Що таке пластилінографія і чому вона така корисна?

Про матеріал
Що таке пластилінографія і чому вона така корисна? Якщо щось має колір і його можна розмазати – значить цим можна малювати! Мабуть так подумала перша людина, яка створила пластилінову картину. Ми не знаємо, ким була ця людина, але вона подарувала світові чудову ідею! Справа в тому, що техніка пластилінографії - малювання пластиліном - дозволяє не тільки створити красу, але й отримати більше користі, ніж від звичайного малювання олівцями, крейдою або фарбами. Користь 1. Під час малювання пластиліном більше розвивається дрібна моторика. Якщо при звичайному малюванні кисть просто тримає інструмент, то пластилін ми мнемо, тиснемо, розгладжуємо тощо - працюють практично всі групи м'язів кисті. І руки художника набагато менше втомлюються під час різнотипних рухів! Користь 2. Вмикається багатовимірне мислення. Пластилінова картина – тривимірна, на відміну від звичайного плоского малюнка. Але це ще не все! До неї можна додавати будь-які матеріали: намистинки, шматочки тканини, нитки - немає обмежень для фантазії!
Перегляд файлу

Що таке пластилінографія і чому вона така корисна?

Якщо щось має колір і його можна розмазати – значить цим можна малювати! Мабуть так подумала перша людина, яка створила пластилінову картину. Ми не знаємо, ким була ця людина, але вона подарувала світові чудову ідею! Справа в тому, що техніка пластилінографії - малювання пластиліном - дозволяє не тільки створити красу, але й отримати більше користі, ніж від звичайного малювання олівцями, крейдою або фарбами.

Користь 1. Під час малювання пластиліном більше розвивається дрібна моторика. Якщо при звичайному малюванні кисть просто тримає інструмент, то пластилін ми мнемо, тиснемо, розгладжуємо тощо - працюють практично всі групи м'язів кисті. І руки художника набагато менше втомлюються під час різнотипних рухів!

Користь 2. Вмикається багатовимірне мислення. Пластилінова картина – тривимірна, на відміну від звичайного плоского малюнка. Але це ще не все! До неї можна додавати будь-які матеріали: намистинки, шматочки тканини, нитки - немає обмежень для фантазії!

3. Знижується творча тривожність. Адже саме вона, як і невпевненість у своїх навичках, часто заважає малювати. І справді: якщо, малюючи олівцями чи фарбами, зробити неправильний штрих чи мазок, картина може бути зіпсована. З пластиліном такого ризику немає! Завжди можна відліпити або зішкребти те, що не подобається, і замінити іншим елементом. 

Що потрібно для створення пластилінової картини?

Насамперед - хороший пластилін. У нього мають бути яскраві кольори, він повинен тонко розпластуватися і не липнути до рук. А ще виробники випускають спеціальний пластилін для пластилінографії, формула якого розроблена спеціально для малювання. У комплекті з ним йде інструкція – майстер-клас.

Для основи малюнка потрібний дуже щільний картон. Пластилін важчий за звичайну фарбу, тому папір, навіть альбомний, він деформуватиме.

 Ще нам знадобляться інструменти:

Важливо! Якщо творчістю займатимуться діти без дорослих, то гострі предмети – ніж, шило – давати в роботу не потрібно.

Треба заздалегідь подумати й про чистоту: навіть якісний пластилін залишатиме на руках сліди, тому варто запастися вологими серветками для рук або намочити звичайну серветку з мікрофібри.

Як малювати пластиліном?

В кожному виду творчості є своя техніка та секрети. Пластилінова картина починається з намальованого простим олівцем ескізу. Можна зробити малюнок кольоровими олівцями, щоб потім розуміти, який колір пластиліну використовувати для кожного елемента картини.

 Тепер основні прийоми самої пластилінографії:

  • намазування пластиліну: шматочок пластиліну розминаємо та кладемо на область, яку потрібно зафарбувати. Потім пальцями чи стеком розмазуємо по поверхні. Надлишки за контуром прибираємо стеком.
  • загладжування застосовується для створення плавного переходу від однієї деталі чи області до інщої. Можна робити і пальцями, і стеком.
  • викладання валиків робимо для виділення контуру або рельєфу. Для цього в долонях або на дошці потрібно скатати валик-"ковбаску" і викласти за наміченим контуром. Якщо контур довгий, то викладемо кілька “ковбасок” і з'єднаємо загладжуванням.
  • кульки або горошини – дуже простий у виконанні, але виразний рельєфний елемент. Відрізаємо від шматка пластиліну потрібну кількість однакових за розміром шматочків, скатуємо в кульки між долонями та заповнюємо ними потрібну область.
  • прищипування, натискання стеком і проколювання дірочок дозволяють створити легкий рельєф на заповненій кольором поверхні.
  • викладання шарів можна робити одним кольором або змінювати колір у кожному шарі.
  • протирання пластиліну через ситечко - дуже цікавий прийом! Виходять тонкі "макаронинки", якими можна викласти бахрому, волосся персонажа картини або іншу текстуру.
  • "розчісування" - якщо провести заповненої пластиліном області гребінцем, то вийдуть паралельні борозни.

Також пластилінову картину можна прикрасити будь-яким додатковим матеріалом: намистини, гудзики, тасьма, бантики – у хід може йти все, що є під рукою!

Змішування кольорів

Як і в будь-якому іншому малюванні, у пластилінографії важливий колір. І його також можна отримувати шляхом змішування.

Технічно змішування робимо так: беремо 2 шматочки пластиліну різного кольору, кожен добре розігріваємо в руках, а потім скочуємо в один валик. Потім перегинаємо цей валик навпіл, знову розкочуємо і знову перегинаємо навпіл. Робити це потрібно доти, поки колір стане однорідним. Якщо потрібно змішати три кольори, краще змішати спочатку два, а потім до отриманого відтінку додати третій. Не варто поєднувати більше трьох кольорів, інакше отримаємо невизначено-сіро-коричневу грудку.

Для отримання темнішого відтінку потрібно додати у вихідний колір трохи чорного пластиліну, для світлішого - білого. Для складних відтінків краще визначати пропорції вихідних кольорів на маленьких шматочках пластиліну.

 

docx
Додано
20 червня
Переглядів
26
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку