Що таке фізичні величини і як їх вимірювати

Про матеріал
Презентація до уроку "Пізнаємо природу" в 5 класі Тема: Що таке фізичні величини і як їх вимірювати (Фізична величина. Одиниця фізичної величини. Вимірювальні прилади та інструменти. Маса. Еталони маси та довжини. Температура. Об’єм. Час. Вимірювання маси, температури, об’єму та проміжків часу)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке фізичні величини і як їх вимірювати

Номер слайду 2

“Наука починається відтоді, коли починають вимірювати” Д. І. Менделєєв.

Номер слайду 3

Задля зручності кожну фізичну величину позначають певним символом. Наприклад, час позначають символом t, масу – символом m, об’єм – символом V. Особливістю фізичних величин є те, що їх можна виміряти. Фізична величина – кількісно виражена характеристика тіла або фізичного явища.

Номер слайду 4

Виміряти фізичну величину – означає порівняти її з однорідною величиною, що прийнята за одиницю, тобто з еталоном. Приклад: потрібно виміряти довжину олівця. Можна скористатися стародавньою мірою довжини – пяддю.

Номер слайду 5

В Стародавньому Вавилоні та ЄгиптіВ Київські РусіСписок деяких застарівших одиниць довжини:1 вершок – 44.45 мм.1 лікоть – 53-54 см.1 сажень – 230 см. Перестріл - відстань, яку пролетить стріла. Одиницею довжини також був крок. Щоб уникнути великих похибок у вимірюванні, ввели еталон, з яким можна порівняти довжину тіла.

Номер слайду 6

Історична довідка30 березня 1791 року за 1 метр було прийнято одну сорокамільйонну частину Паризького меридіана (тобто одна десятимільйонна частина відстані від північного полюса до екватора по поверхні землі на довготі Парижа). Перший прототип еталона метра був виготовлений з латуні в 1795 році. У 1799 році був виготовлений із платини еталон метра, довжина якого відповідала одній сорокамільйонної частини Паризького меридіана. У 1889 році був виготовлений більш точний міжнародний еталон метра. Цей еталон виготовлений зі сплаву 90% платини і 10% іридію та мав поперечний переріз у вигляді літери «X».

Номер слайду 7

Сучасне визначення метра в термінах часу і швидкості світла було прийнято XVII Генеральною конференцією з мір та ваг в 1983 роціМетр – довжина шляху, що проходить світло у вакуумі за інтервал часу 1/299 792 458 секунди.

Номер слайду 8

Які прилади є у дослідників?

Номер слайду 9

Шкала приладу – це сукупністьість штрихів, поділок і чисел. Штрихи – це риски, нанесені на шкалі. Поділки – це ВІДСТАНІ між найближчими штрихами. У всіх вимірювальних приладах є ШКАЛАЩоб зняти показання з вимірювального приладу, спочатку треба визначити ціну поділки цього приладу.

Номер слайду 10

Щоб визначити ціну поділки, треба:1. знайти два найближчих штрихи шкали, біля яких написані числові значення величини;2. потім з більшого значення відняти менше;3. отримане число поділити на число поділок, що знаходяться між ними. Ціна поділки – це значення найменьшої поділки шкали вимірювального приладу.

Номер слайду 11

Межі вимірювання приладів. Верхня межа – найбільша величина, яку можна виміряти даним приладом;Нижня межа – найменша величина, яку можна виміряти даним приладом.

Номер слайду 12

Охарактеризуйте вимірювальний прилад Назва: мензурка. Для вимірювання якої величини призначений: об’єм. Одиниці вимірювання: мл (мілілітри)Ціна поділки: 50 мл/под. Нижня межа вимірювання: 100 мл. Верхня межа вимірювання: 1000 мл

Номер слайду 13

Цифрові прилади мають крок дискрелитації

Номер слайду 14

Опрацювати § 4 Письмово виконати завдання 4 на ст. 22

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шаврова Марина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Папіровник Оксана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 вересня 2022
Переглядів
4907
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку