиждень під цими віночками, запалюють свічки і співають гімни Різдву. В перший тиждень запалюють — одну свічку, в другий — дві, в третій — три і перед Різдвом — чотири.

 

Учень  17.   А найцікавішими в цей період — є веселі різдвяні ярмарки, де можна купити все, що завгодно, від зимового одягу, до солодощів. Вони дуже жваві, яскраві і традиційно приваблюють людей.

 

Учень  18.  А от ялинки батьки прикрашають іграшками, горіхами, льодяниками і свічками… І дітей до неї запрошують лише у Святвечір і не раніше, після того, як сходили до церкви. Діти заходять до ялинки, любуються і беруть подарунки. А тоді всі сідають за святковий родинний стіл. Обідають прозорим овочевим супом, коропом, картоплею в сметані, а не десерт печене яблуко з кремовою начинкою.

Учень  19.   У німців є традиція хвалити чужу ялинку, за що їх щедро пригощають. Тому вихваляння ялинок — це завжди добре для тих, хто це робить. Є в Німеччині свої різдвяні гімни і колядки. Ось послухайте! (відеофрагмент)

 Учень  20.  (Виходить з англійським прапорцем ). А от в Англії основним святом є саме Різдво, а не Новий рік, тому що це свято усіх свят. Від нього пішли всі інші свята: Пасха, Трійця і т. д. І його тут дуже люблять і шанують. І прикрашали на це свято свої будинки люди вічно зеленим плющем, гостролистом, омелою, а ялинку тільки в 19 столітті почали прикрашати. Але вдягають ялинку дуже нарядно, на верхівці чіпляють або Фею, або велику срібну зірку на щастя.

Учень  21.  У Святвечір діти лягають спати лише після того, як їм прочитають молитви і різдвяні історії. А до цього вони залишають пиріг з фаршем і молоко для Father Christmas і морквинку для оленя, інакше подарунків не чекай. А от вже 25 на Різдво всі встають дуже рано і дістають з-під ялинки свої подарунки! Який там уже сон, коли стільки радості!

Учень  22.   В обід вся родина збирається в одному домі, з’їжджаються родичі з усіх усюд, щоб відсвяткувати Різдво усім разом. Потім розгортають подарунки, а в три години всі слухають промову королеви. Потім ідуть до церкви.

 

Учень  23.   А от на столі у них запечена індичка і ніякої іншої птиці. Це вже давня традиція.

Цікаво, що в Англії дуже поширене вітання один одного листівками. На них пишуть найкращі слова побажання. А от з колядками ходять до Різдва, а не так, як в Україні.

 

Зате на Різдво дуже популярні дитячі концерти з піснями і танцями, пантомімами на казкові сюжети. Всі веселяться. А які в них колядки ми послухаємо зараз. (відеофрагмент)

 

Учень  24.   (Виходить з Ізраїльським прапором). А от у євреїв свята Різдва немає. Хоч саме там народився Ісус Христос. Та вони святкують в цей час (з 16 до 24 грудня) інше дуже важливе для них свято Хануку на честь дива, що сталося в 164 році до н. е. на храмовій горі.

 

Учень  25. А сталося це диво ось як. Люди запалили на горі лампадку, а в ній було дуже мало олії, якої могло вистачити лише на один день. Та попри все лампадка горіла всі вісім днів, що було справжнім дивом. З того часу євреї і відзначають свято свічок. На честь його співають пісні. (відеофрагмент)

Ну а як же ж святкуємо ми, Стрільчуки?

Колядка «Ой за сінцами»

  1.     Ой, девчата, так любю ете свято! Так воно мені нравитца.
  2.     Ой, правда, Анє! І я люблю! І готувать люблю, і святкувать люблю і колядувать люблю!

 

  1.     Ой а вечор той святи яки гарни. З самого ранку знаю шо скоро свято. Бо ж навілію мати куттю варит, і всяки блюда готовит, а я все ходю коло її аж слина тече (Сміх, гамір)

 

  1.     І куттю і хліб на покутті і свічка церковна на соломі все до ладу!

 

  1.     Ой а блюд скики там треееебаааа!

 

  1.     Скики- скики, 12! Так мати всікда какже! Дай не простих, посних! Бо в вечор таки святи не можна скоромного їсти, як і всьой пист!

 

  1.     А ще мені мати казала шо на вілію всі предки вечерать приходят, і баби і діди, тиї шо вже на небесах! І неможна з стола вечери прибирать. (да да, правда)

 

  1.     Точно-точно девчата, а куттю тоже треба вміть на покуттьє поставить! Бо ж не всім теє дозволяєца, а тіки хазяїну!

 

  1.     Ну, ше й приказвать треба. (одна починає, інші підхоплюють всі разом)

 

  1.  «Куття, куття на покуття (3рази) Мороз, мороз, ходи куттю їсти»

 

Колядка «Колядуймо по всьому світу!»

  1. ТО шо девчата, може вже по хатах пуйдем? Га, девчата?
  2. Подожди, Анє, може вони і законив не знают, і колядок не знают, а ти вже пуйде-пуйдем!
  3. Чого то не знаєм?  Всє ми знаєм! Бо ж ще баба казала, шоб в хаті мир і злагодо була, і в хозяйстві порадок, треба шоб першим хлопец в хаті заколядував того і ходили девчата по хатах пизніше од хлопцив!
  4. Ну, все стари люди тямлят! І од їх вчицца і нам треба! То ми все після вечери святої на Вілію, на двир бігли на зірки дивица! Бо ж тіки по зірках видно чи будут в етому роци люди родица чи ні!
  5. Дай як то так, дивицца? Куди дивица? На шо дивица?
  6. Ооооой, ничого ти не тямиш! Як зірок багато- то і людей в гетому роци багато буде! А як нема, хмари скризь, то і люди родица не будут!
  7. ой, девчата! Свято таке гарне, давайте не будем сварица! Давайте колядувать будем!
  8. А чи дозволите заколядувать, як соловейко защебетать?

Чи хорошій господині, чи малій диитині?

  1. А чи сину, чи дочці чи сивій голубці?
  2. Ми вашого двора не минаємо, святим рожеством велиаємо!
  3. Тож радійте, і співайте, Сина Божого вітайте!

Колядка «За криницею»

  1.     Бо прийшли ми до вас з гарною новиною

Що Пречиста божа мати породила сина!

  1.     Хай буде радість в вашій хаті, щоб були ви здорові, щасливі й багаті!
  2.     Кутті смачної, коляди гучної, щасливого різдва і на весь рік добра!

Колядка «Лине слава по Вкраїні»

 

Завантаження...
docx
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Сценарії
Додано
7 лютого 2021
Переглядів
427
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку